Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Szünetmentes táp javítása, élesztése
Témaindító: Thomas10100, idő: Aug 13, 2006
Témakörök:
Semmi más nincs rádugva, csak a bejövő tápkábel, és a kimenő tápkábel. Sőt, azóta csak a bemenő van rádugva, és a sarokban áll, és azóta is lekapcsolt egyszer.
Kezd el szépen kicserélni az összes kondit benne. Arra gondolok, hogy a kapcsolóüzemű töltőből impulzusokat kap a vezérlés, és a védelem lekapcsol. Ha lehet és elfér tegyél nagyobb UF -s elkókat, a feszültség maradjon, ha szükséges nőhet de semmiképp ne csökkenjen.
Általában a rosszul szűrt tápok(külső vagy belső) okozzák a legtöbb galibát. Ha kicserélt elkókkal is lecsapja az elosztót, akkor valószínűleg zavar lesz. Ebben az esetben csak a bemenő kábel legyen rajta és egy 100W -s izzó(ez nem kreálhat kapcsolóüzemű jeleket). Ha ezzel a kombóval jó akkor szépen sorra kösd rá a többit és amelyik egy idő után lecsapja az zajos lesz. Ilyenkor jön jól a PFC -s táp. A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
Ez sajnos az összes akkori APC-re jellemző dolog. Nagy baj azért nem lesz, leszámítva azt, hogy az akku élete végére csontszáraz, néha beledagad a készülékházba, de a hiba itt is elméleti szintű: A 7815 elméleti 15 V-os kimeneti feszültségéből egyszerűen levonták a két dióda elméleti soros feszültségesését, így kijött a 13,8 V. Arra meg nem gondoltak (vagy éppen nagyonis..), hogy a töltőáram csökkenésével a diódákon eső feszültség is csökken, meg van némi függése a 7815-nek is (bár ezt tulajdonképpen el lehet hanyagolni a diódák mellett), így végül az akku feszültsége magasabb lesz. Ahelyett, hogy csináltak volna egy fix 13,8 V-os feszültségforrást, az IC-t meg védték volna egyszem diódával (a soros dióda azért is kell, mert a 78xx nem tűri el azt az üzemállapotot, ha a kimenetén van, a bemenetén nincs feszültség). Meglepő módon így is elég sokáig elvannak az akkuk bennük, főleg ott, ahol gyakoribb az akár rövidebb idejű akkus üzem, mert akkor csak tolódik a használat a ciklikus felé, ott meg nem ekkora probléma a magasabb feszültség.
Én inkább a földelést nézném át először. A PFC-t nem értem, miért említed. Az aktívval csak a baj van a szünetmentes felé, pláne, ha régebbi kapcsolás, a passzív meg mondjuk jó a tranziensek ellen, de a földhurokkal nincs dolga.
Annyit bír, amennyi rá van írva: 950 W. Tartós használat esetén a félvezetőit, trafóját hűteni kell. A félvezetők miatt van benne ventillátor, a trafónak a terheléstől függően kellhet szabadabb légáramlást nyújtani.
Általában a ráírt adat felét tudja a trafó, ez biztos. A kisebbek 150-200W körül, a nagyobbak 500W körül. Utóbbihoz csináltam egy jó kis rajzot, talán az inverteres topikba tettem fel a rajzát, nem emlékszem (képet is csatoltam a működő áramkörről terhelés közben). Van benne rendes relés lekapcsolás az akku túlmerülése ellen nyomógombbal, így nem kapcsolgat vissza a terhelés megszűnése után sem, tehát magára lehet hagyni.
A trafón lévő huzalok átmérőjétől függ a trafó terhelhetősége. Amiből legutóbb építkeztünk annál ha jól emlékszem 1000W volt írva a szünetmentesre, 400W-nyi LED-del még ment a trafó, 600W-al meg 1-2 perc után megfőtt benne a hőbizti (nem én főztem meg hanem aki használta, mert hiába mondtam neki hogy nem fog 500W-nál többet bírni).
És ebből az egy tapasztalatból kell megítélni az összeset? Ennyi, a világon nincs olyan UPS, ami bírná azt, ami rá van írva? Azért kérdezősködöm, mert az SU1400I nem Centralion Blazer kategória, és párhoz volt szerencsém élesben, meg a kérdezőshöz hasonló alkalmazásban, és meglepő módon lehetett bízni a tudásukban, 500 W felett is.
Kezdődik megint az okoskodás... Nem, nem ebből az 1 tapasztalatból ítélkezem, hanem abból a sokból amiket javítottam. Az 1500W-okat meg amiket ráírtak egyik sem tudta, nem is tudhatta már fizikailag sem. De majd ha otthon leszek előkeresek néhány trafót a fiókból, elmondom hogy mekkora "teljesítményű" szünetmentesből lettek bontva, és hogy mennyit tudnak valójában.
De lehet hogy az jelenti a tudást, hogy az 1500W-os tud 5-600W-ot. A tudás szerintem nem itt kezdődik, meg nem ott hogy 3 év használat után megáll, mert az egyik komparátor lábának a forrasztása elenged. De az ilyen legalább még javítható, mert a mikrovezérlős ha megáll akkor az kuka.
Ja, okoskodás, mert a te szent és sérthetetlen tapasztalatoddal ellenkező. Gyerekes vagy.
Nálam az APC SMART 1000VA a szerverre kötve elkezd harcolni a szerverrel. Ha a szerver újraindul mert mondjuk frissített, akkor a bootnál nem tölti be az oprendszert, sőt a bootig nem jut el, újraindul végtelenszer. Ha megvárom míg betölt az oprendszer és akkor kötöm rá a szünetmentes USB -jét, akkor random 10-20 óra után levágja az elosztót. Ezzel szívtam sokáig, aztán megnéztem mi történik ha az USB -vel a másik asztali géphez csatlakoztatom ami nagyobb teljesítményű és Thermaltake TR2 -500W -s táppal van felszerelve. Láss csodát indul az oprendszer és nem vág le a szünetmentes. OK elmentem, vettem egy új tápot a szerverbe, balszerencsémre a kis helyi pc boltban olyan volt amiben nem volt PFC, azzal is ugyanúgy szarakodott. Ekkor vadásztam a prohardveren egy Thermaltake TR2 -450W -s tápot, amelyik típusra egyezik a másikkal, súlyra 2 kiló, beraktam és láss csodát működik!
Nem tudom a magyarázatot, nem is próbálom megmagyarázni, de gondolom a szűrőtekercs megakadályozza hogy a kapcsolóüzem gerjesztje a bemenetet amit a szünetmentes ellenőriz.
Sziasztok!Van 1 smart upc 1000 i net típusú szünetmentesem,tegnap vettem bele új aksikat.Fel is töltöttem, mikor kihúzom a áramforrásból és aksiról dolgozik kicsit hangos.Ez megszokott jelenség régi gépeknél???Vagy esetleg egy felújítást igényelne???Milyen szoftverrel lehetne megnézni a gyártási évet stb.
Ha van rajta trafós/tekercses terhelés pl. Fénycső, akkor hangosabb az inverter trafója. Nyugi nem lesz semmi baja.
Passzív PFC-nél némileg simítja a tüskéket, amiket a csúcsegyenirányítás okoz, de aktívnál más a helyzet. A PFC vezérlője a mindenkori feszültség jelalakjához próbálja igazítani a felvett áram formáját, hogy így legyen közel ohmosnak tűnő terhelés. Amikor ez a jel négyszöghöz közelítő, akkor kicsit elszalad a felvett áramerősség és ettől a szünetmentes tünetmentessé válik, a túláramvédelem közbelép. Vagyis, pont az aktív PFC problémásabb e tekintetben, és az van a TR2-ben is. Viszont a frissebb változatok némileg finomabban viszonyulnak ehhez a dologhoz, és persze gond csak akkor van, ha az inverterről üzemel éppen a készülék. Nálad nem tudom, melyik verzió lehet. Az USB felé viszont lehet földhurok, ami tud érdekeset művelni. a védőföldön nincs esetleg feszültség?
A régi TR2 passzív PFC -s, a tekercsnek is szép súlya van.
Jelenleg nem tudom lemérni a védőföldet mert párszáz km -re van, de onnan is jöhet, viszont nem tudom ez a táp mennyit javít a földön...
Akkor megnyugodhatok.Mennyi ideig viszi el a keringtető szivattyút/alpha 2 40W fogyasztással az aksik 2 db 12V 12A.....ugy kb
12Ax24V = 288VA/h, ebből levonva az inverter fűtését 288*0,67(67% -s hatásfok) = 190W/h. Ez 40W -n majdnem 4,75 óra! Mondjuk hogy nem kedvez senkinek semmi, akkor 4 óra.
Legközelebb rakj bele 18Ah -sokat, elfér. A számolt érték új akkukal érvényes! Az akku kijelzést új akkuknál kalibrálni kell, ezt vagy szoftverblő lövöd rá, vagy ráakasztasz 300W -t terhelésként és hagyod csutakra merülni. Különben hibás lesz a kijelzés és 1.ledig gyorsan esik, az első leden meg sokat csipog míg lemerül. A hozzászólás módosítva: Szept 30, 2015
Köszi szépenMásra nem kell odafigyelnem???
Esetleg erre.
(egy kérdőjel ugyanazt jelenti, mint akármennyi)
Ezt miért linkelted?az Apcnek alpha2 l 25/60(max 40W) és soláré meg grundfos solar 15-65 kellene (1-es sebességen ami 45W)vinnie.
Azért mert lehet ez is megoldás az áramszünet esetére, és nem kell átalakítani semmit.
Ha folyamatosan megy majd a szünetmentes havi szinten mennyivel nyomja meg a villanyszámlát?Ma megcsináltam amit javasoltál......40 perc 240W-on.Most ahogy néztem 30W fogyasztást vesz fel bár szerintem még lejjebb mehet.Be tudsz linkelni nekem 18A aksit?
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2015
Csak a csövezést megbontani, az tényleg semmi. Meg kell hozzá tápellátás, amit vagy az APC-ből veszünk ki, kvázi akkutöltőnek használva azt (ehhez kicsit túlzás a szünetmentes és ehhez sem kell átalakítani semmit ), valamint a motorról így semmit nem tudni, a 37 W lehet, hogy csak 24 V-on igaz, és azért a grundfos vonatkozó modellje nem csak azért akkora, mert nem tudták hova rakni azt a sok vasat. A technikai adatokat elolvasva a 3 m-es emelési magasság és egy Alpha 2-höz képest alig harmadakkora kapacitás azért szembetűnő eltérés.
Sokmindentől függ. 5-15 W között fogyaszt üzemállapottól függően, az havi 500 Ft nagyságrendje.
A fogyasztása jól kalibrált töltéssel ami 27,2V max, kb 100-200Ft/hó.
Én ilyet vásároltam az APC SMART 1000VA -ba, http://www.akkumulatoraruhaz.hu/UPS-Power-zseles-akkumulator-12V-18Ah.html Persze ha mást is rá akarsz kötni, mert az APC SMART 1000VA azért 300W -n órákig terhelhető, akkor ajánlom a 45AH -s autóakksikat. Olyanokról megy a másik szünetmentesem, két szerver, két monitor + egy raklap szar, órákig, ugyanakkor védve vannak a hálózattól. Mindkét esetben szükséges minimális átalakítás, 18AH esetén csak egy saruátalakítót kell készíteni, kb 1 órás meló(az APC SMART 1500VA -ba alapból ilyenek vannak), a komolyabb 45AH -s áramellátásnál ki kell vezetni a csatlakozókat, és vastag(2 x (2 x 6mm)) kábelekkel kell elvezetni az akkupakkig.
15W nincs, feltöltött akukkal kb 30mA folydogál, az kb 1,5W veszteséggel(kapcsolóüzemű töltővel nem fűt sokat) együtt, még rászámolhatunk 3,5W -t nem tudom nem tudom mire, akkor lesz 5W.
Ha nem tudod, miért írod? Én mértem párat, azért írom. Ha éppen megy az AVR, akkor bizony tud annyit enni, az ezres pláne.
Az AVR akkor megy ha kritikusan ingadozik a feszültség, azaz havonta mondjuk 10 alkalommal 1-2 másodpercet.
És? Tólig értéket véstünk fel, időtényezőtől függetlenül. Mellesleg, itt (és bárhol, ahol a hálózat minősége nem ideális) az AVR olykor félórákat, órákat megy. Szó sincs kritikus ingadozásról, az AVR nem is erről szól.
Melyik programmal tudok belekukkantani?Mikori kiadás lett e kalibrálva...stb
|
Bejelentkezés
Hirdetés |