Fórum témák
» Több friss téma |
A 34063 IC legjobb esetben 75-80% hatásfokkal működik, nagy feszültségkülönbség esetén. Nem értem e kétszeres feszültségátalakítás lényegét. Hacsak arra nem gondolsz, hogy akkumulátorról is lehessen üzemeltetni, jobb megoldás a 230V mellett megmaradni.
Lakás automatizálási rendszerbe lesznek bekötve. A 34063 csak egy helyzet, ez volt a spotokban. Az eredeti kérdésem is arra vonatkozott, hogy jó-e ez így? Mármint, hogy 4 Wattosnak árulja a kínai, de még felvett teljesítményben sem ér el annyit. Persze - mint írtam is a kérdésedre - a tényleges felvettet nem mértem, csak a ledekét. A 34063-ak PT4115-re lesznek cserélve, amit én építek. Mivel rendszerbe akarom kötni őket, külső driver lesz, ezért a 34063-as drivert kivettem, és akkor méricskéltem.
A spotok úgy lesznek (vannak) átalakítva, hogy a ledek direktbe vannak kivezetve, persze megjelölve a polaritás. Feleslegesnek tűnhet számodra ez az egész, amit leírtam, de ez csak hobby Aminek persze kell, hogy legyen gyakorlati haszna - lecserélem a spotokat ledre. A többi a látvány része (mobil applikáció, stb.) A tápfesz eredetileg azért 12V, mert ez már van. De bármi lehet, ami a legoptimálisabb, az adott felhasználáshoz. Akár 10,4V vagy éppen 14V. Ez csak tápegység kérdése.
Off: Olyan nincs, hogy legoptimálisabb. Valami vagy optimális, vagy nem az.
Sziasztok
Létezik olyan led meghajtó IC, amit közvetlenül lehet 240V-os hálozatról működtetni? Vagy mondjuk a hálózati váltó fesz egyenirányítva és arról? Köszi
Persze. Sokan gyártanak ilyent. A gond ott kezdődik, hogy kell hozzájuk egy nagyfrekis transzformátor. Az egyenirányítás és szűrés LED meghajtása esetén nem maradhat el.
A közvetlen alatt azt érted, hogy rákötöd az AC vonalat két lábára, vagy úgy, hogy bemeneti szűrés, védelem, egyenirányítás, esetleg PFC, majd pufferelés után?
A kondenzátor előtétes megoldást semmi esetre sem javaslom, azt hiszem, sokszor írtuk, miért nem jó hosszabb távon-illetve, ha valóban jót akarunk alkotni belőle, akkor a szükséges körítéssel már elértük egy sokkal korszerűbb szabályzó szintjét árban, bonyolultságban. A CLD jópofa dolog, de a linken írtak azért erősen részrehajlóak. Az elkó elhagyása konkrétan hülyeség, a hagyományos fénycsövek 100 Hz-es, ráadásul a fénypor miatt még lágyabban lefutó vibrálását ugye minden fórumon ellenjavallt dolognak tartották komfort és egészség kapcsán, akkor a LED-eknél miért engedjük ezt meg? Lehet kapni olyan elkót, ami kellően strapabíró és igen hosszú élettartamú, főleg, ha nem melegedő alkatrész közelében van, azért ne vicceljünk ezzel a tartós nem lehet, ha elkó van benne állítással, mert a legalább 20 éves kapcsolóüzemű tápok körülöttem, valahogy nem ezt támasztják alá, meg a hasonló korú Tungsram kompakt előtétek 125 fokos Rubyconjai sem, amiket ráadásul fűtenek a FET-ek-ezekben az előtétekben is a forrasztásokkal adódik hamarabb gond, mint bármi mással.
Ja, és a CLD köré is kell szűrés, védelem, az sem csak egy egyenirányítót igényel, ha hosszú életet és nyugodt álmokat szeretnénk.. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
Korábban írtam erről a támáról itt.
Most már közel két hónapja működik kiválóan ez a kísérletnek szánt világítás. Közzéteszem a NYÁK tervet Sprint Layout 6-ban, hátha valaki kedvet kap hozzá. Kapcsolási rajzot nem készítettem, de bonyolultságára tekintettel gondolom ez nem is szükséges. A LED-ek innen származnak. A NYÁK:
A LED leírása tartalmaz minden szépet és jót, kivéve egy lényeges műszaki adatot. Hiányolom az elfogyasztott energiáért cserébe nyújtott fénymennyiséget. Nekem nem elfogadható megoldás az, hogy megveszem, beépítem, és kapok valamennyi fényt.
Ha Neked nem elfogadható, ne vedd meg.
Itt az adatlapja, néhány percbe került letölteni:
Nem tudom. Az alig párszáz üzemóra. Egy fénycsőre, ha jó a körítés, 15-20000 órát lehet számítani. Nekem másfél éve megy a kísérleti megoldás egy bizonyos témában napi 12-14 órát és arra még mindig nem merek áment mondani tartósság tekintetében. Meg ez a LED eléggé zavaros adatokkal bír. Engem azért egy spektrum is érdekelne, ha már otthonra lesz.
A kapcsolóüzemmel nem tudom, mi a gond: Az ellenállás, graetz, meg kondenzátor is tönkre tud menni, sőt inkább az utóbbi az olcsó cuccokban és attól megy el délre a kapcsolóüzemű rész. Cserébe nem megy tönkre a ledsor egy része, mikor valami induktív fogyasztót ki-be kapcsolsz a közelében. Nem ennyire egyszerű ez.
Az adott eladó melyik válogatást adja 8,64 Ft-ért, postázva? A 60, 80, vagy a 100 Lm/W-ost?
A bekerülési ár töredéke az üzemeltetési költségnek, ezt nem szabad figyelmen kívül hagynunk.
A lámpától 1m távolságban mért megvilágítás értéke 600 lux.
Az asztal síkján 200 lux mérhető, ami megfelel a 3/2002 SzCsM-EüM együttes rendelet 3. mellékletében megadott megvilágítási értékeknek, pl. büfé, pihenő helyiségek, vendégforgalmat bonyolító helyiségek. És amint írtam csak a max. teljesítmény 40%-ig vannak kihajtva a LED-ek. Nekem megfelel. A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
Vagy ilyen van a HEStore-ban.
Én ezt nem értem, nem volt itt semmi személyes vita részemről, a töröltben pláne nem..
Nem csak személyes vita miatt törölhetnek egy hozzászólást. Ha nem tudod az okát kérdezz meg egy modit.
De hát az volt odaírva.. Mindegy, ennyit nem ér a dolog, akármi is volt.
Igen, úgy hogy AC 240V, esetleg egyenirányítás és egy áramkorlátozó IC, mint pl egyenfesznél a 34063-as IC.
Köszönöm mindenkinek a válaszát, átnézegetem amiket linkeltetek és majd még úgy is kérdezek!
Idézet: „Cserébe nem megy tönkre a ledsor egy része, mikor valami induktív fogyasztót ki-be kapcsolsz a közelében.” 3,5kW-os kompresszora van a hőszivattyúmnak. Azt szoktam kapcsolgatni mellette, de nem nagyon törődik vele.
Sziasztok
Az egyszerűsège miatt nagyon tetszik a cl20m45-ös diòdàs led meghajtàs. Ahhoz, hogy abszolùt villogàsmentes legyen a ledek működèse, mekkora kondit kellene hasznàlnom? (hàlòzati vàltòfeszről, graetz utàn)
Szia!
Annyira nem egyszerű ám, mert vedd figyelembe az alsó és a felső feszhatárt, ahol stabilizálja az átfolyó áramot, illetve a disszipációt is. Konkrét kapcsolásnál látszik csak, mit szabad tenned. Nem mindegy, hogy 10 vagy 40 voltról járatnál pl. 1-2 ledet vagy 8-at sorban. A graetz és a kondi nem kérdés, mert a "dióda" csak utánuk lenne. A hozzászólás módosítva: Júl 3, 2015
Az abszolut villogásmenteshez valószínűleg végtelen nagy kondenzátor kellene.
A napi gyakorlatnál maradva, megmértem az általam készített LED-es lámpa vibrálását. A mérési összeállítás egy napelem cella, rövidre zárva 10Ohm ellenállással és az ellenálláson az átfolyó áram által keltett feszültség mérése oszcilloszkóppal. Így a mért feszültség közelítőleg arányos a megvilágítással. A sötétítés ellenére bejött kintről némi fény, ami adott egy alap megvilágítást. A mért eredmények: 1. alapvilágítás esetén 10mV DC, hullámosság 200uV (de ez már az alapzaj közeli érték) 2. Bekapcsolt lámpa esetén 20mV DC, hullámosság 800uV/100Hz Az alap 10mV-ot levonva a mért hullámosság 10% alatt van. Ezt egy darab 47µF/450V-os kondenzátor biztosítja. A mérésről készült fotók (sajna nem valami jó minőségben):
Helló
Nekem pont a kondi a kérdés, mert azt tudom, hogy a diódán max 45V eshet, amit a diódák sorbakötésével lehet növelni, de papus51 megválaszolta mekkora kondi kell kb!
Helló
A kész led panelodról tudnál felrakni képet? Kíváncsi lennék rá. Mekkora árammal hajtod a ledeket? Nekem is 5730-as ledjeim vannak.
Esetedben, ha a CLD-vel építed, értelemszerűen nem az a hullámosság fog megjelenni a LED-eken, amivel Papus51 számol, hiszen a CLD a feszültség változásától jórészt független értéket fog produkálni! Ekkor úgy kell az elkót méretezni, hogy az azon eső legalacsonyabb pillanatnyi érték se haladja alul a CLD minimum feszültségét. Ezzel, feltételezve a CLD igen magas tápelnyomását, szinte tökéletes eredményt lehet elérni töredék méretű kondenzátorral, miközben a CLD disszipációját is némileg csökkentjük.
Szia
Akkor szerinted mekkora kondit rakjak? Nem tudom hogyan méretezzem!
Hali!
Valamiért nem 230 járt az eszemben, hanem csak az 50 Hz, bocs.. Mindenesetre a hullámosság mV-jai egyáltalán nem zavarnának, a lényeg az, ahogy didyman is írta, az elkón lévő fesz minimum értéke. Add össze a led-sor min. feszültségét és hozzá a cld-ét a megkívánt áram mellett és úgy gondolkozz. Összehasonlításképpen egy kisebb csöves SE végcsöve, végfoka ( 40 mA kb.) kér hasonló nagyságrendű elkót kb. , pedig ott fülre megy a játék. Szerintem neked 10 µF-nál nagyobb nem kell, de semmi se akadályoz meg abban, hogy megpróbáld "asztalon" 4u7-tól felfelé. |
Bejelentkezés
Hirdetés |