Fórum témák
» Több friss téma |
Szerintem, hogy nem RF - módszerekkel csökkenteted a sávátfogást, így nem befolyásolja az AFC-t, mert az egy különálló áramköri részlet, saját RF - beavatkozó áramkörrel. Ha a VCO -rezgőkörét babrálnád meg a sávátfogás módosítása érdekében az már kihatással lenne az AFC-re.
Szerintem jónak kell így is lennie. Utóirat: Valahol olvastam a MC3362 belső VCO-jával kapcsolatban, hogy magasabb frekvencián(2m) nem igazán akar jól és stabilan rezegni. Ott emlékeim szerint a konstruktőr kettő 10K ellenállással a táp felé adott több delejt az áramkör-vco részének, hogy pótolja - javítsa a működést. Ha nálad ilyen zavar nincs akkor jó így. A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2015
Ha a lokál oszcillátort nevezük VCO nak, akkor azt babrálta meg. A LO kézi hangolását oldotta meg a potméter szabályozási tartományának csökkentésével. Amire gondolsz, az a PLL VCO -jának hangolásánál lényeges, de itt olyan nincs. Az AFC -t külön a LO hangolásával oldotta meg, megoldhatta volna a 23 lábra adott feszültséggel is, de így nincsenek egymásra hatással.
Ő, a potméter feszültségosztási tartományát módosította. Ami a 3362 - 23 lábán egy belső varikap pontjára csatlakozik. Ez nem minősül nálam VCO babrálásnak. Az AFC áramköri részlet, az maradt az eredeti (gyári). A kérdés pedig, hogy a varikap porméteres feszültség - elpiszkálása(sávátfogás-csökkentés) okozza-e az AFC áramkör működési zavarát. Erre a válaszom: ,hogy nem.
Tulajdonképpen azért kellet módosítanom mert 2,5k potméterből csak trimmer volt kéznél, 10k ohm-osból viszont több darabom is van a nagy tengelyes változattal. Akkor így hagyom mert úgy tűnik így is teljesen jól működik az áramkör.
Egy kérdés azért még érdekel: a 330 ohm-os ellenállásnak mi a szerepe az áramkörben? Gerjedésgátló szerepet tölt be esetleg? Fontos a jelenléte? Most végül is visszaépítettem de gyakorlatilag semmi változást nem tapasztaltam.
A 330Ω-os ellenállásra azért van szükség, hogy P1 0-ra tekerésekor se lehessen a hangoló potival 0,7V-nál alacsonyabbra húzni az IC 23. lábát. MC3362 adatlap Figure 10.
Ha megnézed az IC belső kapcsolási rajzát, Figure 13. , látod hogy miért.
Sziasztok! Olvasgatom a fórumot én is régebben foglalkoztam a témával.
Hány db 137mhz apt műhold van még manapság ? érdemes vele foglalkozni a mai netes világban,? Egyszerű kapcsolási rajz érdekelne lehet építenék egy vevőt. ami érzékeny is. üdv.atesz33
Szia!
Nézd meg a Section1 bejegyzéseit: Bővebben: Link.
szia! ha jól látom 3db nooa műhold van ami küldi a jeleket.
köszi. atesz
Köszi, ezen teljesen átsiklottam, pedig többször is néztem az IC adatlapját, de így már teljesen világos.
Tesztként összekötöttem a géppel az új vevőt, hogy kipróbáljam milyen lett és meglepődtem, első bekapcsolásra tökéletesen működik, a kép végre nem túlexponált mint az előző vevőmnél, az AFC tökéletesen működik, a jelerősség is nagyon jó (fülre, és a Wxtoimg képe alapján is), pedig szinte nem is nyúltam az erősítő részben levő tekercsekhez , csak beforrasztottam őket. Ilyen lett az első kép.
sziasztok! a fenti vevők kapcsolási rajza nyák terve hol található elektror melyik száma?
az évkönyvben nyák tervet nem találtam hozzá.
Melyik fenti vevőket keresed? Az Elektor is foglalkozott ezzel?
Szia. egy könnyen elkeszitheto vevőt keresek de a 2009es evkonyben nincs nyak terv sem.aki tud valami kipróbált kapcsolast. az felrakhatna. esetleg frekvencia mérőt is kapcsolnak rá.
atesz
Ha arra gondolsz amit én építettem meg először akkor az valóban az Elektorban volt de az egyébként pont ugyanaz mint ami az RTÉK2009-ben is van, csak nyáktervvel kiegészítve.
Ide feltöltöttem még korábban: Bővebben: Link nyáktervvel, beültetési és kapcsolási rajzzal kompletten, én megépítettem és elsőre működött, viszont a behangoláshoz mindenképp kell egy frekvenciamérő vagy szignálgenerátor anélkül nem fog menni.
ez az. melyk elektorban volt? alkatrészt az ebay_rol vettél.?
atesz
Hát ezt nem tudom megmondani, mert én is csak így laponként szkennelve találtam a google képkeresőjében, itt egyébként: Bővebben: Link majd a weblapon a "elektor_hshf_rx137.zip" archívum lesz az, de ebből nem derül ki.
KF tekercset kisrádió középhullámú részéből szedtem ki, a kerámiaszűrőt és az MC3362-es IC-t pedig ebay-ről vettem valóban.
Megrendeltem az ic _ t és a keramiaszurot. 3 hét múlva belekezdek az epitesbe. Akkor amit feltettel az működik? még egy kérdés honnan tudom melyk kf tekercset kell hova tenni színre gondolok. gondolom a nyak terv az jó. hány megatol működik mekkora az atfogasa a vevőnek?
később akarok frekimerot is tenni ebayen jó árban vannak. atesz 33
"Általában" narancs színű a 10.7 KF .
Valahol vettem 1 zacskónyi ilyen kis kf serleget több színben. Narancsokat lehetett kb.: 9-11 MHz közt hangolni.(Persze gyártó függő) Részben segítség lehet : tekercsek elérhetősége Jobb esetben még a donorból való kiemeléskor eldönthető melyik áramköri részlethez tartozik.Részben visszafejtve a nyákrajzolatból az elvi rajzot. Frekimérőd elé érdemes az itt lévő (2 oldalon) segédáramkört is megépíteni. Ezzel bármilyen rövidhullámú rezgőkör rezonanciát megtudsz határozni. franklinoszc A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2015
A vevő ha megfelelő tekercseket használsz akkor elég tágan lehet hangolni: 108MHz-től egészen egészen 164MHz-ig fel tudtam hangolni (még taxisokat is hallottam vele, megfelelő antennával).
A két 100K ohm-os trimmerrel (P5 és P6) tudod beállítani, hogy milyen frekvenciatartomány között legyen hangolható én 136-138MHz-re állítottam. A P2-vel tudsz kis mértékben hangolni, ezzel lehet váltani a 15, 18 és 19-es műholdak között. A P1 pedig a finomhangoló ezzel lehet ráállni teljesen a műholdra. KF tekercsből csak egy kell a 455KHz-es tekercs az IC 12-es lábán. A többi tekercset légmagosan is el lehet készíteni. Viszont frekvenciamérő nélkül nagyon meg fogsz szenvedni a behangolással, ha egyáltalán eltalálod valamelyik műholdat. Szerintem anélkül nincs is értelme nekiállni.
Szia ! nem értem amit te töltöttél fel a francia vevő abban 2 kf tekercs . egy 10.7mhz és egy 455khzes annak van a nyákterve is fent.(azt montad azt építetted meg.)
frekimérő van hozzá. üdv: atesz A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2015
Szia,
Szerintem akkor az elején tisztázzuk a dolgokat: pontosan melyik vevőre is gondolsz? Mert mind a kettő amit én építettem az "francia". Az egyik az elektorban és rádiótechnikában volt részletezve a másik pedig F6BQU oldalán. Mondjuk mindkettőben csak egy KF tekercs van a 455KHz-es. A 10,7MHz KF frekvencia előállításához a kvarcot használja mindkét vevő (az IC 4-es lábára van kötve) aminek az értéke 10,245MHz. Például itt lehet ilyet kapni: Bővebben: Link vagy a HAM bazárban, de ott csak egyet kapsz 200Ft-ért. Ebből (10,245MHz) és a 455KHz-ből áll össze a 10,7MHz-es frekvencia. A másik két tekercs amit látsz ezen a képen: Bővebben: Link az a bemeneti sávszűrő és az oszcillátor tekercse. Más tekercs nincs benne.
Tisztelettel Uraim!
A panelen 2 db KF tekercs van. Az első "KF szerű" serlegben 137 +/- 10,7 MHzre hangolt, az MC3362 21-22 lábain párhuzamosan 12pF +5V tápra húzva 10k ellenálláson keresztül, a lokál oszcillátor rezgőköre látható. A második KF serleg 455 kHz az IC 12-es lábán +5V ra kötve. Pontosabban az a kvadratura FM demodulátor LC köre. 10.7 MHz KF kerámia szűrő pedig 19-18-17 kivezetéseken látható. 455 KHz szűrő pedig a 5-6-7 kivezetéseken van bekötve. A 10,7MHz KF pedig mint különbségi jelként áll elő az IC belül lévő I. keverő kimenetén ha jól rémlik a 19. kivezetésen. A második KF előállítására szolgál a kvarc ami a II. belső keverővel 455-re helyezi a II. KF frekvenciát. A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2015
Idézet: „Ebből (10,245MHz) és a 455KHz-ből áll össze a 10,7MHz-es frekvencia.” Nem. Pont fordítva, a 10,7 MHz -ből, és a 10,245 MHz ből áll össze a 455 kHz frekvencia, és nem fordítva. Ahogy Kera_Will magyarázza. Nem mindegy, nem adót építesz.
Ok.köszönöm a segítséget előre megcsak beszerzés elején vagyok. 2, 3 hét múlva lesznek alkatrészek hozzá. a másik fajta vevő rajza hol található? nem az elektoros. Köszi
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2015
sziasztok! Neosid 5118 tekercset lehet e házilagosan készíteni .vagy mi a coilcraftos száma?(termékmintás)
esetleg 144mhzes FM301 vevőben is volt? jönnek a cuccok. atesz33
Szerintem csak házilagosan készítheted el. (én nem találtam a katalógusban kész terméket) A kondenzátorok, ls a vételi freki ismeretében kiszámolod az induktivitás értékét, a kopasz tekercset megrndeled a Neosid től, és megtekered az adatlapon megadott képlet alapján.
Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2015
Szia atesz33! Én itt vettem a Neosid tekercset, beültetve tökéletesen hangolható volt
a 137 MHz-re. Most is kapható ... Bp. Dagály u. Bővebben: Link Üdv, tcsabi
Igen a 60-200-ast. 137 megán jó a jósági tényezője.
Ez az első, 3db rezgőkör tekercse. |
Bejelentkezés
Hirdetés |