Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Annyi gond van ezzel/ilyen műszerrel (függetlenül az esetleges műszaki hiányosságaitól), hogy az áramméréshez használt saját söntjén eső feszültség hibaként jelentkezik a kimeneti feszültség stabilitásában.
Ha a tápegység saját söntjét használod az áramméréshez, akkor ez a hiba nem jelentkezik. De ehhez másmilyen kijelző kell.
Szia! Akkor ezt a műszert nem is tudom úgy bekötni, hogy jól működjön?
Mit ajánlanál?
Hello! Az azért nem biztos. Ennek a műszernek várhatóan a negatív ágában van a Shunt ellenállás. (De nem ismerem, így nem tudom melyik vezeték szín mit jelent.) A feszültségmérést rákötöd az UTP-OUTN pontra, a fennmaradó vezetékre kötöd Az SN pontot. (SP az OUTP-re marad kötve.) A terhelés, az OUTP és SN pontok közé megy.
Hello! Először is köszönöm a segítséged és elnézést a Móriczka rajzért. Ma sajnos nem tudom kipróbálni de holnap lesz rá időm. Így gondoltad a bekötést?
Igen, de az SN és OUTN közötti sötétkék összekötés nincs.
A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2015
Persze hogy "gyárilag ott van", hiszen én rajzoltam oda. De ez pont azért van, hogy négyvezetékes bekötést lehessen elkövetni. Vagy is a vezetékeken eső feszültséget ki lehessen vele küszöbölni. Most a műszert fogja kompenzálni. Egyébként a gépkönyv azt írja 75mV-os a Shunt. Vagy is nem túl sok feszültség esik rajta.
Persze tudom, hogy te rajzoltad és tervezted. Köszönöm a segítséged!
![]()
Üdv! Nem tudom a kérdésem ezekben a körökben mennyire számít barbárságnak, de azért remélem nem zavartok el
![]() Csináltam régebben szabályozható stabilizált jellegű tápot, egy nyomtató kapcsolóüzemű tápegységéből, meg lm2596-os modulból, de gondatlanságból tönkrement. Szeretnék most egy kicsit "komolyabbat" összerakni, egy kijelzős, gombokkal állítható "buck" modulból, és az lenne a kérdésem, hogy szerintetek mennyit számít, hogy az elő tápegység, ami a modult táplálja kapcsolós, vagy transzformátoros. Eszmefuttatásom szerint ha az előfokozat mondjuk 200kHz-en kapcsolgat a maga +-50mVpp ingadozásával jó esetben, meg a modul is mondjuk 150kHz, és megint +-50mV, akkor a modul nem tudja olyan jól követni az ingadozást, és után állítani magát, így a fesz. ingás jóval nagyobb lesz, mintha transzformátorról, és némileg stabilabb 50Hz-es egyenirányított valamilyen ingadozást kell lekövetnie. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2015
Szia! Kipróbáltam az általad javasolt bekötést teljesen jól működik. Köszönöm
![]() De viszont két dolgot szeretnék még kérdezni? A feszültséget 10.8 V-nál nem tudom kevesebbre állítani terhelés nélkül. Ha a DC Off kapcsolót is aktiválom akkor is a feszültséget 10.8 V-ra esik vissza. Terhelésnél tökéletesen működik a dolog. Ez így normális? A másik az Imax-ot hogyan tudom beszabályozni a P3-as potméterrel hogy 3A legyen a max? A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2015
Hello! Nem normális.
Elsőként azt kell tisztázni, hogy eredetileg is volt nálad ez a hiba, vagy a műszer beépítésével "került bele". Mert az szerint kell vizsgálni a dolgot. Minden esetre a műszer tápáramkörének galvanikusan teljesen függetlennek kell lennie a labortáptól. A kimenetre két okból kerülhetne feszültség. első a Fet szivárgóáramából. De meg kell mérni DC-OFF állásban az R11-en eső feszültséget. Annak nullának kellene lenni. Ha az van és a Fet jó, akkor az zárva van. Viszont pont a Fet szivárgóáramának kikerülése miatt (és DC-OFF bekapcsoláskor a C13 kapacitás gyors kisütése miatt) Van az áramkörben a Q6-Q7 áramtükör beépítve. Ez áramgenerátorként terheli a kimentet, viszont ennem árama nem folyik át az R20 Shunt ellenálláson. Tehát nem hamisítja meg az áram az áramkorlát beállítását. Ez alapból is terheli a kimentet néhány mA árammal, így hatástalanítja a Fet szivárgóáramát, ami ráadásul feszültség és hőfokfüggő is. Másik ahonnan kerülhetne a kimenetre feszültség, maga az áramtükör. De ahhoz mind a Q6 és Q7 emitterének szakadást kellene mutasson a DCP ponthoz képest. Mert úgy az a -12V tápfeszültségből áram folyna az R23-on keresztül a kimenet felé. De ez elég körmönfont hiba lenne.. Az Imaxot P1 maximális állása mellet lehet beállítani P3 trimmerrel. Ekkor az R2 ellenálláson UR3=Imax*R20=3A*0,22ohm=0,66V feszültségnek kell lenni. (Természetesen ha R20 valóban 0,22Ohm értékű.) A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2015
A hiba a múltkori tesztnél még nem volt. Ma amikor újra összeraktam mindent és a műszert úgy forrasztottam be ahogyan megbeszéltük már ez az eredmény fogadott. A trafóm 4*20VAC minden szekunder 3.2A (Szimetrikus tápot akarok majd építeni) és van egy 12VAC 1,5A amit egyenirányítottam pufferelten és L7812-vel csináltam 12VDC-t a műszereknek és az NTC FAN 4-nek. Mértem a feszültséget "külső" multiméterrel is, úgy is, hogy a "belső" műszert leforrasztottam de úgy is 10,8V van a kimeneten. 1k helipot-ot használok a feszültséghez. Sajnos ma már nem tudok semmit sem mérni majd csak holnap délután.
"a műszereknek" Oké, de a két táp műszerét nem táplálhatod egyetlen 12V-ról..
Akkor a műszernek a táp így rendben ennek örülök. Miért nem lehet a két műszert egy 12V-ról táplálni? Van még a trafón egy 18VAC szekunder is legfeljebb akkor abból is csinálok 12VDC-t a másik táp műszerének. Az úgy már rendben lesz? Holnap délután jelentkezem. Köszönöm, hogy segítesz!
![]()
A műszer mérőbemenetei nem függetlenek a tápfeszültségétől. Ha közös a tápjuk, akkor akaratod ellenére is direktbe összekapcsolja a tápokat, így azok hatnak egymásra (akár szélsőségesen is).
Sziasztok!
Remélem ti tudtok segíteni. Szükségem lenne egy olyan tápegységre, ami -5 és 5volt között szabályozható. Kerestem kész cuccot, az ebay-en is de eddig semmi. Tudnátok-e ebben segíteni? Köszi
Hello! Megmértem az R11-en eső feszültséget DC-OFF állásban 0V.
Úgy néz ki a Q6-nak annyi lett a mellékelt képek alapján ![]() Kiforrasztottam Q7-et is a biztonság kedvéért. Megrendeltem az alkatrészeket. Valószínű ebben a formában nem lesz jó a műszer bekötése. Amúgy mi a különbség a kettő között: BC557 A hozzászólás módosítva: Okt 6, 2015
Hello! Ha kicserélted a tranyókat, akkor az R23-at is cseréld ki 100kohm-ra. Mert így túl sok az áramtükör árama. Sajnos két BD140 kellet volna beletennem, hogy egyforma legyen a két tranyó, de én megspóroltam az egyiket. De ez nem lett jó ötlet, mert így a két tranyó aszimmetriája miatt a tükör árama túl sok lett.
Ha a B és C típusra gondolsz, a Hfe paramétere (áramerősítési tényezője) más a kettőnek. Vagy is a C-nek nagyobb a bétája. De itt nem sokat számít ez.
Rendben, kicserélem az R23-at is. Igen a B és a C-re gondoltam.
Köszönöm a segítséget! ![]() ![]()
Hello! Elég a 100k-t lecserélni. BD-vel áramkörileg szebb lenne, de akkor meg balettozna a nyákban..
Ha az én paneltervemet használod, abba minden átalakítás nélkül betehető a BD140-es tranzisztor a BC helyett.
Készítettem egy volt-lett ábrát, ami szemléltetni igyekszik a változást.
Üdv!
Szeretnék egy ilyen tápegységet készíteni, de sajnos nincs tapasztalatom NYÁK-fúrás-marás területén. Elérhető ez a lap valahol esetleg előre elkészítve, vagy meg tudnátok mondani hol érdeklődjek?
Ha csak magát a NyÁK-ot szeretnéd elkészíttetni, arra vannak külön cégek. Sőt, az apróhirdetések között több fórumtárs is vállalja a panelek elkészítését, érdeklődj náluk.
Módosítottam a tervet, ami most már 2db BD140-et tud fogadni, amik hátukkal egymásnak fordítottak, és egy csillám közbeiktatásával egymáshoz csavarozhatóak. Így ha akarnak melegedni, akkor azt együtt tudják tenni. Az R23 értékét is átírtam 100 kR-a a terven. Adtam neki egy LPSU3A50V v3.2 fantáziasorszámot az azonosíthatóság érdekében.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |