Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1729 / 2517
(#) Buvarruha válasza dani9228 hozzászólására (») Jún 29, 2015 /

Borzalmasan sajnos.
(#) Alkotó válasza steelbird hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Elmondanád nekem a "mikrofónis" jellemző alatt mit kell értsek?
(#) Ge Lee válasza dani9228 hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Semennyire. Hagyományos kerámiát ne tegyél oda, de SMD-ből az NP0 vagy az X7R tökéletesen megfelel.
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Gondolom jelen esetben azt érti rajta, hogy a hagyományos tárcsa kerámiakondi képes átmenni rezonátorba, gerjedést, torzítást, zajt juttatva így a fokozatba.
Csak itt az SMD-ről kérdeztek aminek köze nincs ehhez, bár van abban is rossz minőségű.
(#) dani9228 válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Akkor NP0 vagy X7R jó bele? Van fóliában is smd csak igen drágák. A nyákterv már megvan, de ha használhatok smd azon típusait, akkor nem kell módosítanom furatnszereltes fóliára.
(#) zotya1983 válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Szerintem azt hogy gerjedékenységet visz a rendszerbe.Mint pl egy mikrofon közel a kontrolládához begerjed
(#) tothbela válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Üdv. Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy ez a probléma akkor erős, ha jelentős DC komponens van a kerámia tárcsakondin. Sajnos feszültségfüggő a kapacitás, ami fizikai behatásra is változik. Belátható, hogy változatlan töltésmennyiség változó kapacitáson változó feszültséget generál, mikrofóniás lesz. A feszültségfüggő kapacitás pedig a hanghullám különböző pontjain más és más értékű, és ez torzítást okoz. Ezért nem jó ha egyben egyenfeszt is leválaszt. Lásd klasszikus csöves gitárerősítő hangszínszabályzó. Ott 200-300 V dc, meg 20- 100 V ac keveredik. Na ott még én is hallom, hogy ha kerámia kondi van a fólia (papír) helyett, pedig nem vagyok büszke a fülemre. Ha nem kap DC komponenst, sokkal jobb a helyzet. Az olajpapír, polipropilén, poliészter külömbség viszont számomra misztikum. Sem mérni, sem hallani nem tudtam a különbséget.
(#) steelbird válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Jogos, átsiklottam az smd felett (fáradtság) , a hagyományos tárcsa, négyszög alakú, lapos kerámia kondik voltak mikrofóniások.
(#) Ge Lee válasza dani9228 hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Jó. Ilyen helyre talán még jobb mint a fólia, mert az a méreténél (felületénél) fogva elég sok mindent összeszedhet, aztán nem érti a diyer hogy miért zajos vagy épp miért gerjed az egész.
Néha csatolónak is használom, csak olyankor párhuzamosan. Tehát ha mondjuk 10µF kell, akkor nem olyat rakok oda, hanem 2db 4,7-et vagy 4db 2,2-t.
(#) steelbird válasza Alkotó hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

A "mikrofóniás" kifejezést olyan kondikra, alkatrészekre értették, amik a mechanikai rezonanciát a mikrofonokhoz hasonlóan jellé alakították, érzékenyek voltak a mechanikai rezonanciákra.
Régi asztali rádióknál, tv készülékeknél, erősítőknél lehetett tapasztalni a problémát, ha egy kisjelű, érzékeny fokozatban volt egy ilyen kondi és volt rajta egyenfeszültség is.
Tipikus jelensége az volt, hogy felhangosítva a készüléket, begerjedt, a házat, panelt ütögetve pedig hallatszott a kocogtatás a hangszóróból.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2015
(#) Buvarruha válasza dani9228 hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Nem jó bele, csakis fólia.
(#) dani9228 válasza Buvarruha hozzászólására (») Jún 30, 2015 /

Oké, a nyákterven módosítottam fóliára. Köszi!
(#) VIM hozzászólása Júl 1, 2015 /

Sziasztok! Szeretnék segíteni jó barátomnak egy autós erősítő Phoenix Gold Octane R 5.0.4 hibájának a kiderítésében. Az erősítő megszólal de rövid idő után letilt a védelem és ezt hangszórók nélkül is produkálja. Az erősítő több éve nem volt használva, alkalmas autóba építés hiányában. Azt szeretném megkérdezni, hogy mit kellene elsődlegesen megnézni? A tápfeszültség szűrőkondenzátorait (2200µF 35V) vagy a végfokokat képező tranzisztorokat? Egyáltalán lehet-e valamit kiszűrni, mérni a védelem megszólalása előtt? Talán valamelyik hővédelemnek van baja ami a hűtőbordák alá van lefogatva? Minden segítséget előre is köszönök.
(#) vamossanyi hozzászólása Júl 1, 2015 /

Sziasztok!

Szükségem lenne egy DDA X4 1400W-os (Kép mellékelve) végfok kapcsolási rajzára.Ugyan is ez a végfok piszok ritka fajta és a googlen sem lehet róla találni semmit se.A gyártó ,telefonra nem reagált semmi se.Ahol meg kilinkelték a a rajzot,ott már nem lehetett megnyitni,mert nem tárolta már el a tárhely meg az PA típushoz volz.
Segítségeteket is előre köszönöm!
(#) steelbird válasza vamossanyi hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Az előbb olvastam a dj börzén, hogy 8 db Quad405 van bennük, kis módosításokkal.
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2015
(#) djcaveman válasza vamossanyi hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Belsejéről esetleg képet, és lehet tudnánk pontosabbat mondani.
(#) Gafly válasza steelbird hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Idézet:
„előbb olvastam a dj börzén, hogy 8 db Quad405 van bennük”

Hú de gáz
(#) zotya1983 válasza vamossanyi hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Ehhez kapcsolási nincs sehol sajnos A QUad hoz meg nincs köze bd 939 bd 940 párral van elvileg szerelve.A kimeneti rövidzárat sajnos nem szereti mivel nincs védelem benne
Szerintem ne hídalgasd legközelebb pláne ne azonos ütemben,akkor ellenütemben hajtsd és nem fog elreppenni üdv z.
(#) steelbird válasza zotya1983 hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

30W -os tranzisztorok vannak benne? Azokból kell bele egy raklappal..
Attól, hogy ilyen végtranyók vannak benne, amit írtál, még lehet egy Quad mod. De ezek a tranyók nagyon keveset tudak, tök mindegy, milyen végfok lett beleépítve.
(#) zotya1983 válasza steelbird hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Van benne 10 pár De nem biztos hogy 939-940 es... A srác írta hogy nem tudja milyen de bd vel van szerelve. Lehet akár kaszkád is akkor csak a meghajtófokozatok is lehetnek 939-940 ek.
(#) vamossanyi válasza zotya1983 hozzászólására (») Júl 1, 2015 1 / 1

Majd legközelebb már okosabb leszek xD Apró figyelmetlenség volt,igaz ennek meg is van a kára,de hát ez van sajnos... Csak a mai napig nem értem,miért így akartam hídalni
(#) vamossanyi válasza djcaveman hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

üveg dióda értéke kell

Nem zener? Arra rá van írva az értéke is...
(#) vamossanyi válasza zotya1983 hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Őszintén a * tudja milyen üveg dióda.... Elmegyek üvegeshez és csinálok egy univerzálisat

* Hohó!

Forraszd ki,és nagyítólencsével le tudod olvasni hány v os az a zener...
(#) steelbird válasza vamossanyi hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Amiket bekarikáztál, az a két nagy egyenirányító híd, lecsavarozva az aljára a hűtés miatt.
Azok elég jól bírják, biztos, hogy azok hibásodtak meg?
(#) zotya1983 válasza steelbird hozzászólására (») Júl 1, 2015 / 1

Azokat még én karikáztam be neki,azt a képet töltötte fel szerintem.Mert nem tudta mi az egyenirányítókocka...Remélem tényleg olyan szakinál van aki azért ezzel tisztában van...
(#) steelbird válasza zotya1983 hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Hajaj..
(#) vamossanyi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Nem azoknak szántam.
(#) voodoo válasza vamossanyi hozzászólására (») Júl 1, 2015 /

Szia.
Azt hiszem gyáliak voltak akik fejlesztették. Nekünk a suliban ilyen (vagy az újabbik?) volt régen már nem emlékszem rá pontosan. Valóban 8 db Quad volt benne, némi módosítgatással. Ennek az erősítőnek még vagy egy pár utánfejlesztése, csiszolgatása is megjelent később. A trafóját sokan kétségbe ejtik, hogy vajon tényleg tud-e min 1400-1600W-ot (révén, hogy 4x350/4, 2x700W-ot tud bridge módban /8 ohm). Mert ránézésre jó, ha 800 de max 1200VA... Jó igaz van benne puffer bőven.
Az erősítőkben amúgy volt hangproci, limiter. Nagyon jók voltak ezek valamikor.
Következő: »»   1729 / 2517
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem