Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Toroid transzformátor

Témaindító: amex, idő: Jan 3, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   64 / 94
(#) granpa válasza erbe hozzászólására (») Júl 13, 2015 /

Ahogy javulnak a lakkok, megy fel a hőtűrés. Anno, még a 70C° is sok volt.
(#) erbe válasza granpa hozzászólására (») Júl 13, 2015 /

Évekkel ezelőtt profi tekercselő ismerősöm mutatta, olasz tekercselőhuzalai 200 fokra készültek. A zománc átütési szilárdságára már nem emlékszek, de messze überelte a mi 25V/réteges ismereteinket.
(#) Ge Lee válasza erbe hozzászólására (») Júl 13, 2015 / 1

A 25V elég érdekes. Egyszer olvastam egy pdf-et amiben huzalok mérése volt leírva, a lényeg hogy 5-600V-ig egyik lakktípus sem ütött át.
(#) erbe válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 13, 2015 /

Az már nagyon régen volt, mikor úgy tanultuk, ha rétegenként 25 V-nál nagyobbra jön ki a feszültség, 1 réteg szigetelést közé! Granpa számára biztos ismerős.
Egyébként már úgy 30-35 éve simán sorbatekerem a trafókat és inkább lakkozom. Nem sok égett le azóta, ami igen, az sem sorzárlat miatt.
A hozzászólás módosítva: Júl 13, 2015
(#) kadam hozzászólása Júl 28, 2015 /

Sziasztok!
Egy 2500 Wattos toroid lágy indításával próbálkozom egy ideje. A transzformátort sehogy sem tudtam működésre bírni, mindenféle lágyindítás ellenére kivágja a biztosítékot. A primer tekercsel sorosan kötöttem egy 100 Wattos izzót majd így kapcsoltam a hálózatra. Ha jól tudom normális működés mellett az izzó felvillan majd kialszik. Nálam az izzó teljes fényerővel folyamatosan világít. A próba után multiméterrel ellenállást mértem a primer tekercsen, 0,5 - 1 Ohmot mutattak a műszerek. Ezután rákapcsoltam 5V egyenfeszültséget, a labortáp áramkorlátja 1A-nél bekapcsolt, ekkor a primer tekercsen eső feszültség 0,46V volt. A következő lépésben 1V egyenfeszültséget kapcsoltam rá, ekkor 0,815V feszültség esett és 1,78 A áram folyt át a tekercsen. Ezekből az adatokból számolva 0,458 Ohm ellenállás adódott. Ehhez képest más transzformátoraimnál elvégezve a fent leírt mérést 38 - 45 Ohm adódott. Jól következtetek, hogy a 2,5 kW-os transzformátor primer tekercse zárlatos? Kívülről a szigetelésen át égés vagy egyéb sérülés nem látható. Mit tehetnék, hogy biztosan tudjam mi a probléma? Köszönöm, Ádám
(#) reloop válasza kadam hozzászólására (») Júl 28, 2015 / 1

Szia! Az előtét legyen mondjuk egy közönséges vasaló, úgy mérj majd primerfeszültséget!
(#) Ge Lee válasza kadam hozzászólására (») Júl 28, 2015 / 1

Ha van ismert szekundered, akkor azt teheted hogy arra kötsz feszt egy másik trafóból (mondjuk 12V-ot a toroid 12V-os tekercsére) és megnézed hogy mi van a primeren. Ha a 230-tól durván eltér akkor gond van.
(#) kadam válasza Ge Lee hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

Köszönöm mindkettőtöknek, próbálkozom a leírtakkal és jelentkezem az eredménnyel.
(#) kadam válasza reloop hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

Primerrel sorosan kapcsolt vasaló esetén a primeren eső feszültség 3 V. A trafóból halk zaj hallatszik. Talán valahol átütött a feszültség és azt hallom zizegni.

szerk.: Megnéztem egy új trafónál is ezt a vasalós dolgot. Annál 225 V mérhető a primeren.
A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2015
(#) reloop válasza kadam hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

A szekunder kivezetés, vagy kivezetések nem zárlatosak esetleg? Nincsenek esetleg hibásan összekötve?
A primeren mért feszültség sajnos zárlatra utal.
(#) Gafly válasza kadam hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

Ha tényleg a primerre kötötted és tényleg rendes vasaló, akkor az a 3 V az nagyon kevés (zárlat van).
(#) kadam válasza reloop hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

Kiszereltem és kikötöttem a helyéről, teljesen terheletlen a szekunder oldal. A kivezetések egymástól el vannak szigetelve. 10 vezeték jön ki, sztereo végfokot hajtana. (90V - 45V - 0V - 45V - 90V)
(#) kadam válasza Gafly hozzászólására (») Júl 28, 2015 /

Tuti a primeren van. Szépen feliratozták, minden kivezetésről tudható, hogy micsoda.
(#) Helios hozzászólása Szept 17, 2015 /

Sziasztok!

Mivel baromi drága egy 300VA-es trafó (átlag 16.000 felett) ezért tekerek egyet. Viszont honnan szerezhetnék bandázs szalagot? Nincs valakinek tippje?
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2015
(#) granpa válasza Helios hozzászólására (») Szept 17, 2015 /

Villanyszerelő boltban szokott lenni, vagy RÖLTEX (rövidáru, -cérna, gomb, szalag)-ben veszel selyemszalagot, és lakkozod. Teflonszalaggal (vízszerelő bolt) Ez kicsit nehéz, mert a lyukon nem fér át a spulnija.
Jól számold ki a feltekerendő huzalhosszt, és használj 'fűzőtűt'.
A hozzászólás módosítva: Szept 17, 2015
(#) Helios válasza granpa hozzászólására (») Szept 17, 2015 /

Konkrétan az a fólia szalag érdekelne. Szövet jellegű szalagom van itthon.

Valamelyik trafós témában emlegetnek beszerzési helyet (Warnish-szalag), de a szövetszalag épp oly jó.

Ha azzal készitem a szigetelést tuti nem fér be ahova én akarom rakni. Azért is szeretnék a gyárihoz "hasonlóval" dolgozni.

Jó 'vadászatot' a trafósban, vagy valaki 'séróból' beírja a lelőhelyet. Kicsit macerás, de járható a teflonszalagos is (olcsóbb és, jó) de át kell tekerni egy kisebb spulnira, ami átfér a lyukon.

Tudom... Más fórumokon is írják... Csak ha elszakitom akkor lesz gáz...

Nem szakad könnyen, csak összetapad,-sodródik. Jó a vízszerelős is, a gázos kicsit vastagabb (de könnyebb vele bánni).

Holnap megyek vásárolni és kipróbálom. Köszi a tippet!
(#) Wind-Storm hozzászólása Okt 8, 2015 /

Helló!

Van egy TST 50/004 2x12V 50VA toroidom.
24V-os bekötését próbálgattam, de a vége az lett hogy kiment a primer oldalon a 250mA-es üvegbiztosíték. Már csak 200mA-esem van és azt terheletlenül is leolvasztja.
Létezik, hogy jelentősebb melegedés, külsőleg látszó nyom nélkül hazavágtam ilyen rövid idő alatt?
Az incidens után multival a szekundereknek 2 ohmot, primernek 50 ohmot mérek, eredetileg nem tudom mennyi volt.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2015
(#) ferci válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 8, 2015 / 1

Bontsd szét a "próbálgatott" bekötést, ki tudja, mit kötöztél 3 vagy 4 dróttal, legyen szabadon az összes szekunder kivezetés. Utána indítsd el "lágyban " egy 40-60 wattos soros izzóval és meglátod, van-e vmiféle zárlat trafón belül.
200 mA-es bizti kevés 50 VA-es trafóhoz bekapcsra is.
(#) Wind-Storm válasza ferci hozzászólására (») Okt 8, 2015 /

A 250mA-es bizti onnan jött, hogy ezt pákatrafónak szántam, és az Attila86 féle "Forrasztóállomás II"-höz ekkora a primer biztosíték.
Köszi az izzós ötletet, nem vagyok otthon a trafók lelkivilágában.
Kipróbálom, aztán írok a továbbiakat illetően.
(#) ferci válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 8, 2015 / 1

Pl. 35 VA-es Puskás trafóhoz adnak meg 250 mA-es biztit gyárilag..
Neked 630 mA-es a javaslatom.

Ezt megfogadom, köszi!
No, úgy néz ki szerencsére nincsen probléma, indításnál fel sem villan az izzó, ha csak az nem gond hogy 120V-ot sikerült mérnem multival az összes szekunder kimenetre földhöz viszonyítva. Azt gondoltam volna hogy jobb a szigetelése egy ilyennek.
(#) ferci válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 8, 2015 /

Ne a földhöz (?) mérj szekundert és hogy ne vágjon át a műszer sem, azért tegyél rá vmi pici terhelést is. Minél jobban növeled, az izzó is világítani fog egyre jobban.
Szigetelést másképp kéne nézned, nem holmi kapacitív áramokra hagyatkozni.

Mértem, csak ezt azzal nyugtáztam hogy rendben van, de megvannak terheletlenül a 14 voltok.
Nekem ez a mániám hogy földhöz viszonyítva méricskélni szoktam, mert első a biztonság. Szükséges földelni vagy elenyésző a kapacitív árama? Bedobozolás híján nem volt tervben a földelés, nincs is nagyon mit földelni. Multi szerint a legkisebb, 20mA méréshatár mellett az áram földhöz viszonyítva 0.
(#) ferci válasza Wind-Storm hozzászólására (») Okt 8, 2015 /

Ha egy rajz után mész, akkor aszerint is "földelj". Forrasztóállomásnál nem árt, amikor a pákával érzékenyebb cuccokat forrasztasz, de ez más téma úgyis.
Multival pedig úgy ne mérj, ahogy valszín csináltad a 20 mA-es határban, mert azt is tönkrevághatod egy tényleg hibás trafónál.
Következő: »»   64 / 94
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem