Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Ez a világ legelterjedtebb erősítőkapcsolásának egy változata. Nem hibátlan, de nagyon jó kompromisszum, nem is túl nehéz megépíteni (persze nem gondolkodás nélkül).
Mit értesz az alatt hogy nem hibátlan? Hiba van a kapcsolásban? Vagy nem olyan jó a hangja?
Te milyen hibákra gondolsz? Bár sosem foglalkoztam komolyabban erősítőtervezéssel, bennem az ilyen jellegű erősítőkben a T4 pozícióján ülő áramgenerátor szokott ellenérzéseket kiváltani. A "felső" végtranyókba ugye ennél nagyobb áramot ilyen elrendezésnél nem lehet beletolni (az alsó, T5 képes jobban is kinyitni, ha kell).
Ha jól számolom, ebben a rajzban is ott 10mA körüli értékre van beállítva, a mögötte lévő darlington-komplexumnak nem tudom elég-e. Én most hirtelen MJ15024-et és MJE15030-at találtam a neten, adatlapjaik alapján a minimum áramerősítésekkel számolva egy MJ15024 és egy MJE15030 darlingtonban 10mA bázisárammal 6A kollektoráramot tud (papíron, ha jól számoltam). 250W-os erősítőhöz képest az nem túl meggyőző csúcsáram. Kérdés, mennyit számít a több végtranzisztor párhuzamosan, esetleg kisebb kollektoráramú tartományban nagyobb az áramerősítés és az jelenthet valamennyi növekedést.
Lehet, hogy nem teljesen idevág a kérdés: Technics AU-V40 erősítő rajzot nem tudna valaki prezentálni? Előre is köszi.
Az erősítő amit építettem köszöni a kábelrengeteggel jól van és ez a végkifejlet!
Szupetül üzemel! Elvágtam a földelést, ahogy tanácsoltátok, és MEGSZÜNT A BÚGÁS! Köszönöm!
Üdv mindenkinek!
Az érdekelne engem, hogy hogyan lehetne készíteni a kocsimba egy már meglévő mélynyomóhoz(amihez még ládát sem csináltam ), egy jó kis erősítót. A hangszóró somogyi, 300w-os. Nem nagyon értek az ilyesmihez, ugyhogy nagyon jól jönne a segítség, gondolom olcsóbban kivitelezhető, mint ha egy újat vennék a boltban, vagy nem? A segítséget előre is köszönöm Tamás
Hello
Kicsit lehervasztalak.Nem olcsobb főleg, autó erősítő.
Szia!
Ha még nem készítettél működőképes áramkört akkor ne vágj bele mert lehet hogy drágább lesz a végén mintha vettél volna egyet.
És ár/érték arányát nézve is drágább? Ugy értem pl egy 15000 ftos házi erősítő teljesítményben annyit ér mint egy bolti 15000 ftos erősítő. Ne haragudj, ha hülyeségeket kérdezek, de érdekelne, csak sajnos nem nagyon értek hozzá.
Tamás
A torzítása nem olyan kicsi, mint lehetne, mert a nagyjelű feszültségerősítő fokozatra túl sokat bíztak. 1 tranyóval több kellene, ezt minimum 4-féleképpen meg lehet oldani, de ezek a megoldások együtt járnak a hurokerősítés növekedésével, ezért érzékenyebbé válik a nyákrajzra (gerjedésveszély).
Egyéb kisebb méretezési problémák is vannak, de nem szeretném ezzel tölteni az időt. T4 árama (kb. 7 mA) nincs túlméretezve, de szinte mindig elég ennyi. Egyébként T5 sem tud többet, mert UR8 max. 4 V, ICT5 max. 15 mA, de kivonódik belőle T4 árama, és a maradék már megint csak 8 mA. Ne a minimummal számolj!
Találós kérdés...
Mivel lehetne ezt az IC-t helyettesíteni? Mert nem találtam róla adatlapot, elképzelhető hogy NE5534-el lehetne mert amiben van müveleti erősítőként szolgál csak ennek nem tudom a lábkiosztását. JRC4558D Esetleg 741-es?
Sziasztok! Igaz nemide vág de azért megkérdezem mert tanácstalan vagyok! A jövöhéten kezdem el a VF2 erősitőm megépitését (40Voltos változat)! Táp problém van! Mégpedig van egy toroid trafom (nemtudom hány wattos) amiből 2*21Volt jön ki belőle! Ezt egyenirányitottam és puffereltem! Az egyenirányito egy B80C5000-3300 greatz és 2db 40V/4700µF kondi! Az a helyzet hogy miután megmértem igyis nemhogy nött volna az egyenfesz hanem csökkent! +-20Volt lett! Valamit rosszul csinálhattam?
Hali!
Szóval váltófesz állásban a trafón 21V van, az egyenirányító után egyenben pedig 20V. Akaszd le a kondikat, és mérj rá úgy is. Jól van bekötve a diódahíd? (Lehet hibás?) Estleg egy rajz, hogy miként kötötted...
Nos! Van 3 vezeték két piros és egy fekete! A greatz az vadi uj! Most bontottam ki! A két pirosat kötöttem a hid AC lábaihoz! A feketét szabadon hagytam! A +- jelőléseket vittem tovább a kondikra! A kondikat összekötöttam természetesen a pozitivot a negativ kivezettéssel és a két szabadon maradt lábra kötöttem a greatz +- kivezetéseit! Természetesen a pozitivot kötöttem a pozitivra és a negativot a negativra! Paintel probáltam rajzto csinálni de elég béna lett és ezért nemrakom ide! Remélem nemprobléma!
és ugyanezvan a másik táppal is! Az egy normál trafo ami 165Watt és 2*27Volt váltofesz jön ki belőle! Miután megcsináltam az elöbb leirtakat +- 24Volt egyenfesz lett belőle! Nemértem ezt!
Ha ugy csinaltad ahogy gondolom (rajz jobb lett volna mert egyertelmubb) akkor a szabadon hagyott fekete vezeteket a ket kondi kozos labara kell kotni. Ez a kozos pont lesz a 0 (vagy fold) pont. Ehhez kepest kell merned az egyenfeszultsegeket a + es - agakban.
1000köszönet!! Végre jó! Hogy ezt ménem tudtam? Gondolkodnom kellet volna!
Nincs mit. Mindig tanul az ember valamit ...
Ezen a rajzon egy STK ic-t helyettesítenek diszkrét áramköri elemekkel. Az áramkör többi része - amit hiányolsz - az IC mellett található, pl a pár tized Ohmos ellenállások is, amikről a jelet (mindkét félperiódust) elvezetheted. Tehát ez nem egy teljes végfok rajz, hanem annak egy részlete (amelyik az IC-ben volt).
Sziasztok!
Egy ONKYO A-8220 as erősítőhöz szeretnék service manualt, vagy már az is nagy segítség lenne ha valaki megmondaná hogy milyen típusú a végfok IC-je. Előre is köszönöm..........
szia!
Tudom hogy ez egy végfok modul de én ezt szeretném erősítőnek használlni... Avval is tisztában vagyok hogy hiányoznak a végfok modul körül 1pár alkatrészek... :yes: Idézet: „a pár tized Ωos ellenállások is, amikről a jelet (mindkét félperiódust) elvezetheted.” Ez alatt mit értessz? Én nem vagyok képben Ki tudnád nekem ezt bővebben fejteni hogy értsem? Akkor ez kiadja mind a 2 félperiódust vagy semm? (Bocsi hogy ilyen amatőr kérdésekkel faggatlak) üdv!
A pár tized ohmokat a túláram védelem számára szokták beépíteni, de az ebben a kapcsolásban nincs (nem figyeltem eléggé meg a kapcsolást.), de a 6-7, és 10-11 lábak között található egy-egy 0,33 Ohm-os ellenállás.
Az a lényeg, hogy a kapcsolást azért tervezték elsősorban, ha valamiben tönkremegy ez a sztereó IC, ne kelljen beszerzési nehézségek miatt kidobni a készüléket. Persze, hogy kiadja a teljes periódust, hisz pont az volt a cél, hogy nagyjából ugyanazt tudja, mint az eredeti IC. Használhatod is erősítőnek, csak tervezd (rajzold) bele a külső alkatrészeket is, mert Te nem ilyen IC paneljára építkezel, amin a kiegészítők "alapból" ott vannak.
Szia
Tisztában voltam hogy kell még köré építkeznem csak azt nem tudtam hogy kiadja-e mind a 2 félperiódust de ezekszerint igen Már csak 1 et nem értek hogyan adhatja ki mind a 2 félperiódust ha a végén csak 2-2 db NPN tranya van? üdv!
Mégis meg tudja csinálni. Abba gondolj bele, hogy a tranzisztorokat felváltva kell nyitni, és zárni, ahhoz, hogy mind a két felet át tudja vinni. Ha az egyik végtranyó P, a másik N, akkor ez azonos fázisú vezérlőjel hatására bekövetkezik. Ha mindkét végtranyó P-s akkor a meghajtókat szokták P-s, ill. N-esre választani. Ezek az azonos fázisú vezérlés hatására ellentétesen nyitnak-zárnak, és ilyen értelemben vezérlik a végtranyókat is. Tehát minden további nélkül mindkét félhullám a kimenetre kerül.
Meg annyit hozzatennek ennek a temanak az elmeleti reszehez, hogy a 2 egymas utan kapcsolt NPN tranyot hivjak darlington parnak. Ezt termeszetesen meg lehet csinalni PNP tranzisztorokkal is. A masik elrendezest, ahol az egyik tranyo PNP a masik NPN (vagy forditva) kompozit darlingtonnak, vagy Sziklai parnak is hivjak. Az erositotervezes tortenelmeben ez a darlington + kompozit-darlington vegfok topologia a teljesitmeny tranzisztorok megjelenesevel terjedt el es azert kenyszerultek ennek a hasznalatara, mert eleinte nem tudtak (vagy csak nagyon nehezen es dragan) PNP nagyteljesitmenyu tranzisztorokat eloallitani. A technologia fejlodesevel ez a korlat megszunt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |