Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Meteorológiai műholdvevő (137Mhz)

Témaindító: banday, idő: Nov 28, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   88 / 97
(#) dokidoki válasza tbalint3 hozzászólására (») Aug 24, 2015 / 1

Szerintem, hogy nem RF - módszerekkel csökkenteted a sávátfogást, így nem befolyásolja az AFC-t, mert az egy különálló áramköri részlet, saját RF - beavatkozó áramkörrel. Ha a VCO -rezgőkörét babrálnád meg a sávátfogás módosítása érdekében az már kihatással lenne az AFC-re.
Szerintem jónak kell így is lennie.
Utóirat: Valahol olvastam a MC3362 belső VCO-jával kapcsolatban, hogy magasabb frekvencián(2m) nem igazán akar jól és stabilan rezegni. Ott emlékeim szerint a konstruktőr kettő 10K ellenállással a táp felé adott több delejt az áramkör-vco részének, hogy pótolja - javítsa a működést. Ha nálad ilyen zavar nincs akkor jó így.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015
(#) pucuka válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Ha a lokál oszcillátort nevezük VCO nak, akkor azt babrálta meg. A LO kézi hangolását oldotta meg a potméter szabályozási tartományának csökkentésével. Amire gondolsz, az a PLL VCO -jának hangolásánál lényeges, de itt olyan nincs. Az AFC -t külön a LO hangolásával oldotta meg, megoldhatta volna a 23 lábra adott feszültséggel is, de így nincsenek egymásra hatással.
(#) dokidoki válasza pucuka hozzászólására (») Aug 24, 2015 /

Ő, a potméter feszültségosztási tartományát módosította. Ami a 3362 - 23 lábán egy belső varikap pontjára csatlakozik. Ez nem minősül nálam VCO babrálásnak. Az AFC áramköri részlet, az maradt az eredeti (gyári). A kérdés pedig, hogy a varikap porméteres feszültség - elpiszkálása(sávátfogás-csökkentés) okozza-e az AFC áramkör működési zavarát. Erre a válaszom: ,hogy nem.
(#) tbalint3 válasza dokidoki hozzászólására (») Aug 29, 2015 /

Tulajdonképpen azért kellet módosítanom mert 2,5k potméterből csak trimmer volt kéznél, 10k ohm-osból viszont több darabom is van a nagy tengelyes változattal. Akkor így hagyom mert úgy tűnik így is teljesen jól működik az áramkör.
Egy kérdés azért még érdekel: a 330 ohm-os ellenállásnak mi a szerepe az áramkörben? Gerjedésgátló szerepet tölt be esetleg? Fontos a jelenléte? Most végül is visszaépítettem de gyakorlatilag semmi változást nem tapasztaltam.
(#) Ferkógyerek válasza tbalint3 hozzászólására (») Aug 29, 2015 / 1

A 330Ω-os ellenállásra azért van szükség, hogy P1 0-ra tekerésekor se lehessen a hangoló potival 0,7V-nál alacsonyabbra húzni az IC 23. lábát. MC3362 adatlap Figure 10.
Ha megnézed az IC belső kapcsolási rajzát, Figure 13. , látod hogy miért.
(#) atesz33 hozzászólása Szept 1, 2015 /

Sziasztok! Olvasgatom a fórumot én is régebben foglalkoztam a témával.
Hány db 137mhz apt műhold van még manapság ?
érdemes vele foglalkozni a mai netes világban,?
Egyszerű kapcsolási rajz érdekelne lehet építenék egy vevőt.
ami érzékeny is.

üdv.atesz33
(#) kadarist válasza atesz33 hozzászólására (») Szept 1, 2015 /

Szia!
Nézd meg a Section1 bejegyzéseit: Bővebben: Link.
(#) atesz33 hozzászólása Szept 1, 2015 /

szia! ha jól látom 3db nooa műhold van ami küldi a jeleket.
köszi.
atesz
(#) tbalint3 válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Szept 3, 2015 /

Köszi, ezen teljesen átsiklottam, pedig többször is néztem az IC adatlapját, de így már teljesen világos.

Tesztként összekötöttem a géppel az új vevőt, hogy kipróbáljam milyen lett és meglepődtem, első bekapcsolásra tökéletesen működik, a kép végre nem túlexponált mint az előző vevőmnél, az AFC tökéletesen működik, a jelerősség is nagyon jó (fülre, és a Wxtoimg képe alapján is), pedig szinte nem is nyúltam az erősítő részben levő tekercsekhez , csak beforrasztottam őket.
Ilyen lett az első kép.
(#) atesz33 hozzászólása Szept 6, 2015 /

sziasztok! a fenti vevők kapcsolási rajza nyák terve hol található elektror melyik száma?
az évkönyvben nyák tervet nem találtam hozzá.
(#) kadarist válasza atesz33 hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Melyik fenti vevőket keresed? Az Elektor is foglalkozott ezzel?

Szia. egy könnyen elkeszitheto vevőt keresek de a 2009es evkonyben nincs nyak terv sem.aki tud valami kipróbált kapcsolast. az felrakhatna. esetleg frekvencia mérőt is kapcsolnak rá.

atesz
(#) tbalint3 válasza atesz33 hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Ha arra gondolsz amit én építettem meg először akkor az valóban az Elektorban volt de az egyébként pont ugyanaz mint ami az RTÉK2009-ben is van, csak nyáktervvel kiegészítve.

Ide feltöltöttem még korábban: Bővebben: Link nyáktervvel, beültetési és kapcsolási rajzzal kompletten, én megépítettem és elsőre működött, viszont a behangoláshoz mindenképp kell egy frekvenciamérő vagy szignálgenerátor anélkül nem fog menni.

ez az. melyk elektorban volt? alkatrészt az ebay_rol vettél.?
atesz
(#) tbalint3 válasza atesz33 hozzászólására (») Szept 6, 2015 /

Hát ezt nem tudom megmondani, mert én is csak így laponként szkennelve találtam a google képkeresőjében, itt egyébként: Bővebben: Link majd a weblapon a "elektor_hshf_rx137.zip" archívum lesz az, de ebből nem derül ki.

KF tekercset kisrádió középhullámú részéből szedtem ki, a kerámiaszűrőt és az MC3362-es IC-t pedig ebay-ről vettem valóban.
(#) atesz33 hozzászólása Szept 7, 2015 /

Ok. Köszi az infot.
(#) atesz33 hozzászólása Szept 10, 2015 /

Megrendeltem az ic _ t és a keramiaszurot. 3 hét múlva belekezdek az epitesbe. Akkor amit feltettel az működik? még egy kérdés honnan tudom melyk kf tekercset kell hova tenni színre gondolok. gondolom a nyak terv az jó. hány megatol működik mekkora az atfogasa a vevőnek?
később akarok frekimerot is tenni ebayen jó árban vannak.

atesz 33
(#) Kera_Will válasza atesz33 hozzászólására (») Szept 11, 2015 /

"Általában" narancs színű a 10.7 KF .
Valahol vettem 1 zacskónyi ilyen kis kf serleget több színben.
Narancsokat lehetett kb.: 9-11 MHz közt hangolni.(Persze gyártó függő)
Részben segítség lehet : tekercsek elérhetősége
Jobb esetben még a donorból való kiemeléskor eldönthető melyik áramköri részlethez tartozik.Részben visszafejtve a nyákrajzolatból az elvi rajzot.
Frekimérőd elé érdemes az itt lévő (2 oldalon) segédáramkört is megépíteni.
Ezzel bármilyen rövidhullámú rezgőkör rezonanciát megtudsz határozni.
franklinoszc
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2015
(#) tbalint3 válasza atesz33 hozzászólására (») Szept 12, 2015 /

A vevő ha megfelelő tekercseket használsz akkor elég tágan lehet hangolni: 108MHz-től egészen egészen 164MHz-ig fel tudtam hangolni (még taxisokat is hallottam vele, megfelelő antennával).
A két 100K ohm-os trimmerrel (P5 és P6) tudod beállítani, hogy milyen frekvenciatartomány között legyen hangolható én 136-138MHz-re állítottam.
A P2-vel tudsz kis mértékben hangolni, ezzel lehet váltani a 15, 18 és 19-es műholdak között.
A P1 pedig a finomhangoló ezzel lehet ráállni teljesen a műholdra.
KF tekercsből csak egy kell a 455KHz-es tekercs az IC 12-es lábán. A többi tekercset légmagosan is el lehet készíteni.

Viszont frekvenciamérő nélkül nagyon meg fogsz szenvedni a behangolással, ha egyáltalán eltalálod valamelyik műholdat. Szerintem anélkül nincs is értelme nekiállni.
(#) atesz33 válasza tbalint3 hozzászólására (») Szept 14, 2015 /

Szia ! nem értem amit te töltöttél fel a francia vevő abban 2 kf tekercs . egy 10.7mhz és egy 455khzes annak van a nyákterve is fent.(azt montad azt építetted meg.)
frekimérő van hozzá.

üdv:
atesz
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2015
(#) tbalint3 válasza atesz33 hozzászólására (») Szept 14, 2015 /

Szia,

Szerintem akkor az elején tisztázzuk a dolgokat: pontosan melyik vevőre is gondolsz? Mert mind a kettő amit én építettem az "francia". Az egyik az elektorban és rádiótechnikában volt részletezve a másik pedig F6BQU oldalán.
Mondjuk mindkettőben csak egy KF tekercs van a 455KHz-es. A 10,7MHz KF frekvencia előállításához a kvarcot használja mindkét vevő (az IC 4-es lábára van kötve) aminek az értéke 10,245MHz. Például itt lehet ilyet kapni: Bővebben: Link vagy a HAM bazárban, de ott csak egyet kapsz 200Ft-ért.
Ebből (10,245MHz) és a 455KHz-ből áll össze a 10,7MHz-es frekvencia.
A másik két tekercs amit látsz ezen a képen: Bővebben: Link az a bemeneti sávszűrő és az oszcillátor tekercse. Más tekercs nincs benne.
(#) Kera_Will válasza tbalint3 hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

Tisztelettel Uraim!
A panelen 2 db KF tekercs van.
Az első "KF szerű" serlegben 137 +/- 10,7 MHzre hangolt, az MC3362 21-22 lábain párhuzamosan 12pF +5V tápra húzva 10k ellenálláson keresztül, a lokál oszcillátor rezgőköre látható.
A második KF serleg 455 kHz az IC 12-es lábán +5V ra kötve.
Pontosabban az a kvadratura FM demodulátor LC köre.
10.7 MHz KF kerámia szűrő pedig 19-18-17 kivezetéseken látható.
455 KHz szűrő pedig a 5-6-7 kivezetéseken van bekötve.
A 10,7MHz KF pedig mint különbségi jelként áll elő az IC belül lévő I. keverő kimenetén ha jól rémlik a 19. kivezetésen.
A második KF előállítására szolgál a kvarc ami a II. belső keverővel 455-re helyezi a II. KF frekvenciát.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2015
(#) pucuka válasza tbalint3 hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

Idézet:
„Ebből (10,245MHz) és a 455KHz-ből áll össze a 10,7MHz-es frekvencia.”

Nem. Pont fordítva, a 10,7 MHz -ből, és a 10,245 MHz ből áll össze a 455 kHz frekvencia, és nem fordítva. Ahogy Kera_Will magyarázza. Nem mindegy, nem adót építesz.
(#) atesz33 hozzászólása Szept 15, 2015 /

Ok.köszönöm a segítséget előre megcsak beszerzés elején vagyok. 2, 3 hét múlva lesznek alkatrészek hozzá. a másik fajta vevő rajza hol található? nem az elektoros. Köszi
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2015
(#) weend válasza atesz33 hozzászólására (») Szept 15, 2015 /

(#) atesz33 hozzászólása Szept 28, 2015 /

sziasztok! Neosid 5118 tekercset lehet e házilagosan készíteni .vagy mi a coilcraftos száma?(termékmintás)
esetleg 144mhzes FM301 vevőben is volt?
jönnek a cuccok.

atesz33
(#) pucuka válasza atesz33 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /

Szerintem csak házilagosan készítheted el. (én nem találtam a katalógusban kész terméket) A kondenzátorok, ls a vételi freki ismeretében kiszámolod az induktivitás értékét, a kopasz tekercset megrndeled a Neosid től, és megtekered az adatlapon megadott képlet alapján.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
(#) tcsabi válasza atesz33 hozzászólására (») Szept 28, 2015 /

Szia atesz33! Én itt vettem a Neosid tekercset, beültetve tökéletesen hangolható volt
a 137 MHz-re. Most is kapható ... Bp. Dagály u.
Üdv, tcsabi
(#) atesz33 hozzászólása Szept 29, 2015 /

Köszi a linket melyk színt rendelted?: ezt?
7V1K

60...200

80...120

F100b

Zöld

10
(#) tcsabi válasza atesz33 hozzászólására (») Szept 29, 2015 /

Igen a 60-200-ast. 137 megán jó a jósági tényezője.
Ez az első, 3db rezgőkör tekercse.

vevo.jpg

Következő: »»   88 / 97
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem