Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! A válaszokat az adatlapban megtalálod, ha nem boldogulnál vele - de tényleg csak akkor - rárajzolom a képre.
A nagyméretű kondenzátorok feszültségtűrését is vedd figyelembe!
Nézd csak mit találtam véletlenül! Bővebben: Link
Köszönöm a standby az mit csinál ha tesre kötöm?
A Standby és a Mute testre kötve némít, mindkettőt pozitív tápra kapcsolva pedig szól az erősítő.
Köszönöm! +-40 voltal üzemel?
Az már eléggé a felső határ, 8 ohm-hoz elmegy. Az elkók mennyit bírnak?
12 voltról üzemel a TDA? Nagy kondok 63v többi 50v.
Ez a TDA speciel nem működik 12V-ról. Esetleg ±12V-ról elmegy, ha terhelés hatására nem esik a táp ±10V alá.
TDA7294 10-40Vközött üzemel?
Szimmetrikus 12V-ról üzemel, tehát külön +12V és külön -12V.
Nekem 2X11 van meg van végfokhoz való tápom azzal jó lehet?
Ez már DC vagy AC? Ha még váltakozó, akkor jó lehet, de ha egyen, akkor le fog esni terhelésre a feszültsége.
AC van vég foktápom amibe 4700 µF kondivan 2 db.
A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
Milyen trafód van hozzá?
Szimmetrikus 2X11 0,4 A AC-ben.
Egy 8W-os trafótól ne várj sokat.
Ilyen van itthon! Mekkora lenne az ideális?
100W-os az IC, tehát minimum annyi kellene. Persze csak megfelelő tápfeszültséggel fogja leadni.
Más IC-t nem akarsz? Tda2030-nak félgőzön talán elég a trafó.
Van egy kész kapcsolásom azt szeretném ki próbálni! Kocsi aksi az nem jó?
Az ideális transzformátor 2x24V 3A-es, sztereónál 6A.
A kis trafóddal is nyugodtan összerakhatod próbára(!) 8 ohm hangszórókkal. El ne felejtsd kisütni a táp puffereket mielőtt rákötnéd az erősítőt. Hűtőbordából egy féltenyérnyi is elég egyelőre.
Köszi Nem okoz gondot hogy végfok tápon meg az erősítőn is van a tápnál kondi? Melyik oldalon találtad meg a beültetési rajzot?
Itt a forrás. Egy kollégát TDA1510 nyáktervvel szerettem volna meglepni, úgy botlottam bele
Javaslom szánj egy kis időt jelen téma olvasgatására, eddigi és jövőbeni kérdéseidre is már minden válasz sokszorosan le van írva.
Vettem itt az aprón két gyári sztereó panelt, egy 3kg böhöm hűtővel. Ezel az áramkörök vagy valami zenegépben, vagy játékgépben lehettek, nem tudom, csak sejtem. A két áramkör az biztos hogy egy egységet alkotott, és a gyári kapcsoláshiz mellékelt skiccből, és a gyári rajzon a kimenet kozmetikázásából ítélve, lehet hidalva voltak.
Az erősítös topikban már buváruhával pár mondat erejéig taglaltuk a híd üzemmód áram, feszültség, teljesítmény viszonyokat. Odáig jutottunk, hogy a kimenő teljrsítmény elvileg 4x, de gyakorlatilag 3x, de igen erős torzítással. Ami kérdlsem (volt), mekkota tápegydéget számoljak híd üzemmódra? A kivehető hasznos - nem (nagy) torzítású - jelet illetőleg, a 2x-sel már megellgednék. Ha jól tudom ebből a 100V 100W fejléccel kitüntetett csodából max 50W értelmes - kis torzítású - teljesítmáény vehető ki. Ha hidalva ez 100W meglenne, akkor egy igen izmos - szobai hallgatásra (még túl erős) - 2.1-es rendszer lehetne. Vagy ha nagyon rám tör az elmebaj, mind a két sztereó hidalva, esetleg, ha Hide-ből visszaváltozok dr. Jackil-lé (bocs, ha helytelenül írtam), akkor 4x50W. Szóval, amit tudnia kellene: 4x50/60W 2x50/60W és 100/120W 2x100/120W THD: max 5% RL: 4/8 Ohm
Nagyon megkedveltem ezt az elrendezést, gyártom egyiket a másik után
Errefelé találod a részleteket.
Szerintem nem torzít hídban sem. Ha hidalsz akkor a minimális terhelhető impedancia duplája lesz, vagyis azon az ellenálláson csupán kétszeres teljesítmény növekedés mérhető, deha ugyan azon impedancián próbálod járatni, mint single módban akkor lesz majdnem 4x-es teljesítménynövekedés.
A tápot könnyedén kiszámolhatod. Általánosságban elfogadott tény szerint a másfélszeres túlméretezés javallt -már csak azért is, mert ha alcsonyabb impedanciájú hangszórót szeretnél vele járatni, mint 8 ohm, akkor növekedni fog az áramfelvétel, vagyis a kivehető teljesítményt ha csak 150W lenne egy táp és 150W -os az erősítő akkor a táp korlátozni fog például 6 vagy 4 ohmot kötsz rá. (most tételezzük fel hogy van megfelelően túlméretezett hűtés) Vagyis ha van 2x50W-od 4 ohm -ra akkor az hídban 100W 8 ohm (vagyis 4 ohmon 200W is lejöhet róla de csak elméletben) ennyit úgyse tud leadni magából inkább úgy 150W-ot/4. De ez csak egy példa volt. Az IC teljesítménye jelentősen függ bemenő feszültségektől. 2x25Vdc-nél egy híd 100-130W körül tud 8 ohm-on, 30-35V-tal hajtva már eléri a 160W-ot is 8 ohmon de ekkor már 4 ohm-mal nem ajánlatos hajtani (tehát 220-250W lenne/4) de előbb halna meg, ha ekkora magas tápon, hídban alacsony impednaciát kötsz rá. Tehát vissza térve a kérdésre: másfélszeres táp, hogy maradjon dinamika, és legyen külömbség ha rákötsz alacsonyabb impedanciát akkor nagyobbat szóljon. -Megjegyzés: Tehát tegyük fel, hogy tápegységtartalékunk van bőven és 150W-os erősítőt hajtunk. A zene nem fog 3x hangosabban szólni ugyan azon a ládával, mintha csak egy 50W-ossal hajtod meg. Annyi a külömbség, hogy picivel nagyobb dinamikát vehetsz észre benne, nem kvartyog be a mély, valamelyest erősebbnek veszed észre. De olyan húdehejjdeháré nem lesz.
Köszönöm a kimerítő választ!
Akkor alaposan túlmisztizáltam a dolgot! Csak felmerült bennem mint ötlet, gondoltam kicsit variáljuk meg a kivitelezést, ha már a technika ezt lehetővé teszi. Szép eljátszani a gondolattal, hogy építeni egy ilyen komplex készüléket, viszonylag kis munkával, mert az áramkörök klszen bannak, és ha jól értelmeztem,.eleve vagy hídban üzemelzek, vagy fel vannak készítve rá. Ehyébként meg igazából még a sztereó üzemmódot sem tudnám kihasználni, max ha építek hozzá hangdobozt. (Anyag éppen még lenne is némileg...)
Kis trafómmal hány percig lehet üzemeltetni a 7294-est?
Ezt próbával döntsd el, lassan növelve a terhelést. Ha a kezednek meleg a trafó, ott meg lehet állni. A szekunderek ágába köss biztosítékot, akkor nem megy tönkre.
500mA jó lesz?
Egy jól bevált gyakorlat, méretezni sem kell. Köss a tápágba 12-24V-os izzót, és mérj kapocs feszt. Ha már eléggé pirít az izzó, vagy sokat ejt a tápfesz, akkor már erősen le van terhelve.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |