Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Lapozás: OK   114 / 252
(#) ezermester1 válasza ronin75 hozzászólására (») Okt 22, 2015 / 1

Jó helyen kapisgálsz. Jobb ha magadnak termelsz csak. Akkora rendszert kell csak építeni amekkora neked kell. Ezt ki kell tapasztalni. Én olyan rendszert építettem ahol a napelem besegít a szünetmentes áramellátásba. Így is lehet spórolni.
(#) Ge Lee válasza ronin75 hozzászólására (») Okt 22, 2015 / 1

Az áram az alacsonyabb potenciál felé fog folyni, mert másfele ugye nem tud. Tehát ha a napelemed termel, és ebből az inverter magasabb feszt tud csinálni mint a hálózati, akkor az áram befele fog folyni a hálózatba. Nyilván annyi amennyi tud, azaz amennyit a napelem és az inverter enged, illetve amennyit a fogyasztók felvesznek. Fogyasztó mindig van, nem tudsz annyit termelni otthon amit a hálózatban ne használnának el.
(#) kameleon2 válasza ronin75 hozzászólására (») Okt 22, 2015 / 1

Azért érdemes túltermelésben gondolkodnod, mert nem konstans a termelés. Őszi hűvösebb, de még napsütéses időben a legideálisabb, este nyilván nem süt a nap, azaz mindenképpen fogyasztasz energiát. Éves szinten érdemes kalkulálni emiatt. Azaz lesz, hogy többet fogyasztasz, de ezt a többlettel tudod ellensúlyozni. A villanyszámláid alapján azonban elég jól be lehet lőni. Névleges teljesítménynél a rendszerek a tapasztalat szerint van, hogy 20%-al többet is leadnak éves viszonylatban, azaz eleve túl fog termelni a rendszered. Nyilván minél több dolgot villannyal ( az új helyesírás szerint meg a villany-nyal ) üzemeltetsz, annál jobban jársz, hiszen magadnak termeled, magad fogyasztod el. Sokkal rentábilisabb így egy hőszivattyús bojler vagy egy hőszivattyú is. Indukciós tűzhely, stb.
(#) Ge Lee hozzászólása Okt 26, 2015 /

Itt egész baráti árak vannak azokhoz képest amiket eddig láttam, 1,85MFt a 4,5kW komplett rendszer bruttóban.
(#) simley hozzászólása Nov 7, 2015 /

Sziasztok!
LED világítást szeretném működtetni napelemmel. (12-os szalagok spotok)
Nem vagyok jártas benne ezért kérdezem itt.
Arra gondoltam hogy összerakok 2-4db 50-70w napelemet és ac vagy dc-dc konverterrel 12v-osra konvertálom.
A töltésvezérlő 30-50 Ah.
Az akkumulátor milyen legyen? (autó jó lesz ha igen akkor hány A)
Hallotam hogy nem szabad kivenni többet és túltölteni ezt hogyan tudom megoldani van olyan elektronika ami megakadályozza?
A napelemek:Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2015
(#) kameleon2 válasza simley hozzászólására (») Nov 7, 2015 /

A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a PB137 alkalmazása. Ez kifejezetten ólomsavas (BP) akkumulátorok töltésvezérlésére készült. 1,5A a kimenő töltőárama, azaz egy 12Ah-s akkumulátor sumán tölthető vele. Én megfejeltem annyival, hogy kapott a kimenetén egy soros 10 Ohmot TO220 tokozásban. Így igaz, hogy csak 1,37A a maximum - de a 12Ah akkumulátornak az is éppen elegendő, viszont így akár össze is köthetem a két pólust rövidzárba, a töltésvezérlő megússza. Bemenő feszültség maximuma ne haladja meg a napelemek üresjárati feszültségét. A PB137-ből ha 3-at használsz párhuzamosan, az 3db 12Ah-s akkumulátor azaz közel 36Ah 4db PB137 esetén 48Ah. Ez a legolcsóbb megoldás. Ha drágább kell, akkor valamilyen gyári 30-50A-es töltésvezérlő, vagy kezdődhet a kínlódás, tökölés és elkészítesz egy sajátot - szerintem drágábban, hacsak nincs tele a fiókod alkatrészekkel. Használhatsz riasztó akkut is, de a legjobb a solar akku - igaz drágább, mert vastagabbak a lemezei.
(#) Barret válasza simley hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

Veszel egy pár ezer forintos töltőt,szélgenerátorhoz és napelemhez is használható.
A ledeket meg áramgenerátorról kellene járatnod,ha állandó fényerőt szeretnél.
Kb ennyi az egész.A töltő figyeli az akksit,és nem tölti túl,nem meríti túl.
(#) erbe válasza Barret hozzászólására (») Nov 8, 2015 /

A jobb töltő nem tölti túl az akkut, de a túlmerítést egyetlen bolti töltő sem figyeli. A szünetmentesek és a töltésvezérlők igen.
(#) Barret válasza erbe hozzászólására (») Nov 9, 2015 /

Félre írtam,szolár töltésvezérlőre gondoltam. Már a nevét is elfelejtettem
(#) Alexhuan hozzászólása Máj 5, 2016 / 2

Nincs egy hónapja hogy elkészítettem a Napelem csatlakozási dokumentációt az E.ON nak családi házra amit rá egy hétre el is fogadtak. Nekem napokba telt a megírása még hozzáértéssel is pedig ez a 3. amit készítettem. Gondoltam megosztom, hogy másnak szinte csak az adatait kelljen kicserélni megkőnnyebítve az engedély kérést.
Ez egy meglévő 3 fazisu rendszerre annak 2 fáziséra 1-1 3kw Fronius IG TL inverteren keresztül 12-12 260w os napelem kivitelezési leírása engedélyeztetésre.
A csatlakozási rajz egy előbbi 1 fázisu csatlakozási tervhez van, de kiindulásnak az is használható.
Sok sikert,
Alex
(#) kispalsz hozzászólása Máj 23, 2016 /

Sziasztok,

Van egy szolár rendszerem, melyet vízmelegítésre használok. A rendszer 300m LPE csőből lett építve. Ebben keringetem a vizet, és a nap melegíti fel a vizet benne. A keringetést is a nap energiájából szeretném venni. Most, elég gazdaságtalan módon egy uszodai keringető szivattyúval keringetem a vizet, de egy ilyenre hagyományos keringető szivattyúra fogom kapcsolni a rendszert.

A keringető szivattyú adatai:

-Teljesítmény (W): 46/67/93 ( Még nem tudom melyik lesz az ideális, tesztelni kell, szerintem a 93 W-os maximális teljesítményre kell majd állítsam)
- Tápellátás: 220V 50HZ, egyfázisú motor

Ha a keringető szivattyúhoz szükséges energiát napelemmel akarom megtermelni, olyan módon, hogy amikor süt a nap, akkor elindul a keringetés, ha nem süt, vagy borús az idő, akkor meg leáll, akkor milyen megvásárolható eszközökre lenne szükségem. Egy inverter minden bizonnyal kelleni fog, de ebben a kategóriában mi az ami elég lehet. Nem akarok raktározni ebben az esetben energiát, és visszatáplálni sem.
(#) Elektro.on hozzászólása Máj 23, 2016 /

Hát nem lesz olcsó mulatság...
Ebből kéne 26 db a 93W -hoz , plusz az inverter...
Ha kiszámolod mennyi idő alatt térül meg az ára, szerintem addigra a déd unokáid is nyugdíjba mennek.

Hirtelen nem tudom pontosan az energia árakat, de 42 Ft/KWh val számolva cirka 142 000 óra üzemidő alatt lenne nullás. Napi 10 óra ragyogó napsütéssel számolva közel 39 év...
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2016
(#) erbe válasza kispalsz hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Lehet kapni kifejezetten napelemhez készült keringető szivattyút. Megszólalási feszültsége ~3 V, max. feszültség ~27 V. Már csak megfelelő modult kell venni hozzá és kész. Sokkal olcsóbb és egyszerűbb, mint inverterrel.
1. Grundfos
2. Permanent
3. 24 V DC
DC vagy BLDC szivattyúkat keressél. Nem minden Solar keringető megy napelemmel.

Laing
Ezt kerestem. Az egyik legjobb.
(#) Elektro.on válasza erbe hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Ezek jók. de ha elegendő napelemet vesz hozzá így is elég sok a bekerülési költsége.
A Permanent -es linknél is 37 W -ot ír. Bár lehet , hogy elmegy ez kevesebbel is...
Körülményektől függ..
(#) erbe válasza erbe hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

A Korax 12 vagy 24 V-os, 100 W-os elég lenne, csupán az ára ne lenne ilyen aránytalan. ~75000.-
250 W-os akármilyen napelemet megkap 57600.-ért. Csak egy kis söntstabilizátor kell hozzá, a felesleget belefűti a vízbe.
250W napelem
12 V 50W
Ez se olyan borzasztó.
(#) kispalsz válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Napelemet valószínű más forrásból vásárolnék. Olyan nettó 45e ért látok most 100W 12 Voltos panelt ( monokristályost).
(#) Elektro.on válasza kispalsz hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Ha csak nettó 45000 el számolok 42 Ft os KWh árral , akkor is ennyi pénzért 1071 KWh áramot kapok a szolgáltatótol. Számold ki a szivattyúd mennyi idő alatt használ fel ennyi energiát. Azon a ponton vagy a költségekkel nullában. Utána minden a te hasznod.

(50W -os szivattyúval számolva 21428 üzem óra) Hát ahogy tovább számolom , határ eset.
Napos óráktól függően 6-10 év. ez még talán megéri.
(#) kispalsz válasza erbe hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

DE akkor nekem elég lenne az általad ajánlott 250W-os is, nem? 57.600 ért jó vételnek tűnik.

Hogy nézne ki az a kapcsolás? Mi alakítja át 230V-ra?
(Szivattyú már megvan 230 V )

Egy sima autós inverter is megtenné?
(#) erbe válasza kispalsz hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Így túl bonyolult lenne. Az autós inverter miatt kellene hozzá egy akku és töltésvezérlő. Egyszerűbb egy 12 vagy 24 V-os DC keringetőhöz hozzáigazítani.
Állandóan ingadozó feszültséghez nem készítenek invertert, tervezni, legyártani túl bonyolult lenne.
(#) kendre256 válasza erbe hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

A Laing tényleg jó (volt)... Nekem 8 és fél éve megy, az előbb olvastam le, eddig 13029 óra 29 percet ment legalább, (először még nem volt üzemóra számláló a PLC programban) eddig minden gond nélkül...
Én akkor még a magyar Laing gyártól vettem, azóta a német tulajdonos eladta a gyárat az ITT Lowara olasz cégnek.
Most már ITT Lowara néven árulják az ilyesmi szivattyúkat, még bors...ron...
(#) kameleon2 válasza kispalsz hozzászólására (») Máj 23, 2016 /

Szerintem csináld meg vagy gravitációsra, vagy DC keringetőre. Az AC keringetőszivattyúval 2 gond van. 7x inditóáram és színuszos táp kell neki... 1kW-os használt színuszos szünetmentes jó lehetne kiindulásnak, de babrás. Vagy okosabb megoldást választasz és csinálsz hozzá egy Stirling motoros keringetést.
(#) JZoli válasza kispalsz hozzászólására (») Máj 24, 2016 /

Még egy dolog amivel eddig senki sem foglalkozott: az a 300m cső nagyon hosszú! Akármilyen átlagos keringetőszivattyú nem tudja ezen áthajtani a vizet, mert erőt nem bír kifejteni! Szerintem több darabra kellene vágni és azokat párhuzamosítani, hogy jó legyen! Max 100m-es darabokat lehet használni, de ez függ a cső átmérőjétől!
(#) mester118 hozzászólása Máj 28, 2016 /

Sziasztok, találkozott-e már valaki Audi a8-as solar tetőablakával?(Törött autóból mentettem meg) Tipusa webasto Solargenerator 10343D a neten semmit sem találtam hogy hogyan lehetne valamiképpen használni. Valakinek valami tapasztalata?
(#) Staradder hozzászólása Máj 29, 2016 /

Hello

Van az ion kazánomhoz egy eredetileg solar rendszer DBTW (elvileg Bulgáriában gyártják) típusú vezérlő Bővebben: Link , ami meghibásodott.

Kihez hova tudnám elvinni megjavítani? (vidéki vagyok) Ha forgalmazó nem ért magához a vezérlőhöz, és nem hajlandó garancia lejárta után vele foglalkozni.

Előre is kösz
(#) martin66789 hozzászólása Jún 7, 2016 /

Sziasztok

A családdal már régóta gondolkodunk napelem rendszer kiépítésére ami fedezné a ház energiaellátását, most meg már tényleg úgy döntöttünk hogy megpróbáljuk.
Az interneten már néztem rengeteg márkát, meg komplett rendszereket. A komplett rendszerek között néhol nagyon nagy az árugrás pedig nyereségben ugyanannyi van írva.

A kérdésem hogy van-e már olyan aki kiépített / kiépíttetett teljes rendszert lakáshoz energiaellátás céljából, megosztana velem tanácsot hogy melyiket érdemesebb venni, melyiket kerüljük el, milyen márka, hol lehet kapni, mekkora nyereség várható, milyen időn belül jön vissza a beruházott összeg.

Azt majdnem elfelejtettem hogy hálózatra visszatáplálósat szeretnénk. 3 fázisban gondolkodtunk, nem tudom megéri-e vagy elég az 1 fázisú is.
A lakás éves fogyasztása kb 5000 kWh, havi 300kWh de ez változó télen volt olyan hónap mikor 450kWh is volt.
(#) kameleon2 válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 8, 2016 /

Szia! A piacon 390.000-400.000Ft 1 kW Ebből tudsz kalkulálni. Mindegy hány fázisra. A beruházott összeg azonnal megtérül. Miért mondom ezt? Mert mindig letámad nap mint nap valami okos ember, hogy ő milyen sokáig ki tudná fizetni a villanyszámláját ennyi pénzből. de...
1.) Ha fosszilis energiából származik az energia és megfullad - nem tudja fizetni a számlát.
2.) A mai napig nem tudja senki megmondani Magyarországon, hogy mennyibe kerül 1kWh villamos energia
3.) Ha otthon - nálad megáll a villanyóra, akkor kezded el kapisgálni, miért jó mondjuk egy 400m2-es házra évi 4000Ft-os összrezsit fizetni az elszámolás után.
4.) Soha senki nem mondja, hogy mennyibe kerül egy utcai transzformátor teleőítése mondjuk egy tanyához, ahol nincs kiépítve vezetékhálózat.
Senki nem tudja megmondani - holnap mennyibe fog kerülni az áram díja. Mert ha ilyen ütemben halad a rezsicsökkentés, akkor minden a sokszorosába fog kerülni.
5.) Mindig lesz egy fórumtárs, aki 300Ft-os számlát fizet egy lakótelepen.
Szóval a lényeg: Egyedül a te döntésed számít, mert egy villanyóra, vagy hálózatfejlesztés például soha nem térül meg. A napelemes rendszer - igen. Különösen, ha globálisan gondolkodsz és mondjuk hőszivattyúval fűtesz, ami szintén villamos energiát igényel. Ugyanis akkor agyő gázszolgáltató és máris más a megtérülés. Hogy ez mind pénzbe kerül? Igen abba fog. De ha elgondolkodsz rájössz, hogy egy autó áráról beszélünk - ami soha nem térül meg szintén... Sorolhatnám még, hogy használhatsz Jó sok ledet, energiatakarékos gépeket, szürkevíz hálózatot... Esetleg solar flower-t vagy solar disk-et, Stirling motoros kazánt. De meg is kereshetsz
(#) Robin2 válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 8, 2016 /

Idézet:
„A kérdésem hogy van-e már olyan aki kiépített / kiépíttetett teljes rendszert lakáshoz energiaellátás céljából, megosztana velem tanácsot hogy melyiket érdemesebb venni, melyiket kerüljük el, milyen márka, hol lehet kapni, mekkora nyereség várható, milyen időn belül jön vissza a beruházott összeg.”

Csak éppen a konkrét kérdéseire nem sikerült válaszolnod.
(#) greenpower válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 8, 2016 /

Szia
Röviden.
Egy 5kW-os Győri napelemrendszer becsült evés teljesítmény adatai a csatolmányban.

Évi termelése kb. 5500kWh
A piaci ára kameleon2 adatai alapján kb. 2 millió Ft
Ha jelenleg 45 Forint/kWh -ért veszed az áramot akkor évi 247500Ft-t spórolsz.
A megtérülési idő kb. 2 000 000/247 500 = 8 év
(#) Bakman válasza kameleon2 hozzászólására (») Jún 8, 2016 /

Tudtommal a napelemtábla sem fán terem, kicsit egyoldalú a hozzáállásod.
(#) Istvanpisti válasza martin66789 hozzászólására (») Jún 8, 2016 /

Szia!
A lakossági nappali tarifa (A1) átlagára 37-38 Ft/kWh körül alakul. Innen tudod letölteni az számolós ártáblázatot :
Ha vissza akarsz táplálni, akkor a szaldóban hálózatba táplált villamos energia díja 16 Ft/kWh körül lesz.
Ezekkel az adatokkal kb. 10 év a megtérülés, ha közben semmi plusz költséggel (pl. inverter javítás, karbantartás) nem számolunk és az árak sem változnak. Viszont lesz egy jó érzésed, hogy tettél valamit a környezetedért, ezt nem lehet beárazni, vagy legalábbis én nem tudom.

A többi a Te döntésed!
Következő: »»   114 / 252
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem