Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   89 / 97
(#) atesz33 hozzászólása Okt 5, 2015 /

sziasztok! megjött a rádióvilágos neosid készlet.
Egy nagy probléma van vele hogy nincs benne tekercs.7V1K
vélemény?????
(#) pucuka válasza atesz33 hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Akkor marad a saját gyártás, ahogy már írtam. Nem nagy probléma, nem kell sok menet. Jó lenne szerezni 0,5 -ös ezüstözött huzalt, de dunsztom sincs honnan.
(#) Kera_Will válasza pucuka hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

pl.: Gigatechnik ... amíg be nem zár ... avagy Puskás börze vagy egyéb helyek ... Maros-B tekercs testekből ...stb ..
(#) pucuka válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

A cséve, vasmag, a búra megvan, csak drót nincs benne. A régebbi 160 MHz -es adóvevők bemeneti köreiből lehet bontani készet, szinte csak hangolni kell.
De majd atesz33 kolléga megoldja. Nekem még van "készlet" pár m, az már nálam kiart.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2015

sziasztok! pont az akartam hogy ne kelljen tekercselni .ebben nincs tekercs.
Azt hittem ez kész tekercs készlet.
különben hány menet lehet és hanyas drótból?
de szerintem visszaküldöm az egészet mert 1500 ft 3db postaköltségestől.ilyet rossz autorádióbol is ki lehet nyerni.

Idézet:
„rossz autorádióbol is ki lehet nyerni.”

Azt nem hiszem. Ezek azért professzionális dolgok, az autórádióban elintézik néhány menettel szabadon légmagra tekerve.
4 - 5 menetnél többet nem hiszem, hogy tekerni kellene. Az induktivitás értékét kiszámolhatod a rajzon levő kondenzátorok ismeretében Thomson képlettel, a menetszámot pedig a linkelt adatlapon megadott Al értékkel.
(#) tcsabi válasza atesz33 hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Szia atesz33!
Elég döbbenet, hogy pont az nincs benne ami a lényeg. Természetesen nem ajánlom, ha velem is ezt történik, de ahogy írtam, beültettem, azonnal ment, szét sem szedtem! Próbáltad felhívni őket és megkérni a hiánytalant? Mivel már egyszer fizettél a számla helyett csak az elnézést kérő sorokat tegyék a borítékba. Én 2013-ban építettem és vásároltam tőlük. Nem gondolom, hogy azóta így hoznák forgalomba, inkább valaki figyelmetlen volt a cégnél.

ja-ja holnap felhivom őket .nem fizettem csak bele volt dobva egy csekk tehát küldöm vissza a f.ba .
(#) Ferkógyerek válasza atesz33 hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

A Neosidos 7x7 tekercskészleten soha nem is volt vezeték.
Az adatlapon is látszik a felépítése.
A Sumida tekercsek azok, amiken van drót.

akkot tisztázzuk már le hogy a kivezetésen hogyan jön létre az induktivitás???
mostmár érdekelne
(#) Ferkógyerek válasza atesz33 hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Úgy hogy te tekersz rá drótot, amennyi menetet akarsz.

ok . de én abban a tudatban voltam hogy ez kész van nem kell még otthon buherálni.ilyenek pl coilcaftos tekercsek stb.
téma lezárva.

atesz33
(#) tcsabi válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Szia Ferkógyerek és szia atesz33!
Miután én ajánlottam utánamentem ... Ferkógyerek annyira ne legyen biztos a dolgában, talán előtte utána kellene nézni. Tehát azt tudom elképzelni, hogy 2013-ban a tekercses változatot árulta ez a bolt ami most nincs a kínálatban. A Neosidnak természetesen van tekercses változata is. Mint említettem én olyat kaptam és nem szoktam viccelni Ferkógyerek!
Kedves atesz33! Évekkel ezelőtt volt, nem emlékszem minden betűre a tipusban. Ne haragudj, hogy ajánlottam.
tcsabi
(#) Ferkógyerek válasza tcsabi hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Én csupán azért mertem ezt mondani, mivel kb 4-5 alkalommal vásároltam ezen tekercskészletből jó pár év alatt, és soha nem volt rajta vezeték.
(#) pucuka válasza tcsabi hozzászólására (») Okt 5, 2015 /

Mondjuk, én is végignyálaztam a Neosid katalógust, de tekercselt változatot nem találtam. Amit linkeltél, ott sem az induktivitás érték szerepel (szerintem), hanem az AL érték. Van némi kever kavar, mert az AL érték nem nH, hanem nH/n2.
A rajzon, amit spirális tekercsnek látsz, a a csévén levő spirális rovátka, hogy a meneteket megtartsa, ezüstüzött huzal esetén is. Egyébként sem hiszem, hogy egy állandó tekercset végig lehetne hangolni a saját vasmagjával az 50 - 200 MHz -es sávban.
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2015

Ne add fel, nem egy nagy ügy feltekerni azt a 3 - 4 menetet. Ha nincs ezüstözött drótod, a zománchuzal is megteszi, az átmérő sem igazán lényeges, 0,2 től 0,6 -ig akármilyen jó. Azt a kb fél méter drótot kinyerheted valamilyn dugasztáp trafójából
(#) szendi001 válasza atesz33 hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Mély levegő. Utána az adatlapját meg kell nézni. Sokat segítene ha lefényképeznéd, mert látnánk hogy a mag benne van-e. Sima vékony 0.15 drót jó lenne neked, ilyet könnyű bontani. Egy ilyen tekercs kevesebb mint egy perc elkészíteni. Drótot csengő reduktorból vagy kistrafóról pl NOKIA töltő könnyen szerzel.
(#) tbalint3 válasza atesz33 hozzászólására (») Okt 6, 2015 /

Én e között a két tekercs között variáltam:150-03J08SL és 150-04J08SL. Mindkettőt a Coilcraft gyártja, küldenek mintát is értelmes mennyiségben (nem ipari darabszám).
Már ha az elektoros vevőre gondolsz.
A harmadik megcsapolásos tekercset pedig kézzel légmagos kivitelben készítettem, ezt láthatod is a korábban feltöltött képeimen.
Itt vannak a tekercsek: Bővebben: Link
Én az árnyékolt verziót használtam (shielded).
Arra viszont vigyázz hogy hangolópálcát szerezz, mert könnyen törik a tekercsek magja.
(#) atesz33 hozzászólása Okt 6, 2015 /

Ok.jövőhéten kezdődik az összerakás.
(#) tcsabi válasza pucuka hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

pucuka! A linkelt típuson a menetes rész lehet a test valóban. A QFH-t és a vevőt egy rádióklubnak adtam több mint 1 éve de ha lehetőségem lesz megbontom a tekercset.
A Neosid tekercses változata biztosan elkerülte a figyelmedet. A mellékelt katalógusban
keress rá a 5149 34 típusra. Ez 100-300MHz-ig jó a táblázat szerint.
A témát én is lezártam. Jó építést és jó vételt Mindenkinek!

neosid-1.pdf

(#) tbalint3 hozzászólása Okt 7, 2015 /

Még kb. 1 hónapja vettem az ebay-en egy usb tuner kártyát SDR-hez, ma meg is érkezett és ki is próbáltam. Az eredmény a képen látható. Én teljesen le vagyok nyűgözve. Ez csak maga az USB tuner + antenna teljesítménye bármiféle antenna erősítő nélkül.
Ez a kártya: Bővebben: Link
A vevő szoftver pedig SDR sharp legújabb verziója volt.

Eredetileg egyébként aBővebben: Link vételre vettem, csak előtte gondoltam kipróbálom APT-n is.
(#) kadarist válasza tbalint3 hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Szia!
Az SDRSharp program hogyan kapcsolódott a dekóder szoftverhez?
(#) tbalint3 válasza kadarist hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Szia,
Sehogy, ezt sajnos nem tudtam megoldani, ezt úgy kerültem ki, hogy a win7 vezérlőpultjában a felvevőeszközöknél a sztereó keverőt állítottam be alapértelmezettnek a vonalbemenet helyett, majd ezután Audacity-vel felvettem és WAV-ba kiexportáltam, ezután már csak meg kellett nyitni a hangfájlt a WxtoImg-ben.

MÁS: közben a második vevőmet is bedobozoltam. Néhány kép róla.
(#) tbalint3 válasza tbalint3 hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

2 perccel ezelőtti műholdkép a NOAA18-ról. Nagyon távoli áthaladás volt, ilyet eddig egyik vevőmmel sem sikerült dekódolható formában vennem.

Ma 20:48-kor jön a meteor m2, megpróbálok arról is képet venni.
(#) Kera_Will válasza tbalint3 hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Az SDR SHARP magában is tud WAVba menteni !
Akár basebandet vagy IF vagy AF et is.
BASEBAND --- ehhez kell winyó kapacitás mert a teljes vett spectrumot (mintavételtől függően 100KHz - 2MHz )lerakja a fájlba . Tehát akár több MB/sec mérettel is nőhet a rögzített fájl mérete.
Ez mire jó ? pl.: visszajátszhatod teljes rádiófrekis sávban történt eseményeket.
Pl.: nem csak WXSAT vételnél hanem pl.: 2m/70cm HAM lejövő ágakon lévő műholdas forgalmat megfigyelni. Persze a vevővel egyszerre csak 1 vételi lehetőséged van.De így utólag azt is meg hallhatod ami ott volt a spektrumon , csak közben nem toltad rá a vételi ablakot.
Az IF hasonlóképpen csak az a középfrekvenciás tartományt rögzíti szélesebb sávban amit a KF szélességénél beállítasz.
AF pedig a hangfrekvencia tisztán amire éppen aktuálisan ráálltál.
Ez a legkisebb fájl méretű rögzítés mert csak hangfrekit kell mintavételeznie.
A rögzített RF/BaseBand IF wav fájlokat az SDRSHARP / HDSDR letudja játszani.
Más médialejátszó nem fogja tudni mert 2 sávban az IQ csatornák vannak rögzítve.
Az SDR SHARPnál sokkal kevesebb erőforrást használ pl.: HDSDR program.
Habár kissé más a felülete mint a SDR#nak.
HDSDR forrása

Ui.: persze ezt a "magnózást" tudja majdnem minden jobb SDR program is.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2015
(#) Kera_Will válasza tbalint3 hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

A donglék másik fontos paramétere amire érdemes oda figyelni a PPM a "fogaskeréknél"
(ahol az AGCket és mintavételi sebességet állíthatod).
Ha azzal nem finom hangolod a vevődet szoftveresen akkor a skálája +/- 5-60 kHz közt fog szórni a valós értékhez képest. (ha a PPM 0 akkor biztos hibás a skálád vagy mákod van a kvarcoddal és nincs nagy TK-ja)
Persze a spectrum képen láthatsz jeleket és hozzá igazítod, csúszás értékét még akár a dopplerre is foghatnád. De 137 MHz nincs 10-30 KHz doppler csúszás NOAA holdak esetében.
(#) tbalint3 válasza Kera_Will hozzászólására (») Okt 7, 2015 /

Köszi a részletes leírást, még csak ismerkedek az SDR Sharp-al. Tényleg nagyon sokat tud, még át kell nézzem a beállításait is. Közben a leírásod segítségével megtaláltam a wav-ba rögzítést is így már nem kell ilyen körülményesen felvennem.
Az LRPT képek letöltésénél valóban feltűnt, hogy 5 perc 1GB-ot foglal el, mostmár ezt is tudo, hogy miért.
És közben meg is lett az első LRPT műholdkép, esti úgyhogy gondolom csak az infravörös kamera ment, mert a 4 (R,G,B és ez) közül csak ez az egy ami nem teljesen fekete.
(#) atesz33 hozzászólása Okt 8, 2015 /

Még jó hogy nem kezdtem be a vevőbe.inkább ezt a szoftveres vevőt próbálom ki.
Amúgy is van egy szkennerem az is tudja a 137mát.
akinek kell egy frekimérő 2ert tovább postázom.( küldjön üzentet püben)

atesz33
(#) gtk válasza tbalint3 hozzászólására (») Okt 8, 2015 /

Hany bites ADC lehet ebben ? Ritka jo minosegu kepeket csinal.

Zarojel.
( Analog eszkozt nem is erdemes mar kesziteni. Egy jo SDR platformot FPGA-val meg jo ADC/DAC-al, memoriaval es barmire jo, akar merestechnika, akar radiozasra,akar analog, akar digitalis. Persze az a jo ha az FFTt is a HW csinalja, de mar ha DDC-t csinal es a PC csinalja a jelfeldolgozas nagyreszet ugyis ez a legjobb ut a radiozashoz, nagyon ugy nez ki. )
(#) Kera_Will válasza gtk hozzászólására (») Okt 8, 2015 /

RTL-SDR dongle RTL2832 chipsettel "csak" 7 bites
Következő: »»   89 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem