Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   60 / 129
(#) Massawa válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 25, 2015 /

A VFD-k haltak meg - elsötétedtek - volt olyan ami 1-2 év után, de voltak közöttük jobbak is.
Mindenféle berendezések - a legdühitöbb az volt, hogy a gyár egyik terméke - mérömüszer- is ilyen sorsra jutott, és még abba sem tudtak a szerviz osztályon kijelzöt szerezni ( szerencsére csak mintegy 3-4 évig gyártották ezt a modellt. Egy idöben tömegesen jöttek vissza a felhasználoktol - talán ez volt az oka, hogy levették a programbol.)
Volt egy sereg CD player meg kazettásmagno is sötét VFD displayjel.
(#) Orbán József válasza Massawa hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Az egyik DMM, amit valahol, kinyomozhatatlan helyen, Eu-ban gyártanak, fotóin, gyártói ajánlásoknál kivétel nélkül VFD képpel mutatják, ellenben a leírásban LCD van írva. Vagy befürödtek a kijelzővel ők is, de reklámból megtartják a tetszetősége miatt azt a képet, vagy UFO jelenség...
Erről van szó. Szóljatok hozzá.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2015
(#) peterpan válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

(#) Orbán József válasza peterpan hozzászólására (») Aug 26, 2015 /

Na ez az. Én még ilyen LCD-t nem láttam. Attól még lehet, de akkor is csodálkozom...
(#) Massawa válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 27, 2015 /

Ma már szinte mindenki valamilyen okostelefonhoz (stb) tömegben gyártott kijelzöt használ. Azon olyan képet jelentethetsz meg amilyet csak akarsz. ( söt egyesek tulzásba is viszik, hogy a felhasználo dönthet milyen szinben jelenjen meg a kép.....).
(Ezért csodálkoztam a minap)

(#) Orbán József hozzászólása Aug 28, 2015 /

Volna segítségre szükségem és egyúttal megköszönöm az eddigi segítségeket!
Az egyik multiméternél, amivel egymásba szerettünk, az van írva, hogy a hőfokmérésnél, ami egészen +300Cels-ig nyújtózkodik, hogy - J - K -T - típusú hőérzékelőkkel szuperál. (hőelem?) Pontosan vajon mit jelent és milyeneket keressek, ha úgy alakul?
PT100-am pl 2 db is van, az vajon közéjük tartozik?
3 típusú termopár: J, K, T van írva.
(#) fongab válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Szia
"hőelem?"
Hőelemek tipusai A hőelemnek a jellemzője hogy az egyik vége össze van hegesztve a másik végén tudod mérni. A két vége (öszzehegesztés és a szabad végek) mekkora hőmérséklet eltérés, van. (ha mind a két vége azonos hőmérsékleten van, nincs mérhető mV ) ha eltérő a hőmérséklet, akkor a hőelem tipusának megfelelő mV mérhető rajta pl.: K tipus 0C 0mV 1000C 41,276mV Ktipus táblázat A J tipus 0C nál 0mV 1000C nál 57,953mV J tipus táblázat A T tipus 0C nál0mV DE csak400C ig mér és ott 20,873 a mV érték T tipus táblázat
Amit irtál értéket ( "ami egészen +300Cels-ig nyújtózkodik" ) az a T tipusra igaz lehet.
de itt talász mindegyikből hőelemek
Jó lenne ha teljessen, azonositani tudnád, a hőelem típusát, mert a csatlakozónál is keletkezhet hőfeszültség, ami zavarni fogja a mérést.

"PT100-am pl 2 db is van, az vajon közéjük tartozik?" a PT100 az ellenállás hőérzékelő az máshogy mér, de az is tudja 500C ot 0C nál100ohm 500C nál 267ohm
üdv.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2015
(#) mex válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Idézet:
„Az egyik multiméternél, amivel egymásba szerettünk”

Szabadna tudni az "ara" nevét?
(#) Orbán József válasza mex hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

De nem elmondani senkinek...
GW INSTEK GDM-8351
(#) mex válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Sok boldog évet kívánok!
(#) Orbán József válasza fongab hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Köszönöm, ez így perfekt...
Akkor beszerzés kérdése. A pdf-jét megnézem még, hátha meglátom a pontos csatlakozást, de úgy rémlik, simán a banánhüvyelyekbe kell csatlakozni a hőelemmel.
Valamikor csináltam ilyesmit, vas és ipari ezüst összepötyintettük a végét, de a kicsatlakozással persze ugyanígy megannyi további hőelem...
Így is van, mellékelem a magyarázó képet. A másikon ez 2W & 4W-ról meséljetek még, tekintve, hogy gyengén állok angollal...
Ui: Gyanítom, ez a 4 vezetékes ellenállás mérés, amiről eddig csak hallottam. Tévedhetek, teóriám szerint áteresztenek - főleg kis értékű ellenállásnál lényeg - feszültséget/áramot, aztán ebből a gép kisakkozza az értéket és kiküszöböli a mérőcsinórokkal való esetleges nem korrekt kontaktus okozta hibát. Hű, ebbe beleizzadtam...
Eddig én is játszottam ilyet, csak a tápegységgel és kis számológéppel, voltmérő/árammérés segítségével.
(#) Orbán József válasza mex hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Köszi! Persze eladtam és eladok még régebbi, saját gyártású és gyári egyedi műszert, ez egyben tudja és kissé pontosabban is, mint azok.
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Jelentem, találtam 2 db hőelemet, amiket valamikor kis kézi DMM-hez csaptak. Ezek banándugósok, megpróbálok a műszerek után nézni a neten, hogy milyen típusok lehetnek. Az igen nagy felbontású mérés megoldódott. Azt nem tudom, amit kiír értéket, annak mi köze a valóságos értékhez, de annyi baj legyen.
(#) Balázs válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

A W a wire, azaz vezeték rövidítése. Kétvezetékes mérésnél csak a jobb oldali csatlakozópárt használod, ilyenkor a műszer az áramot és a feszültséget is egy helyen méri, ezért a mérővezetékek ellenállása és a mérendő ellenállás nem megkülönböztethető, ami pici ellenállások mérésénél gondot okozhat.

A négyvezetékesnél használod a baloldali csatlakozópárt is az ábra szerint. Ekkor az egyik csatlakozópár méri a feszültséget, a másik pedig az áramot, így a mérővezetékek ellenállása nem okoz hibát. Itt egy ábra az elvről.
(#) nagym6 válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Idézet:
„kiküszöböli a mérőcsinórokkal való esetleges nem korrekt kontaktus okozta hibát.”

Nem igen küszöböli ki. Ezzel lehet játszani, itt is kritikus a csipesz vagy hasonló kontaktus hibája ellenállása, 1milliohm tartományban. A mérőzsinór ellenállása két vezetékesnél sem gond, egy rel. üzemmóddal kinullázható. Csak a csipesz gond, mert az változó.
A hőelemhez esetleg hozzá lehet kalibrálni, sok komolyabb multinál így van.
(#) Orbán József válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Az okokat lehet, hogy nem igazán pontosan fogalmaztam meg, de szerintem (is) a mérés az által pontosabb, hogy egy bizonyos feszültséget ejtve az ellenálláson és azt a feszültséget/áramot az ellenállás sarkain mérve pontosabb érték mérés történhet, mint a nagyságrendekkel kisebb árammal dolgozó szimpla ellenállás mérésnél.
Ahogy néztem, ehhez van speciális 4 eres mérővezeték, amivel ezt el lehet végezni. Azt hiszem, ilyen mérővezetéket magam is létre tudok hozni majd, praktikus.
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Természetesen a pont Balázsnál van, némi igazságom van csak nekem.
Amúgy a kézi multiméteremnél, ha zárom rövidre a mérővezetékeket, még nem láttam soha nulla értéket megjeleníteni. Vagyis az 1-10 Ohm nagyságrendű ellenállásokat így nem is tudtam pontosan megmérni, ezért ügyeskedtem az általam említett tápegységes méréssel. Van aki szerint ilyen kisebb, pl. 1 Ohm, vagy alattit mérni felesleges...
(#) nagym6 válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Jobb a négyvezetékes mérés egyértelműen, de azzal is macerás a pontos milliohmos mérés a mérőcsatlakozások bizonytalansága miatt, ki kell ismerni.
Nem felesleges az 1ohm alattit mérni, tized, század ohm jobb műszerrel megy, ezred ohn-nál már tapasztalat, azaz ki kell ismerni.
(#) Orbán József válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Hogy mik vannak? Most olvasok utána, a profi megoldás a négyvezetékes mérőkábel végén a Kelvin csipeszek...Ezek adják a legkevesebb termo feszültséget a csatlakozásnál.
Ilyenre már nem áldozok, igen fogós áron vesztegetik.
(#) wbt hozzászólása Aug 28, 2015 /

Sziasztok!
Csak infó szinten belevaúúú, általánosságban, nem hitvita:
Vettünk "otthonra" Maxwell MX-25221-es multimétert. Sikerült kalibrálási bizonyítványt szerezni, igaz csak 2 mérésre (1 vödör pénzért), de ezt megosztanám Veletek.
10V-os DC feszmérés: legnagyobb hiba : -0.2% 5V-nál, másutt csökken -0.1%-ra.
20mA DC áram: legnagyobb hiba -1.69% 6mA-nél, innen meredek csökken -0.5%-ra.
A 0000 az jó, eredő bizonytalanság kisebb mint 0.002% az auto-zero jól működik.
Nem reklám, de ár/pontosságban nekem jónak tűnik.
Mindez 22.9C hőmérsékleten, többi üzemmódról nem tudok nyilatkozni (arról nincs papír).
JAni
(#) ktamas66 válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 28, 2015 /

Nekem csak egy furcsa ezen a műszeren: a 120 000 kijelzés. A méréshatárok miatt az első digit szinte nincs is használva. A 4 vezetékes mérés pedig hasznos lehet annak, akinek tekercselő gépe van (ha pl. trafók ellenállását kellene mérni ).
(#) Orbán József válasza ktamas66 hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

Idézet:
„A 4 vezetékes mérés pedig hasznos lehet annak, akinek tekercselő gépe van (ha pl. trafók ellenállását kellene mérni”

Talált, süllyedt... Ugyanis nagyformátumú tekercselési hullám várható nálam. Bár erre a hsz-ed nyomán jöttem rá.
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

Belepillantva a műszer lehetőségeibe a freki/periódusmérésnél igencsak tudom használni az 5.5 digit skálát.
Van egy processzoros órakapcsolásom, amit a munkámhoz gyakran építek, ahol 10Hz van kivezetve a hitelesítés végett. Itt eddig is periódusméréssel állítottam be, most hitelesebben és pontosabban be tudom majd állítani, itt is a teljes skála használatban van.
A hozzászólás módosítva: Aug 29, 2015
(#) fongab válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

Szia
Amit találtam adatlapot adatlap A legalján a GTL-205 nek irja a K tipust. Elvileg ha mérik a csatlakozási pontot akkor korigálhatják a csatlakozási hőfeszültséget. (elvileg a hőelemnél a szabad vég (ahol a kijelző van ) 0C on kellene tartani. ) Ezért tesznek egy hőmérőt a csatlakozáshóz és igy megoldották a korrekciót.
Mivel én sem jeleskedek az angolba, ( és nem is nekem kell használni, a müszert ) ezért csak egy kisérletet javasólnák. A hőelem bemenetét, zárd rövidre -> ekkor a környezeti hőmérsékletnek kell megjelenni a kijelzőn. (ezt a csatlakozónál méri így ha gyorsan változik, a környezeti hőmérséklet, akkor csak az átlagot olvashatod le. ) Egy 1,5V os telep + pótméter + a műszer segítségével be kell állitani a 1000C megfelelő mV ot ami 41,276mV -> a kijelzőn ekkor 1000C környékén kell megjelenni. (ha azt nézem hogy ~2mV az 50C akkor 950 és 1050 között elfogadható. ) esetleg kijelzőn be kell állítani a 1000C nak megfelelő mV ot és azt vissza mérni, mV nak.
2/4vezeték minnél nagyobb a mérőáram annál biztosabb hogy a mérést befolyásolja a mérővezeték hoszza és keresztmetszete. a 4vezetékes mérést ennek kiküszöbőlésére használják. Munkahelyemen a leghosszab PT100 vezeték az 240m 1,5mm2 vezeték volt a legrővidebb az 35m. Ezért, 10 ohm ra lett mid a kettő választva, igy a kijelzőknél egységessen 10 ohm al többet kellet beállítani és külön nem kellet figyelni a vezeték hosszra. ( a 4-20mA távadók, ezt teljessen megszüntették. )
üdv.
üdv.
(#) nagym6 válasza Orbán József hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

DC+AC állásban mutatja a DC feszültséget egyik kijelzőn, másikon -egyidőben- pedig a DC-n lévő AC-t, azaz a szűretlenséget, hullámosságot, tápfesz mérésekor. Legalábbis így értelmezem.
(#) Orbán József válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

Azt hiszem, eltelik kis idő, mire rájár az agyam a masina tudására, de ez utóbbi lehetőség is praktikus, eddig ezt szkópon tudtam mérni.
(#) fongab válasza fongab hozzászólására (») Aug 30, 2015 /

Szia
Elnézésed, tegnap tévedtem.
"Egy 1,5V os telep + pótméter + a műszer segítségével be kell állitani a 1000C megfelelő mV ot ami 41,276mV -> a kijelzőn ekkor 1000C környékén kell megjelenni."
itt még hozzá kell adni a környezeti hőt (tehát a 1000C + környezeti hő = ezer valahány C lesz.
Itt még számolhatsz a csatlakozók, mV beállítás stabilitásával, stb. stb. ha +/- 10C on belül vagy az 1% a mérésed. ( A +/-50C az 5%nak felel meg. )
üdv.
(#) Orbán József válasza fongab hozzászólására (») Aug 30, 2015 /

Szia!
Köszönöm, végigzongorázom ezt a próbát, ha itt lesz a műszer. A cég általánosságban 5 hetet jósol a beérkezére, a fizetést holnap megejtem, mindenesetre.
(#) Robi85 hozzászólása Szept 8, 2015 /

Sziasztok.

Szeretnék valami komolyabb műszert venni a kínai vacakoknál. Van két kiszemelt példány.
Maxwell mellett az szól, hogy tud hőmérsékletet mérni, de az UNI-T-nek viszont nagyobb a kijelzője, de nem tud hőmérsékletet mérni. Ki melyiket ajálaná? UNI-T a max árban ami belefér.

UNI-T UT58D

Maxwell MX-25306
(#) uniman válasza Robi85 hozzászólására (») Szept 8, 2015 /

Az Uni-T is "kínai"...
Következő: »»   60 / 129
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem