Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
Koltseghatekonyan egyre nehezebb. Megkerdezhetem, hogy mi az oka annak, hogy ilyet keresel?
A tetőm nagy részén napkollektor van. A maradék felületek paralelogramma alakúak, ezeket eltolt keskeny napelemekkel tudnám kihasználni. Még a gerinc alatt van hosszú keskeny helyem, meg az ereszeken.
Az ilyen keskeny modulok altalaban vekonyreteg modulok. Szerintem erdemes lenne kiszamolni (ha elkuldod a hasznos terulet mereteit akkor szivesen koszamolom, hogy mi lenne a kulonbseg ha ilyen keskeny vagy esetleg ha 100W-os normal poli modulokat hasznalnal.
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
Itt látod a rendelkezésre álló helyeket délről nézve.
Keresőben:
Idézet: De ha gondolod 20 év garanciával legyártom neked itthon. Amúgy - lehet, hogy jobban megérné a kollektor helyett is napelemet tenni, vagy talajkonzolra szerelni a többit.. „narrow solar panel” A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
Hogy képzelnéd el a helykihasználást?
Egy fotónál többet kellene ahhoz látni. Sokszor szerelünk talajkonzolra napelemet, de nem eretnek dolog falra szerelni sem - csak az esztétika miatt kevesen kérik. Egyedi - akár háromszög napelemtáblát is tudnánk készíteni, csak nem sok értelme van. Ha cserép, vagy fém lenne a tető, akár Prefa is lehetne a megoldás: Napelemes tetőcserép. Napelem a talajon. Nem téglalap alakú napelem táblák. Vagy éppen rugalmas napelemek. Elég sok variáció van ugyanarra a feladatra.
Nagyon köszönöm!
Az én tetőm is délnyugati tájolású. Nekem 3x400v os lesz a rendszer. Nekem klíma nem szükséges. Ha lesz maradék akkor a pincét is fűteni fogom. Így a korábban emlegetett járólapos alsó szint nyári légkondícionáló hatását meg tudom őrizni.A hajszárító nálunk nem megy sokat kopasz vagyok.
Gabilow nem fűt vele. Leírta milyen fogyasztókat használ, fűtés nem volt közte.
Egy elektromos kazán szezonbéli energiaigénye 4500-5000kWh.
Amennyiben a termeléssel megközelítem a 6000kWh-t. Én már nyerem. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
Ez nem verseny. Eleg az az 1,4kWh energiafelhasznalas futesre 5 honapra bontva futesre?
Ez az amiben en nem vagyok biztos ez esetben amirol szo van. A sokat kopaszt nem ertem teljesen de ezerk szerint kopasz az egesz csalad ![]() ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2015
Nekem jobban tetszenek az olyan megoldások ahol van rendes szigetelés (mondjuk 20-30cm vastagon mindenhol, a födémen és az aljzat alatt is), és akkor nem kell beruházni annyit a fűtésbe először sem, meg telente sem.
Nem hittem volna ha nem a saját szememmel látom, 75m2 körüli könnyűszerkezetes ház, a fűtése egyetlen cserépkályha. Nem evett meg 4,5 köb fát sem egész télen. Van kiegészítésként egy kevés napelem akkuval, az apró (sok kicsi sokra megy) elektromos fogyasztóknak.
4,5 köb szárított keményfa fűtőértéke kb. 12MWh..
Szia!
12MWh kicsit sok kemény tűzifára. 1 köb=1méter mély x 1m széles x 1m méter magas felrakott fa, ez a magyar szabvány szerint 0,57 m3 tömör fának felel meg Bükk/Tölgy/Akác kb. 2100kWh/köb ill. 4,2 kW.h/kg. 4,5 köb kb. 9500kWh. Egy átlagos cserépkályha, téglakályha hatásfoka 70-80 %. Így kb. 6,5-7,5 MWh hőenergia hasznosul. Ez kb. 6kWp napelemnek felel meg éves szinten ha elektromos kazánban akarjuk elfűteni. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
Szerinem menj el humort tanulni és értelmezni
![]() De a matek sem ártana. én 4500-5000kWh- írtam a fűtési szezonra elosztva.
Pontosan!
És azért 5kW a rendszerem, hogy mindenképpen maradjon valamekkora villanyszámlám,ami jelenleg 9800Huf/ hó, tehát nem egy nagy baleset.
A cserépkályha emlegetésekor engem" keresztre feszítettek" valószínűleg túl maradi itt egyes csúcstecnikás embernek.
S lejjebb leírtam ha elektromos fűtőtesttel cserépkályhában hasznosítjuk a napelemek energiáját, költség/hatékonyság területen nincs versenytárs. S ha szépen van elkészítve a lakás éke is egyben.
De az általad megadott adatokat a kazán gyenge hatásfoka miatt csak laborértékek, és az elérhető maximumot jelzik.
Továbbá nem mindegy hogy 10 éves gyorsan nőt akác, vagy 80 éves meglett akác. Szijács/geszt arány.
Persze ezek a fűtőértékek átlagos értékek 15...18 % nedvességtartalom mellet.
De nekem is az a véleményem hogy a napelemmel megtermelt villamosenergiát ami ha azt akarjuk hogy belátható időn belül megtérüljön 0,1-0,15EUR/kWh-ért kell hasznosítanunk. Ha így gondolkodunk akkor vétek elfűteni 95-98% hatásfokkal, mert a sima tűzifa, pellet, brikett de még a földgáz is sokkal gazdaságosabb. De ez saját vélemény a villamos energia sokoldalúságáról. Miért pazarolnám el 98% hatásfokkal, ha megtehetem 300% hatásfokkal is. Persze 20-25 évre kell tervezni, amit sajnos sok ember nem engedhet meg magának ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
Így van. Villannyal sokkal többe kerül 1MJ hőenergiát előállítani mint fával, de még a gáznál is drágább. Ismerek egy öreget aki úgy gondolta nem fizet a gázért, kiköttette a gázórát is és csináltatott villanyfűtést. Aztán amikor jöttek a villanyszámlák majdnem kiugrott az ablakon.
A villany akkor érte meg amikor volt 70 fillér az éjszakai áram, akkor még nálunk is hőtárolós kályhák voltak a fürdő kivételével minden helyiségben.
Ha már napenergia és fűtés.
Egy ilyen szezonális ház alatti hőtárolóról mi a véleményetek. Kb. 9000€ a bekerülési költsége, de még csak papíron létezik családi házakhoz.
Nem egészen a témához tartozik,csak kíváncsiságból kérdezem,mire használsz ennyi napkollektort?Télen néha fűtésre lehet rásegíteni,de mit csinálsz vele nyáron?
Ez érdekes lenne,de van ezeknél a gyerekrajzoknál konkrétabb információ is,hogyan képzelik megvalósítani fizikailag?
A véleményem? Ha-ha-ha. - röviden. Bővebben: A hőszivattyú helyigénye kisebb és jobb a hatásfok, ráadásul könnyen beépíthető, hozzáférhető, karbantartható. Egy a ház alá beépített bármilyen megoldás 1.) megváltoztatja az épület stabilitását 2.) árát 3.) élettartamát stb. Nem ajánlom. Ha már ilyen megoldást keresel: Sűrített levegős energiatárolás. Tesla akkumulátorok - új fejlesztés. Aluminium akkumulátor. Szóval számos mód kínálkozik az energia tárolására. De addig is a hálózatra visszatáplálás a leggazdaságosabb és a helyben való azonnali felhasználás. 9000 euróból már igencsak lehet mást is választani. A kapacitás adatokra is kíváncsi lennék, nem csak a szép színes marketing görbékre.
5000kWh / 5 honap / 30nap ez 33kWh napi atlagos energiafelhasznalas. Nem a matekkal van a baj bar ez a szamolas nyilvan nagyon nagyon sarkitott.
Szia
Ez a Zsolnai műszaki egyetem projektje amivel megnyerték a Startup Awards 2014-et. A lényeg hogy a fűtési szezonon kívüli időszakban napkollektorral és/vagy napelemmel hajtott hőszivattyúkkal felfűtik a ház alatt levő földréteget ami nagyon jól van szigetelve oldalról és felülről. Alulról nincs leszigetelve mert ott kicsi a hőveszteség. A szezon alatt elveszti a hőenergia 50%-át de még így is annyi marad hogy simán elhúzza a padló/falfűtést. Mondjuk én utánaszámoltam és ha föld/agyag helyett víz lenne mondjuk egy medencében a pincében akkor 2-3-szor nagyobb lenne a hőkapacitása, de gondolom így sokkal drágább is lenne.
A vízzel az a gond, hogy egy idő után - főleg hő hatására - élővé válik, ami szag és egyéb egészségtelen formában jelenik meg. Kókuszolaj, vagy egyéb anyag sokkal alkalmasabb lehetne (lehet is ilyet vásárolni, kész hőtárolóként), de akár olyan anyagok is, amivel sokan kísérleteznek és hő hatására halmazállapotot vált. De ez erősen K+F téma. Építeni a piacon kapható dolgokból lehet, vagy maximum fel lehet ésszerűen készülni valamelyik megoldásra. Az vitán felül áll, hogy a legfelhasználhatóbb módja a napenergiának jelenleg a fotovoltaikus energiatermelés és a villamos energia a maga 100%-os hatásfokával. Nem rossz a cserépkályha sem, de ha jól belegondolunk ez nem más, mint egy hőtárolós kályha saját kivitelezésben. Jó a hőmegtartó képessége, de pontszerű fűtés, ami nem a leggazdaságosabb.
@kameleon2 : Nem villamos energia tárolásról van szó, amit írtál aksikat ismerem de ezek napi/heti ciklusra vannak villamos energia tárolásra. Én is tervezek egy 10k€ beruházást hibrid villamos rendszerre 20kWh aksival. Ez a hőtároló aksi viszont szezonális 5-8 hónap hőtárolás padlófűtés számára.
@gaspa: Igen ez még csak egy "gyerekrajz", én is kíváncsi vagyok a konkrétumokra ha közzé teszik
Ezért írtam a kókuszolajos tárolót (is). Bebattyogsz a boltba és 100-200l-enként megveszed, vagy bemész a metróba és veszel kókuszzsírt amit fritőzbe tesznek és azzal töltöd fel a tartályaidat - persze jó hőszigetelés mellett. A két dolog azonban nem különül el ennyire - mármint a hő és a villamos felhasználás, hiszen neked az épületbe bevitt egységnyi energiamérleg a lényeg. Az, hogy ezt villamos energiából biztosítod és azt tárolod, valamint a legjobb hatásfokú hőszivattyúval használod fel, vagy melegként pumpálod egy tárolóba - az szerintem édes mindegy, csak utóbbinak rosszabb a hatásfoka - de sokkal.
A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |