Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Ez igen, komoly összefoglaló
Minden esetre a BS250et tuti meg kell fordítani, és ha úgy sem lesz jó elkezdem diagnosztizálni. Köszönöm a segítséget A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2015
Megfordítottam a BS250 alkatrészt, így a LED is jó lett, illetve visszakerestem, hogy a feszültség poti vezetékeit rossz sorrendben dugtam bele a csatlakozóba, ezért nem lehetett feszt állítani.
Ezeket megcsináltam, és már szinte teljesen jó, azon kívül, hogy az e-fuse akkor is letilt, ha épp nem áramkorlátos módban van
Meg kell mérni az R24-en a feszültséget, kikapcsolt piros Led mellett. Annak közel nullának kell lenni. Ha nem annyi, akkor vagy nem megfelelő értékű az R24, vagy a BS170-el gond van.
Az értéke 2,2kOhm, és van feszültség rajta.
Ha nullára tekerem az áramkorlát potit, akkor 1.1V, és a led is halványan világít már, de maximum(3A állásnál is 0,9V) Akkor most cseréljem ki a BS170-es alkatrészt?
Előbb meg kell mérni P1 3A állása mellett R25 és R26 feszültségét. Abból meg lehet tudni, hogy az U3a kimenete nem megy le eléggé és a Q4 Fet a küszöbfeszültségének közelében van, vagy az OPA kimenete nem megy le kellő képen a negatív táp közelébe, vagy tényleg a BS170 a hibás. Az R26 feszültségének adatlap szerint 0,8V alatt kellene lenin ekkor, hogy a Fet biztosan zárni tudjon. Ha ezt megközelíti R26 Feszültsége, akkor csökkenteni kell az R26 értékét.
Megmértem az ellenállások értékét, megfelelőek(100 és 470 kOhm)
R25:ön 1,5V, R26-on 7V esik, gondolom az nem jó.
Valami árulás van, mert ezek szerint az U3a kimenete 8,5V-on van. Holott 1V alatt kellene lennie. Vagy be van kapcsolva az E-fuse és be van billenve, vagy valami hiba van.
Meg kellene mérni az U3a 1-2-3 lábain a feszültséget. (A DCP ponthoz képest.)
Megmértem a Graetz + kivezetése és az 1-2-3 lábak közötti feszültséget terheléssel (rövidzár) és üresjáratban is, 3A beállításnál gondolom itt a terheléses a lényeg.
1 : 3.3V, bekapcsolt e-fuseval 0,15V 2: 0.7V, bekapcsolt e-fuseval kétszer ennyi 3: végig 0.7V üresjáratban 1: 10.6V és 0.64V 2: 0V és 1.58V 3: 0.65V végig A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2015
Hello! A műveleti erősítő kimenete, nem megy le a negatív táp közelébe 1,4V alá. Cseréld ki a 470kohm-ot 100kohm-ra. (Elég lett volna terheletlenül és E-Fuse nélkül mérni..)
Lecseréltem, és jobb lett. Ha bekapcsolom az E-fuse funkciót, nem tilt le... Kivéve ha kb 500mA alatt van az árambeállító poti, mert akkor üresjáratban is kigyúl az áramkorlát led és letilt. Egyébként a kimenet minimuma nem ment lejjebb. Nem tudom miért produkálja ezt, lehet, hogx a logikai FET miatt, vagy nem tudom. Azt hiszem félreteszem kicsit, és próbálkozok tovább majd ha beszereztem a kapcsolásban szereplőt
Mindig mérni kell. A Led csak akkor világíthat, ha R2 feszültsége kisebb mint R20-on eső feszültség. Ha nincs terhelés a kimeneten, akkor R20-on eső feszültségnek nullának kell lenni.
A Fet-nél pedig ellenőrizni kell a GS feszültséget. Ha az a küszöbfeszültség alatt van, nem lehet kimenti feszültség. Ha van, rossz a Fet, vagy az áramkörnél még hiba van. De cseppet gyanús, hogy ennyi problémád van vele.. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2015
Hát, a FET eBayről érkezett, szóval lehet hogy valami átcímkézett kukás darab, nemtudom.
Minden esetre most félreteszem, és később is folytatom
Nem tudtam már módosítani sajnos
A FET küszöbfeszültsége min 1 max 2v, míg teljesen letekert potinál is 2.5V-ot kap, szóval az, hogy nem lehet nullára vinni a kimenetet érthető. Lehet hogy ez minden hiba okozója. Egyébként E-fuse nélkül, és azon kívül hogy nem tudom nullára vinni a kimenetet jól működik. Ha bekapcsolom ezt a funkciót akkor jön ki, hogy 500mA beállítás alatt üresjáratban is áramkorlátra vált
Köszönöm, azt hiszem rendelek hozzá egy bele való FET-et, és akkor megszűnnek gondjaim.
Annyi a kérdéses, hogy akkor az R26-ot cseréljem vissza 100k-ról 470k-ra?
Sziasztok ,Meg szeretném épiteni az alább láthato Alkoto 2.7.4.b-v2 tápegységet de nem találok vasaláshoz alkalmas nyáktervet hozzá ha valakinek megvan legyen szives segitsen ki vele .Elöre is köszönöm a joszándékot üdv dddemeter.
Szia erröl van szo ,valahogy átsiklottam felette , nagyon nagyon szépen köszönöm a gyors segitséget üdv ddddemeter.
Sziasztok!
Sikerült befejeznem az smps 1 labortáp dobozolását, melyről itt van pár fotó.
Nem nagyon értem miért lett ez SMPS-re keresztelve amikor nem az. Hagyományos hálózati trafó->step down előszabályozó->analóg áteresztő. Ha körülnézel a neten fogsz találni SMPS labortáp rajzot, és abban nem fogsz látni ilyen böszme trafót.
Gratulálok, szép kis táp, biztos szuper lesz használni! Főleg mikor nagyobb áramot veszel ki, mint amit a trafó tudna, és még nem is melegszik. Mikor 5V 2A-re lesz szükséged, meg fogod hálálni a kapcsolóüzemű előszabályzót! A normál áteresztős táp ilyenkor majd felforr.
Szia. Hogy miért lett ez a táp, és az utódja is SMPS-nek elnevezve, azt talán a szerzőtől kérdezd meg. Én vettem a fáradságot és megépítettem dobozolással együtt, és mindezt házilag. Egyébként a böszme trafó 38 voltos és tud 10 ampert amit a labortáp is le tud adni. Ne vedd sértésnek amit írtam, de nekem egy éves munkám van benne, amit Attila86-nak köszönhetünk!
Nem veszem annak, és a kitartásodat is díjazom, csak ez nem smps labortáp. Nekem van olyan, és abban nincs 50Hz-es trafó. Ha már a hangfal sem fal...
Köszönöm az elismerést. Valóban nem teljesen kapcsoló üzemű, számomra kihívás volt a megépítése.
Nagyon szép munka, én is megépítettem a tápot de én a II verziót, nem volt egyszerű, és nem volt olcsó, de megérte, annyira szeretem mit ha a gyerekem lenne, nagyon hálás kapcsolás, engem nem érdekel más mit mond, én szeretem és kész.
Nekem így néz ki a tápom, én kb fél évig építettem.
Ja és kb kettő éve megelégedéssel használom, vannak akik letesznek valamit az asztalra és bizonyítanak, és vannak akik ezeket az ebereket pontozzák, erről szól az élet.
Még egyszer köszönöm Attilának.
Nevezd MMPS -nek. (Mixed Mode Power Supply)
Helló!
Gratulálok a szimmetrikus tápodhoz! Ahogy látom Te sem unatkoztál az építés idején. A pic-es panelmérő nagyon feldobja! Számomra a II-verzió panelterve az smd-alkatrészekkel nagy falat lett volna. A házi vasalásos technikával nem mertem nekiállni, panelt készíttetni viszont nem akartam. Igazából nem nagyon fogom kihasználni a tápomat, megtetszett a különleges kapcsolás ami jóval eltér az áteresztős tranzisztorostól és nekiláttam. Sikerült és büszke vagyok rá.
Legyél is, és leld benne örömödet, én is ezt teszem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |