Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Annak is változhatható a kimeneti feszültsége? Linket tudsz küldeni?
Igen, van egy poti rajta, amivel a kívánt feszt be tudod állítani. azt kivezetve, "rendes" potot téve rá, akár állítható táppá is alakíthatod. Van olyan is, amiben van áramkorlát is.
Bővebben: Link, de szokott lenni az apróban is ilyesmi itt.
Ó dejó! Köszi a segítséget!
Hogyan lehet multisimben a hangszóró működési idejét meghosszabbítani? Hogy a kívánt hang ne csak 1 másodpercig szóljon, hanem tetszőleges ideig.
Üdv!
Mi a különbség a "sima" és a fejhallgató erősítő között? Miben több/kevesebb az egyik a másiknál?
Sziasztok!
Az a kérdésem, hogy a az alábbi két kapcsolás közül melyik a jobb megoldás? A különbség csak annyi, hogy a Zéner után az ellenállás sorba, vagy párhuzamosan van. Valóságban működik mind a kettő, de a Tinában csak a párhuzamos megoldás a jó.
Még a soros ellenállás sem kell, lévén az IC-k bemenete nagy ellenállású, oda szinte nem is folyik áram. Tehát a "Soros.jpg", a 820 Ohm-os ellenállások kidobálásával.
Ha jól látom, a kijelzők 24 V-ot kapnak, azt viszont az IC-k nem fogják tolerálni (hiába a soros, 12 V-os izzó, az nem kivonóáramkör). 12 V-ra kicsit nagyobb ellenállás fog kelleni, mint 330 Ohm (inkább 820 Ohm/2W, ha normál, egy LED-es kijelzőről beszélünk), de az IC-knek ez is sokkot fog okozni. A tizedespontok pedig csak egyet fognak villanni ellenállás nélkül és távoznak az örök vadászmezőkre. A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Köszönöm a választ.
Megcsináltam az általad adott módosítást, de a Tinában úgy sem jó. Majd ott is fel teszem a kérdést. A kijelzők pedig csak 12V-ot kapnak. 24V-ot csak a relé tekercs kap. Illetve a Zéner abból csinál 4.7 V-ot. A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Nem ismerem a Tina-t. Egy ellenállás és egy zénernek elégnek kell lennie. A kijelzők, ha csak 12 V-ot kapnak, akkor is tönkre fogják tenni az IC-ket. 6 V már veszélyesen magas nekik.
Megnéztem a SN7447 adatlapját és ott a szegmensekre 15V-ot lehet maximum adni. Az IC tápja 5V.
Vagy rosszul értelmezem az adatlapját?
Hello! Ez nem egészen így működik, ha tényleg TTL IC-t használsz.
Az adatlap szerint az alacsony szint maximális bemenő feszültsége 0,8V. Az alacsony szinthez tartozó bementi áram, maximum -1,6mA. Vagy is a bement felől folyok ki az 1,6mA. Ha a bement szakadt, akkor az H szintnek számít. Hogy a szabványos L szint meglegyen, a bement GND közi maximum 0,8V/1,6mA=500ohm kell. Tehát a feszültségosztó alsó tagjának 470ohm-ot lehet maximálisan választani. 5V szinthez 5V/470ohm=10,6mA tartozik. Így a felső osztó tagra 24V-5V=19V jut. és a felső ellenállás 19V/10,6mA=1,8kohm. Ha a 24V stabil, zéner sem kellene de ha nő a bementi feszültség csökken a bemenet árama. Így a 4,7V-os zéner megfelelő a bemenet védelemnek. Sorosan valóban nem kell ellenállás. A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Hol találtad ezt? Most gyorsan letöltöttem egy adatlapot, abban nincs sehol 12 V. Töltsd fel ide azt az adatlapot, kíváncsi vagyok (egy link is jó lesz). Mindenesetre az izzóval a 24 V ellen nem fog működni.
Szia!
Azt hiszem, hogy értem, hogy mit mondasz. Akkor a bemeneti része az jó a kapcsolásnak, csak a 7-szegmenses kijelzőnek sok a 12 volt?
A 7447 kimenete nyitott kollektoros, 15 volt a zárófesz, tehát a kijelzők mehetnek 12 voltról.
A szegmens ellenállásokat módosítsd felfelé attól függően, hány mA-t akarsz. A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Kedves proli007!
Ha a bemeneteket nem kötöm egy 470 Ohmos ellenállással a GND-re, hanem így hagyom akkor azt fogja csinálni amit a Párhuzamos.jpg-n látható. Mekkora előtét ellenállás kell a kijelző szegmenseinek?
Ezt nem igazán értem. A párhuzamos.jpg a jó, csak 470ohm-ot kell használni. Lehet a valóságban működik a 820ohm-al is, de adatlap szerinti szélsőséges esetre illik méretezni.
Előtét ellenállást ugyan úgy kell számolni, mint egy sima Led-et a 12V-ra. De ismerni kell a hétszegmensben lévő Led nyitófeszültségét. (Bár 12V esetén annak különbsége elhanyagolható, kivétel, ha valami "melák" kijelzőről van szó.) A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Akkor így már jó lesz?
A Zénernek nem kevés az árama?
Igen, így megfelelő. (Bár a kusza rajzot soká kell nézegetni, mire átlátja az ember..)
A zéner árama nem számít, mert itt nem stabilizálás a cél, csak a védelem. Az IC pedig 2,4V-tól felfelé, már H szintnek nézi a bementi jelet.
És még egy kérdést engedj meg légyszíves. Bár lehet ez nem ebbe a topicba tartozik.
A kijelző szegmenseinek az ellenállásait hiába változtatom, nem változik jelentősen az áramuk. Miért? Illetve a tizedespont ellenállása is jó igy? Köszönöm a segítségeteket.
Az az izzó ott nagyon nem jó! 2,2 kOhm/2W -os ellenállásokat tegyél a szegmensekhez, az izzót pedig dobd ki. Azért változik így az áram, mert a LED nem lineáris alkatrész hanem félvezető.
- Hogy a Tina mit mutat, a kutyát nem érdekli. Próbáld meg a valóságban, változni fog. Egyébként is a közös anódban méred az áramot, az meg az éppen működő szegmensek számától változik.
- A tizedespont jó.
A kusza rajz, megtéveszt, az izzónak köze nincs a kijelzőhöz. Ott az "U6 12V" az táplálja a kijelzőt és az izzót is. a relé meg a GND-t kapcsolja az izzónak..
A Led valóban nem lineáris, de 12V mellett ez kevésbé befolyásolja a körben folyó áramot.
Sziasztok!
Van egy haaatalmas problémám, és nem találtam neki máshol aktív topikot, ráadásul kezdő is vagyok a témában. Szóval, adott egy frissen vásárolt Revoltec neoncső pár gyári inverterrel. Motorba szeretném beépíteni, viszont adódott egy olyan probléma, hogy sikerült fordítva bekötnöm először. Ez után már nem üzemelt. Rákerestem a problémára, de csak az derült ki, hogyha fordítva kötöm be az invertert, akkor az hazavágja a ?tranzisztorokat? Linkelem a képet, nekem is hasonló van. Hogy tudom megjavítani, mit kellene kicserélni? INVERTER Köszönöm a válaszokat! A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Meg is válaszoltad, a tranyókat. (Ha a trafó nem égett meg..)
Köszönöm!
Akkor a legegyszerűbb az lesz, hogy bebattyogok egy elektronikai szaküzletbe tranyóstul, és kérek fejmosást.
Azt a biztit is nézd meg a panelen, nem ment-e ki véletlenül..
Köszi a tanácsot. Megnéztem közelebbről, van benne egy pár tizedmilis szakadás. ****
![]() Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Júl 11, 2015
Sziasztok!
Most láttam egy képet a F betűvel kezdődő közösségi oldalon. Ez volt az Bővebben: Link Felvetett bennem egy kérdést,:mégis milyen sugárzást bocsátana ki magából a telefon, ami változik a akkumulátor feszültségével fordítottan arányosan? Egyáltalán mi sugárzik egy telefonban, kivéve persze a GSM, Wifi, és egyéb dolgokat. Világosítsatok fel kérlek! ![]() ![]()
Csak a szokásos, tudatlansági alapokon nyugvó butaság.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |