Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Sziasztok.Megépíttettem,a 2.7.4-v2 labortápot,de az a gondom vele,hogy állandóan világít az áramkorlát led-je.És a kimeneten tudom mérni a feszültséget,de ha terhelést rakok rá,akkor lemegy 0-ra.Valahol zárlat lehet?
Hol áll az áramkorlát poti, és mekkora az a kimeneti feszültség amit mérni tudsz?
Csak akkor tudok rajt mérni,max 25v-ot ha lehúzom róla az áram szabályozó potit.Ha vissza dúgom,akkor akár merre tekerem,világít a led,és nem jön ki semmi feszültség.
Helló hol lehet meg találni a kapcsolási rajzot a tápegységnek?
Nem,én is gondoltam rá.Kicseréltem,az összes potit,akkor is ez a gondEgyszer,már megépítettem,ezt a kapcsolást,akkor tökéletes volt.
Mérd meg az ajánlott pontokat, és az alapján keresd a hibát. Itt a fórumban a folyamat már néhányszor olvasható.
LT v1.4.2 néven itt a fórumon megtalálod azt a kapcsolást, ami abban a készülékben van.
De a hozzászólás az előlapról szól, ami mögé sokféle labortáp betehető. Az előlap nem az egyedüli járható út, hanem csak egy a lehetséges elrendezések közül, de nekem akkor ez tűnt a legjobbnak.
Nekem van egy labor tápom lm350 készítve csak annál a fezsültséget lehet állítani. Hogy lehet azt meg csinálni hogy lehessen az áramot állítani?
Pont azt keresem,de sajna nem találom nem linkelnéd be nekem?
Én lusta vagyok keresgélni, de javaslom első körben megmérni a tápszűrő puffer feszültségét (C1), és az IC 4-es, 11-es, és 1-es lábainak feszültségét. Mindent a C1 negatív lábához képest mérj, és legyen bent minden alkatrész, ne húzd le az áramszabályozó potit.
Tegyél fel egy-két jó képet, mert itt sok értő szem láthatja a munkádat, és adhat tippet, illetve feltűnhet esetleg alapvető hiba vagy hiányosság is (és nem utolsó sorban látjuk milyen szép és gondos a kivitelezés).
Köszönöm.Holnap átnézem,és teszek fel képeket.
A puffer feszültség:39,5v
1-es láb:12,5v 4-es láb:21,6v 11-es láb:-2,7v A trafó,egy toroid,27v 216va-os.
Meglett a hiba..mind a 3db 0,68 ohm-os ellenállás zárlatos volt.
Az elvi értékek 1-9,9V; 4-24V; 11- -5V. Persze ettől eltérhet egy kicsit, de sokat nem illik neki.
Az egészen valószínűtlen, hogy a 0,68R-ok mind zárlatosak legyenek. De ha nálad a csere megoldotta problémát, akkor el kell foganunk a magyarázatot.
Olyan nem tud lenni... Vagy megnyúlik vagy megszakad, de kisebb nem lesz az értéke, mert nem lehet.
Ja bocs,szakadtak voltak.Ez úgy volt,hogy pár éve,már megépítettem,ezt a kapcsolást.Használtam is,sokáig.És egyszer a dobozolás egyik csavarján letestelt,akkor nem találtam,mi ment el benn.Félre tettem,és nem is foglalkoztam vele.És most összeraktam,az újabbat,de az ellanállásokat át tettem bele...hát nem kellett volna Már tudom,mi volt annak is a gondja..
Üdv!
Elkezdtem építeni a proli007-féle 3A50V-os tápegységet. Azt szeretném tudni, hogy ugye a kapcs.rajzon le van ikszelve a BC547, és BC557 van alá írva. Akkor ugye a BC557 a megfelelő tranzisztor? És mindegy, hogy BC557B , vagy BC557C. Az R23-at 100kOhm-nak választottam, ahogyan írtátok. Ezután van még értelme az áramtükröt két darab BD140-ből építeni, vagy ugyanolyan jól működik az eredeti BC557-tel is? Továbbá arról szeretném a véleményeteket kérni, hogy ha nem találtam 500Ohmos Umax,Imax helitrimmert, és 1kOhmot, vagy 10kOhmot teszek a helyére(abból van itthon helikális), akkor ugyanúgy be tudom majd állítani, csak 20 fordulat helyett az utolsó 1-2 fordulattal a maximum értékeket?
Hello!
- Én írtam el sajnos a tranyót, BC557 kell bele, mint ahogy a rajz is mutatja, hogy PNP kell. Hogy B vagy C, nem számít. - Az áramtükörben 100kohm mellett maradhat a BC is, de a BD-vel szebb a dolog. - Inkább az 1kohm-ot tedd az 500ohm helyére, mert kb. 225ohm-ot kell beállítani rajta. A 10kohm azért már hússzor akkora érték. Ott egy fordulat, már 500ohm.
El tudná nekem mondani valaki hogy mi az áramtükör?
Nevezik még áramnyelőnek is. (ha találkozol vele)
Ha esetleg a linkelt irodalomból nem jönne le, egy olyan ellenállásként fogható fel, aminek eltér az egyenáramú, és váltóáramú ellenállása. Az egyenáramú ellenállása viszonylag kicsi, a tranzisztoron eső feszültség, és az átfolyó áram hányadosa, viszont a váltakozó áramú ellenállása megegyezik a tranzisztor kimeneti impedanciájával, ami több száz kohm is lehet. Ezért találkozunk az ilyen "aktív ellenállásokkal" nagyerősítésű fokozatokban. A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2015
Labortáp egységben mi a szerepe?
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2015
Mivel egy erősítő (hibajel erősítő) munkaellenállásaként szerepel, az erősítőnek nagy lesz az erősítése (kis egyenáramú veszteség mellett), ezáltal a nagy hurokerősítés miatt pontosabb lesz a szabályzás, kis szabályzásból eredő zavarfeszültség lesz a kimeneten.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2015
üdvözletem!
Megépítettem a proli007 féle 50V3A labortápot, és a hibaelhárításban szeretném segítségeteket kérni: Remélem egyértelműen írom le, de ha mégsem, kérlek nézzétek el. Elég sok infó keletkezik a sok ledből meg kimenetből. Újraírtam már párszor a mondókám, ahogyan fedezgettem fel a körülményeit. A lényeg: A feszültség jelző zöld led mindig ég, függetlenül a dc-off kapcsoló állapotától, és nem jön ki állítható feszültség belőle. A Kimeneti feszültsége 0.04V ha a nyitott kapcsokra a multiméterrel rámérek, és ha bekapcsolom az e-fuse kapcsolót, akkor kigyullad az áramkorlát led, és leesik a feszültség 0.005V-ra. Ha kapcsolgatom a dc-off kapcsolót, vagy az e-fuse kapcsolót, akkor egy pillanatra felugrik 0.7V-ra, de vissza is áll, mintha lekorlátozna valamit. Egyébként a potival vagy nem lehet állítani a feszültséget, vagy csak véletlenszerűen megy fel-alá. Ha viszont rövidre zárom a kimeneteket multiméterrel árammérés módban, működik, attól függetlenül, hogy a zöld led mindig ég. Vagyis: lezárt dc-off kapcsolóval nem folyik áram(nullához közeli) , és világít az áramkorlát led, ez azt hiszem normális. Kinyitott dc-off kapcsolónál(van kimenet) működik az áramkorlát-állítás 0-3A-ig, és az e-fuse is letiltja a kimenetet ha bekapcsolom. Nyilván a rövidzár miatt akkor, ha kinyitom a dc-off kapcsolót, és esik feszültség a multiméteren rögtön. Ha kikapcsolom az e-fuse funkciót, akkor be tudom állítani mennyi áram folyjon a multiméteren keresztül, ekkor hallatszik is a hangján hogy a trafó picit zúgósabb, míg ez fesz.mérésnél nincs. 2x13V-tal raktam össze, gyári panelra, így a puffer elkó 35V-ra van töltve. A TL431 működik, az IC is kap a 4 és 8 lábán 12V-ot, a 7912 is működik. A Fet(ideiglenesen irlz044n) G-S feszültsége 2,584V, D-S feszültsége 34,9V Van ötletetek mi okozhatja ezt, hogy ilyen alacsony feszültséget ad ki csak?
üdv!
Azt hiszem elméletileg rájöttem a hiba okára! Holnap fogom kijavítani, így még nem biztos, de gyanítom: A BS250 alkatrész. A HEStore-ból rendeltem, csak simán betettem a kosárba, minden okés. Ott kezdődött a furcsaság, hogy a panelrajzon is TO92 tokozásúnak van rajzolva, deamit én a HEStore-ból kaptam, at nem TO92! Amit küldtek, ez egy TO-92S tokozású alkatrész, hasonló alakú, csak nem annyira kerek az egyik oldala, hanem lapos. Én ezt beültettem a panelrajz szerint, mintha TO92 volna, de ennek a lábai fel vannak cserélve, ezért is világíthatott a LED folyamatosan. Holnap kijavítom, így remélhetőleg már tutkó lesz minden.
Hello! Hiba felderítéséhez, mindig az áramkör működését kell megérteni és az elvi működést kell összehasonlítani a mérésekkel.
- A feszültség szabályzó az U3b erősítő. Ez összehasonlítja a beállított referencia feszültséget a kimenti feszültséggel. Mivel az erősítő erősítése a zárt hurok esetén 10, a kimenti feszültség mindig 10-szer akkora lesz, mint a P2-vel beállított referencia feszültség. - Elsőként a referencia feszültség beállíthatóságát kell ellenőrizni. Ennek célszerű helye a C10 kondi két pontja. A P2-vel beállított feszültségnek 0..5V értékűnek kell lenni, P2 állásától függően. - Mivel az U3b egy differenciál erősítő, ezt a referencia feszültséget kapja meg R14 és R15-ön keresztül a bement. A táp kimenete az R17 és R18-on keresztül jut ugyancsak a bementi pontra. A szabályozó addig nyitja-zárja a Fet-et, míg a bemenetek között a differencia zérus nem lesz. Mivel a referencia 10kohm-on keresztül érkezik, míg a táp kimenti feszültsége 100kohm-on keresztül, az egyensúly akkor áll be, ha a táp tízszer akkora mint a referencia. - Az U3b a Q2 emitteráramát szabályozza. Ha kicsi a kimeneti feszültség, akkor a 7-es láb feszültsége felfelé mozdul el, ezzel nyitja a Q2 tranzisztort. A Q2 kollektorárama nagyobb lesz, ami átfolyik R10, majd R11 ellenálláson. Így az R11-en a feszültség nő, ami egyben a Fet Gate-Source feszültségét is adja. Növekvő GS feszültség jobban nyitja a Fet-et, és a kimenti feszültség nőni fog. - Ha az áramkorlátot szabályozó U3a korlátozni kívánja a kimenti áramot, akkor Q2 bázisfeszültségét felfelé mozdítja el. Ezzel zárja Q2-őt és természetesen a Fet-et is. A kimenti feszültség csökkenni kezd. - Mivel a feszültségszabályzó U3b ezt észre veszi, próbálja visszanyitni a Q2 tranyót, hogy emitter feszültségét felfelé viszi. De az áramkorlátozó ezt megakadályozza a Q2 bázisának emelésével. A végeredmény az, hogy U3b 7-es lába már eléri az IC plusz tápfeszültségét. Nem tud a kimenete tovább növekedni. Viszont ezzel a Q5 Fet-nek GS feszültsége az R28-on nullához közelít. Q5 lezár, és megszűnik az "U-limit" zöld Led jelzése. Ekkor áramkorlát üzemmódban van a táp. - Vagy is a zöld Led addig világít, míg az U3b feszültségszabályzó, ki nem lép a működési tartományából. Amíg a feszültség szabályzó, a működési tartományában van, addig a feszültség szabályzó határozza meg a kimenti feszültséget. Vagy is "feszültség korlát van". - Az áramszabályzó U3a, P1 által szolgáltatott referencia feszültséget hasonlítja össze az R20 Shunt ellenálláson eső feszültséggel. Az pedig a kimenti árammal arányos. Mivel a Shunt ellenálláson 3A mellet is csak 660mV esik, a P1 feszültsége tovább van leosztva R3/R2 segítségével. Vagy is az U3a az R2 feszültségét hasonlítja össze R20 feszültségével. - Ha R20 feszültsége alacsonyabb, mint az R2 feszültsége, (a táp kimenti árama kisebb mint a beállított) akkor U3a 1-es lába az IC negatv tápján van. Vagy is Q2 bázisát teljesen a nyitása felé vezérli. Ekkor a feszültség szabályzó szabályozza a kimenti feszültséget. A Q4 GS feszültsége R26-on nullához közeli, így Q4 zárva van, az I-Limit piros led sötét. - Ha R20 feszültsége magasabb, vagy is a kimeneti áram magasabb, mint a P1-el beállított érték, akkor U3a 1-es kimenete felfelé mozdul el, ezzel zárva Q2 tranyót és a Fet végfokot. Itt is beáll az egyensúlyi helyzet, ami a kimenti áram állandóságát adja. Avagy áramkorlát üzemben van a táp. A megemelkedett U3a 1-es lába kinyitja Q4 Fet-et, és az I-Limit Led világít. Jelzi az áramkorlátos üzemmódot. (A táp kimenti feszültsége ekkor kisebb, mint P2-vel beállított érték, így az U3b feszültség szabályzó a fenn leírt módon viselkedik.) - Az E-Fuse kapcsoló bekapcsolásával az áramkorlát fokozatba egy pozitív visszacsatolást hozunk létre. Ha I-Limit led jelez, akkor a Led feszültsége a zárt kapcsolón és D5 diódán keresztül az áramszabályzó bemenetére kerül. Ugyan oda, ahova az R20 Shunt ellenállásról érkezik a feszültség. Vagy is mintegy "imitálja", hogy a kimeneten túláram van. Bár ekkor az R20 feszültsége nullára esik, de az nem szűnik meg a D5 dióda által szolgáltatott feszültség miatt. Az U3a 1-es kimenete a plusztáp közelébe kerül, és zárja Q2 tranyót. Ezzel a kimenti feszültség nullára csökken, és mivel a pozitív visszacsatolás miatt reteszelődik az U3a nem is szűnik meg ez az állapot, csak ha E-Fuse kapcsolót bontjuk. - Tehát a kapcsolót bekapcsolva, mint egy elektronikus bizti működik az áramkorlát áramköre. Elérve az áramkorlát értékét kikapcsolja a tápot. Ha kikapcsoljuk E-Fuse funkciót és a kimenti feszültség megjelenik, és ha a kimenti áram továbbra is az áramkorlát értéke felett van, akkor áramkorlát üzemmódba kerül a táp. Ha ekkor ismét bekapcsoljuk E-Fuse kapcsolót, ismét reteszelődik a táp. - A DC-OF kapcsolót bekapcsolva, a Q2 bázis-emitter feszültsége megszűnik, lezár a Q2 tranzisztor és ezzel együtt a Fet is. A kimenti feszültség nullára esik. Vagy is a táp "ki van kapcsolva". A Q1 biztonsági áramkorlát ugyan ezt teszi, ha az áramszabályzó fokozat valamiért nem töltené be a szerepét, így ekkor megakadályozva a végfok tönkremenetelét. - A Q6-Q7 áramtükör két okból van a kapcsolásban. Részben ha a hőmérséklet nő, a Q3 Fet szivárgási árama is növekedésnek indul. Ekkor a feszültség vagy áram szabályzó hiába zárja le Q2 tranyót és ezzel a Fet-et, a kimeneti feszültség nem képes nullára csökkenni. Az áramtükör árama az R20 Shunt áramát megkerülve jut a plusz tápfeszültségbe, így "akármekkora értékű is", nem hamisítja meg az áramkorlát működését. Tehát a tükör árama nem kritikus, mindössze nagyobb legyen mint a "felfűtött Q3 Fet" szivárgó árama. Másrészt a táp kimenetén egy 10µF-os kondi van. A táp lekapcsolásakor ennek feszültsége lassan csökken. Mivel a táp kimenetét a feszültségszabályzó kb. 100kohm-al terheli csak ennek időállandója 1sec. De ez az idő a táp kimenti feszültségének 37%-ra való csökkenésének ideje. Minél jobban csökken a 10µF feszültsége, annál kisebb áram folyik át a 10kohm-on. Így a feszültség csökkenés egyre lassul, és gyakorlatilag soha nem érné el a zérus értéket. Az áramtükörrel nem ez a helyzet, mert az "bármely kimenti feszültség mellett" azonos árammal terheli a kimentet. Ha az áram 1mA és a kimenti feszültség 50V volt kikapcsolás előtt, akkor gyakorlatilag 0,5sec idő alatt nullára csökkenti a kimenti feszültséget. Az áramtükör kb. 5..10mV kollektor feszültségig működőképes, és árama nem változik (csak kis tartományba) a kimenő feszültség változása esetén. - Sokan beleesnek abba a hibába, hogy nulla kimenti feszültség vagy áram beállítása mellet értelmezni próbálják az üzemmód Led-ek jelzéseit. Ez nem lehetséges, mert a feszültség és áram szabályzó zérus refrencia esetén nem tudja eldönteni, hogy a feszültségszabályzó működik, vagy az áram szabályzó. Pontosabban véletlenszerű viselkedést fog mutatni, attól függően, hogy a használt műveleti erősítő Offset feszültség hibája éppen mekkora. Hiszen a referencia feszültség ekkor összevethető az IC 3..5mV Offset feszültségével. Tehát ebben az üzemállapotban csak téves következtetéseket vagyunk képesek levonni a jelzésből. Nos, talán ennyi információ elégséges a működés megértéséhez.
Szép "kis" beszámoló , ezt valahogy el kellene rakni. Pl. Proli007 labortápegység működésének leírása, E-Fuse.
Erre talán majd rá fogunk találni, ha kell. Itt a kapcsolási rajz és nyákterv is: Bővebben: LPSU3A50 A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2015
|
Bejelentkezés
Hirdetés |