Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Itt találsz egyszerű tervezőt mindenhez.
Sziasztok.
Egy 6-od rendű bandpass ládát szeretnék építeni az RCF 8002 mintájára. A hangszóró adott. A problémám az, hogy nem tudom miként méretezzem a dobozt a hangszóróhoz? Ha tudnátok ajánlani valami jó kis programot megköszönném. Várom a tanácsaitokat. Köszönöm előre is.
A hangszóród nem passzol a 6-odrendűbe, a magas Qts miatt, max negyedrendűbe jó.
Okosságok Bővebben: Link Itt a kérdezők nem ismerik a Google-t????? A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2015
Íme néhány példa, hogy miért érdemes süketszobában, vagy szabadtéren mérni, hallgatni. A szabadtéri mérésen is látszik egy erős kioltás, ugyanis itt is volt két fal ami között rakosgatva jobban, vagy kevésbbé oltotta ki. A luk című képen a reflexnyílás elé volt téve a mikrofon, meg egy kis szél.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2015
És a fázisfordítást valamint a középretolást (subok egymás mellé középre) próbáltad?
Nincs SUB-om (igazából azt sem értem, hogy miért kellene tologatni), a probléma nem a hangváltóval van, ugyanis 5Khz-en találkozik a kettő és azt észre sem lehet venni. Egyszerűen a közép esik és ahoz van csillapítva a magas. Mint látod beltéren ez nem vehető észre hallgatói távolságból (egészen másképpen szól bent).
Értem.
Készítettem egy szimulációt a WinISD vel bassreflex ládára ugyanezzel a szóróval csak itt az a gond, hogy a membránkitérés meghaladja az Xmax ot. Ez nagy probléma ugy e?
Akkor elmondom még egyszer! A hangszóród ALKALMATLAN 6rendűbe, és emiatt reflexbe sem jó!!! Zártba , meg 4-edbe működne normálisan.
Nem kell hajtani csak 3 wattal és nem lépi túl a megengedett kitérést.
Gladen Audio sqx 8 mennyire jó szobába 35L zárt dobozban?
Ha legalább a TS paramétereit megadnád, akkor lehetne is válaszolni.
Sziasztok! Megkértek építsek band-pass ládát JBL CS1214-hez. A mellékelt ajánlás használható? Próbálta esetleg valaki?
Miért ne lenne használható? Minden hangszóróhoz ilyen doksi kellene.
Ebben az árfekvésben (15k) előfordul néha meglepetés.
Csodát nem kell várni, de rendes mért adatok vannak benne amiken látszik is, hogy közel sem tökéletes hangszóróról van szó, de ennél jobbat nem hinném, hogy ki lehetne hozni belőle.
Szia! Nekem reflex ládában van a gyári adatlapja alapján tervezve, nem okozott csalódást.
JBL nem szokott nagyot hazudni! Egyetlen turpisságot követ el, miszerint az érzékenységet mindig 2.83 Voltra adja meg, ami viszont 4 ohmos hangszórónál már 2 watta.. Tehát az adatlapon szereplő érzékenységből vonjunk ki 3at, hogy megkapjuk az 1 watthoz tartozó érzékenységet!
Üdv! Az érzékenységgel kapcsolatos kegyes csalás nekem is szemet szúrt.
Bennem az motoszkál, hogy a rendkívül kemény felfüggesztés hogyan tud ilyen kis dobozzal együttműködni. Mondjuk a speciális (autós) alkalmazásnál a rezgés átadása az elsődleges feladat és lehet, az működni fog rendesen.
Nagyjából úgy működik, ahogy a modellezések mutatják. A levegő az autóban is olyan, mint máshol, a hanghullámok ugyanúgy terjednek, csak kisebb tér. Ennyiben lehet különleges.
Miért érdemes? Ha kint megméred és szép, majd visszaviszed a szobába, megint a csúnyát fogod hallani.
Nyílván, de kint nem vezeted magad félre, a benti méréssel ez előfordul ahogy a példa is muitatja. Egy kicsit visszafelébb feltettem kérdést a reflexnílással és hangolásával kapcsolatban, arról tundál valamit mondani nékem?
Bizonyára a rendkívüli meleg az oka, a minap ugyan azon TS adatokból kétségbeejtő görbét szerkesztett nekem a WinISD, azért érdeklődtem. Megismételve az eljárást meglepő módon jó az eredmény. Köszönöm a biztatást!
Ott mérd, ahol hallgatod. Még ha a mikrofon nem is fér oda a füledtől egészen.
Biztos jó, de a környezet hatásai nincsenek benne ebben sem.
Ha itt mérem, akkor rendben van a dolog, már amennyire ez lehetséges. Amúgy a székbe szoktam párnákat rakni és a fülem helyére rakom a mikrofont.
A JBL CS1214 gyári bandpass tervhez annyit tennék még hozzá, autós alkalmazásnál, ahol gyakori a láda ki és beemelése, érdemes a hangszórót a front kamra felől beszerelni, középre kerül a súlypont.
Természetesen a membrán előtti szabad, és a membrán mögötti kiszorított térfogatot át kell kalkulálni egyik térből a másikba. Meghallgatva 25Hz-100Hz ismétlődő sweep-pel, a doksi hangnyomás-görbéje helytállónak tűnik Bevallom aggodalommal kezdtem az építést, mert eddig csak rosszabbnál rosszabb házi kivitelezésű bandpass ládákat hallottam. Ezt bátran ajánlom utánépítésre.
Jól látom, hogy azok PVC vízvezetékcsövek, praktikusan oolvasztott, és kerekített végekkel? csak nem tőlem lested annó?
Régóta foglalkozom hőre lágyuló anyagok formázásával, ehhez az átmérőhöz van egy különbejáratú befőttesüvegem. Kárpitozás után lefotózom a külső nyílást is. /Hevítés konyhában, gázon /
Egy időben volt megfizethető áron, SAL-os 102-es cső mindkét végén peremmel, de sajnos megszűnt a forgalmazása. Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Aug 19, 2015
Még régebben mutattam, ilyen csöveket, azt hittem, onnan vetted a lapot, de ezekszerint kreatív vagy magadtól is. Én amúgy a klasszikus gömb lámpabúrán formázom őket. Ilyen csővel gyári ládában találkoztam, az a gond vele, hogy, ha nem csiszolod össze a végeket, akkor a kis kiálló peremek olyan szélzajt csinálnak, mint egy trabant 100-nál lehúzott ablakkal.
Lámpabúra? - ki fogom próbálni
PVC 65mm átmérővel. |
Bejelentkezés
Hirdetés |