Fórum témák
» Több friss téma |
Nézd meg a melegedős oldalon megfelelő értékű a C1? Ha az kevés, vagy hiányzik akkor imád oszcillálni.
A c1 értéke az ami kell, hogy legyen viszont a kérdésem hogy gond e az hogy a tápom ugye 4007esből áll a hid és egy 2200uFos szűrőkondiból áll és aztán megy direkt a c1re kb 35v
Ójajj! Két C1 van a rajzon
Az IC 3-5 lábak közötti 220nF-ra vonatkozott a kérdésem. Az 1N4007 diódáknak nem jósolok hosszú élete, kicsi az ide az 1A terhelhetőségével.
Köszönöm a segitséget, megoldottam R1 és R2őt kicseréltem. Mostmár csak annyi kérdésem lenne, hogy amikor kikapcsolom a számitógépet akkor egy idő után pl 10perc elkezd morogni...de nem tudom miért :/
Szia! Mi volt az R1, R2 hibája?
A számítógéppel együtt az erősítőt is kikapcsolod, vagy az azért áram alatt marad?
Megváltoztatták az értékeiket. Az egyik 2.2Megát mutatott a másik pedig 1.8k. Az erősitő áram alatt marad
Elégtek azok az ellenállások? Amúgy akkor hibásodnak meg ha Q1 rossz, vagy rosszul van beültetve.
Amikor kikapcsolt számítógép mellett hallod a morgást, húzd ki a jelkábelt, hátha az áramtalanított gépből jön a zaj.
Igy igaz, rossz volt meg még az IC-t is cserélnem kellett, elfelejtettem megemliteni. Elégni nem égtek el, csak mást mutattak, mint amennyit kellett volna, 3szor is lemértem őket. Ha kihuzom a jelkábelt, akkor olyan hangot ad ki mintha összeszedne zavarokat
A TDA2030 bemenetére egyrészt tegyél aluláteresztő szűrőt mint itt a C2, R1, másrészt 1-10k lezáró ellenállást.
Rendbe, köszönöm jelentkezek majd a fejleményekkel
Lassan elkészültem a kis tda végfokkal nosztalgiából.
Viszont 35V táp esetén 4 ohm hangszóróval berecseg ha torzításig ki van vezérelve. A védelem lenne ami bele van építve a ludas? Több hangsugárzóval is ugyanez a jelenség. Előerősítővel és annélkül is csinálja. 8 ohmos hangsugárzóval nem csinálja.
A táp is eheti a kefét ilyen végfoknál? Gondolkodom rajta, hogy csinálok neki egy normálisat, hátha nem lesz vele ennyi gond . Amúgy most tűrhető, köszi a segitséget
A kicsatolókondis erősítő magas csúcsárama elsősorban a határon méretezett kapcsolóüzemű tápokat szokta zavarba hozni, ahol egy tekintélyes puffer csak olaj a tűzre.
Mint tapasztalhattad is van erő a szerkezetben, a kivett villamos teljesítmény másfélszeresére méretezett trafós táp a biztos megoldás.
A témák közül a TDA1557-hez áll legközelebb, ott szívesen reagálok a feltett kérdésedre.
Sziasztok!
Kíváncsiságból beszereztem egy ilyen hangszínszabályzós kínai csomagot mint amit itt egy páran Bővebben: Link . Picit másabb a nyák elrendezése meg ezen jók a feliratok meg minden viszont kérdésem lenne. Nem karcsú a táp egyenirányításnál az az 1n4007 dióda ? Én valami nagyobb áramúra gondolnék sztereó panelhez. A 2200mikrós kondit is a tápban eléggé karcsúnak tartom. Illetve ami feltűnt hogy a kimeneti védődiódák nincsennek beletervezve és nincsennek a nyákon sem ami az adatlapon szerepel . Miért hagyhatták ki? Kaptam hozzá ST gyártmányú tda2030-at de van itthon UTC gyártmányú is . Melyik lenne a jobb vagy valaki próbálgatta-e már hogy mik a külömbségek gyártónként?
Valaki esetleg nem tesztelgette az ic típusokat?
Szia, most írtam választ, de valamiért sajna elszállt.....:o((((
Erőt veszek megint és leírom, de addig is: 2200 µF az nekem karcsúnak tűnik, én 4700-asokat használok, és nincs brumm...a panelodon a hely lesz a szűk keresztmetszet.... Diódának ha jól emlékszem 1N5401-eket tettem be (régi, de jó bármelyik újabb 3A-es is). Trafónak használj az erősítő névleges kimenő teljesítményénél legalább másfélszer akkora szekunder teljesítményűt. Én min. 60VA-est használtam egy sztereo 2030-as végfokhoz. Legjobb a toroid, de a műanyagházas szürke Makrai is megtesz (olcsóbb). Az ICkről majd bővebben, de sajnos én úgy látom van különbség a gyártók között (minőségben főleg).... Üdv.
Na az ic-k külömbségére kíványcsi vagyok de nagyon.
Hello! Sajna most megint nem lesz 100%-os a válaszom (fotók a benti gépemen vannak, nem az itthonin)...
A lényeg - legalábbis, amit én tapasztaltam.... Holnap teszek majd fel fotót, 3-féle tokozás/gyártó van a képen. Az első kettő ST-logós, a harmadik elég ismeretlen. Megjegyzem, hogy sajna ma már az ST sem jelent semmit, annyian hamisítják már, volt dolgom kamu ST-jelű BD249-250-párral, semmi köze az eredetikhez, vacak. Ezeken általában van szemből nézve a bal alsó részen egy 3-betűs eredetmegjelölés. A CHN (China?), SNG (Singapore) feliratúakkal meglepő módon nem volt sok gondom. Talán 1 volt gyanús (Elektro Kontha-s beszrzés Pesten). Volt az érdekes feliratú, no ez vált be nekem a legjobban (HQ-nál volt) némileg drágábban, de ezek mindegyike hibátlan volt. Viszont sajnos rossz tapasztalataim vannak a MAR (Marocco) feliratú darabokkal (lehet csak én fogtam ki), de 3-4 rossz darabot is ki kellett dobnom. Eredetük ismeretlen volt, mivel egységcsomagban jöttek. Szóval szinte mindet helyettesítettem (torzítottak, gerjedtek, szörnyen szóltak). Többen fejtegettük a problémát - lehet csak egy szerencsétlen gyártási sorozat, vagy kaptak valamit tárolás közben pl. Én úgy vagyok vele, hogy inkább fizetek egy százassat többet egy megizható(bb) eredetű fajtáért. Van még itthon a '80-as évekből magyar fajta is, na azok még ma is hibátlanok (anno nem is volt ilyen filléres dolog) - és talán még a csehek (?) gyártottak A2030 néven. Ha lehet én ki szoktam volt bontani régebbi cuccokból - amúgy pedig (egy mértékadó fórumtársunk szavaival élve) - kellő odafigyeléssel és megfelelő műszaki körítéssel (combos táp, megfelelő csillagpontos vezetékezés pl.) egész tisztességes kis erőlködőt lehet ezekkel építeni. Holnap küldök összehasonlító fotót is, ha meglesz. Addig is üdv.
Nos nekem is van itt egy pár fajta tda2030.
Van az emlegetett MAR jelölésű eléggé bizar kinézetű darab. Van CHN feliratú kínai példány . Illetve van UTC TDA2030A gyártmányom itt az asztalomon. Szerinem a MAR-ost hanyagolom én is csak a kínai ST és az UTC-s között vacillálok melyiket tegyem bele. Viszont felmerült bennem a kérdés hogy vizsgálgatom a csomaghoz kapott doksit hogy ugye hiányzik belőle a kimeneti védődióda ez oké de hogy miért azt passzolom még mindíg. Gyanítom hogy az áramkör valójábban LM1875-höz készülhetett mert annak nem kell csak ugye a tda2030 olcsóbb hát jó lessz az is bele. Amit még furcsállok a visszacsatoló ellenállások aránya 47k / 330ohm . Ezzel az osztással 142 szeres erősítés jön ki körülbelül. Nem lessz az szerencsétlennek sok?
Megfotóztam a nyákot és a doksit .
Az enyém ilyen tipus.
Ezen viszacsatolás sincs, hibás a rajz. A visszacsatolás a kimenetről (4) az invertáló bemenetre (2) kellene, hogy menjen, azok a lábak között nincs semmi. Ráadásul passzív hangszínszabályzós...
Azt észrevettem hogy a rajz hibás de a panel hálistennek nem.
A passzív hangszín nem probléma sőt én szeretem is a hangját . Előzőekre visszaolvasva te mit mondassz? A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2015
Nem tudok igazából mit mondani, mert sosem építettem 2030 -cal végfokot.
A kínai ST, vagy az indiai UTC? Ez jó kérdés, egyik sem bizalomgerjesztő... Az erősítés tényleg nagyon sok, azt csökkenteni kell. Kérdés az, hogy nem lesz-e gerjedékeny a kisebb erősítés miatt megnövekedett felső határfrekvenciával az ic. Frekvencia kompenzálás biztos kell majd, meg a kimenetre a zobel-tag. A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2015
Beszkenneltem a nyákot és a beültetési oldalt is hátha valakinek kedve támad hozzá.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2015
És nem lehet, hogy a passzív hangszín fog elnyelni pont annyit a jelből, amit a nagy kimeneti erőstéssel hoznak vissza?
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |