Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   525 / 607
(#) reloop válasza kissattila88 hozzászólására (») Júl 19, 2015 /

Szia! A válaszokat az adatlapban megtalálod, ha nem boldogulnál vele - de tényleg csak akkor - rárajzolom a képre.
A nagyméretű kondenzátorok feszültségtűrését is vedd figyelembe!
(#) reloop válasza kissattila88 hozzászólására (») Júl 21, 2015 / 1

Nézd csak mit találtam véletlenül! Bővebben: Link
(#) kissattila88 válasza reloop hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

Köszönöm a standby az mit csinál ha tesre kötöm?
(#) reloop válasza kissattila88 hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

A Standby és a Mute testre kötve némít, mindkettőt pozitív tápra kapcsolva pedig szól az erősítő.

Köszönöm! +-40 voltal üzemel?

Az már eléggé a felső határ, 8 ohm-hoz elmegy. Az elkók mennyit bírnak?

12 voltról üzemel a TDA? Nagy kondok 63v többi 50v.

Ez a TDA speciel nem működik 12V-ról. Esetleg ±12V-ról elmegy, ha terhelés hatására nem esik a táp ±10V alá.
(#) kissattila88 válasza kissattila88 hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

TDA7294 10-40Vközött üzemel?
(#) kadarist válasza kissattila88 hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

Szimmetrikus 12V-ról üzemel, tehát külön +12V és külön -12V.
(#) kissattila88 válasza kadarist hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

Nekem 2X11 van meg van végfokhoz való tápom azzal jó lehet?
(#) Hurkafej1 válasza kissattila88 hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

Ez már DC vagy AC? Ha még váltakozó, akkor jó lehet, de ha egyen, akkor le fog esni terhelésre a feszültsége.
(#) kissattila88 válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

AC van vég foktápom amibe 4700 µF kondivan 2 db.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015

Milyen trafód van hozzá?

Szimmetrikus 2X11 0,4 A AC-ben.

Egy 8W-os trafótól ne várj sokat.

Ilyen van itthon! Mekkora lenne az ideális?
(#) Hurkafej1 válasza kissattila88 hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

100W-os az IC, tehát minimum annyi kellene. Persze csak megfelelő tápfeszültséggel fogja leadni.
Más IC-t nem akarsz? Tda2030-nak félgőzön talán elég a trafó.
(#) kissattila88 válasza Hurkafej1 hozzászólására (») Júl 22, 2015 /

Van egy kész kapcsolásom azt szeretném ki próbálni! Kocsi aksi az nem jó?

Az ideális transzformátor 2x24V 3A-es, sztereónál 6A.
A kis trafóddal is nyugodtan összerakhatod próbára(!) 8 ohm hangszórókkal. El ne felejtsd kisütni a táp puffereket mielőtt rákötnéd az erősítőt. Hűtőbordából egy féltenyérnyi is elég egyelőre.

Köszi Nem okoz gondot hogy végfok tápon meg az erősítőn is van a tápnál kondi? Melyik oldalon találtad meg a beültetési rajzot?

Itt a forrás. Egy kollégát TDA1510 nyáktervvel szerettem volna meglepni, úgy botlottam bele
Javaslom szánj egy kis időt jelen téma olvasgatására, eddigi és jövőbeni kérdéseidre is már minden válasz sokszorosan le van írva.
(#) V1rusH hozzászólása Júl 23, 2015 /

Vettem itt az aprón két gyári sztereó panelt, egy 3kg böhöm hűtővel. Ezel az áramkörök vagy valami zenegépben, vagy játékgépben lehettek, nem tudom, csak sejtem. A két áramkör az biztos hogy egy egységet alkotott, és a gyári kapcsoláshiz mellékelt skiccből, és a gyári rajzon a kimenet kozmetikázásából ítélve, lehet hidalva voltak.
Az erősítös topikban már buváruhával pár mondat erejéig taglaltuk a híd üzemmód áram, feszültség, teljesítmény viszonyokat. Odáig jutottunk, hogy a kimenő teljrsítmény elvileg 4x, de gyakorlatilag 3x, de igen erős torzítással.
Ami kérdlsem (volt), mekkota tápegydéget számoljak híd üzemmódra?
A kivehető hasznos - nem (nagy) torzítású - jelet illetőleg, a 2x-sel már megellgednék.
Ha jól tudom ebből a 100V 100W fejléccel kitüntetett csodából max 50W értelmes - kis torzítású - teljesítmáény vehető ki. Ha hidalva ez 100W meglenne, akkor egy igen izmos - szobai hallgatásra (még túl erős) - 2.1-es rendszer lehetne. Vagy ha nagyon rám tör az elmebaj, mind a két sztereó hidalva, esetleg, ha Hide-ből visszaváltozok dr. Jackil-lé (bocs, ha helytelenül írtam), akkor 4x50W.
Szóval, amit tudnia kellene:
4x50/60W
2x50/60W és 100/120W
2x100/120W
THD: max 5%
RL: 4/8 Ohm
(#) reloop válasza V1rusH hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Nagyon megkedveltem ezt az elrendezést, gyártom egyiket a másik után
Errefelé találod a részleteket.
(#) voodoo válasza V1rusH hozzászólására (») Júl 23, 2015 /

Szerintem nem torzít hídban sem. Ha hidalsz akkor a minimális terhelhető impedancia duplája lesz, vagyis azon az ellenálláson csupán kétszeres teljesítmény növekedés mérhető, deha ugyan azon impedancián próbálod járatni, mint single módban akkor lesz majdnem 4x-es teljesítménynövekedés.

A tápot könnyedén kiszámolhatod. Általánosságban elfogadott tény szerint a másfélszeres túlméretezés javallt -már csak azért is, mert ha alcsonyabb impedanciájú hangszórót szeretnél vele járatni, mint 8 ohm, akkor növekedni fog az áramfelvétel, vagyis a kivehető teljesítményt ha csak 150W lenne egy táp és 150W -os az erősítő akkor a táp korlátozni fog például 6 vagy 4 ohmot kötsz rá. (most tételezzük fel hogy van megfelelően túlméretezett hűtés) Vagyis ha van 2x50W-od 4 ohm -ra akkor az hídban 100W 8 ohm (vagyis 4 ohmon 200W is lejöhet róla de csak elméletben) ennyit úgyse tud leadni magából inkább úgy 150W-ot/4. De ez csak egy példa volt. Az IC teljesítménye jelentősen függ bemenő feszültségektől. 2x25Vdc-nél egy híd 100-130W körül tud 8 ohm-on, 30-35V-tal hajtva már eléri a 160W-ot is 8 ohmon de ekkor már 4 ohm-mal nem ajánlatos hajtani (tehát 220-250W lenne/4) de előbb halna meg, ha ekkora magas tápon, hídban alacsony impednaciát kötsz rá.

Tehát vissza térve a kérdésre: másfélszeres táp, hogy maradjon dinamika, és legyen külömbség ha rákötsz alacsonyabb impedanciát akkor nagyobbat szóljon.
-Megjegyzés:
Tehát tegyük fel, hogy tápegységtartalékunk van bőven és 150W-os erősítőt hajtunk. A zene nem fog 3x hangosabban szólni ugyan azon a ládával, mintha csak egy 50W-ossal hajtod meg. Annyi a külömbség, hogy picivel nagyobb dinamikát vehetsz észre benne, nem kvartyog be a mély, valamelyest erősebbnek veszed észre. De olyan húdehejjdeháré nem lesz.
(#) V1rusH válasza voodoo hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

Köszönöm a kimerítő választ!
Akkor alaposan túlmisztizáltam a dolgot!
Csak felmerült bennem mint ötlet, gondoltam kicsit variáljuk meg a kivitelezést, ha már a technika ezt lehetővé teszi. Szép eljátszani a gondolattal, hogy építeni egy ilyen komplex készüléket, viszonylag kis munkával, mert az áramkörök klszen bannak, és ha jól értelmeztem,.eleve vagy hídban üzemelzek, vagy fel vannak készítve rá. Ehyébként meg igazából még a sztereó üzemmódot sem tudnám kihasználni, max ha építek hozzá hangdobozt. (Anyag éppen még lenne is némileg...)
(#) kissattila88 válasza reloop hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

Kis trafómmal hány percig lehet üzemeltetni a 7294-est?
(#) reloop válasza kissattila88 hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

Ezt próbával döntsd el, lassan növelve a terhelést. Ha a kezednek meleg a trafó, ott meg lehet állni. A szekunderek ágába köss biztosítékot, akkor nem megy tönkre.
(#) kissattila88 válasza reloop hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

500mA jó lesz?
(#) V1rusH válasza kissattila88 hozzászólására (») Júl 24, 2015 /

Egy jól bevált gyakorlat, méretezni sem kell. Köss a tápágba 12-24V-os izzót, és mérj kapocs feszt. Ha már eléggé pirít az izzó, vagy sokat ejt a tápfesz, akkor már erősen le van terhelve.
Következő: »»   525 / 607
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem