Fórum témák
» Több friss téma |
Igen, ugyan úgy a trafó szekunder tekercsén mértem. Amúgy átszámoltam azt a mérést aminek a számítását elrontottam. Ott kijött a kerek 20 ohm (azt amit az 50 ohm-os koaxal mértem).
A DBM impedanciáját hogy tudnám lemérni? Próbáltam úgy, hogy rákötöm az oszcillátorra, vagyis a DBM-et használom terheléskén, mivel az előző mérésből már az oszcillátor belső impedanciája már ismert ezért a képlet egyszerű átrendezésével (RT=...) ki tudom számolni, de az RT kiegyszerűsödik a képletből amikor megpróbálom átrendezni. Amúgy a DBM-el terhelve a következő értékeket kapom: Uüres=0,12V UT=0,065V Most nézem, a két impedancia megegyezik, mivel az üresjárati feszültség a DBM-el terhelve pont a felére esik. Ezek szerint akkor a 6 menet pont jó illesztés? Amúgy hülye vagyok, mivel a gyűrűk egyformák és a DBM 6 menet trilifárisan összesodort telefondrótból van tekerve akkor az impedanciaillesztő szekunder tekercse ami szintén 6 menet pont jó illesztés. Bár nem egyforma huzalból van tekerve (az impedanciaillesztő 0,3mm-es huzalból van tekerve). Ó én... A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
Igen részben már rájöttél a megoldásra , hogyan lehet bemeneti ellenállást is mérni .
Az áramkörök bemenete felől benézve egy "feketedoboz" aminek van belsőellenállása. Ekkor kívülről "elvileg ideális (0 ohm-os belső ellenállású)" generátorral meghajtva akkor azon a teljes generátor feszültség rákerül. Amennyiben "elrontjuk az ideális generátorunkat" , beiktatunk egy soros ellenállást akkor azon feszültség fog esni a külső és belsőellenállások arányában. Habár már az előbb megsaccoltad az erősítőd kimeneti ellenállását. Némi mérési elhanyagolással megint élünk de ezt a végeredménybe belekalkulálhatjuk. A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
Azon gondolkodok, hogy úgy le e tudnám mérni, hogy lemérem a DBM-el terhelt generátor feszültségét, majd a DBM-et lecserélem egy potira, és addig tekerem a potit amíg ugyan akkora nem lesz a feszültség mint a DBM-el terhelve, akkor lemérem a poti ellenállását és már tudom is a DBM-ét, hiszen egyformák lesznek. Nem tudom, érthető, hogy hogy gondolom?
Az is egy megoldás.
Helyes kezdesz "műszakian józan paraszti ésszel" gondolkodni! Megoldást keresni a meglévő eszközparkodat minden lehetséges módon a végsőkig kihasználni.Hacsak részben kerülő úton is de a megoldás felé haladni. A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
De ekkor ne felejtsd el a DBM minden kapuját is lezárni.
RF Bemenete , IF kimenete. Mert a DBM azt szereti ha kivan egyenlítve minden oldalán. De ez remek alkalom lesz arra is , hogy meg lásd miként viselkedik ha le vannak vagy nincsenek lezárva a másik két portja. + mekkora visszahatások vannak a portok közt ilyenkor. Mennyit változik az oszcillátor bemenetén a jel szintje ... stb ? A hozzászólás módosítva: Júl 22, 2015
Idézet: „akkor lemérem a poti ellenállását és már tudom is a DBM-ét” Igen valóban csak ne feledjük el azt, hogy ezek skaláris értékek és nem vektorosak. Mivel nem csak tiszta ohmikus értéket hasonlítunk össze, így csak az impedancia eredő vektorának a hosszát kapjuk meg.Mivel vannak képzetes induktív és kapacitív összetevőink is. Z= R + Xl + Xc sajnos az Xes tagokat csak sejthetjük.
Rendeb. Értem. Köszönöm.
Igaz általában X ohmot írnak mindenhova bemeneti kimeneti ellenállásnak impedanciának, egyes helyeken meg jegyzik , hogy x-y pF pl.: ic-k, tranzisztorok adatlapjainál , .... stb.
Letisztáztam a VFO-t. Kapott egy saját panelt. A DBM-el leterhelve 1,6V feszültséget mértem csúcstól-csúcsig. A rajzhoz képest annyi módosítás történt, hogy az első tranzisztornál az 1,5nF-os kondenzátort kicseréltem 1nF-osra. A harmadik tranzisztor emitterkörében kicseréltem az ellenállást 680 ohm-osra és persze megfordítottam az impedancia illesztő transzformátort. Most a húsz menetes rész van a kollektorkörben. Azért kellett elvégeznem ezeket a módosításokat, mert mióta megfordítottam az illesztőtrafót azóta nem volt szimmetrikus a szinuszjel. Most már szép szimmetrikus és stabil. Ma összeszerelem a HF fokozatot is, DBM már kész, utána megpróbálom beüzemelni a rádiót. Ha már veszi az állomásokat akkor készítek hozzá bemeneti sávszűrőt is. Utána kap egy fémdobozt.
Eleg sok anyagot atfutottam most a DBM impedanciaval kapcsolatosan, de szokas szerint mindegyikuk ovatosan megkeruli ezen lenyeges kerdest Az oszcillator feloli teljesitmeny +7 dBm -tol +10cBm-ig terjed nagy altalanossagban. A DBM portjait 50 ohmnak veszik altalaban. A lenyeg ott van, hogy DBM-et meghajto jel (oszcillator - local oszcillator - LO) elegge nagy legyen ahhoz hogy az adott frekvencian a diodak ki legyenek vezerelve. Kissebb frekvencian negyszogesedik a jel az LO felol, onnan lehet tudni hogy a diodak nyitnak rendesen. Nagyobb frekvencian --ahogy irjak-- valoszinuleg mar kevesbe tapasztalhato a negyszogesedes. Ami meg fontos hogy a DBM portjai legyenek impendaciaban kiegyenlitve, vagyis ha a bemenetet 50 ohm-nak vesszuk, akkor az IF es az RF felol is 50 ohm -os-kent kezeljuk a portokat.
Tovabba ismeretlen tipusu DBM-nel szokas hogy VSWR-t mernek a bemenet felol (LO felol) es a legjobb VSWR-nel van a legjobb imp.illesztes (termeszetesen a megfelelo LO teljesitmeny fontos.) A gyari DBM-eknel is ha megnezel egy adatlapot, latszik hogy mennyire valtozik az SWR adott frekvencia tartomanyban. (Meg a tobbi parametere is) Tehat diodas DBM eseten az 50 ohm -nak vett ertek az elfogadhato eredmenyt kell adjon.
Amugy akit melyebben erdekel, itt van szo rola, nem olvastam vegig, csak beleneztem az Exponential model es a Switching model-be.
Bővebben: Link
Most, hogy mondod az SWR-t, mostanában ezzel szemezek:SWR mérő.
Azért tetszik, mert nem kell hozzá adó és le tudom vele mérni az antenna, balun, unun és ezek szerint a DBM impedanciáját is. Gábor, esetleg elkérhetném a felső rajzot jobb felbontásban?
Ez a rajz engem is érdekelne ! Szombaton találkozó Bordányban én ott leszek !
Sziasztok ,
Meg keresem valamelyik meghajtómon. Sajnos a honlap minősége miatt a homály miatt nem teljesen értékelhető a rajz sem a fotók. Ezen kívül bekrepált a PC-m is amin ezek a doksik voltak. Ha más nem , rajzolok egy új rajzot csak nincs meg a működő S-Plan rajzoló progi. Vissza lapozok itt a topikban is mert volt szó erről a kis mérőkéről. Üdv. Gábor
Sziasztok! Itt az eredetije:Bővebben: Link
Köszönöm a rajzot. Vettem a találkozón J 310-es tranzisztorokat amint beindítom megírom !
Köszönöm.
Kösz Feri!
Ez az amit én is kerestem volna. Ezt az oszcillátort sok kapcsolásban alkalmazzák, több cikkben mint univerzális VFO is emlegetik.
Sziasztok!
Beköltöztem egy 10 emeletes bérházba (a 9.emeletre), és nagyon kecsegtető a tetőre telepített antenna gondolata. Egyelőre nem ismerem a szomszédokat és a közös képviselőt sem. Akinek van ilyesmi tapasztalata, az kérem ossza meg, milyen módon "garázdálkodhatok" a tetőn. Kivel kell egyeztetnem, kinek a hozzájárulása kell? Gondolom van a problémámra már kitaposott út...
A közös képviselővel kell egyezkedned. (a szomszédokkal lehetőleg ne, mert messzire vezethet) Általában erősen ellenezni szokták, úgyhogy diplomatikusan állj a dolgokhoz. Egy kis szerencsével megoldhatod a kérdést a használaton kívüli központi antenna rendszer árbócának (vagy helyének) felhasználásával. Jobb estben is szoktak nyilatkozatot kérni az okozott károk helyreállításának felelősségéről.
Van gondnok. Úgy indítasz viszel neki egy üveg bort. Aztán az ablakból lefelé 45 fokban kihúzol egy drótot. Van ott fa? Ahhoz kell kötni. Tövébe toroid és kész is az alsó pár sáv. Én úgy is csináltam, hogy antenna ki, QSO. Aztán vissza. Egyel többet kell liftezni, de belefér.
A hozzászólás módosítva: Aug 4, 2015
A gondnok nem biztos, hogy jó, csak ha magd mellé tudod állítani. Nincs döntési helyzetben, sőt, meglehet, hogy fellármázza az ellenzőket. (sugárzás, villám stb.)
Ha elég vékony 0.2-0.3 mm CuZ-t dobszki akkor észre sem vehető csak ha nagyon keresed.
Pláne ha valamlyik este készül el ! Volt aki évekig így rádiózott OE körzetből kitünően. A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2015
Ilyesmin én is gondolkoztam, de mivel elég sokan lakunk a sorházban (5 lépcsőház x 36 lakás), szinte biztos hogy valakinek szemet szúrna.
Szeretném az egyenes és tiszta utat végigjárni, mivel a 9. emeletről a tetőig nem kell hosszú antennakábel és ha jóváhagyják az antenna telepítést, akkor használhatok "normális" antenná(ka)t (lehangolt drótdarabbal küszködök eleget kitelepüléskor). Ez esetben később óvatosan fejleszthetem is az "antennaparkomat". Érdekelne pl. a műholdas forgalmazás is forgatható antennával, amihez a tetőről elég szélesen belátható az égbolt. Ha viszont nagy ellenállásba ütközök, akkor majd agyalok a "maszek" megoldásokon. Ilyesmin én is gondolkoztam, de mivel elég sokan lakunk a sorházban (5 lépcsőház
Szia!
Szerintem mindenképpen valamiféle "egyességre" kell jutnod az érintettekkel és érdekeltekkel. (főleg a tulajdonossal) Mert mint írtad Idézet: Mert egy ilyen helikális antenna eléggé feltűnő jelenség. „Érdekelne pl. a műholdas forgalmazás is forgatható antennával, amihez a tetőről elég szélesen belátható az égbolt.” DX 73
Ilyen antennában nem kéne gondolkodni (sajnos). Amúgy is építési engedély köteles, mert nem fér bele az engedély nélküli kategóriába. Az meg asztán mindjárt milliókba kerül.
Ezzel a verzióval értek egyet a tapasztalatok alapján. Hogy viselkedik amúgy a vékony drót? Keskenyen megy?
Gyönyörű az az antenna, de egyelőre nem gondolkodom ekkora méretekben. Az okosabbak szerint 2m-re egy 3 elemes, 70cm pedig egy 5 elemes kereszt yagi kezdetben elegendő a műholdazás kipróbálására. A kereszt yagival a polarizáció forgásiránya is könnyebben változtatható, mint a helikális antennánál. Persze majd még kell némi apróság hozzá (kétirányú forgató, diplexer, esetleg vevő előerősítő,...), de egyelőre most RH-ra szeretnék valami használható antennát (Dunax GP) kitenni.
Rezonáns dipól esetén minél vékonyabb a huzal, annál keskenyebb a sávszélessége. LongWire esetén nem tudom hogy befolyásolja...
Idézet: „Rezonáns dipól esetén minél vékonyabb a huzal, annál keskenyebb a sávszélessége.” Ez is csak attól kezdve igaz, ahogy összemérhetővé kezd válni a hullámhossz a "huzal" vastagságával. Egyébként a huzal antennák vastagsága leginkább a saját súlyának megtartásától függ. |
Bejelentkezés
Hirdetés |