Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   254 / 274
(#) reloop válasza Sanitatum hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

Nézd meg a melegedős oldalon megfelelő értékű a C1? Ha az kevés, vagy hiányzik akkor imád oszcillálni.
(#) Sanitatum válasza reloop hozzászólására (») Jún 14, 2015 /

A c1 értéke az ami kell, hogy legyen viszont a kérdésem hogy gond e az hogy a tápom ugye 4007esből áll a hid és egy 2200uFos szűrőkondiból áll és aztán megy direkt a c1re kb 35v
(#) reloop válasza Sanitatum hozzászólására (») Jún 15, 2015 /

Ójajj! Két C1 van a rajzon
Az IC 3-5 lábak közötti 220nF-ra vonatkozott a kérdésem.
Az 1N4007 diódáknak nem jósolok hosszú élete, kicsi az ide az 1A terhelhetőségével.
(#) Sanitatum válasza reloop hozzászólására (») Jún 20, 2015 /

Köszönöm a segitséget, megoldottam R1 és R2őt kicseréltem. Mostmár csak annyi kérdésem lenne, hogy amikor kikapcsolom a számitógépet akkor egy idő után pl 10perc elkezd morogni...de nem tudom miért :/
(#) reloop válasza Sanitatum hozzászólására (») Jún 20, 2015 /

Szia! Mi volt az R1, R2 hibája?
A számítógéppel együtt az erősítőt is kikapcsolod, vagy az azért áram alatt marad?
(#) Sanitatum válasza reloop hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Megváltoztatták az értékeiket. Az egyik 2.2Megát mutatott a másik pedig 1.8k. Az erősitő áram alatt marad
(#) reloop válasza Sanitatum hozzászólására (») Jún 22, 2015 /

Elégtek azok az ellenállások? Amúgy akkor hibásodnak meg ha Q1 rossz, vagy rosszul van beültetve.
Amikor kikapcsolt számítógép mellett hallod a morgást, húzd ki a jelkábelt, hátha az áramtalanított gépből jön a zaj.
(#) Sanitatum válasza reloop hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

Igy igaz, rossz volt meg még az IC-t is cserélnem kellett, elfelejtettem megemliteni. Elégni nem égtek el, csak mást mutattak, mint amennyit kellett volna, 3szor is lemértem őket. Ha kihuzom a jelkábelt, akkor olyan hangot ad ki mintha összeszedne zavarokat
(#) reloop válasza Sanitatum hozzászólására (») Jún 23, 2015 /

A TDA2030 bemenetére egyrészt tegyél aluláteresztő szűrőt mint itt a C2, R1, másrészt 1-10k lezáró ellenállást.
(#) Sanitatum válasza reloop hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

Rendbe, köszönöm jelentkezek majd a fejleményekkel
(#) Dióda hozzászólása Jún 25, 2015 /

Lassan elkészültem a kis tda végfokkal nosztalgiából.
Viszont 35V táp esetén 4 ohm hangszóróval berecseg ha torzításig ki van vezérelve.
A védelem lenne ami bele van építve a ludas?
Több hangsugárzóval is ugyanez a jelenség.
Előerősítővel és annélkül is csinálja.
8 ohmos hangsugárzóval nem csinálja.
(#) Sanitatum válasza reloop hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

A táp is eheti a kefét ilyen végfoknál? Gondolkodom rajta, hogy csinálok neki egy normálisat, hátha nem lesz vele ennyi gond . Amúgy most tűrhető, köszi a segitséget
(#) reloop válasza Sanitatum hozzászólására (») Jún 25, 2015 /

A kicsatolókondis erősítő magas csúcsárama elsősorban a határon méretezett kapcsolóüzemű tápokat szokta zavarba hozni, ahol egy tekintélyes puffer csak olaj a tűzre.
Mint tapasztalhattad is van erő a szerkezetben, a kivett villamos teljesítmény másfélszeresére méretezett trafós táp a biztos megoldás.
(#) MikulaSan hozzászólása Júl 8, 2015 /

Itt foglalkoztok az 50-estől nagyobb számú tda-val?
(#) reloop válasza MikulaSan hozzászólására (») Júl 8, 2015 /

Szia! Melyikről lenne szó konkrétan?
(#) MikulaSan válasza reloop hozzászólására (») Júl 8, 2015 /

TDA 7266
(#) reloop válasza MikulaSan hozzászólására (») Júl 8, 2015 / 1

A témák közül a TDA1557-hez áll legközelebb, ott szívesen reagálok a feltett kérdésedre.
(#) MikulaSan válasza reloop hozzászólására (») Júl 8, 2015 /

válaszod köszönöm szépen
(#) Dióda hozzászólása Júl 14, 2015 /

Sziasztok!

Kíváncsiságból beszereztem egy ilyen hangszínszabályzós kínai csomagot mint amit itt egy páran Bővebben: Link .

Picit másabb a nyák elrendezése meg ezen jók a feliratok meg minden viszont kérdésem lenne.
Nem karcsú a táp egyenirányításnál az az 1n4007 dióda ? Én valami nagyobb áramúra gondolnék sztereó panelhez.
A 2200mikrós kondit is a tápban eléggé karcsúnak tartom.
Illetve ami feltűnt hogy a kimeneti védődiódák nincsennek beletervezve és nincsennek a nyákon sem ami az adatlapon szerepel . Miért hagyhatták ki?
Kaptam hozzá ST gyártmányú tda2030-at de van itthon UTC gyártmányú is . Melyik lenne a jobb vagy valaki próbálgatta-e már hogy mik a külömbségek gyártónként?
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Valaki esetleg nem tesztelgette az ic típusokat?
(#) abstrax válasza Dióda hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Szia, most írtam választ, de valamiért sajna elszállt.....:o((((
Erőt veszek megint és leírom, de addig is:
2200 µF az nekem karcsúnak tűnik, én 4700-asokat használok, és nincs brumm...a panelodon a hely lesz a szűk keresztmetszet....
Diódának ha jól emlékszem 1N5401-eket tettem be (régi, de jó bármelyik újabb 3A-es is).
Trafónak használj az erősítő névleges kimenő teljesítményénél legalább másfélszer akkora szekunder teljesítményűt. Én min. 60VA-est használtam egy sztereo 2030-as végfokhoz. Legjobb a toroid, de a műanyagházas szürke Makrai is megtesz (olcsóbb).
Az ICkről majd bővebben, de sajnos én úgy látom van különbség a gyártók között (minőségben főleg).... Üdv.
(#) Dióda válasza abstrax hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Na az ic-k külömbségére kíványcsi vagyok de nagyon.
(#) abstrax válasza Dióda hozzászólására (») Júl 15, 2015 /

Hello! Sajna most megint nem lesz 100%-os a válaszom (fotók a benti gépemen vannak, nem az itthonin)...
A lényeg - legalábbis, amit én tapasztaltam....
Holnap teszek majd fel fotót, 3-féle tokozás/gyártó van a képen.
Az első kettő ST-logós, a harmadik elég ismeretlen.
Megjegyzem, hogy sajna ma már az ST sem jelent semmit, annyian hamisítják már, volt dolgom kamu ST-jelű BD249-250-párral, semmi köze az eredetikhez, vacak.
Ezeken általában van szemből nézve a bal alsó részen egy 3-betűs eredetmegjelölés.
A CHN (China?), SNG (Singapore) feliratúakkal meglepő módon nem volt sok gondom. Talán 1 volt gyanús (Elektro Kontha-s beszrzés Pesten). Volt az érdekes feliratú, no ez vált be nekem a legjobban (HQ-nál volt) némileg drágábban, de ezek mindegyike hibátlan volt.
Viszont sajnos rossz tapasztalataim vannak a MAR (Marocco) feliratú darabokkal (lehet csak én fogtam ki), de 3-4 rossz darabot is ki kellett dobnom. Eredetük ismeretlen volt, mivel egységcsomagban jöttek. Szóval szinte mindet helyettesítettem (torzítottak, gerjedtek, szörnyen szóltak). Többen fejtegettük a problémát - lehet csak egy szerencsétlen gyártási sorozat, vagy kaptak valamit tárolás közben pl.
Én úgy vagyok vele, hogy inkább fizetek egy százassat többet egy megizható(bb) eredetű fajtáért.
Van még itthon a '80-as évekből magyar fajta is, na azok még ma is hibátlanok (anno nem is volt ilyen filléres dolog) - és talán még a csehek (?) gyártottak A2030 néven. Ha lehet én ki szoktam volt bontani régebbi cuccokból - amúgy pedig (egy mértékadó fórumtársunk szavaival élve) - kellő odafigyeléssel és megfelelő műszaki körítéssel (combos táp, megfelelő csillagpontos vezetékezés pl.) egész tisztességes kis erőlködőt lehet ezekkel építeni. Holnap küldök összehasonlító fotót is, ha meglesz. Addig is üdv.
(#) Dióda válasza abstrax hozzászólására (») Júl 16, 2015 /

Nos nekem is van itt egy pár fajta tda2030.
Van az emlegetett MAR jelölésű eléggé bizar kinézetű darab.
Van CHN feliratú kínai példány .
Illetve van UTC TDA2030A gyártmányom itt az asztalomon.
Szerinem a MAR-ost hanyagolom én is csak a kínai ST és az UTC-s között vacillálok melyiket tegyem bele.
Viszont felmerült bennem a kérdés hogy vizsgálgatom a csomaghoz kapott doksit hogy ugye hiányzik belőle a kimeneti védődióda ez oké de hogy miért azt passzolom még mindíg. Gyanítom hogy az áramkör valójábban LM1875-höz készülhetett mert annak nem kell csak ugye a tda2030 olcsóbb hát jó lessz az is bele.
Amit még furcsállok a visszacsatoló ellenállások aránya 47k / 330ohm .
Ezzel az osztással 142 szeres erősítés jön ki körülbelül. Nem lessz az szerencsétlennek sok?
(#) Dióda válasza Dióda hozzászólására (») Júl 18, 2015 /

Megfotóztam a nyákot és a doksit .
Az enyém ilyen tipus.
(#) steelbird válasza Dióda hozzászólására (») Júl 18, 2015 /

Ezen viszacsatolás sincs, hibás a rajz. A visszacsatolás a kimenetről (4) az invertáló bemenetre (2) kellene, hogy menjen, azok a lábak között nincs semmi. Ráadásul passzív hangszínszabályzós...
(#) Dióda válasza steelbird hozzászólására (») Júl 18, 2015 /

Azt észrevettem hogy a rajz hibás de a panel hálistennek nem.
A passzív hangszín nem probléma sőt én szeretem is a hangját .

Előzőekre visszaolvasva te mit mondassz?
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2015
(#) steelbird válasza Dióda hozzászólására (») Júl 18, 2015 /

Nem tudok igazából mit mondani, mert sosem építettem 2030 -cal végfokot.
A kínai ST, vagy az indiai UTC? Ez jó kérdés, egyik sem bizalomgerjesztő...
Az erősítés tényleg nagyon sok, azt csökkenteni kell. Kérdés az, hogy nem lesz-e gerjedékeny a kisebb erősítés miatt megnövekedett felső határfrekvenciával az ic. Frekvencia kompenzálás biztos kell majd, meg a kimenetre a zobel-tag.
A hozzászólás módosítva: Júl 18, 2015
(#) Dióda hozzászólása Júl 19, 2015 /

Beszkenneltem a nyákot és a beültetési oldalt is hátha valakinek kedve támad hozzá.
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2015
(#) pixels válasza steelbird hozzászólására (») Júl 19, 2015 /

És nem lehet, hogy a passzív hangszín fog elnyelni pont annyit a jelből, amit a nagy kimeneti erőstéssel hoznak vissza?
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2015
Következő: »»   254 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem