Fórum témák
» Több friss téma |
Kipróbálhatod vele, áramgenerátoros a kimenete. Lehetséges, hogy a csövek eszik az áramot és amiatt is durrant el a kondenzátor, vagy csak leszakadt a kábel és áthúz a nagyfesz. Ha így még a visszacsatoláson (cső másik vége, amin az áramot figyeli) megvan az áram, akkor nem ál le az inverter, mert azt nem tudja, hogy maga a trafón mekkora áram folyik.
Nem "vállalok be" javítást! (esetleg családon belül már előfordult) Szép is lenne az én jelenlegi tudásommal....Ugye csak vicceltél a kérdéssel??
Csak tanulni szeretnék, és gyűjtöm a régi vackokat. Egy-egy 17-es monitor már manapság nem "cikk" , mint tudjuk. A multiméternek nem csak a 3000 ft az akadálya! Amúgy meg köszi a kioktatást, nem sértődtem meg! Elég sokat segítettél már.... Üdv: Laurox
Pont a tanulás az, amihez ha lehet, méginkább kell a műszer, hogy megértsd, hogy működik, mit csinálsz, miért csinálod.
Szia,
Kipróbáltam a csövek megfordítását. Az eredmény nem túl jó lett, felcserélt csövekkel szinte alig észrevehetően volt valami fény. Kipróbáltam a 19-es csövekkel is így a felső cső helyére rakva éppen csak valami halvány fény volt az alsó cső helyére rakva csak félig világította be. (a próba 19-es csövek jók mert nemrég egy másik invertert is azzal ellenőriztem). A trafó lehet esetleg a ludas? A trafóra egy 9945N típusú Dual fet kapcsolgatja a feszültséget. Csatolok képet a táp + inverter panelről. Üdv
A trafót mérd ki , ha mind két kimenet hellyel közzel egyforma értéket mutat , akkor feltehetően jó , ha nagyobb mértékben eltérnek az értékek , akkor kuka.
Ha jól látom, pár alkatrész volt már csereberélve. Végig kellene mérni a védelmet-visszacsatolást, a trafó körül lévő alkatrészeket, meg a FET-et is.
Hát hogyne , akkor ahová a csövek csatlakoznak azokat a kimeneteket mérd meg .A két kimenetnek egyforma értékűnek kell lenni ohm ra .
Ja, és a csöveket párban cseréld! A leírtak alapján nem kizárható a felső cső szakadása sem. Mi a helyzet két 19-es csővel?
Ha egy szekunder van, akkor a két kimenetet csak egymáshoz képest lehet mérni. Hogy gondolod, mihez viszonyítva mérje?
Olvassátok el amit írt! Írta, hogy másik csövekkel sem jó és a másik csövek biztos, hogy jók, mert nemrég próbált azokkal egy másik invertert. Nagyon valószínű, hogy a transzformátor döglött, most szkóppal kellene ellenőrizni a jelalakot a primeren és szekunderen is. A szekunderrel viszont óvatosan, lehetséges, hogy osztót kellene építeni hozzá párszáz K-s ellenállásokkal, a 600-700V miatt.
ÉS egymáshoz képest hogy lesz eltérő ellenállása?
Köszi, elolvastuk. Igen, igazad van, a trafó elég valószínű, de ha felemásan pakolta a csöveket, akkor még csőhiba is lehet. Meg más is a visszatérő ágon. De gondolom, te is elolvastad, amit írtam..
Az igaz lehet, hogy valószínáleg csak felemásan próbálta. Zoli a 19-es csövekkel való próba csak akkor működik, ha az összes cső ugyanolyan, ha eltér a csövek hossza, akkor nem egyforma áram fog fojni rajtuk (Minél hosszabb a cső, annál nagyobb feszültség kell neki) ezért lehetett, hogy csak villogott, vagy nem gyulladt be rendesen.
Olvasgatom a hozzászólásokat a trafót próbáltam mérni de nem igazán láttam benne hibát (lehet nem jól próbáltam mérni) de valóban felemás csövekkel próbáltam a dolgot. Délután kipróbálom csak 19-es csövekkel is. Viszont amikor a kijelző saját csöveit fordítottam meg akkor szinte alig észrevehetően volt fénye.
Ezért kell másik egyforma csövekkel kipróbálni és akkor teljesen egyértelmű lesz a dolog.
Köszönöm neked is, minden hasonló tanács egyre hasznosabb a számomra ezen az oldalon!
Hétvégén sikerült előrelépni a monitor kapcsán. A tesztbe a nem azonos csövek voltak a hibásak vagyis egészen pontosan az, hogy egyszerre kétféle cső volt rádugva az inverterre. amikor két egyforma 19-es csővel próbáltam a panelt akkor már mind a két cső szépen teljesen végig világított.
Ezt követően szétszedtem a kijelzőt és a felső cső 3 darabban hullott ki a a helyéről. Az új cső már meg van rendelve pár nap és elméletileg be is lesz rakva a helyére és jöhet a végső próba. Köszi a segítséget mindenkinek.
Remek. Viszont a csöveket nem illik egyedül cserélni, használat során elmászó, vagy gyártástechnológia okán eltérő paramétereik miatt. Itt talán nem lesz ebből gond, de ha a trafó abnormálisan melegedni fog, akkor az esetleg emiatt lesz.
Ismerős a dolog sokat olvastam már a cső cseréről és mind a kettőt cserélem majd.
Üdv
A trafó biztos, hogy nem fog attól abnormálisan melegedni. A fény eltérésétől eltekintve semmi gondja nem lesz.
Sikerült beszerezni életem első multiméterét. Segítesz használni??
Eddig a számítógépem egyik szabadon tekergő molex-csatlakozójába dugtam -tesztelés gyanánt- és egy nagy szikra után kikapcsolt a cucc! (A feketébe a feketét, a citromsárgába a pirosat, 12 volt-ilag) Áramtalanítás után úgy csinált a gép, mint ha mise történt volna. Szóval elég érthető a "műszer" használata, de még nem minden világos. Tudom, hogy ez nem a multiméter topic, de aki kezdő azt sem szabad lenézni.... vagy nem is tudom... Üdv: Laurox A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2015
Szia!
A multiméter melyik hüvelyébe volt dugva a zsinór és milyen állásban volt a forgókapcsoló?
így volt a forgókapcsoló, de a piros kábelt a tőle jobbra lévő csatiban is próbáltam, akkor nem csinált semmit. szerintem ennél még egyszerűbb műszert kellett volna vennem, pedig ez sem tűnik túl bonyolultnak, csak hát ugye az "újszülöttnek minden vicc új"
20V egyenáramra állítottam.... ha jól értelmezem.
PC-d tápjára rövidzárat dugtál, ha megnézed az bemenet 20A-es áram mérésére van kitalálva, tehát azt sorba szokás kötni. Feszültség méréshez A pirosat a jobb oldali V mint Voltage, azaz feszültség bementre kellett vonlna dugni. Ha a mA-es bemenetre is dugtál nagy áramot akkor multiméterben is megdöglött minimum a biztosíték. Amúgy ezzel a kezdő kérdések topikba menj. Bővebben: Link
Így jár aki béna... Nos, ezért "ódszkodtam" eddig a multimétertől.... nem az összeg miatt! Már biztos értesz.
A gépem sikeresen túlélte, (különben is van még pár db filléres P4-es itthon) A multiméter meg csak 1700 ft-volt. Nem gond, ha emiatt 1 hétig zsíros kenyeret fogok enni, majd veszek másikat a "tanulópénzből" Amúgy nem látom rajta, hogy bedöglött volna, de lehet... Köszi, hogy segítettél!
Ezek után nem értem, hogy, hogy volt bátorságod monitorokban turkálni. Van rajtuk felirat, hogy nincs felhazsnáló által javítható alkatrész bennük. A multiméter mA-es áramérő része nem fog működni, de biztosíték csere után már van esély rá. Továbbiakat a korábban linkelt topikban kérdezd, segíteni fognak. Ennek a melónak egy multiméter annyira alap felszereltsége, mint egy gumisnak, a pumpa.
A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2015
Ez számomra nem meló, hanem hobbi.
Nem akartalak felmérgelni a tudatlanságommal, de már kezdem bánni, hogy őszinte vagyok, 50 éves fejemmel! Amúgy vannak olyan dolgok (szakmák) amihez én jobban értek mint a kezdők. Bár a "lehordás" is lehet építő jellegű. Az ösztönös bátorság sokszor előbbre visz, sokkal jobb, mint félni tőle! Thank You! A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |