Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK készítés CNC-vel
Végre elfogadható módon sikerült gravíroznom egy-két nyákot a gép rendbetétele után, ami azt jelenti, hogy már nem töri apróra a gravírtűimet. 25 fokossal kínai 500W-os főorsó motorral mekkora lehet a legnagyobb sebesség szerintetek? Mik a tapasztalatok? Most 100-al szöttyög a gép, mert nem merem jobban nekiereszteni. Igaz max 500-700ig mehetek fel kb. Utána már téveszt a gép.
Ez konvertál HIDMP plotter fájlból G kódra:
Excellon fúró fájlból G kód, nincs benne szerszámcsere:
.Py néven kell elmenteni a pythont telepíteni kell a gépre. Ha valamit nem értesz hogy van kérdezz. Vettem UV ledet 3 Wattosat, megpróbálom kék lézerhez adott lencsével mennyire lehet fókuszálni a fénypontot, a script módosításával meg dry fóliával lehetne levilágítani a nyákot. Esetleg olyan megoldás is elképzelhető hogy 4. tengellyel a ledhez egy léptetőmotorral ki lehessen választani a megfelelő lyukat ami a fény nyaláb szélességét állítja így a gerb274 ami a film levilágító használ lehetne nyákot kis szériában levilágítani. A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2015
Konkrétan nem tudok Pythonul. No nem a programértés a gond, hanem az, hogy 5 éve működik a konfigom ugyanúgy a fejlesztésem miatt és nem szívesen telepítgetek semmit. ULP-t nem lehet ebből valahogy gyártani? Az univerzálisabb lenne az Eagle alatt. A lézernél egyszerű a képlet. fix fókusztávolságú, így ha a Z tengely elemeli - kikerül a tárgy a fókuszból - azaz már nem annyira kicsi a lézer, hogy égessen. Azaz egy fix optika mellett elég lenne a Z tengelyt mozgatnod a fénypont növeléséhez, szűkítéséhez. Vagyis nem kell negyedik tengely feltétlenül. Tudtommal a HPGL a Postscript és a G kód sem annyira messze állnak egymástól. Mindegyik vektoros leíró és az Eagle valamelyik kimenetéből kinyerhető. Konverterek is biztosan vannak készen a neten.
A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2015
Második kísérletem kék lézerrel. Linuxcnc a vezérlő sw.
Folyamat: -nyák kontúrmarás -lap tisztítás(csiszoló gumi) -matt fekete festékkel fújás -száradás után lézerezés levegős fejjel+füst elszívás -maratás előtt égetett réteg eltávolítása lakkbenzinnel és papír zsepkendővel -maratás -tökéletes maratás után festék eltávolítás nitrohígítóval Fúrni nehéz lesz mert nincs kezdő furat, de megoldom.
Szép, de mért nem tudta a lézer a furat közepét is megcsinálni?
Úgy látom, nem kis munkád van ebben a megoldásban. Engem is érdekelne a teljes folyamat, hasonlón töröm a fejem jó ideje. Nekem ugyan az Eagle a kedvencem, de megoldom.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2015
Csak a lézerem egyik alkalmazása. Sajnos nem egy tömegtermelő gyors megoldás, 84 perc ez a picinyke lap, növelni tudom ha lefogatom rendesen a diódát és a hajtást is átalakítom de akkor is maximum a duplája a sebesség azaz 42 perc alatt lehet kész. A 0.1 mm vonalakkal már nem boldogul, nem csináltam tesztet de 0.2 körül lehet a határa. Még a furat kimentése mindig bajos, majd egy másik újabb verzió hátha segít. A legdrágább elem a lézer. A többi úgy is van "mindig" szinte.
És nem CNC-vel fogod fúrni, mert akkor egyszerű lenne.
Hello!
Azért nyitottam ezt a fórumot mert gondolom másnak is nem csak nekem meggyűlt a baja a nyák fúrással! Van 2000 furat amit ki kellene fúrni de kézi fúróval nehéz és időigényes! Ezért gondoltam, hogy kellene olyan szoftvert készíteni ami felismeri a forrpontokat és gyakorlatban kifúrja! Gondoltam x,y,z koordinátákat megadni!(z-t azért, hogy a fúróhegy le-fel menjen!)! De fogalmam sincs, hogy hogy kezdjem el! Nem számít, hogy PIC-el vagy nem! A szoftverről sincs fogalmam,hogy kellene! Csak annyi, hogy jó lenne USB-n megoldani vagy Arduinoval is lehetséges lenne? De ha nem lehet megoldani USB-n akkor,hogy?(LPT port vagy soroson?) Előre is köszönöm! Zsolt
Még jó hogy 2005 óta van ez a fórum.
Hello, a gyakorlatban ez egyik módszer az a fúrásra, hogy a nyáktervező szoftver generál egy olyan állományt, ami a furatok helyét s méretét tartalmazza. A többi a fúrógép dolga. Mivel készült a nyákterv? Mit akarsz USB-vel?
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2015
És akkor, hogy kezdjem? szoftvert nem tudok írni, csinálni!
Nem is kell, válaszolj a kérdésre
Ismerj meg egy nyáktervező szoftvert, és egy CNC vezérlő programot. Semmit nem kell programozni. A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2015
Megtervezed a nyákot az egyik tervezőprogival, mondjuk Sprint-Layout-tal, ebben (is) benne van a Gerber fájl csak ki kell importálnod, nem kell neked semmiféle szoftvert írnod.
Én az Eagle nyáktervezőt használom. Annak van egy PCB-gcode.ulp scriptje, ami a nyáktervből képes maró és fúrófájlokat is előállítani. A végeredmény egy szöveges alapú NC állomány, amit a mach3 képes azonnal értelmezni és egy step-dir vezérlésen át a léptetőmotoroknak átadni. A motorok x,y és z irányú elmozdulásával válik lehetővé a furatok elkészítése. Azaz szükséges egy x,y és z tengely, az azokat meghajtó motorok, vezérlés és egy megmunkálómotor, ami a fúró szerepét tölti be. Ha kicsit végigolvasol itt pár bejegyzést sokan építettek itt már gépeket - akár csak nyákfúrásra is. Vannak fa, bútorlap, plexi, bakelit, alu és acél szerkezetek is. Arduinohoz is van sok megoldás, de ha nagyon sok a kérdésed, legelőször javaslom, hogy menj el egy cnc találkozóra. Ott élőben 100x gyorsabban jutsz információhoz. Vagy fel tudom ajánlani, hogy megnézd az én gépemet működés közben. Szívesen válaszolok én is. A PC egyszerűbb út. Rengeteg megoldást készen is megkapsz, nem kell mindent magadnak kiötlened, hiszen a sorozatban gyártott készülékek ára nagyságrendekkel is olcsóbb lehet. Sokunknak vannak kínai paneljei, motorjai, megmunkálómotorok, marók, fúrók. Nyákhoz az is jó, teszi a dolgát. Az én PC-m például párhuzamos portos, de időközben kitaláltam egy teljesen USB-s , mikrokontrolleres megoldást is, csak kis pénzmagra még szükségem van a kivitelezéséhez. A nyáktervei már készülnek, a szimulátorban tesztelem. Ez komplett rendszer egyedi STEP-DIR vezérlővel együtt. Igaz V1.0 azaz sok finomságot nem tartalmaz még. Alapfogalmak, amikre rákereshetsz a keresőprogramokban: lineáris vezeték, step-dir vezérlés, léptetőmotor, szervo vezérlés, megmunkálómotor, trapézmenetes orsó, golyósorsó, g kód, mach3. Megjegyzés: Nem fórumot nyitottál, csak hozzászóltál a topikhoz. Sok sikert!
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2015
Oké köszönöm!
Azt a PCB-gcode.ulp-t le kellene tölteni? Esetleg linket bírnál? esetleg videót bírnál feltenni? És milyen CNC program kellene a motorok vezérléséhez? DC motorok jók lesznek? De nyíttam, fórumot csak átrakták ide! Zsolt
Idézet: Nem nem nyitottál! Egy témát nyitottál, és azt tették át ide, mivel már itt volt ez, 2009 óta. „De nyíttam, fórumot csak átrakták ide!” Idézet: Igen, de böngészőből meg kell találd. Kis videós segítség és szóbeli Én a Mach3-at használom, mint cnc programot, de sokan kedvelik a linuxcnc-t is. Léptetőmotorral a legegyszerűbb ilyen hobbi gépet építeni. Lehet DC szervómotorokkal is de az költségesebb műfaj, nem biztos, hogy ez a cél. Valamelyik nap láttam itt a fórumon olyan gyors lineáris vezetékkel egybeépített léptetőmotorokat is, hogy csorgott a nyálam.. (érdekességek topik) „Azt a PCB-gcode.ulp-t le kellene tölteni?” A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2015
Igen láttam!
És meg is csináltam, akkor még csak a másik szoftver kellene! De mèg kérdéses az a kimeneti port!? Zsolt Idézet: Ha ez egyszeri alkalom jobban jársz ha kiadod valakinek a munkát , nekem a 0 ról 1,5 év kellett a cnc gép beindulásáig „De fogalmam sincs, hogy hogy kezdjem el! Nem számít, hogy PIC-el vagy nem! A szoftverről sincs fogalmam,hogy kellene!”
Nem egyszeri!
Mindig evvel furnám a nyákokat! Zsolt
Akkor készülj fel rá hogy talán jövő karácsonykor már fúrhatsz is cnc vel
Ja és elkezdhetsz spórolni , ha csak a leg szükségesebb dolgokat veszed meg é (lineársin -menetes orsó- steppermotor -motormeghajtó -controller- ) és a többi anyag ott van már a műhelyedben, akkor sem jössz ki 100000Ft alatt .. A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2015
Megoldható, természetesen , Nézd ez az én gépem
Igen ilyen kell nekem!
Tudnál pontos leírást adni, hogy készítetted a mechanikát? És te milyen programot használsz? Zsolt
Pár hónap múlva meg is veheted , nemsoká kezdem építeni a nagytestvért ..
A program amit használok a cncusb (cncplanet.com on elérhető) A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2015
Szia! Jól látom, hogy ez a szoftver még csak béta?
Azt majd privátban megbeszéljük ha aktuális lesz, és nem jól látod az teljes verzió .
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2015
Elkészült az első CNC vel készített NYÁK-om.
Ezzel készült: Bővebben: Rapid pcb Gerber fájt használ így bármilyen nyáktervezővel kompatibilis. Először megcsináltam gravírtűvel a kontúr marást, sokkal vékonyabbak lettek a vonalak mint kellene, 0,1mm 30fokos tűt vettem de beállítottam 0,2mm 30 fokosra, gondolom elkopott a tű a paneltől. Azután 1mm átmérőjű marótűvel lemartam a felesleget, most jött a fúrás de valamiért nem jó file generálódott, ezért az ecxellon-t kézzel írtam át G kódra, sajnos itt elment a 0 pont mert ugye fel kellett volna fordítani a panelt alkatrész oldalra. Azután 1,8mm es maróval körbemartam. Itt az eredmény: |
Bejelentkezés
Hirdetés |