Fórum témák
» Több friss téma |
Nálam is hasonló a helyzet. Akárhonnan is tápláltam, mindenképpen volt 59,5mA eltérés (pontosan megmértem a tartomány sok-sok pontján. és mindenhol ennyi a hiba).
Nem akartam hibásra beállítani, ezért a tények alapján a fotó szerinti megoldást választottam. Nem túl elegáns, de egészen pontos.
Csak sajnos ez se megoldás, csak 'foltozás". Kipróbálok még 1-2 dolgot, azt lehet eladom. Ha minden igaz, úgy is holnap jön egy jó kis FOK_GYEM kettős táp
![]()
Valószínűleg az IC6A ofszet hibája és a körülötte levő ellenállások pontatlansága okozhatja. A panelmérő korrigálja a saját ofszethibáját, de ez még előtte van.
Semmiség.
![]() Van működő dc-dc konvertertervem, 1 tranyó meg 1 fet és pár alkatrész, tud vagy 5A-t 24V-on, itt van stabilizálva. 5-30V- ig bármit adhatsz neki. Olyan egyszerű mint a faék, kis átalakítással fokozatmentesen működhetne 0-100V tartományban. Majd ha kedvem lesz megosztom. ![]()
Szerinted, ha az ICL7660at lecserélném rendes -5Vos körre, mennyit javítana?
A mérés linearitás hibáján semmit. A panelműszer nem terheli dinamikusan a -5V-ot, csak a nullapont beállításakor rajta kell lennie. Az árammérésnél már írtam, de Attila is kiemelte az alkatrészek arányának pontosságát.
Persze, de valami kompenzálás csak lehetséges erre az alkatrész szórásra is.
Pl. választasz jobb OPA-t (ugye a TLC2272-ből is két fajta van ~1 vagy 2,5mV ofszettel). Az OPA 9 szereset erősít ( a 9 db sönt miatt), ez a hibát is erősíti. Ha jól emlékszem én még azt is elkövettem, hogy levettem itt az erősítést és megnöveltem a PM2-n, mert ott a szoftver kompenzálja az ofszethibát.
Sziasztok!
Megepitettem az Attila86 altal tervezett smps labortapegyseget,az elso verziot. Az eloszabalyozot ugy ellenoriztem le hogy megmertem a C25,C26-on a veszultseget es 0.6V-al tobb mint a kimeneten,ezek szerint az eloszabalyozo mukodik? Az IC6 tapja 15V,ha kiveszem az IC-t akkor16.5-ot merek,ez igy jo? A feszultseg 0-40V-g allithato,leterheltem a tapot egy 12V 35W-os izzoval es az aramot allito potik is mukodnek,de itt jonnek a dolgok amit nem ertek es ebben kernem a segitsegeteket:Amikor leterhelem a tapot az izzoval az aramgeneratort jelzo sarga led elkezd vilagitani,de ha hozzaerek a Q7-hez akkor elalszik a led es az izzo is jobban vilagit. A masik dolog az hogy a Q7 drain-source laban 33V-ot merek terheletlenul,leterhelve 2.5A-rel pedig 31V,itt nem 0.6V-ot kellene merjek?(de lehet hogy nem jol ertettem a leirast) Az alkatreszeket leellenoriztem tobszor is,es anyakot is. A segitseget es a velemenyeket elore is megkoszonom.
Megmutatom mit hozott a Jézuska. Hát hogy mit hozott, hát kedvet hozott hogy befejezzek egy körülbelül egy éves projektet, amiről szó van az egy SMPS labortápegység ami 0-50V, és 0-10A-t tud. A készülék sorba köthető, a kijelzés alkalmas áramon és feszültségen kívül vagy vonalkijelzés, vagy teljesítmény és ellenállás mérésére. A készülék elektronikája nem saját tervezés, a beültetést élesztés beállítás viszont már saját érdem, a készülék házából csak a fedő egy gyári gépé, minden mást vízzel vágattam, és porfesttettem, az építéshez annyit tennék hozzá hogy egyszerűnek látszik, de nagyon sok energiát és időt felemésztett, arról nem is beszélve hogy amit itt láttok 70000ft nem takarta be, de így a végén megérte, igaz lenne még egy-két dolog amit ki lehetne javítani, de talán egyszer. Szeretnék külön köszönetet mondani Péli Attilának a készülék kitalálásáért, és fejlesztéséért!
Én meg azt hittem, csak az enyémnél jelentkezik ez a hiba. Igaz mindössze 3mA plussz, azt hittem a kapcsolóüzemű táp miatt van, de most már látom hogy nem. Ezzel még együtt tudok élni
![]() Valakinél jelentkezett az a hiba, hogy bekapcsoláskor néha a műszer átvált az almenübe és a vonalkijelzés végkitérés értéke számol rajta?
Én hármat is vettem eddig és mindegyik csal.
Szia Ferkógyerek!
Nálam is sokszor jelentkezik a hiba, hogy belép a beállító menübe és változtatja a vonalkijelzés végkitérését. Belépnie, csak ha az ICSP csatlakozó (DATA, CLOCK)két lábát összekötöd egy pillanatra indulásnál akkor szabadna. Arra gondoltam, hogy a panelon lehet valami átvezetés az ICSP csatlakozó körül, de már sokszor lemostam, és átnéztem fény alatt nem-e valami maratási hiba is van rajta, de tovább nem jutottam.
Az első pár hónapban nem csinálta, utána jött elő a probléma. Újraprogramoztam a PIC-et, eleinte jó volt, de csak pár hétig, azután újra elkezdte. Én is átnéztem zárlatot keresve, de nem találtam. Viszont akkor mindíg jelentkezne a hiba, így csak a bekapcsolások kb 30%-ánál.
Tegyél a PGD, PGC lábakra egy 100k ellenállást a föld felé, akkor nem fog lebegni.
A műszer méréseim szerint meglepően pontos. Az árammérés hibáját a tápban levő erősítő okozza (ezért hiába is cserélgeted
![]()
Sziasztok!
Attila olvasta a problémánkat a fórumon és javította a programot. Az új 2.31-es változat letölthető az olaláról. Ezúton is köszönet neki ![]() A hozzászólás módosítva: Dec 28, 2014
Hello!
Gratulalok a labortapegysegedhez,szep munka! Engem a benne levo tap erdekelne,sajat fejlesztesed,vagy innen van az oldalrol? Tudnal nekem kuldeni errol egy kapcsolasi rajzot,vagy linket ahol tudnek olvasni rola? Elore is koszonom!
Nem biztos, hogy Ferkógyerek-nél is ez van, de nálam jól működik.
Szia!
Alkotó jól írja nálam is az Attila féle SMPS táp van a dobozban, kisebb módosításokkal (kisebb teljesítménnyel) és másik nyáktervvel az adott helyhez alkalmazkodva. A táplálását egy kapcsolóüzemű tápegység biztosítja, így belefért egy PC táp dobozába és csupán 1kg az egész.
Én egyszer egy hegesztő invertert préseltem egy pc táp házba,nem a régifajtába,a mostaniba.
Sziasztok! Az I.verziót szeretném megépíteni de a pic-es panelmérővel. Ha valakinek megvan a panelmérő nem smd-s verziója az nagy segítség lenne. No meg a bekötéséhez is kellene némi támogatás. Köszi előre is!
Sziasztok!
Megépítettem Attila SMPS I-es labortápját: Bővebben: Link Sajnos nem igazán sikerülnek az első lépések az élesztéssel kapcsolatban. Ebben szeretnék segítséget kérni Tőletek! Eddig csak a segédtápot adtam rá, és ezzel el is akadtam. A kijelzőnek elvileg nullát kellene mutatnia de sajnos ez nem így van. Mellékelek két fotót, az egyik Volt a másik Amper állásban készült (fő táp ráadása nélkül). Megmértem az 555, sn74ls47, icl7135 tápfeszültségeket, és mind a három ic-nél rendben vannak a tápfeszültségek. Az icl7135 2-es lábán, meg van hajszál pontosan az 1 volt. Mit kellene átnéznem, hol keressem a hibát? Üdv: Attila A hozzászólás módosítva: Júl 7, 2015
Sziasztok!
Elfelejtettem képet mellékelni az SMPS-1 labortáp kapcsolásáról, a kijelző hibámmal kapcsolatban.
Sziasztok!
Attila86 tápjához 7-8 Voltos segédtápot van írva, de ilyenem sajnos nincs és mostanában nem is tudok beszerezni. Van egy 9V 1VA-es trafóm, de a táp leírása szerint 250-300mA-t vesz fel így ez kevéske. A kérdésem, hogy 12voltról működhet tartósan? Köszönöm!
Ha jól látom a kapcsolási rajzon, a segédtáp egy 7805 -re megy. Így 8V fölötti feszültségről már járatható. Az általad írt terhelő áram mellett kb 0.9W -ot disszipál el (8-5)V*0.3A. Ha segédtáp feszültsége magasabb, nem kell változtatni semmit sem, de a disszitáció növekedése miatt a 7805 hűtését módosítani kell (12-5)V*0.3A = 2.4W.
Nos a próba megvolt, de igazán a várt eredményekkel. A segédtáp és afőtáp rákapcsolása után gyakorlatilag semmi nem történt. A kimeneten ~1V jelenik meg. C29-30 kondikon ekőzben jóval több 24V. A leírás szerint ezeken a kondikon 1V-al kéne többnek lennie, mint a kimeneten, ha az előszabályzó működik. A panelmérőt ellátja árammal, illetve az egyik LED( azt hiszem az áramgenerátor) halványan világít.
Segédtáp: 12V(gyakorlatban kicsit több 13,5) Főtáp: 60V A NYÁK Attilától rendelt gyári darab, így szakadások nem valószínűek. Összefolyást eddig nem találtam. Amint tudom kimérem az IC-k tápfeszültségeit is. Ha esetleg valakinek volt hasonló problémája, akkor minden segítséget nagyon köszönök! |
Bejelentkezés
Hirdetés |