Fórum témák
» Több friss téma |
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Vékony (0,2 - 0,5 mm) lemezes trafókat keress. Ennél vastagabb kimenőtrafónak nem igazán jó.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
Még nem döntöttem el mi lesz építve, meglátom mihez szerzek hozzávalót, TV-s csöveim vannak, pcl82 10db, pl36 10db és szovjet dupla trióda több 10W teljesítménnyel.
Lévén első csövesem, szeretnék valami kissebbet csinálni, de ügyelni a csövek élettartamára, így kéleltetve bekapcsolni az anódfeszt, és stabilizálni is. Ha már tudom mit akarok tervezek áteresztő tranzisztoros tápot hozzá modern TV-tranyókkal. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2015
Azzal (4cm2)pont gyakorolhatsz egy kis SE-t; pl. (E)PCL8x-el.
A jó szakirodalmat megtaláltad, a téma képei között sokféle kapcsolást találsz (méretezéseket is). Kedvedre (meg amid van, ahhoz) válogathatsz, alkothatsz.
Ha nagyon tisztában akarsz lenni a mágneskörök tervezésével, a villamosságtan elektrodinamika tárgykörével ismerkedj meg. Meglehetősen bonyolult dolog, de nem lehetetlen megérteni, megtanulni, és akkor ennek birtokában bármilyen mágneskört, transzformátort, tervezhetsz, nem csak azokat, amikre kész számoló programokat készítettek. Ezek a számolók sok egyszerűsítést tartalmaznak, amik egy ismeretlen vasanyagnál elfogadható eredményt adnak.
Itt találhatsz néhány alapvető dologról leírást: Bővebben: Link
Nos, ez a hosszútávú céljaim közt szerepel, a csöves erősítő viszont inkább közép-távoli.
Egyelőre beérem ha meg tudom szólaltatni és elviselhető a hangja, azután majd lehet finomkodni. Mindenesetre köszönöm az infót!
Sziasztok! Bocs nem olvasom most végig a teljes témát. A képletet az elején megtaláltam és hálózati ( 50Hz-s ) transzformátort is tekertem már képletből. Amiben elakadtam az az illesztési impedancia. Egy elég egyedi problémával állok szemben. Egy 4 ohm -os erősírőre kell 30 ohm -os hangszórókat ( 2DB párhuzamosan ) illesztenem, jó hatásfokkal. A vaskeresztmetszettel nincs gond. De az impedancia kérdésénél elakadtam. Frekvencia átvitel 10-200Hz ( Ez várható. ). Teljesítmény ( erősítő oldalról ) 400W. Előre is köszönöm a segítséget.
Ha káderkimenőt szedtél össze, akkor 3000 menet primer és 555 menet a szekunder. Szekunder van felül tekerve. Könnyű szétszedni és leszedni annyit, hogy jó legyen.
Sziasztok!
Segítsetek légyszi. Hogy tudom meg hogy egy kimenőnek (és ha már kérdezem akkor egy hálózatinak is) hogy melyik primer és secunder kivezetése?
Szia. Mindkét fajta trafónál tekercs ellenállást mérsz. Kimenőnél a nagyobb ellenállású, hálózati trafónál pedig többnyire a nagyobb. kivéve, ha felfelé transzformál, de az a ritkább...
Olyan kérdésem lenne a tapasztalt szakikhoz, hogy a toroid mag (hálózati trafóé) mennyire alkalmas kimenőtrafónak?
SE-hez semennyire, mert nincs légrése. Bár amióta a flexet feltalálták
PP-nek nagyon dicsérték, volt róla egy cikk a Rádiótechnikában. Csak házilag megtekercselni macerás...
PP-hez is akarom. Tudom SE-hez légrés kell. Ennyit már sikerült kihámoznom itt a fórumon.
De jó hogy csak fele ment el.a hsz-emnek!!
Na szóval, a teljes hozzászólás így festett volna:
Ezek a toroid magok (hálózati transzformátor esetét tekintve), nagyobb szilícium tartalmúak mint az EI magok? Van két egyforma nagyobbacska EI magom -egyszer már felvetettem ennek kérdését- igyekeztek ezek alkalmazásáról lebeszélni. Mindkét trafó állandó 50Hz-es üzemre tervezett. A toroid mag tehát eleve másabb anyagú, vékonyabb lemezelésű, vagy itt is a gyűrű struktúra miatt jobb hatásfokú az EI-nél, netán az M-nél? Van 6db ECL86-om, ez kiad 1db SE-t, amihez meg is van minden, és kiad 1db PP-ét, természetesen sztereóban. Talán még némileg párba is válogathatom a csöveket.. Mindamellett felmerült annak talánya is, hogy ha már PP és nem párba válogatott csövek, nem sok értelme van trafó lemez anyagán vívódni... Az megint más kérdés, hogy mennyire fanatikusan állok a dologhoz, vagy ezen dolgok összessége, nem audio célú transzformátor a kimenő, és nem összeválogatott csövek, mennyire halmozott hatással rontják a hangminőséget? Mert a jobb hangminőség miatt fog az ember a csöves erősítő építésbe... Csak szöget ütött a fejembe, hogy ha az EI nem jó, akkor miért jó a toroid, ha mindkettő azonos üzemi célra van tervezve...(?) Ha esetleg valakinek meg van ez a cikk, és rendelkezésemre tudná bocsájtani, az klassz lenne!
Ami keveset én tudok:
A kimenőtrafónak készülő vasak irányított mágnesezettséggel rendelkeznek, vagyis a mágneses erővonalak előnyösen tudnak a megfelelő irányba állni a fluxus és irányváltozásához. A megfelelő ötvözőanyagok itt a hálózatra (50-60Hz) vasakhoz képest jobban ki vannak hegyezve, de ez még nem minden és ezért nem igazán jók a hálózati vasak... A HF célra készült lemezeket a kiszabás után hőkezelik, ugyanis a vágások mentén a mágnesezhetőség nem lesz olyan homogén, mint előtte. Ezeket GOS vasaknak hívják, angol rövidítés az irányított szemcsézettségre utalva, de a laminálást (hőkezelést) is feltétlen magába foglalja. Ilyen lemezeket Németországban, ill. USA-ban gyártanak, ott Msteel 6 a jelölése. Igen magas indukcióval használhatók, de mivel a diy nem sajnál semmit a jóért, ezt se gerjeszti a szokásosnál jobban, így igen kicsi torzítással rendelkeznek, nagy tartalékkal. A vastagságuk általában 0.35mm. A hipesil magokat és a toroidokat is hőkezelik és sokan készítenek ilyenből is kimenőket. Mások meg nem... Amire itthon az ember szert tehet és jó eredményt várhat, az a BEAG által gyártott 100V-os vonali trafók felhasználása. Annyi szépséghibával, hogy ezek légrés nélküli "M" lemezek, az SE nem jöhet szóba, csak a parafeed. Természetesen mindenki abból építkezik, amit jónak lát és talál, ezek a fentiek kizárólag az én véleményemet tükrözik. A minőségek közti különbségek nyilván a hang lánc többi elemeitől egyformán függenek. A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2015
Köszönöm a kimerítő választ! Találkoztam már a hiperszil alkalmazásával is (téma szinten).
Van BEAG és hiperszil trafóm is, csak nem párban, az a baj! Toroidból meg úgy van páratlan, hogy 3db van. És hamár valamelyest tartani akarom a(z ECL86-ok által adott) minőséget, akkor a rendelkezésre álló jobbat választom, bár itt a tekercselés ami nagyon elgondolkodtató, mert gyűrűmagra nem egyszerű még pár száz menetet feltekkerni is házilag, nem még több ezret!
Kívánatos lenne 2 egyformát készíteni - induktivitás, egyéb - ez kézi úton lehetetlen, szerintem.
Két közel azonos tulajdonságú magból, a tekercseléssel játszva, csak lehet közel egyformát. Bár az osztott tekercselés miat ez elég macerás.
Mindamellett toroidra nem is vállalkoznék kézzel tekerni. Kérdéses, megrdágítja-e a tekercselés árát, a speciális mód, ill, vmllalják-e egyáltalán, vagy ki vállal? Van 2db 50W toroidom, jó volna megtekertetni. Vélhetőleg olcsóbbra jön ki, mint venni...
Van rá mester és nem is túlzó árakon.
Pü-ben elküldöd e mester elérhetőségét?
Megy...
Sziasztok!
Egy kis segítséget kérnék. Van két (állítólag) Capri rádió kimenőm. Nem tudom beazonosítani a kivezetéseket. Van két tekercs, ezeken 3,4 Ohmot mértem, és 0,45 mm-es drótból vannak(gondolom ez a szekunder). Van egy primer 359Ohm, és 0,3mm. A primerre 26V váltót kötöttem, a szekunderen 0,96V-t mértem. A rajzon nem tudom beazonosítani a két szekundert. Illetve mit csináljak a két szekunderrel, nekem csak egy kell. Köszönöm a választ! A hozzászólás módosítva: Júl 20, 2015
Közben rájöttem hogy műterhelést is kellene használni.
A mérések: Primer 27V Szekunder 4 Ohm 0,53V illesztés:10372 2x4 Ohm 0,5-0,5V illesztés:11664 8 Ohm 0,69V illesztés:12240 2x8 Ohm 0,67-0,67V illesztés: 12992 EL84 SE-hez használnám, De ez így nem 5,2k. Mire számítsak? Használhatom EL84-hez?
Elgondolkodtam, és sorba kötöttem a két szekundert. 8 Ohmon 5286 az illesztés. Tökéletes!
Probléma megoldva.
Ehhez a téma vonalhoz kapcsolódva:
A képen mellékelt képletekből számoltam. Az alábbi paraméterekkel: Ia0=36mA-re vettem Ra=7kOhm-ra fa=20Hz-re
Előfordulhat nyomtatási hiba.. nem az első.
Másik verzió: Ae = GYÖK (P/(4 * fa)), ahol P-t milliwattban kell beírni, fa az alsó határfreki, vagy Ae= 20*GYÖK(P/fa), ahol P watt, fa az alsó határfreki.
Köszönöm a kiigazítást!
P az a kívánt teljesítmény, vagy a cső teljesítménye? |
Bejelentkezés
Hirdetés |