Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   374 / 581
(#) küzmös Gergely válasza gbiro72 hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Igen a teljesítménye az 20W-os. Általában szürke cementtel borított huzalellenállás. Ami ma már fehér kerámia téglatest formájában kapható.
(#) gbiro72 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Nov 10, 2015 /

Én is huzallenállásnak láttam-a cementréteg pereg lefelé. Akkor a kapcsolási rajzán, hogyan lehet rétegellenállásként feltüntetni?
(#) gbiro72 válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Ez a típus jó?
(#) küzmös Gergely válasza gbiro72 hozzászólására (») Nov 11, 2015 /

Így van, ez jó oda. De akkor tuti hogy az eredeti szakadt? Megmérted? Mondjuk ha pereg, mállik a cement akkor valószínűleg igen. A pára, nedvesség végez az ellenállásokkal.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2015
(#) ocskay hozzászólása Nov 11, 2015 / 2

Szép estét 20-Év után meg szólalt amit feljavítottam Videoton Nápoly rádió nagyon szépen szól
(#) Tomi94 hozzászólása Nov 15, 2015 / 1

Üdv mindenkinek!
Tesla B100-hoz keresek eredeti fejtartó lemezt, a gyári árnyékoló burával együtt.

Ismerősömnek javítok egyet, sajnos valami (biztos nagyon hozzáértő) próbálkozó belegányolt egy csöves BRG-be való fejet: konkrétan az árnyékoló lemezt levágta róla, és a másik fejet ráforrasztotta a tartólemezre. Persze se a mechanikai pozíció nem lett jó (be se lehet állítani), se az elektronika nem passzol hozzá. Cél a gyári állapot (szerencsére a potmétereket nem tekergették el), de így nem tudom normálisan betenni az eredeti fejet.

Teszek fel képet az én darabomról, linken pedig az látszik, hogyan kéne kinéznie:
http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/324tesla-b100/1280/61-80/075fej.jpg
http://oldradio.tesla.hu/szetszedtem/324tesla-b100/1280/61-80/076ol...ol.jpg
(#) Videotonman hozzászólása Nov 15, 2015 / 7

Üdvözletem mindenkinek! Már nagyon-nagyon régen nem jártam itt. 5 éve is van annak. Azóta csak ritkán olvastam a fórumot. De ennek megvolt az oka. Ugyanis megnyitottam a Patina rádió és televízió kiállításomat Pécsett! Ha valaki kíváncsi rá élőben is, akkor az email címen keresztül tud időpontot egyeztetni. A több mint 210 készülék legjavát a Videoton gyártmányok teszik ki. De vannak itt Orion, Terta és szovjet gépek is. Sajnos az épület megtelt, pedig a rádió-tv-hangfal vonal mellett vannak más cuccaim is, még ha nem ennyire nagy létszámban. Az építkezés mellett folyt a gyűjtés és felújítás. Hogy mik voltak ezek, azt most nem sorolom fel, mert a terjedelem miatt örökre kitiltanak a fórumról… Helyette néhány kép a kiállításról. Még annyit, hogy a fórumot olvasva jöttem rá, hogy személyesen is ismerem Janó bácsit.
(#) Kispotter hozzászólása Nov 15, 2015 /

Sziasztok! Apukámnak van egy NAD 5120 (rút kiskacsa) lemezlejátszója ami körülbelül 10 éve ha nem több pihenőn van. Szeretném neki meglepetésből helyrehozni, mert mindig emlegeti de jó lenne meghallgatni a lemezeit újra. Meg én is kíváncsi lennék rá, mert mikor halottam körülbelül 10 éves voltam Azt viszont tudom, hogy nem az eredeti hangszedő volt benne, mert apu elég fájt fülű és rakott bele egy sokkal jobbat, de én nem tudom milyet.. Valamint volt hozzá egy nem tudom mi, de szerintem elő erősítő az szükséges lehet hozzá?? És volt hozzá még egy lenco clean ami lejátszás közben tisztította, nedvesítette a lemezt, ha jól emlékszem a nevére ami sajnos összetörött be lehetne szerezni még valahol?? Mert úgy tudom ha egy lemezt egyszer így játszottunk le utána is ezzel kell, mert amúgy nagyon recseg.. Köszönök minden segítséget előre is fontos lenne!
Képek: előerősítő
Kívülről
A lejátszó
Hangszedő
Hangszedő
(#) zolika60 válasza Kispotter hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

A Lenco clean szerintem már nem beszerezhető. Hacsak használtban nem találsz valamelyik aukciós oldalon. Szerintem elhagyható, ha a lemezeket alaposan megtisztítod. Az "előerősítő" valószínűleg egy RIAA korrektor. Itt olvashatsz róla. Egyébként mit szeretnél javítani rajta?
(#) Janó bácsi válasza Kispotter hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Az csak egy mese,hogy a régi lemezeket állandóan nedvesíteni kell. De le kell tisztítani. Legegyszerűbb egy nagyobb tálban vízben egy sűrű szőrű körömkefével, (nem műanyag)vagy rövid szőrű ecsettel szappannal, mosószerrel lemosni, majd lehetőleg desztillált, vagy eső vízben leöblíteni. Utána finomszálas textillel (szarvasbőrrel) letörölni. Lényeg, hogy mosás közben ne karcolódjon meg, és ne maradjon rajta vízkő. Emlékeim szerint a Lenko clean is egy desztillált vizes, alkoholos folyadék volt, hasonló mint az ablakmosó folyadékok. RIAA korrektor kapható a neten.
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2015
(#) kameleon2 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Ha jól emlékszem volt valami gumiszerű tisztító cucc is a lemezekhez. Rá kellett kenni - aztán egyben mint egy maszkot le lehetett húzni és beleragadt minden, ami nem a barázdákba való volt.
(#) Kispotter válasza zolika60 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Hát igazából, ha jól emlékszem még azért lett elrakva mert a hangszedőjének annyi.. Csak nem tudom ami rajta van most azt szerette-e legjobban apum. De valószínűleg igen sokat cserélgette melyiknek van a legjobb hangja. Vagy esetleg tudnátok mondani vagy mutatni hangszedőket amiknek kifejezetten jó a hangja?, Ami rajta van pl az az?? Egyébként azt hiszem meg is találtam Hangszedő Nem tudom mire kell még odafigyelni vagy mit érdemes átnézni.. De a hangszedőt azt tudom, hogy cserélni kell!

Hangszedőt több félét lehet venni. Azt hogy édesapádnak melyik a legjobb csak ő tudja. Ez már kicsit ízlés kérdése. Technikailag a legtöbb megfelel.

Rendben.. Megkérdezni nem szeretném, akkor oda a meglepetés.. Úgy hogy maradok annál ami benne volt.. Meg ezt meg is találtam és az ára sem vészes.. De hogy teljes legyen a retro érzés neki valami ötlet nincs a lenco clean-re hol lehetne beszerezni?? Esetleg weboldal??

Az nehéz lesz. Talán V@ter@ vagy valami hasonló oldalon felbukkanhat, esetleg valamelyik ócskapiacon találhatsz, de szerencse kell hozzá. Vagy valamelyik kollégának hever otthon elfekvőben és felajánlja.

Már meg is van sejtettem hogy lesz eb@y-en! Nem olcsó de az most nem számít!

Szerencsés vagy.
(#) gkari válasza Kispotter hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

De hiszen a "Hangszóróbolt"-ban ugyanaz van, mint amit bennelévőként bemutattál; nagyon jó pickup az!
(#) sanyi70 hozzászólása Nov 16, 2015 /

Üdvözletem minden fórumozónak.A minap kaptam egy Ganz Ldav tipusú régi műszert.Sajnos nem működik.Érdeklődnék vállalná-e valaki megjavítani?Válaszukat előre is köszönöm.
(#) Kispotter válasza gkari hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

Na akkor valószínűleg ez volt az tényleg amit apukám szeretett! Olvasgattam más fórumon, hogy olaj, meg zsír kell ide meg oda ennél a NAD-nál van ilyen?? Valamint ma felfedeztem egy hibát kipróbáltam magát a lejátszót hogy forog e stb.. és valamiért ha rajta van a fém tányér meg rajta a gumis elakad a lejátszó műanyag burkolatában az egész.. Mi lehet a baj?? Néztem az egész mechanika valami rugós felfüggesztésen van ez mehetett össze?? Vagy esetleg van valami trükk amivel feljebb lehet hozni??
(#) CT-3 válasza Kispotter hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

Szia,csak egy javaslat,a Lencocleant amit te keresel,azt a 90-es évek végéig gyártották az egykori
DDR-ben.Örzöm én is a doboza meg a retró érzés miatt,de a közel 30-év miatt azt a folyadékot már nem szabad használni szerintem.Találsz a média boltokban kiváló tisztitót,számitógépek képernyöjének tisztitására szolgál,minden szennyezödést eltávolit,viszont abszolút kimélö,
a neve:"meliconi" Kék szinü pumpás dobozban van.Töltsd át az eredeti dobozba.
Nekem sem bántja a lemezeimet.
Üdv

Be van ragadva a lemeztányér,le kell venni alkohollal kitisztitani,egy csepp finom müszerolaj és ha kézzel megforgatod nagyon szépen kell pörögnie.
(#) Kispotter válasza CT-3 hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

Maga a lemeztányér tökéletesen forog.. Mármint amit hajt az ékszíj. Csak ha rajta van a lemez meg a gumi akkor hozzáér a szélén a műanyaghoz

Gyere át inkább a lemezjátszós topicba,ne terheljük az Adminisztrátort
(#) gbiro72 hozzászólása Nov 17, 2015 /

Üdvözlet Mindenkinek!

Azt szeretném kérdezni, hogy nincs-e valakinek 180 ohm/20W-os huzalellenállás kerámia foglalattal Orion AT403-as TV-be?javascript:void(0);
(#) antikzsolt hozzászólása Nov 21, 2015 / 1

Sziasztok.

Remélem nem veszitek zokon de más ötletem nincs.
Szereztem egy rádió testet. De a tulaj csak annyit mondott hogy Orion a típusa.
A kává sajnos hiányos. Nincs benne a skálaüveg és a gombsor. Szeretném megcsinálni
hogy külsőleg mint egy rádió nézzen ki. A belseje meg számítógép lesz.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
(#) BarnaPili válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Tetszik az ötlet.Kíváncsian várjuk a végeredményt.
(#) Szikravadasz válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Ez egy Terta T 426 káva.
Az ötlet nem rossz, már én is gondolkodtam rajta, de mindig egész készülékek kerülnek hozzám, azokat meg sajnálom átalakítani. Ahogy köbzoli írta, a felújításához találsz itt segítséget Janó bácsi "tollából". Mindenesetre én is kíváncsi vagyok a végeredményre.
(#) antikzsolt válasza Szikravadasz hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Nagyon szépen köszönöm. Én is sajnáltam csak ezért szétszedni egy műalkotást. Ezért sok sok évet vártam egy üresre. Az "átalakítás" úgy akarom megoldani hogy a belső dobozba lesz egy keret. És abban lesz maga a gép. És minimális átalakítás lesz a belsőn. Csak annyi hogy a keret fixen álljon.
A gomboknak is lesz funkciójuk. Bekapcs. Reset, Varázsszem ki és bekapcs., belső világítás, venti szabályzó. lesz munk a vele rendesen. Főleg a hiányzó alkatrészem megszerzése. Máris keresem Janó Bácsit. Mindig jól jön egy idős tapasztalt tanácsa.
(#) Janó bácsi válasza antikzsolt hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Ha már megszólítottak: beütöd a gugliba hogy Terta T426, és rengeteg képet kapsz róla eredeti állapotában. Ha Én csinálnám, vennék egy belsőrészt, vagy donnor készüléket, mert egyben sokkal olcsóbb mint az üveget, gombokat, élgombokat, nyomógombokat, varázsszemet, stb külön külön megvenni. Aztán lefűrészelném a panel első részét és azt használnám fel, így megmaradna minden tartó elem, nem kellene a mechanikát külön megcsinálni. Még talán így lehetne leg egyszerűbben és olcsóbban megúszni az átalakítást.
Következő: »»   374 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem