Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD monitor probléma

Témaindító: Squall, idő: Aug 14, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   242 / 313
(#) didyman válasza eyess hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Ezt lehet, hogy félreértem, de pufferkondi nélkül nem jó ötlet a PWM-et próbálgatni. Valami minimális érték-pl. 10 µF legyen ott, és inkább legyen leválasztva a terhelés zöme.
(#) didyman válasza Laurox hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Ha a FET azonnal zárlatba megy, akkor a PWM vezérlő és a FET közötti pár alkatrész, illetve jó eséllyel a PWM vezérlő is biztosan halott, meg a környezetében még pár alkatrész. Ne is próbálgass addig, amíg azokat ki nem cseréled, fel nem méred, csak felesleges idő és pénz.
(#) eyess válasza didyman hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Nem lesz baja a pwm nek az izzó megfogja .Viszont nem tiszta a puffer beszerelése , és azért lett ez a tanács adva.A képen látottak alapján külön van mindentől a nyák lap , így nincs rajta terhelés.És elsősorban a primer oldali hiba , vagy zárlat kiderítése a cél ami szerintem szerelési hiba lesz , mivel előzőleg nem volt ilyen hibája , csak miután a donorból át szerelte az alkatrészeket , és beüzemelte .
A hozzászólás módosítva: Okt 27, 2015
(#) Laurox válasza eyess hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Már nem tudom rendesen követni a dolgokat itt, de: A monitor soha nem működött (nálam) és a donortáp amiből kibuheráltam a pótalkatrészeket, nagyon hasonló az eredetihez, de nem teljesen ugyanaz. (Egy Fujitsu B17-1 ből van) Viszont a puffer kondi tuti, hogy jól van berakva, mert a jelöléseket mindig 2x is megnézem! Azért van most felül a ragasztó, mert a másik tápban "hanyatt fekve" volt mert mint írtam, a két táp nagyon hasonló, de mégsem ugyanaz.
(#) zsoltee0001 válasza didyman hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Nyilván értékesebb monitorokat érdemes megmenteni, eleinte meg fő a tanulás
még mielőtt félreértenétek, mert nekem is az elvem bármi megmentése és a T.E. szembe köpése, egyszer még levágott lófejjel ébredek
(#) Laurox válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Számomra egy 17-es monitor ugyanolyan érték, mint egy például egy 22-es, vagy még nagyobb "vágódeszka". (Most éppen egy 22-est használok, annyira nem ragad magával..) Ha sikerül megmenteni, az sikerélmény, mérettől függetlenül. Vannak akik örülnek szépen, egy jó kis 17-esnek is, ha normális áron jutnak hozzá, kitűnő állapotba hozva.

A levágott lófej igencsak érdekes hasonlat, Don Zsoltee!
(#) eyess válasza Laurox hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

Csak magadat kell kövesd , és pláne te tudod milyen alkatrészeket cseréltél a két táp között.
Viszont a primer oldali hibát csak úgy tudod meg , ha úgy cselekszel ahogy leírtam.Az meg a másik , hogy így további meghibásodásokat kerülsz el addig amíg valóban jó lesz az a táp.
(#) didyman válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

A lófejből lehet a legjobb halászlevet főzni!
(#) didyman válasza Laurox hozzászólására (») Okt 27, 2015 /

A Viewsonicnak nem voltak rossz monitorai, ez is talán MVA vagy PVA paneles lesz, érdemes meglesni.
(#) spgabor hozzászólása Okt 28, 2015 /

Sziasztok!

Egy megint nagyon régi elfekvő monitort túrtam elő. Ez egy orvosi monitor gyárilag: BARCO MFGD 3420. Csatoltam egy kis panelról képet, amin zárlatos jópár alkatrész és ezért nem indul el az egész. Rajzom sincs hozzá a javításhoz. Ilyet honnét tudnék szerezni, hogy működjön. Ez a kávába volt beépítve, valószínűleg a külső fényviszonyokat közvetíthette a vezérlésnek.
(#) ssk73 hozzászólása Nov 1, 2015 /

Sziasztok!

Van egy Philips Brilliance 190CW monitor nálam. Jelenség: nem reagál bekapcsolásra, semmit nem csinál, régebben még kicsit erőlködött, de nem kapcsolt be (még régebben működött )

Forrasztás megoldható. Kondicsere, vagy mi orvosolná?
(#) Buvarruha válasza ssk73 hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

Nézz bele és kiderül.
(#) gege001 hozzászólása Nov 1, 2015 /

Sziasztok!Tudnátok nekem segíteni, autórádió lcd világosban nem látszik viszont a háttérvilágítás működik.Az a kérdésem,hogy az lehetséges , hogy idővel elfárad a led és halványan világít vagy más a probléma?Illetve még egy kérdés,találtam a neten egy hasonló háttérvilágítást ami 8-13 volton üzemel használható lenne ez?köszönöm
(#) zsoltee0001 válasza gege001 hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

Régebbi rádiók háttérvilágításként használtak ún. rizsszemizzókat, lehet ezekből égett ki pár db.
Amúgy a led nem fáradékony, max csúcsra van járatva és megdöglik (először csak discozik)
Üdv
(#) Buvarruha válasza gege001 hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

Azt mondod, hogy viszont a háttérvilágítás működik., majd találtam a neten egy hasonló háttérvilágítást ami 8-13 volton üzemel használható lenne ez? Ha működik a háttévilágítás, akkor miért azt akarod cserélni?
(#) gege001 válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

Szia a háttérvilágítás működik csak kevés a fénye. Műanyag plexi két leddel.A ledek lábain 2,5 voltot mérek külön-külön. Ha az lcd-t hátulról egy lámpával megvilágítom tökéletes. Szerinted mivel lehet a gond? Gondolom új korában jól működött.Köszi.
(#) Buvarruha válasza gege001 hozzászólására (») Nov 1, 2015 /

keress megyúlott soros ellenálást szerintem a 2.5v kevés egy fehérlednek.
(#) Traptor hozzászólása Nov 3, 2015 /

Sziasztok!
Van egy ACER ASPIRE 5738 laptop nálam, aminek nincs háttérvilágítása, ugyanakkor servegő hangot ad ott, ahol az invertertől jövő a vezetékek bemennek a kijelzőbe.
Hogyan tudnám ellenőrizni, hogy az inverter még jó és csak csőcserére lesz szükség?
Köszi.
(#) bbalazs_ válasza Traptor hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Szerintem inkabb vezetekcserere lesz szukseg. A serceges valoszinuleg athuzast jelent, ergo van meg inverter, ami a nagyfeszt eloallitja.
Masik lehetoseg a trafo szekunderenek athuzasa, akkor sajnos uj inverter.
Az, hogy hol hallod, sajnos nem utal a hibara, amig tenylegesen le nem veszed a burkolatot, altalaban kekes derenges vagy szikra mutatja teljes sotetben az athuzas helyet.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2015
(#) Traptor válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Köszönöm a tippet. Kipróbáltam a "sötét tesztet" és végig a vezeték mentén volt a szikrázás. Ha mozgattam, volt olyan pozíció, amikor megszűnt a sercegés és megjelent a kép.
Jól sejtem, hogy a vezetékcseréhez teljes szét kell bombázni a kijelzőt?
(#) zsoltee0001 válasza Traptor hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Nekem még sose volt olyan mázlim, hogy egy ilyen sercegő áthúzásos dolog nem csőhiba, hanem egy kábel sérülése miatt lett volna (mitől is sérülne meg a kábel?)
remélem neked nagyobb szerencséd lesz.
Ha kérhetem, lefényképeznéd a hibás kábelt és feltennéd?
Köszi, üdv
(#) bbalazs_ válasza Traptor hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

A vegig a vezetek menten elegge gazos, mert az talan azt jelenti, hogy valamitol atvezet a szigeteles. Esetleg valami sos vagy cukros level leontottek?
Nem tudom, meddig serceg, de esetleg meg lehetne probalni belehuzni meg egy zsugorcsobe, de csak akkor, ha a haz es a vezetek kozott van az athuzas. Ha a ketto kozott, akkor csak az egyiket .
De ha nem fer el, akkor en ugy csinalnam, hogy kozvetlenul a csatlakozo alatt vagnam el mindket vegen (leven, hogy a masik fele direkben van pothegesztve a csore) es tulajdinkeppen betoldanek egy masik, ugyanolyan feher-rozsaszin kabelt (egy masik, roncs kepernyobol, szilikonszigetelesu kabeleket kapni is lehet egyebkent). Siman forrasztanam, a kapcsolodasoknal meg zsugorcsoveznek.
(#) Buvarruha válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 3, 2015 /

Csak annyit jelent, hogy a végéről leszakadt a kábel, így bárhol a GND-hez húzott a fesz a csőről.
(#) Traptor válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 4, 2015 /

Ééés bingo!
Este szétszedtem és valóban a cső egyik végén elengedett a ponthegesztés. Nagy nehezen ráaplikáltam a vezetéket és tesztként rádugtam az inverterre: szépen begyulladt.
Most már csak azt kell kitalálnom, hogy rögzítsem (forrasszam), szigeteljem. Majd ezután jöhet az legózás .
(#) Buvarruha válasza Traptor hozzászólására (») Nov 4, 2015 /

Egyszerűen forraszd rá, nem hegesztve van az.
(#) bbalazs_ válasza Buvarruha hozzászólására (») Nov 4, 2015 /

O vezeteket irt...olvass vissza. Igy inkabb a csatlakozo leszakadasara tippeltem volna inkabb.
Nema gyereknek anyja sem latja a fatol az erdot
(#) Buvarruha válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 4, 2015 /

Kábel vagy vezeték nem mindegy?
(#) zoli0078 hozzászólása Nov 5, 2015 /

Sziasztok,

Szeretnék egy 22"-os Samsung LR22WS monitort feltámasztani. Alap probléma az volt az előző gazdája szerinte,hogy a háttérvilágítás csak egy pillanatra van. Egy TV szerelő ezen hibajelenség alapján a csövekre gyanakodott és kiszerelte őket és elkezdte átépíteni LED világításra. A probléma viszont továbbra is fent állt. Miután hozzám került szétszedtem és a következők fogadtak. Az inverter trafó egyik kimenete két lábas ellenállással össze volt kötve és az ellenállások alatt lévő gyárilag beforrasztott SMD ellenállások elégtek (a megégett panelről csatolom a képet). Mérés után kiderült, hogy a trafó ezen két pontja szakadt és semmilyen formában nem lehet rajta mérni semmit. A trafó másik kimenetén 1015 OHm-ot mérek.
Az első kérdésem az volna, hogy az elégett ellenállások valahogyan megfejthetők-e (sajnos a felirat nem olvasható azon ami egyben maradt a másik teljesen szétéget)?
A másik kérdésem az volna, hogy jelenleg C09TM26A számú trafót nem találtam elérhetőt esetleg a következő jó lehet bele? Trafó

Segítségeteket előre is köszi
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2015
(#) eyess válasza zoli0078 hozzászólására (») Nov 5, 2015 /

Ha jól látom ,akkor a megégett ellenállás párja , tehát a másik oldalon 56 kohm.Elvileg a megégett ellenállás is ennyi kell hogy legyen.De a legbiztosabb , ha megkeresed a rajzát , és onnan pontosan beazonosítod.
(#) zsoltee0001 hozzászólása Nov 5, 2015 / 1

Sikerült a csőcsere a 22-es LG-n (bottal üssetek ha mégegyszer ilyen melóba belefogok)
Én nem tudom, ti hogy csináljátok, de, hogy ez nem földi halandónak van kitalálva az biztos, legalábbis az én mércémmel mérve.
Cseréltem már 15-ön, de az sehol nem volt ehhez.
Pár képet mellékeltem, már ott megállt a tudomány, hogy, hogy veszem ki a rossz csüvet.
Hát ki fogtok röhögni, de levagdostam mindkét összekötő kábelt, a szilikon foglalatot pedig gillette pengével fölvágtam.
Az eredmény jó lett, viszont bárhogy vigyáztam a tisztaságra, (fölnyaltam a műhelyt ) ilyen szép rend még sose volt, mégis került pár kosz atom a kijelző és a háttérvilágítás panelje mögé
Szerencsére nem túl észrevehető.
Üdv és le a kalappal aki ebből él
Következő: »»   242 / 313
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem