Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő probléma

Témaindító: proksa1, idő: Márc 15, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   55 / 85
(#) knabe hozzászólása Szept 20, 2015 /

Üdv.
vásároltam két napja egy fisher studio standard 9010 használt erősítőt-tökéletesen müködött és elégedett voltam ám az este folyamán beállt váratalanul egy elég erőss búgás,minden müködik normálisan de búg elég jelentősen.kihúztam mindent,átvittem másik helyiségbe önállon bedugtam és fülessel is teszteltem-búg.az erősitőben van a hiba.mire tippeltek én nem igazán értek hozzá
elméletileg garanciát adtak rá cégtől vásároltam, bár körülményes lenne vissza csomagozni meg ha olcsón javítható lenne szeretném megtartani.
(#) Flashrider válasza reloop hozzászólására (») Szept 20, 2015 /

Köszi Reloop az eddigi segítséged! Nagyon amúgy én se jöttem rá,hogy mi az a 2 db. piros led....???
(#) djcaveman válasza djcaveman hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Kicsit eltoltam eme "AC csatolt" erősítő javítását, élesztését. Most volt egy kis időm éso oda lyukadtam ki, hogy ez az erősítő nemhogy 300W-os lenne, mérésekkel alátámasztva 99,8W-ot ad ki 1KHz-en, 4.5ohm-os terhelésen. Ekkor 2,15A-t vesz fel a táppól. Ettől többet nem ad ki akkor sem ha emelem a tápfeszt -- egyszerűen szimmetrikusan belapul a tetelje a színusznak. Minden elképzelhető megoldást a józan ész alapján kipróbáltam, de semmi változás.

Tehát vettem 2db 300W-osnak mondott modult, ami 100W-ot tud. A nyugalmi áramból (550mA) meg "A" osztályú beállításra gondolok. Mindenesetre tesztelni fogom, de a 6db végtrantisztoron majd 100mA nyugalmi egy kicsit soknak tűnik.
(#) djcaveman válasza djcaveman hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

ui.:A 6db tranzisztoron egyenként majd 100mA...
(#) reloop válasza djcaveman hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Szia! Mekkora feszültség esik a rajzodon R10, R11 pozíciószámmal jelölt 22 ohm-os ellenállásokon? Ebből látnánk elegendő áram hajtja-e a végtranyókat.
(#) djcaveman válasza reloop hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Szia reloop.
Du. 3/4-4 után érek haza melóból és megmérem a 2 ellenálláson eső feszt.
Amennyiben a nyugalmi áramot csökkentem tranzisztoronként 20mA-körülire, akkor a maximum kimenő teljesítmény 18W ra esik le. Ha több jelet adok a színusz görbe negatív félperiódusának az alján egy gerjedés lép fel (frekvenciában a hallható tartomány feletti), ami úgy néz ki mintha ez a gerjedés elkezdené kitölteni a színusz alját. Póbálkoztam egy olyannal is, hogy a vezérlés tápját függetlenítettem a végtanzisztoroktól. Egy labortápról kapott betonstabil 70V-ot egy diódán keresztül, hogy ne szóljon bele a végfok tápja. De ez sem hozott semmi eredményt. A tápkondi 27000µF 100V, a csatoló kondi 10000µF 80V. A hálózati trafó toroid, 50V 10A terhelhetőséggel.

Érdekes, hogy 550mA-es nyugalmival eltűnik ez a gerjedés, és majd 100W-ig kivezérelhető. Amit tudok, hogy egy öreg szaki építette ezt a két modult vagy 20-30 éve.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015
(#) reloop válasza djcaveman hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Ez fontos információ, itt akkor le is állhatsz. Ezzel a félvezetőgarnitúrával nem is lesz jobb, drágábbat pedig értelmetlen volna beáldozni ebbe a nem túl átgondolt kapcsolásba.

Tehát akkor eredetileg sem tudott ez a kapcsolás 300W-ot.. Vegyük a jó oldalát... vettem 2 jó hűtőbordát.
Idézet:
„azért kicsit bosszant a dolog .
(#) pinyó39 válasza djcaveman hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Hali!
Az eredeti vagy 30 éve jelent meg az Elektorban, de a rajz benne van a Diszkrónika c. könyv építési rovatába is.
(#) djcaveman válasza pinyó39 hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Ez a Cs. Kádár Péter féle könyv?

Igen.

Melyik évfolyam lehet ez? mert a gugli talált néhányat, de beazonosítani nem lehet így ...

Otthon megnézem a pontos évszámot talán megvan.

Előre is köszönöm. Jó lenne egy kapcsolási rajz, egy leírás....

Nos megmértem az általad kért áramokat. Mindkét 22ohm os ellenálláson egyformán 0,85V esik.
(#) reloop válasza djcaveman hozzászólására (») Szept 22, 2015 / 1

Az a közel 40mA kényelmesen elegendő 300W kivezérlésére még átlagos BD tranyókkal is. Ebbe a topológiába sajnos bele van kódolva a gerjedékenység, magam is nagy izgalommal várom az eredeti kapcsolási rajzot.
(#) steelbird válasza reloop hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Hibás a rajz, a T8 valahogy nem jó ott, abban a pozícióban.

Igen lehet, hogy a rajzon nem jól forgattam be, de valóságban a kollektor a tápra megyen.
(#) steelbird válasza djcaveman hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Egyik kérdés:
Ennek a kapcsolásnak még a 6- szorost sem éri el a feszültségerősítése. Nem lehet, hogy azért nem tudod jobban kivezérelni, mert "elfogy" a meghajtójeled?

Másik kérdés:
Elég problémásnak néz ki egyébként a rajz alsó felénél a meghajtás. A T10 kollektorán tulajdonképpen már ott van (lenne) a kimenő jel. Az a te rajzod alapján negatív félhullámoknál lezár, mivel a GND -re van kötve az emittere. A műveleti erősítőnél szintén csak pozitív kivezérlés lehetséges. Nem rajzoltad le rosszul a kapcsolást?
(#) djcaveman válasza steelbird hozzászólására (») Szept 22, 2015 /

Természetesen lehetséges, hogy hibáztam. Holnap, ha lesz egy kis időm, megnézem megint a panelt, hogy nem e rajzoltam el e.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2015

Azt én is. Azóta a google-n keresem az elektoros magazinokat....
(#) djcaveman válasza djcaveman hozzászólására (») Szept 23, 2015 /

A rajzon T10 emittere egyértelműen a 22ohm-on keresztül a GND-re megyen. A képen is ez látható.

DSC_04672.jpg

(#) reloop válasza djcaveman hozzászólására (») Szept 23, 2015 /

Szóval van még pár kondi a kapcsolásban, így akár működhet is.
(#) pinyó39 válasza djcaveman hozzászólására (») Szept 23, 2015 /

Hali!

A Diszkrónika a kezemben van, megpróbálom valahogy befényképezni, de olyan elmosódott, hogy már az eredeti is alig látszik. Egyébként 1:1-ben átmásolták az Elektor 1981 Januári számából. A műhelyem sajnos jelenleg raktárként funkcionál, utána kell néznem megvan e az adott szám (több 100 van elcsomagolva).
(#) djcaveman válasza pinyó39 hozzászólására (») Szept 24, 2015 /

Köszönöm, megtaláltam az újságot. Le is töltöttem. Fel is rakom a délelőtt folyamán. Egy kicsit más így szemlélni a rajzot.
(#) djcaveman válasza djcaveman hozzászólására (») Szept 24, 2015 /

Annyi hibát elkövettem a rajzban, hogy a nyugalmi áram beállító trimmer az R12- R13 (10ohm) előtt van, illetve maga a poti 220ohm-os (ezt a rajzoláskor egyszerűen nem változtattam meg), és a T8 tranzisztor kollektor-emitter lábait felcseréltem.

A leírás alapján 95V a tápfeszültség. Ekkor 200W 4ohm-on, 100W 8ohm-on.
A hozzászólás módosítva: Szept 24, 2015
(#) steelbird válasza djcaveman hozzászólására (») Szept 24, 2015 /

Így már OK, a te rajzodon az alsó végtranzisztorok nem GND -re vannak kötve. Akkor ez egytelepes, kicsatoló kondival. Viszont az erősítése kicsi, nagyon nagy jel kell a meghajtásához.
(#) djcaveman válasza steelbird hozzászólására (») Szept 24, 2015 /

Igen, ebben is igazatok van. De csak azért nem kötöttem össze, mert ez külön, a puffer kondinál van összekötve. Természetesen összeköthettem volna a rajzon azt is.
(#) djcaveman válasza steelbird hozzászólására (») Szept 24, 2015 /

A meghajtással szerintem nem lesz gond, azt egy kettős műveleti erősítővel meg tudom oldani. Megemelem a tápfeszültséget a 70V-ról 95V-ra. kíváncsi leszek mennyivel lesz jobb..
(#) djcaveman válasza steelbird hozzászólására (») Szept 25, 2015 /

Elvileg 850mV kell a teljes kivezérléshez.
Következő: »»   55 / 85
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem