Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1778 / 2536
(#) reloop válasza frissadam hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

(#) vipera1997 hozzászólása Nov 10, 2015 /

Sziasztok!
Lenne egy problémám, van nekem egy erősítőm, fémházas és a tengely is fém, az van ha félig van a poti és hozzáérel a tengelyéhez akkor elkezd zúgni a vég.
Hogy tudnám megoldani hogy ne zúgjon?
(#) krisz69 hozzászólása Nov 10, 2015 /

Sziasztok. Remélem valaki tud nekem segiteni. Van egy Yamaha a-500 javitáson nálam.végtranyokat cseréltem ellenállásokat amik kivoltak égve. . . Meghajtás teljesen jó. Egyik oldal indulna is. Tökéletesen relé elé bekőtöm a hangszórót adok neki jelet szóp szépen. A másik oldalon viszont .Nagy hondok vannak. Végtranyok emiter .collektorán -33 volt van égős védelemnél. Érdekesége a dolognak . ..mivel már mindent végig mértem ,diodák tranyok egytől egyik .ellenállások.elkeztem átpakolni a tranyokat a jo oldal és rossz oldal között. Mikr megcseréltem a 2sa1209 et. Elkezdett világitabi jobban azbégő. De a roszboldalon lecsőkkent a kimeneten a feszűltség-18v ra. A2sa1209 is cserélve lett ráadásul a nyák is szét van cseszve . (debdioflda álláson végig mérve .össze hasonlitva a másik oldala egyeznek az értékek) .Egyszerűen hol a hiba ??? Melékelek pár fotot hátha észre vesz valaki valamit.és kösz mindenkinek előre is.
(#) 13_Balu50 válasza krisz69 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

A vezetősávok nem érnek össze ? A bal oldali végtranyóknál elég neccesnek látszik pont az emmiter és kollektornál balról a másodiknál.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2015
(#) krisz69 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Nem ér őssze semmi. Mindent végig néztem. Már kicseréltem.egyik feliből a másikba pakolásztam a kis tranyokat. (dioda áláson őssze hasonlitva a 2 oldalnegyezik!) mindent őssze mértem mindenel. Egyforma minden. Ezért nem értem hol a hiba.

Nagyítóval nézd meg azért vagy mérd meg.
(#) reloop válasza vipera1997 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Szia! A poti fémházára testet szokás kötni.
(#) krisz69 válasza krisz69 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Rá><adásul a te><neked bal oldal pont a jó fele.
(#) 13_Balu50 válasza krisz69 hozzászólására (») Nov 10, 2015 / 1

Oké értem tipp volt mert a fénykép alapján annak nézatt ki.

A 2sa1209 nál nagyon gáz a panel

Igen a kép szerint is a forrasztás nem valami jó valami folyatószered nics. Az SA-nál az emitter és kollektor összeérése magyarázná is a negativ tápot a kimeneten. A végtranyóra gondoltam nem az utolsó képre.
(#) vipera1997 válasza reloop hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Doboz test vagy táp test?

Nincs zárlat. Többször végig lett elenőrizve minden. Minden láb kőzőtt mértem az összes tranyonál. Ilyen alap dolgokra nagyon oda figyelek. Csillámnál sincs áthúzás .
(#) krisz69 válasza krisz69 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Végig megy a 33v a meghajtokon. A végeken.és még a 2sa1209 en is ott van.a collektor lábon.

A végtranyókat meghajtó tranzisztorok jók-e mert amikor meghibásosdott a végtranyó vihetett magával másokat is. Különösen a a 2 SA t meghajtóra gondolok.

Felcseréltem őket a 2 oldal kőzőtt . Semmi nem változik. A másik oldal úgyan úgy jó marad ez meg .úgyan úgy rossz..
A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2016

Pontosabban a -33 V van a végtranzisztort meghajtó tranzisztor collektorán ? Mi a végtranzisztor és a meghajtója ?
(#) reloop válasza vipera1997 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Ha ez egy hangerőszabályzó potenciométer, akkor annak a test lábáról vinném a házra. Nem árt egy feszültségmérés az összekötés előtt, ha jelentős, akkor először egy pár-száz ohm ellenállással végezd el az összekötést. Amennyiben az ellenállás megszünteti a feszültségkülönbséget akkor már nyugodtan direkt testelhető. Az ellenállás önmagában is elég lehet a zaj elnyomására.
(#) Gabó válasza krisz69 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Service manual alapján mérj szerintem ellenállást, lehet meg van szakadva vagy nyúlva. Esetleg meghajtó tranzisztorokat is vitt magával.

MEGHAJTÁS:2sc2344.2sa1010
Végtranzisztor:2sc3284.2sa1303.
(#) airwalker hozzászólása Nov 10, 2015 /

Üdv mindenkinek!
Olyan kérdésem lenne, és elnézést ha már volt szó róla (bár keresőben nem találtam), hogy F5 turbo V1 végfokhoz mekkora teljesítményű táp szükséges? Párban szeretném építeni, de konkrétumot nem igazán találtam erről. 250 esetleg 300 watt?
(#) krisz69 válasza Gabó hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

igen szeretnék én mérni de a kedves gyártó hogy ne tudd javítani elfelejtette jelölni a nyákon az ellenállásokat....így csak összehasonlítási alapom van, a jó illetve rossz oldal között.

Bocs , de biztosan jól nézted meg ezek a meghajtók, nincs a nyákon D-vel vagyis 2SD vel kezdődő ill B vel vagyis 2SB vel kezdődő meghajtó tranzisztor , mert általában ezek hajtják meg a végtranyókat. Ha nincs akkor a fentebb leírt értékeket mérd meg.
(#) reloop válasza krisz69 hozzászólására (») Nov 10, 2015 / 1

Szia! Csatolok egy rajzot. Nagyon hatékonyan lehetne javítani, ha megadnád mely mérési pontokon van egészen más feszültség.
Szerk.: élesebb képhez töltsd le közvetlenül magad a rajzát, amit csatoltam azt az Elektrotanyásból montíroztam.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Keress a nyákon 2 db egyforma ellenállást a pozitiv és a negativ ágban is egyet egyet ez olyan 22R-től maX 100 R-ig mehet az adja a tápfeszültséget az előfokozatnak, ha valamelyik nem jó akkor elbillentheti a kimenetet valamelyik irányba.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

A rajz alapján a 2db 10 R ellenállást nézd meg az egyik a pozitiv a másik a negativ ágban van.
Ha jól olvasom le R293 de ez nem bíztos nem éles a kép.
(#) reloop válasza airwalker hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Szia! Azon múlik mekkora nyugalmi áramot húzol neki Bővebben: Link
A 300VA-es nagyon-nagyon szűkösen elmegy.
(#) reloop válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Szia! A negatív ágban nem véletlen nem találod a 10 ohm-ot, ott csak kondis feszültségutánhúzás van a végtranyón és meghajtóján kívül. A kapcsolás eleje zenerrel szűrt negatív feszültséget kap.
(#) 13_Balu50 válasza reloop hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Nekem nincs meg a kapcsolási rajz, csak abból a részletből gondoltam amit felraktál, és abból gondoltam, hogy nagyon sok erősítő végfokjában van mindkét ágban 22R -100R közöti értékü ilyen ellenállás.
Következő: »»   1778 / 2536
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem