Fórum témák
» Több friss téma |
Tisztelt Fórum!
Ismételten segítséget kérnék. A Straus 3 fázisú aggregátorról lenne szó. Az előbbiekben szét kellett szednem a szimering cseréje miatt. Rendesen üzemelt viszont beindítás után 2-3 percig a feszültség ingadozott majd a hiba megszűnt. Most viszont teljesen megszűnt áramot termelni. A feszültség szabályzó kiméréséhez kérnék segítséget. A szénkefe +,- sarunál 10,4 v-ot mérek. Áramot nem termel. Előre is köszönöm. Üdvözlettel:
Ha a forgórész is megkapja a 10,4V-ot, akkor a kimeneten is kell hogy legyen némi feszültség.
Próbáld ki külső DC feszültségforrásról, ha lehet olyanról ami tud kb.30V-ot és 2-3A-t, és szabályozható. Ha a csúszógyűrűre jutó feszültséget változtatok, a leadott feszültségnek is változni kell. Ezzel a módszerrel tudod tesztelni hogy a generátorban nincs-e menetzárlat. Ha terheletlenül a forgórészre jutó feszültséget növeled és eközben a motor hallhatóan erőlködik, akkor a generátor állórésze zárlatos. A polaritásra figyelj! A hozzászólás módosítva: Júl 10, 2015
Üdvözletem Mindenkinek!
Nem tudom,hogy valaki csinált-e már ilyet,de nekem egy tekercselési rajz kellene egy aggregátorhoz. Eddig aluval volt tekerve,de szeretném meg csináltatni rézzel,hogy kicsit jobb legyen,meg le is pörkölődött. A gép tipusa: MR/GGT-3003. 220/380V. Esetleg ha van hozzá egy megépíthető szabályzó kapcsolás rajta is,az lenne a bónusz! Segítségeteket is előre köszönöm! Választ priviben is fogadom! Kellemes napot Mindenkinek!
Köszönöm a jó választ.
Így kiderült, hogy nem a feszszabályzóval volt a baj. Sajnos alumínium huzallal van tekerve a forgórész. A bekötésnél viszont egy réz vezeték darabot ragasztottak hozzá amit ki sem rögzítettek. A rázkódástól egyszerűen eltörött az alumínium huzal, méghozzá a tekercs mögött tört el. A kitört vezeték darab el is repült. A műanyagot Kivésve meg lehetett toldani. Jelenleg működik, de ahogy a fentiekben is írták, jó lenne réz huzallal újra tekercselni. Ha valaki tudna segíteni a méretezésben megköszönném. Kérdésem az, hogy az aluhuzal szerinti huzalátmérő és hosszúság megfelelő-e rézhuzal esetében is. Előre is köszönöm a segítséget.
Nem a huzal hosszúsága, hanem a menetszáma számít. A hosszúságból kiindulva bizonyosan más menetszámot kapsz, ebből következően a létrehozott mágneses gerjesztés is más lesz. Egyébként a réz kifejezetten jobb választás mint az alu, a terhelést is jobban bírja, és mellette még jól is forrasztható. Az aluval azonos átmérőjű rézhuzal tökéletesen megfelel.
Köszönöm a választ.
Azt szeretném kérdezni, mi történik akkor ha a forgórész menetszáma oldalanként 80-80 menettel kevesebb a rézvezeték pedig 0,1 mm-rel vastagabb mint az eredeti alu vezeték volt. A nagyobb átmérőből csak ennyi férne rá. Lehet-e a feszültség szabályzón korrigálni az eltérést. Köszönöm:
A kevesebb menetszám nem lesz jó. Mint korábban írtam, az eredetivel megegyező méretű rézhuzal tökéletesen megfelel, nem kell vastagabb. Ugyanabból az átmérőből viszont rá kell hogy férjen ugyanaz a menetszám. Az aggregátor teljesítménye a gerjesztéstől függ elsősorban, és ha kevesebb menetszámot tekertél a forgórészre akkor ugyanakkora kimeneti teljesítmény eléréséhez nagyobb gerjesztőáram kell( gerjesztés=menetszám*gerjesztőáram), amit egyértelműen nem fog tudni a szabályzó előállítani. Ha esetleg sikerülne a szabályzónak, akkor az állórészen levő gerjesztőfeszültséget előállító tekercs terhelődne túl, s emiatt leégne. Tehát újratekerés, az eredetivel egyező átmérőjű huzallal és menetszámmal.
Köszönöm a választ.
Akkor keresem a megegyező méretű réz vezetéket. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2015
Tisztelt fórum!
Kérdésem lenne a Straus kínai csodával kapcsolatban. A probléma tovább gyűrűzik benne. Most tudtam csak foglalkozni a tekercseléssel. A forgórész, réz huzallal meg lett tekercselve, eredeti méret és menetszám szerint. Elindulni az eredeti feszültség szabályzóról nem hajlandó. Ha kívülről adok a szénkefékre tehát a forgórészre áramot akkor elindul. A feszültség is rendben van. Tökéletesen működik, ha rádugom menetközben az eredeti feszültség szabályzót akkor is. Viszont ha leállítom már ismét csak külső áramforrásról indul el. Ha valaki tudna segíteni megköszönném.
Szia!
Terhelés nélkül sem indul el magától? Elvileg a remanenciának fel kellene gerjesztenie, de ha nagy terhelés van rajta induláskor, akkor lehet, hogy az nem elégséges. A gerjesztés egyszeri telítésbe vezérlése is segíthet. Álló állapotban a gerjesztő tekercset gerjeszd meg legalább a névleges árammal, de ha tudod, rövid időre a névleges dupláját is ráadhatod. Ezzel elősegíted, hogy a vason minél nagyobb remanencia alakuljon ki. Fontos, hogy olyan irányú árammal gerjessz, mint amivel a szabályzó gerjeszt!
A forgórészbe beépített mágnes nem képes akkora feszültséget előállítani az állórészbe épített gerjesztőfeszültséget előállító tekercsben, ami kinyitná a gerjesztőelektronika kapcsolófokozatát(6-7V)Lehet hogy ez a tekercs néhány menettel kevesebb lett újratekerés után mint eredetileg volt, és ez okozza a problémát. Ha nem akarod újratekerni, akkor a gerjesztőfeszültség tekercsét egy graetz kockán keresztül polaritáshelyesen egy 24V 40W-os izzó közbeiktatásával a forgórészre kötöd egy nyomógombon keresztül. Ha a nyomógombot kis ideig működtetve a generátor felgerjed, akkor a gerjesztőtekercs menetszáma kevés, de ezzel a módszerrel felgerjeszthető. Nem elegáns megoldás, de jobb híján működik így is. Teszteld a szabályzó nyitófeszültségét egy szigetelt toroidtrafó segítségével. A kimenetére teszel egy 100 ohm 25W-os ellenállást és addig emeled a bemenő feszültséget amíg az izzó nem kezd el izzani. Ekkor megméred a bemenetre kapcsolt váltakozó feszültséget, ez lesz a nyitáshoz szükséges váltakozó feszültség, ahol már biztosan felgerjed a generátor. Ha ennél lényegesen kevesebb indukálódik a gerjesztőtekercsben akkor csak a gerjesztőtekercs menetszámában lehet a hiba,- vagy a forgórészbe épített állandómágnes törött.
Köszönöm mindenkinek a segítséget.
Amit nem értek. Lehúzom a feszültség szabályzót és egy egyszerű 12 v-os akkumulátort egy pillanatra hozzáérintek a szénkefék + - sarujához majd visszadugom a feszültség szabályzót a helyére és már működik is rendesen, amíg le nem állítom. A gerjesztő feszültséget megmértem az is 12 V az miért nem tudja fölgerjeszti.
"A gerjesztő feszültséget megmértem az is 12 V az miért nem tudja fölgerjeszti."
Na ezért írtam azt, hogy meg kell vizsgálni hogy a szabályzó nyitási feszültségét.
Köszönöm a válaszokat a probléma megoldódott.
A gerjesztő elektronikára menő sorkapocs volt kontakthibás. Véletlenül jöttem rá amikor idegből megrángattam azonnal fölgerjedt a kínai csoda. Most rendesen működik, de még ellenségemnek se ajánlanám. Engem is az tévesztett meg, hogy ezelőtt kb. 4 évvel vettem egy 220 v-ot tudó kinézésre is hasonló csodát. Ami viszont a mai napig tökéletesen működő szerkezet. Eddig 4-500 órát üzemelt volt szerencséje fűrészgéphez inverteres hegesztőhöz és soha nem volt vele baj. Keveset fogyaszt könnyen indul a motorja. Az olaját se nem eszi. Ezeket a 380 v-ot tudókat erre az van írva, 2015-ös gyártású, viszont még ajándékként se nem szabad elfogadni. További üdvözletem mindenkinek.
Örülök hogy megoldódott a probléma. Azt azért feltételeztem hogy legelőször a lehetséges kontakthibákat kizárod.
Ismét egy kínai aggregátor a páciens.
rendesen működik. Viszont sötétben láttam meg, hogy folyamatosan világít az egyik szénkeféje. Megnéztem már majdnem el is fogyott teljesen. A működésében eddig semmi zavart nem vettem észre. Ha valakinek lenne ötlete, hogy mi lehet a hiba, várom a válaszát. Üdvözletem.
Rugó?
Csere?
Igen belefaragtam 2 db szénkefét rendes rúgóval, letakarítottam a kommutátorokat,
viszont a szikra nem szűnt meg most fölváltva szikráznak igaz az az oldali ami el volt kopva sokkal erősebben mint a másik. A szénkefék jól fölfekszenek. Nem lehet, hogy a forgórésszel történt valami. Üdv.
Milyen a kommutátor felülete, színe, az árkokat is kipucoltad a szeletek közt?
Hol van kommutátor egy áramfejlesztő aggregátorban? Szerintem csúszógyűrű van benne, 2 db egymás mellett,vagy csúszótárcsa,bár ez utóbbi megoldás nem jellemző a mai kínai gépekre.Kommutátor a régi dinamókban szokott lenni, de olyant már vagy 30 éve nem gyártanak.
Ha szikrázik a csúszógyűrű,az azért van,mert kicsi a leszorító erő a bronzkefén, vagy üt a csúszógyűrű felülete.
Főkormányzó írt kommutátort, amúgy a ~5 éves német aggregátorában van egyik barátomnak; most volt javítva. A többi stimmel.
Bocsi értsd jól...csúszógyűrű.
A másik aggregátorba áttettem a szénkefét. Megcseréltem őket. Ott nem szikrázik egyik sem. Nem tudom ezzel mi történt. Levettem róla az állórészt a tekercseken se milyen elváltozást nem látni. Így használhatatlan. Lehet, hogy a rizsföldre szeretne visszamenni.
A forgórészen a szikrázó csúszógyűrű üt. Le kell szabályozni, de lehetőleg köszörüléssel, csúcsok között,vagy saját csapágyon futtatva.
Köszönöm a választ.
Szétszedem és megnézetem.
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek. Egy kínai áramfejlesztő (3500W 400/230V). Ad áramot de üresjáratban ( terhelés nélkül 180V mérhető ) terhelve 800W-tal 2-3 V -ot csökken a feszültség. Mind a három 1 fázisú alfzatban ez a mérhető feszültség (akkor is ha két fázis van terhelve). A frekvencia 50-53Hz között van. ( terhelés alatt is) gondolom, hogy a motor fordulatszáma a megfelelő. ( motor fordulatát változtatva a frekvencia változik) Hogyan tudom a feszültséget beállítani? ( nem javítottam még kínai áramfejlesztőt) A gép a fenti hibával került hozzám. Ha valaki tud kérem segítsen a beállításban, javításban. Előre is köszönöm mindenkinek.
Helló!
A feszültség szabályzó belső oldalán van egy kis poti állító csavar azzal meg lehet emelni a feszültséget. 220 voltra ajánlatos mert terhelés esetén emelkedni fog. Ha nem lenne elég a maximum beállítás sem, akkor a feszültség szabályzót kell kicserélni. Nekem egy rossz 50 méteres hosszabbító csatlakoztatása után történt ugyan ez a jelenség. Feszültség szabályzó csere után megjavult. Nem veszélyes az ára kb. 4000 Ft-ba kerül.
Szia!
Köszönöm a segítséget. Sikerült beállítani a 220V-ot bár a gépre rakott műszer többet mutat. A kimenetre( dugaljba) dugott műszeren pontosan megvan a 220V és terhelés alatt is pontosan tartja. Nagyon szépen köszönöm mégegyszer a segítségedet. Szép hétvégét!
Tisztelt Szakemberek!
GT-2700 aggregátor feszültsége leesett 220voltról 185-190 voltra.Feszültséget a motor alapjárati fordulatszámával tudom fölemelni 205-210 voltra.Nagy teljesítményű dolgok (kompresszor,micro)nem indulnak el így sem.A fesszabályzón nincs potméter,ha esetleg ezzel lehetne a gerjesztést növelni.Nem tudom,hogy ebben a tipusban van-e esetleg szénkefe,hogy jobban szétbontsam. Képet mellékelek. Előre is köszönöm a válaszokat,mert a telken csak ez a készülék szolgáltat áramot,és nehogy jobban tönkremenjen.
Azon gondolkozom, hogy az az "AVR rendszer" nem-e kondenzátort takar?
Huh!Most megleptél.Van egy nagy kondi a dobozban,de kimérve a rajta lévő adat stimmel.
Azért kérdeztem a szénkefés dolgot,mert belevilágítva nem láttam a csúszógyűrűt,amit a többi hozzászóló írt illetve fotón mellékelt. A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |