Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangváltók (készítése)
 
Témaindító: crom3x, idő: Okt 30, 2005
A mértékegységeket a mérőszámtól szóköz választja el. A személynevekből képzett mértékegységek (Volt, Ohm, Amper, stb.) nagybetűvel írandók!
Lapozás: OK   108 / 132
(#) mraulajos hozzászólása Jún 21, 2015 /
 
Hali!
Ha hangváltóban ezt a fólia kondit ilyenre, vagy ilyenre cserélem, nagy változás áll be? Nem az értékre és a fezsültségre gondolok, hanem külsőleg, a kivitelre.
(#) bajuszrichard válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 21, 2015 /
 
Megdupláztam az ellenállást de számottevő változást nem tapasztaltam.
Még mindig szebb hangja van ,ha a hv228 magas kimenetére a hangszórót egy ilyen kondival sorosan kötöm rá. Tudom a SAL-ok szarok... de eddig igy értem el a legszebb hangzást viszont a mélyeket direktben táplálom ahogy írtátok mert amúgy kevés a közép. Csak azt nemtudom hogy a hangszórónak árt e ha direktben kapja a jelet?!
(#) P_Laszlo válasza bajuszrichard hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Nem okoz sérülést, ha a mélyhangszóró teljes sávot kap, maximum borzasztóan szól. De a 470nF-os kondi sorban egy másodrendű szűrővel az erősítőnek árt, és úgy aztán tényleg semmi nem marad középtartományban. Gyakorlatilag 1 és 10kHz között szakadék van.

Viszont, ha neked ebben a formában tetszik, akkor elég a 470nF-ot használnod a magassal sorosan, és továbbra sem szükséges a régi hangváltó.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2015
(#) bajuszrichard válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Ha csak a kondit használom az nem árt az erősítönek? Amugy mit árt neki? Jobban melegszik vagy ilyesmi?
(#) bajuszrichard válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 22, 2015 /
 
Lehet h szakadek van 1-10khz közt de mivel nemtudja azt a tartományt abban a minőségben lesugározni ami az én fülemnek megfelel akkor inkabb ne eroltessük. Esetleg ha egy normális hangváltót építenék tekercsekkel kondikkal ellenállásokkal az megoldás lehetne? Vagy a SAL-ok tényleg ennyire szrok?!
(#) mraulajos hozzászólása Jún 22, 2015 /
 
Hali!
Kérek valakit erre.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Jún 22, 2015 /
 
Sziasztok! Több fórumon felmerült hogy hagyományos" kockacukor" ellenállást nem szerencsés soros ágban használni, mert tönkre teszi a magas hangokat.(Gondolná az ember az induktivitása révén.) Van ennek az állításnak alapja? Mérte ezt már valaki?
(#) P_Laszlo válasza bajuszrichard hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Nem szeretnék beleszólni, de a DP-35 magashangszóró 10k fölött is haldoklik. Bővebben: Link Egy elsőrendű szűrőtől sokkal normálisabbat nem tudok elképzelni konkrétumok, mérések, és nagyobb munka nélkül. A bonyolultabb magasabb rendű szűrőkkel még bizonytalanabb a működés. Egyébként körülbelül 4kHz-től már használható ez a magas (ha jól rakták össze). Egy 470nF értékű kondenzátorral körülbelül szintbe kerül 10k fölött, de 8-9000Hz alatt már esni fog az átvitel.

A másodrendű szűrő (univerzális SAL) mögé kapcsolt, kis értékű kondenzátorral harmadrendű lesz a szűrő, elég bizarr impedancia (1 ohm alatti minimum) és átvitel mellett (erőteljes, +15dB kiemeléssel, 4-5kHz körül). A félvezetős erősítők pedig kevésbé kedvelik a névlegestől alacsonyabb impedanciákat hangfrekvenciás sávban.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
(#) P_Laszlo válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Az induktivitását? Persze. Ritkán látok olyan hangsugárzót, ahol már semmi más probléma nincs, csak a magashangszóróval soros 2uH induktivitás. Mellesleg lehet, hogy akkor az erősítőből is ki kellene szedni a kimeneti RL tagot, hogy igazán audiofil legyen.

Ezzel ellenkező álláspontként, egyesek simán használnak konkrét 50uH körüli induktivitást is ellenállás helyett, és szerintük mégis jól szól, tehát nem hiszem, hogy a fórumozók netes álláspontjai között igazságot lehetne (vagy kellene) tenni.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
(#) P_Laszlo válasza mraulajos hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Kb. megválaszolhatatlan, annyi biztos, hogy a helyes érték megválasztása sokkal többet jelent, mint az, ha 5-10-szer drágábbra cseréled a kapacitást.
(#) bajuszrichard válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Én csak a fülemre tudok hagyatkozni komolyabb tapasztalattal nem rendelkezem ez ügyben. A gyári hangváltójával olyan elképesztően fülsértő a hangja hogy szabályosan fájdalmat okoz a dobhártyán. (És ez nem vicc)
Nemvagyok benne biztos h? nem gyári hibásak a váltók... ha haldoklik 10K fölött is ,legalább nem bántja a fülemet.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
(#) P_Laszlo válasza bajuszrichard hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Szerintem nem jutott át az információ, próbáljam másképp megfogalmazni?
(#) bajuszrichard válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 23, 2015 /
 
Átjutott ,ne aggódj!
Már több éve használom amúgy ebben a formában a hangfalakat* és eddig se az erősítőnek se a hangfalaknak* nem lett baja szerencsére.
Esetleg nincs valami egyszerű módszer lemérni ,hogy tényleg megterhelő az erősítő számára a másodrendű szűrő sorbakötve egy 470n kondival? (Szeretek saját szememmel meggyőződni a dolgokrol.)

Az elméleti számításaid alapján ezt a tesztet meghallgatva ,mit kellene tapasztalnom/hallanom?
(Bocsi a nyaggatásért ,csak érdekel az elmélet és a gyakorlat kapcsolata)

*Szerintem sohasem hallottál még fal rendszerű hangsugárzókat. Lásd sárga mező fent.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
(#) P_Laszlo válasza bajuszrichard hozzászólására (») Jún 24, 2015 /
 
Nem létezik külön elmélet és gyakorlat, csak egyben a kettő. Ahogy írtam, az impedancia csökken 1 ohm közeli-alatti értékre, de mindenképpen a névleges alá (tehát impedanciamenetet kell mérni ennek bizonyításához). Tönkremenni ennyitől jó eséllyel nem fog semmi, egy szűk frekvenciatartományról van szó, és a hangváltó esetleges feszültségosztója, ha van, vagy az alkatrészek soros ellenállása tompíthatja a helyzetet. De ugye kinek mi jelent bajt, nekem épp elég probléma, ha szörnyen szól. Hiszen a baj nem jár egyedül, a torzuló impedanciaviszonyok mellett (és miatt), az átvitelben is jelentős problémák vannak így (lásd korábbi hozzászólás). Egyszerűen ezen a módon nem lehet harmadrendű szűrőt készíteni. És kész.

Ahhoz hogy pontos válaszokat adjak, sajnos (vagy szerencsére) pontos kiindulási adatok kellenek. Úgy mint a te hangszóróid elektromos és akusztikus mérései dobozba építve, hangváltó kapcsolása, és alkatrészértékek, doboz méretezése. Ha ezek megvannak, akkor lehet nagyon jól meghatározni azt, hogy melyik esetben mit hallhatsz. Vagy a jó (amennyire lehet lineáris) átvitelhez milyen hangváltókapcsolás tartozik.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
(#) telnagyapo hozzászólása Jún 25, 2015 /
 
Üdv!
Segítségeteket szeretném kérni, egy reloop rsp150-es hangváltó javításához. Szeretném visszaállítani a gyári állapotot, ehhez szükségem lenne a magasnál lévő tekercs induktivitására. Tudja valaki az értékét? (lemezelt vasas tekercs)
Köszi.
(#) mraulajos hozzászólása Jún 27, 2015 /
 
Hali!
A mellékelt rajz alapján szeretnék hangváltót készíteni ehhez a hangszóróhoz. t-amp 2400 al lenne hajtva. Ez van alatta Kérnék valakit, hogy az itt lévő oldalon jelölje meg hogy melyik a leg hozzá valóbb tekercs. Nem értek hozzá, hogy melyik a jó márka. Nem biztos hogy az ár alapján kell dönteni, gondolom én. Továbbá kérném, hogy képes illusztrációval, márka megnevezéssel, jelöld meg a kondenzátort, amit javasolsz.
Köszönöm!
(#) P_Laszlo válasza mraulajos hozzászólására (») Jún 27, 2015 /
 
Mindegy, elég ha a 470uH megvan. Nem biztos, hogy ez a magas jó egy ekkora mélyközéphez.
(#) bajtaig válasza mraulajos hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Az általad linkelt LFA 15-hez ez és ez kell!
(#) mraulajos válasza bajtaig hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Na, - akkor most itt a kérdőjel előttem. Árban szinte nincs különbség de azt szeretném, amelyik jobban megy hozzá.
(#) P_Laszlo válasza mraulajos hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Választási lehetőség, az Eminence normálisabban szól, de 4kHz alatt nem használható. Az MNC több sebből vérzik auditíve, viszont alacsonyabb keresztezési frekvenciát is elvisel, és terhelhetőbb valamivel.

Létezik ASD1001 is, az valamivel jobb ilyen célra, mint az APT150. Utóbbihhoz szerintem kellene egy középhangszóró (persze ez ma már PA-ban nem divat, inkább visíttatják a tölcséreket a hangosítók).
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2015
(#) mraulajos válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Amit felraktam az előző hozzászólásomban hangváltó sémát, az jó az általad javasolt driver hez is?
(#) P_Laszlo válasza mraulajos hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Ezt nem én javasoltam. Ez a hangváltó szerintem egyik hangszóróhoz sem passzol igazán, egyébként a tölcsértől és a doboztól is függ, hogy hogyan lehet normálisan összeváltani a mélyközéppel, amíg ezeket nem ismerjük, addig nem lehet semmi biztosat mondani.
(#) mraulajos hozzászólása Jún 28, 2015 /
 
Hali!
Lenne még egy kérdésem. A középnél/magasnál az izzós védelem esetén van e jelentősége a 12, vagy 24Vos értéknek.? Persze, - abban az esetben, ha bírja a 12V ot is.
(#) P_Laszlo válasza mraulajos hozzászólására (») Jún 28, 2015 /
 
Az izzó üzemi/hidegellenállását kell figyelembe venni.
(#) mraulajos hozzászólása Jún 29, 2015 /
 
Ha ezt a tip. kondit ilyenre cserélem a hangváltóba, nagy változás áll be? Nem tudog réteg kondenzátort beszerezni.
(#) P_Laszlo válasza mraulajos hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Attól függ, milyen hangsugárzóban. Ha az érték azonos, a lényeg nem változik, csak apróbb finomságok, részletek.
(#) mraulajos válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 29, 2015 /
 
Köszönöm, erre voltam kíváncsi, hogy a lényeg nem változik, ha az érték ugyan az.
(#) Alkotó válasza mraulajos hozzászólására (») Jún 30, 2015 / 1
 
Egy hangdobozban semmi sem egyszerű, semmi sem világosan egyértelmű, és bármi igaz lehet, akár az ellenkezőjével együtt is.
Amikor Te kondenzátor fajtákat említesz, akkor azok megjelenésével és értékével próbálod a jellemzést megoldani. De jó eséllyel az érték alatt a kapacitását érted, és nem számolsz az egyéb jellemzőinek sokaságával. De veled ellentétben, a hangváltó, a hangszóró és a doboz együttese az összes paraméter együttes hatása alapján fog reagálni.
(#) P_Laszlo válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 30, 2015 /
 
Hja, két kondenzátor azonos ESR és C mellett, biztos más bode diagramot produkál majd hangváltóban...
(#) Alkotó válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 30, 2015 /
 
Én nem mondtam, hogy nincs igazad, sőt.
Talán éppen te írtad nekem egyszer valahol, mennyire más lehet a hangzás, ha csak egészen apró dolgot is megpiszkálunk, ami az egyik fő oka, az utángyártott hangsugárzó rendszerek bizonytalan minőségének.
Következő: »»   108 / 132
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem