Fórum témák
» Több friss téma |
Ebben teljesen igazad van: a RÖVID IDEJŰ túláram lehet üzemszerű, de nem így írtad. (még egy konnektornál is megadják, mennyi idejig bírja a max. ráírt áramértéket)
Egyébként távközléstechnikai, elektronikai és finommechanikai szakmáim vannak...
Hello Sebi! Na én igy értettem a dolgot az hogy vannak olyanok akiknek nem esett le arról viszont nem tehetek. Azért bocs ha kicsit undok voltam.De nem tudtam kihagyni. Hát azért ez megint más ami a te szakmád és amiből én vizsgázok tavasszal az meg mélyen idevág ezzel kapcsolatos viszont nem jelenti azt hogy neked nem lehet igazad.További jó fórumozást Sebi!
hali! olyan kérdésem lenne hogy fénycsőhöz ,,szabályzó" elektronikát ki tud csinálni? olyan értelemben szabályzó hogy a fényerőt lehet a maxról kb felére csökkenteni és maxra vissza kapcsolni vele. buszon láttam ilyen megoldást a háttsó ajtók becsukódásakora fényerő az eredeti,,normál" kb felére csökken. erre valaki tud megoldást nekem? :O
Sziasztok! Milyen árba lehet venni egy 6Watt-os 21cm-es fénycsőhöz trafót és gyujtót! Azthiszem más nem kell hozzá! 220 voltról akarom működtetni! Mennyire fognak melegedni a dolgok?
![]()
Sztem jobban jársz, ha egy hasonló teljesítményű kompakt ("energatakarékos") fénycső elektronikáját használod hozzá. 6W-oshoz fojtót még nem láttam, de lehet hogy valahol kapható.
a folytó ugye a trafó! Mi történik ha pl egy 20 watt-os fojtót használok? Hát nincs a környezetembe rossz energatakarékos izzo vagy vegyek egy ujjat és szedjem szét?
![]()
A fojtó az egy induktivitás (tekercs), szerepe itt az áramkorátozás. Trafónak azt nevezzük, ami a feszültséget átalakítja, ehhez legalább 3 kivezetés (2 tekercs) szükséges. A 20W-os fojtóval 6W-os cső nem lesz hosszú életű!
Ujjat ne vegyél - gondolom megvan neked mind a 20 ![]() ÚJ kompakt fénycső nem drága, és létezik 6W-os is. (ha 8W-os, az még nem gond)
Akkor mi kell nekem ehhez a 6W-os fénycsőhöz? 2 foglalat , gyujtó, trafo? Ha kettőt sorba kötök akkor akkor jó a 12W-os fojto is?
igen akkor jó hozzá!
Sziasztok!
20W-os fojtót lehet úgy csinálni hogy simán sorbakötök két 40W-osat? A fogyasztás mekkora lesz ez esetben 20W-os fénycsőnél? Tehát 20W-os fénycső és két sorbakötött fojtó. Ha 3 fojtót kötök sorba akkor működne egy 10W-os fénycső róluk? A fogyasztás ez esetben mekkora lenne?
Az elgondolás nem jó!!! A 18/20W-os fojtó kb. 1.8 Henry-s, a 36/38/40W-os pedig kb. 1.4H-s. Magyarul ha 2 db 1.4H-s fojtót sorba kötsz, az ugyebár 2.8H-s lesz, ami túl nagy mértékben fojtja le a fénycső gyújtási/üzemi áramát (ez utóbbi, ha egyáltalán ki tud alakulni, magyarul ha begyújt). Ne meg a tetemes ohmos ellenállásokkal is kell számolni.
Ugyanígy van - továbbgondolva - a 3 db 40W-os soros fojtó esete a 10W-os fénycsővel ... Tehát a fojtón és fénycsövön feltűntetett értékek - eltekintve egy-két elszigetelt példától - szorosan össze vannak rendelve. És ez nem véletlen. Az ökölszabály a gázkisülőknél mindig az legyen, hogy a fényforráson - főelektródáin, ha van segéd e. is - átfolyó üzemi áram mindig a katalógusban feltűntetett értékű legyen. Amennyiben ez teljesül, a lámpa az égési feszültségét majd ő magának már beszabályozza. Fojtókat persze lehet sorosan/párhuzamosan, meg vegyesen kötni - ésszerű határig -, de az ökölszabály mindig érvényesüljön!
Érdekes, amit felvetettél. Pontosabban az, hogy ilyet egy buszon alkalmazn(ná)ak. Meg persze azt sem tudom felfogni, hogy egyáltalán közvetlen összefüggés lenne a buszajtó csukódása a fényerő vezérlésével. Számomra erősen kétséges, és indokolatlan megoldás! Azt, meg hogy féncsőnek tudd változtatni az általad említett tartományon belül a fényáramát, egészen véletlenül van rá egy egészen konkrét 5letem. a Va*erán! /Ha nem vagyok túl illúzióromboló, akkor szívesen segítek priviben, hozzáteszem nem ismerem az eladót./ És még az ára is bőven barátságos, ahhoz képest, hogy mennyit sz*pnál a megvalósítással!!! Kérlek higgy!
/Amúgy nekem ez a téma az egyik spéci szakterületem, de bevallom, még én sem próbálkoztan effélével. Pedig én már a cos fi szabályozást is , meg az aktív felharmonikus-szűrést is, nem beszélve az elektród-előfűtésről beletettem e tárgyú kapcsolásaimba!/
Szóval ha simán sorbakötöm a fojtókat nem fog menni.
![]() Csak azért kérdeztem mert van egy 18W-os normál fénycsövem és egy 13W-os kompakt fénycsövem. De fojtóm egyikhez sincs. Még nem tudom hogy milyen fojtókat tudok beszerezni de valószínűleg az átlag 40W-osokat. Tehát akkor nincs mód 40W-os fojtóval 18-as fénycsövet meghajtani? De ha 40W-os fojtóval 18W-os fénycsövet üzemeltetek akkor a fénycső ezt mivel hálálja meg? Gondolom fele annyi üzemidővel. ![]()
Fényforrásoknál sosem ilyen egyszerű a "képlet". Tehát ha ilyen, vagy olyan paramétert megváltoztatst felére, vagy kétszeresére, a másik paraméterben kapott hatás nem ennek megfelelően (arányosan) fog az ellenkezőjére változni. Magyarul, ha te a 18-as csőhöz 1.8 H helyett 1.4 H-s fojtót használsz, az nem a induktivitások közötti kis eltéréssel arányos mértékben fogja lecsökkenteni a 18-as fénycső élettartamát, hanem mondjuk 1/10-ére.
Vagy a másik példa: 18 és 13 W-os cső közöt elenyésző 5 W a névleges teljesítmény eltérés. Viszont az egyikhez ~ 1.8 H körüli, míg a másikhoz ~ 4 H induktivitású fojtó kell. Geometriai méretben is, a (18-20-24)-es és (36-38-40)-es egyforma méretű fojtóhóz képest az (5-7-9-11-13-16) W-os fojtó fele akkora. /Amúgy pl. a 15 W-os fénycsőhöz ez utóbbi érdekes módon nem jó./
Tehát a 18W-os fénycsövemet hogyha 40-es fojtóval hajtom meg akkor pl a 10 ezer óra élettartam helyett marad 1000 óra?
Akkor nem éri meg 40-es fojtóval üzemeltetni. ![]() A 15W-os fénycsőhöz miért nem jó a 16W-os? Egy-két watt különbség is ennyire csökkenti a fénycső élettartalmát? És ha a fojtó teljesítménye kisebb mint a fénycsőé? Akkor meg ilyen drasztikusan nő az élettartam?
Nemtom mennyire vagy járatos szinuszos váltakozóáramú elektrotechnikai számításokban, de nekem van egy saját fejlesztésű Excel-es komplett számolótáblám (valahol), amibe csak be kell írni paramétereket (pl. katalógusokból, vagy pl. fojtón található paraméterekből), és kidob eredményeket oda-vissza (némi magyarázattal). Ez a táblicsku fénycsövek, higany- nátrium, fémhalogénlámpák, stb. állandósult üzemi dolgait számolgatja 50Hz-en. Ha megtalálom, elküldöm priviben.
![]()
Teljesen laikus vagyok ilyen téren.
Engem úgy kezelj mint a Mari nénit. ![]() Van egy pár fénycsövem és szeretném ha világítanának. Arra már rájöttem hogy hogyan kell bekötni csak megfelelő fojtóm nincs.
Ha kevés gondot akasz magadnak, és biztosan működő fénycsöveket, akkor beszerzed a megfelelő teljesítményű folytókat és fénycsőgyújtókat.
![]() (A páshuzamos kapcsolás nem elírás! Biztonságtechnikai megoldás ott ahol fontos az állandó megvilágítás biztosítása... ) ![]()
És ha a 40W-os fojtóról sorosan kötök két 18W-os fénycsövet akkor minden ok?
Igen. Úgy müködhet... Néhány folytón rajta van, h. hogyan kell bekötni az egy és kétcsöves kapcsolást.
![]()
Sima izzóval nem lehetne kiváltani a folytót?
Amúgy glimmes gyújtót lehet még kapni?
Ha az izzót sorbakötve a fénycsővel a rendszerben a névleges áram folyik, akkor simán működik vele. A cső névleges feszültségének és áramának ismeretében meghatározható, hogy kb. mekkora izzó kellene. Azután jön a teszt, mert az izzó ellenállása alacsonyabb hőmérsékleten kisebb, mint normál körülmények között, vagyis nagyobb áram fog folyni a számítottnál.
Egyedül a gyújtás az, ami problémás lehet, de szerintem működni fog. Lehet kapni glimmes gyújtót, csak esetleg egy kicsit jobban utána kell járni (de szerintem ahol csöveket árulnak, ott van gyújtó is).
Hello!
Van egy fénycső, amihez van meghajtó elektronika, de valamiért ha rákötöm a feszültséget akkor folyamatosan villog! Még 1: a tápon van egy visszajelző LED, és amikor bevan kapcsolva a fénycső az a LED is villódzik! Az lehet a probléma, hogy kevés az áramerősség? Bár szerintem ez lehetetlen ugyanis eddigis arról a tápról ment és működött... ![]() Valaki tud segíteni? ![]()
Nem értem miért akarod mindenáron megkerülni az adott fénycsöveidhez való fojtótekercset. Csak a bonyodalmat hozza a rendszerbe minden, ami az átlag megoldástól eltérő elven alapul. Üzemeltetése során idővel előjönnek a problémák körülötte, és a végén úgyis a standard megoldánál kötsz ki. Tehát vagy szerzel külön mindegyikhez fojtót+gyújtót (olcsó megoldás), vagy elektronikus fénycsőelőtétet (soft, vagy pre-heat starting-ost (elektród-előfűtésest) ajánlanék, ami persze drága, de kíméli a csövet a végletekig, meghosszabítja az élettartamot és 10%-kal nagyobb fényáramot biztosít és evvel nem vibrál, stb.)
Amúgy régen ajánlották a fénycsöveket ún "stabilux" (Tungsram, beszerzése képtelenség) izzólámpa sorbakötésével üzemeltetni. /Bár a gyújtást nem tudom hogy oldották meg, mert ahhoz szükség van egy - az elektródhőmérséklettől függő - a hálózati tápfeszültségtől nagyobb (300-700V-os) és megfelelő energiájú impulzusra. Ezt a fénycsövek fényének "lágyítására" ajánlották, pl. egy biliárdasztal fölé, vagy reprezentatívabb helyiségekbe, de ezt is még a hőskorban! Vagy ha csak kisérletezgetni akarsz, akkor úgy értem kérdéseidet. Persze állok rendelkezésre továbbra is.
Köszi a válaszaidat!
Akkor elmegyek egy boltba és vadászok fojtókat.
Sziasztok!
Az egyik barátom kért meg, hogy kössek be neki két fénycsövet akvárium világításhoz. Eddig nem is lenne vele semmi gond, csakhogy a fénycsövek 25W -os ak, és sehol nem lehet 25 W -os fojtót találni. Arra gondoltam, hogy sebaj, akkor használok 1 db 40W-osat a két fénycsőhöz. Bekötöttem sorosan a két csövet és tadamm.... semmi sem történt. ![]() Na moost. Akérdésem az, hogy én szúrtam-e el valamit a gondolatmenetben, vagy ezeket a csöveket igy nem lehet működésre bírni, hanem csak egyessével, vagy kössem be párhuzamosan?
ha sorbakötöd a két fénycsövet akkor NEM 40w os hanem 50w os fojtó kell hozzá! azért nem világít mert kicsi a fojtó a két fénycsőhöz!
![]()
A probléma így első közelítésben sokváltozós. Lehet, hogy "single" (230V-os) gyújtókat használtatok. Vagy ha a gyújtók jók is - tehát "series" (110V-osak) - lehet, hogy az egyiket meg kell fordítani a foglalatában. Semmiféle képpen ne kösd a csöveket párhuzamba! Az egy speciális helyzetet szolgáló alkalmazás. Azt akkor szeretik, ha pl. túl magasan, vagy nehézkesen cserélhető fényforrásokról van szó, de méginkább használják ott, ahol az egyik cső halála nem járhat korom sötétséggel (pl. balesetveszély miatt).
Párhuzamos kapcsolásnál - mint ahogy azt Ödön kollégánk már korábban kifejtette - mindig a kisebb gyújtófeszültség-igényű cső gyút csak be. Harmadik eshetőség még, hogy ezen csövek égési feszültségeinek összege jóval nagyobb, mint a hálózati tápfesz. fele. Vagy kontakthiba, vagy szakadt elektród, stb. Egyébként ha sikerül is hozzá fojtót találni, nem biztos, hogy mikor csőcsere lesz esedékes, akkor meg majd csövet lehet hozzá találni. Ezt meg kell azért majd gondolni. De addig is lécci írd le a 25W-os csövek méreteit, mert azt per pillanat így kapásból nem vágom, és az alapján t'án okosabbak leszünk.
Csövenként 4-22W-os gyújtókat tegyél be! Különben kétséges a csövek normális üzeme! A 25W NEM elírás? Mert 18 - 20 - 22W-os csövek aszem léteznek, de 25W!? persze nem lehetetlen... Ja A kontakthíbákat is érdemes kiszűrni! (PL: Nyomógombos indítással. )
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |