Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szélgenerátor építési problémák
Lapozás: OK   484 / 507
(#) lehar hozzászólása Szept 23, 2015 /
 
Szerintem azért a PVC csőböl kialakitott széllapátok , nagyobb átmérön , nem a legszerencsésebb ötlet , pontosabban cask az első komolyabb szélviharig birják . Viszont a jó minöségű fábol készitettek meglepően sokat birnak el , még a jó minöségű üvegszál lapátokkal is felveszik a versenyt .
(#) Barret válasza lehar hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
Egy gond van a fával,tökéletesen impregnálni kell.
Ha megreped egy lapát,tartós esőben fel tud venni sok vizet.
Tudjuk mi lesz az eredménye.
(#) lehar válasza Barret hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
A készre dolgozott falapátok , tökéletes impregnálása , természetesen alapkövetelmény , ebben tökéletesen igazad van . Ja , és érdekességnek megemlitem , hogy közepes , és nagy méretekben , már láttam fa-üvegszál összeházasitásábol származó szél lapátokat is , pontosabban üvegszállal erösitett fa lapátokat .
(#) Stewe válasza lehar hozzászólására (») Szept 24, 2015 /
 
A legtökéletesebb impregnálás pedig az üvegszál kompozittal történő bevonás: műgyanta+szövet. Kemény (madárálló), sima vízhatlan és festhető felületet ad.
(#) gergo55 válasza Stewe hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
A legeslegjobb impregnálás a FORRÓ lenolaj+méhviasz! A méhviasz helyett használhatsz sztearint (gyertya) csak akkor nem festhető a felület. Az igazi a legalább 1 hónapos főzés 100 C felett! A méhészek így tartósítják a kaptáraikat évtizedekre!
(#) Iszkakof István válasza gergo55 hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Az 1 hónap tényleg 30-31 nap a 24 órával?
(#) gergo55 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
A méhész kollégának ugy jött ki, hogy megmérte meddig vesz fel olajat a kaptár! Egy kaptár sokkal nagyobb tömeg mint egy lapát, v.szeg nem kellene 1 hónap. A lényeg, hogy minden víz kifőjjön a fából és teljesen telítődjön az olaj+viasszal.
(#) Iszkakof István válasza gergo55 hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Ne haragudj, nem kötekedni akarok, de még egyszer kérdezd meg a méhész barátod, hogy ő így csinálja, vagy hallotta valahol? Én méhész családból származok, de erről a technológiáról nem hallottam. A másik dolog, ismerek a viasz tulajdonságai közül néhányat. Az egyik, az, hogy melegítés során fut, ha egy kicsit felmegy a hőmérséklet és rendkívül alacsony a lobbanáspontja. Arról nem is beszélve, hogy a viasz szagát érezve a méhek rágnák a kaptár külsejét (ebben nem vagyok teljesen biztos, de utánaérdeklődök).
(#) gulyi88 válasza gergo55 hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Én olyat hallottam, hogy repceolajban kell kifőzni (kiékelés után) a fanyelű vas szerszámokat (balta, fejsze, kalapács, kapa stb..) a rögzítés fixálásához.
A repcének térhálósodó tulajdonsága van (szabad levegőn elöbb utóbb kocsonyásodik majd ragaccsá válik, majd keményre köt.) Menetvágáshoz szoktuk használni vashoz, aztán ami megmarad az edényben az elöbb-utóbb így jár. Az étolaj is rendelkezik hasonló tulajdonsággal.

Szóval a fa lapátot is ki lehetne főzni repceolajban, de szerintem nagyolás után még a finom megmunkálás elött lenne érdemes. Szárított anyagot nem hiszem, hogy érdemes egy éjszakánál többet főzni.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2015
(#) sziriusz hozzászólása Szept 25, 2015 /
 
Na ez az impregnálás nekem ismeretlen dolog. ezért megnéztem a Yue Tube-on:
https://www.youtube.com/watch?v=TJWtkxqmccI
(#) sziriusz hozzászólása Szept 25, 2015 /
 
A PVC-ből készített szélkerék lapátról:
Sehol nem olvastam a fórumokon, vagy láttam olyat a You Tube-on, ami bizonyította volna, hogy a PVC alkalmatlan erre a célra. Ezért a saját eszem szerint a következő módon jártam el:
Megnéztem az adottságaimat, ami egy szélcsendes hely, valamint a lehetőségeimet, meglévő anyagaimat egy szélgép készítéshez. Úgy döntöttem, hogy egy 6 méteres oszlopra fogom felrakni a 4,5 méteres szélkerekemet. Mivel itt ritkán van nagyobb szél, ezért értelmetlennek láttam éves szinten néhány órás nagy szélért túlméretezni főleg a szélgenerátort. Úgy határoztam, hogy max. 6 m/sec után hagyom lefordulni a kereket a szélről. Ezzel a generátor szükséges teljesítménye leesett 600 wattra, viszont elvesztettem az ennél nagyobb időnként levehető teljesítményt, aminek a nagysága az adott helyre megbecsülhető.
A 6 m/sec-es szélsebességhez kiszámoltam a lapátozásomra jellemző fordulatot és lapátra ható centrifugális erőt és szél terhelést, és ezekre az adatokra méreteztem a lapát megfogását. Végig gondoltam azt is, hogy miként fogom beállítani a viharvédelmet, hogy az eltervezett működés megvalósuljon.
Ez a meggondolás már jó arra, hogy lehessen tervezni egy lehetőségekhez, pénztárcához is illeszkedő szélgépet, meg lehessen becsülni a várható megtérülést. Persze jó tudni, hogy az előző a pár mondat igen sok eltöltött munkaórát jelent ebben a témában, na meg kell hozzá némi előzően megszerzett tudás is.
Megjegyzés:
A csodálatosan jó anyagból készült nagy szélgépeken is az elkészülés után bemérik a ráható szél erejének a hatását, megnézik, mennyire tér el az a tervezettől, és ehhez állítják be pontosan a viharvédelmet.
A viharvédelmet arra találták ki, hogy megvédje a gépet a szélben, és ez beállítható minden, akár kifejezetten silány anyagból készült gépnél is. Itt csak az a kérdés, ki tudja jól végrehajtani a védelmet.
Megváltoztak a körülményeim, ezért ilyen szélgépet nem fogok készíteni, pedig már pár dolog, ezen belül a lapátokat megfogó alkatrészek elkészültek.
Most azért jöttem vissza a fórumra, hogy Legmag-nak tudjak picit segíteni. Nem akarok én foglalkozni ilyenekkel, mint az előbb leírt szöveg.

A szélgép téma azért marad nekem. Egy új helyen már ott van a régi vízhúzóm, össze kel raknom. Régen írtam erről. Még mindig jól működik az általam tervezett és elkészített mechanikus automatika, ami a kis szélben is üresen forgó szélkerékre tudja mikor kell rákapcsolni először pici lökettel, majd max. teljesítménnyel a szivattyút.
(#) lehar válasza sziriusz hozzászólására (») Szept 25, 2015 /
 
Széllapátok impregnálásárol már irtam , igaz elég régen . Néhány napra , egy hajolakkal töltött zárt fedelű , vályu féle , hajó lakkal töltött edénybe kell helyezni a készre alakitott , csiszolt lapátokat . Ugy 4-6 nap tökéletesen elég , addigra a lapátok megszivják magukat a lakkal , utána kiemelni , és legalább egy -két hétig kell hagyni száradni , amig a lakkban levő oldoszer teljesen elpárolog . Amugy a hajó lakkal való impregnálásának van egy nagyon nagy elönye is , a nagyfokú idöjárás türés mellett , nagyon megnöveli a széllapátok mechanikai ellenállását is.
(#) Iszkakof István válasza sziriusz hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Nagyon jó lenne, ha más is véleményt nyilvánítana, mert nekem ez a viaszban főzés nem tetszik és meg is indokolom.
Aki annyira komolyan veszi a lapátok elkészítését, hogy még viaszban is megfőzi, komoly gondot fordít az egyensúlyozásra is. A viasz 60 fok fölött már folyékony. Rásüt a Nap a propellerre, a kánikulai melegben bizonyára a lapát felülete 60 Celsius fok fölé is emelkedhet és a pórusokból kiolvad a viasz és megszűnik a gondos kiegyensúlyozás. Nem tudhatom, hogy ha lenolajjal keverik, megnő-e az olvadás pontja, de ha nem, akkor gond lesz.
(#) Stewe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Teljesen igazad van,csak a következményeket túlzod el.
A lapátokhoz homogén szerkezetű fát használunk, aminek a pórusmérete darabonként hasonló. Ha a beeresztőanyagot veszíti is, közel azonosan.

A másik fele, hogy a lapátot azért kell főzni, hogy az kapillárisaiba magába fogadja a viaszt.
Napra téve ha ez meg is lágyul, kicsöpögni egész biztosan nem fog.
(#) erbe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Ráadásul bár nem tudom, hogy a lenolaj-méhviasz kombinációban a viasz hogyan viselkedik, de a lenolaj megköt. Onnantól kezdve melengetheted, az folyni nem fog.
(#) joco21 válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 1, 2015 /
 
Szia István.
Ha elfogadod a véleményem, akkor én azt mondom, hogy festék. Három rétegben, fehér festék. Több évre megvédi a rotort és a fehér szín miatt a lapát soha nem lesz 60 fokos. Nekem hihetsz, több év tapasztalata alapján írom mindezt. Ha gondolod lapozz vissza a szeptember 22-én feltett fotómhoz.
(#) Iszkakof István hozzászólása Okt 5, 2015 /
 
Köszönöm mindkettőtök tanácsát. Egyenlőre a festék az elérhető. Majd, ha vastagabb lesz a pénztárcám, vásárolni fogok hajólakkot.
(#) Stewe válasza Iszkakof István hozzászólására (») Okt 6, 2015 / 1
 
Ha a hajólakkba nem tudod beáztatni gyanítom a mennyiség a problémás. A teljesen kiszárított faanyagot nagyon vastagon bekenve és utána nejlonzsákba rakva kb. ugyanazt az eredményt éred el, mélyen befogja szívni, és lezárja a pórusokat. Zárt legyen, mert alakosan is megszárad, de ezt közben tudod akár figyelni is. Pár nap után a zsákot le, és szépen simára húzni!
Lényeges, hogy ne kétkomponensű, hanem oldószeres lakkot használj, mert a kétkomponensű az levegő nélkül is köt.
(#) Iszkakof István válasza Stewe hozzászólására (») Okt 6, 2015 /
 
Ez a nejlonzsákos megoldás megnyerte a tetszésem. Praktikusnak tűnik és össze is lehet szorítani, hogy kevesebb festékkel is érjünk el eredményt
(#) weend hozzászólása Okt 10, 2015 /
 
Sziasztok!
Ma elkészült a műanyag lapátokhoz az agy, de szeretnék valami kúpot az orrára.
Az agynak az átmérője százötven mm. Nincs valakinek valami ötlete, hogy miből álljak neki gyártani?
(#) sziriusz válasza weend hozzászólására (») Okt 10, 2015 /
 
Átmérő 160 mm. Az asszony nem adja....

Tölcsér.JPG
    
(#) weend válasza sziriusz hozzászólására (») Okt 11, 2015 /
 
Szia!
Köszi az ötletet, én is fogdostam már az asszony tölcséreit, de most, hogy rákerestem a neten rengeteg féle létezik.
Jövő héten megyek a tölcsérboltba.
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2015
(#) Stewe válasza weend hozzászólására (») Okt 11, 2015 /
 
Vagy papírból-textilből és műgyantából is ragathatsz konfuzor agysüveget, labdára, lufira, fából faragott idomra...))
A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2015
(#) Stewe válasza Stewe hozzászólására (») Okt 12, 2015 /
 
Esetleg egy „kölcsönvett" tölcsérre is....)
(#) JQJ hozzászólása Okt 12, 2015 /
 
A lapát elé egy tölcsér is jó lehet, de talán az autó dísztárcsák között több használhatót lehet találni.
(#) Barret válasza sziriusz hozzászólására (») Okt 15, 2015 /
 
Csirke önitató teteje is jó.
(#) weend hozzászólása Okt 16, 2015 /
 
Köszönöm mindenkinek, tölcsér lesz rajta, már megvan csak faragni kell.
A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2015
(#) btoti hozzászólása Nov 17, 2015 /
 
Szép napot!
Elkészítettem egy 6 db Lenz lapátos vawt-t, és végeztem néhány mérést. A mérési adatok elég elkeserítőek. (A fénykép 1 hónappal korábbi. A méréskor a fákon már nem voltak levelek.)
(#) lacza89 válasza btoti hozzászólására (») Nov 17, 2015 /
 
szia,
A hasznos teljesítményt mérted? Mivel terheled? Mi alapján számoltad a tsr-t?
(#) Barret válasza btoti hozzászólására (») Nov 17, 2015 /
 
Felejtsd el az összes alacsony fordulatú gépet...Ha csak nem 50 m2 felett van a felülete
Következő: »»   484 / 507
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem