Fórum témák
» Több friss téma |
Az még nem olyan biztos. Próbáld meg, hogy a PK2 saját programjával, kézzel választod ki a típust és beállítod a Use Vpp First Program Entry opciót és próbáld meg törölni a PIC-et. Ha így sem megy akkor valószínűleg kuka.
Sajnos úgy látszik kuka.
Idézet: „No device detected.”
Üdv,
16F887 el próbálok vezérelni egyidejüleg két DC motrot. Van hogy fellépnek nemkívánatos furcsa jelenségek. Például mind a két motor elkezd forogni ha megnyomom a gombot, pedig a gombnyomás után le kéne állnia mindennek. A mikrokontroller után bevan építve tranzisztorokbol kialakított 2db H híd, mivel forgásirányt is szerettem volna változtatni a két motoron. A bekötésekkel biztos nincs gond, mert már volt, hogy jól működtek a motorok. Talán kellene optocsatolokat használnom, és a H hídakat lecserélni gyárilag készitett integrált áramkörös H hidakra? Itt a példaprogram aminél már jelentkezik az előbb felvázolt gond.
Ja hogy ez már az mz, nem az mx. Szemezek velük én is, mert az 512k ramra, meg a hs usbre nagyon csorog a nyálam, de arra már nem mla, hanem harmony támogatás van, és elég sok sirámot olvastam róla. Gondoltam, had pihenjen még egy évet. Ha te már gyűröd erősen, egy gyors átfogó vélemény érdekelne róla, csak dióhéjban.
Ugyan gőzöm sincs, miazaz .F0, de ebben a nyúlfarknyi semmiben nem nagyon tud hiba lenni, szóval a problémád biztosan elektronikai. Valami átégett dióda gyárt rövidzárat, vagy pár vezetéken megpörkölődött a szigetelés, és összeérnek, esetleg átégett egy tranzisztorod, ilyesmikre gyanakodnék a helyedben.
Meg kellene PIC nélkül próbálni....
Idézet: „Talán kellene optocsatolokat használnom, és a H hídakat lecserélni gyárilag készitett integrált áramkörös H hidakra?” Korábban már ajánlottam egy IC-t erre a feladatra. A tranzisztoros H hidak hajlamosak zárlatra kapcsolni. Különösen PWM vezérlés esetén. Ráadásul a tápfeszből levesznek 1.2V-ot. Nem mellékesen, mire a tranzisztoros hidadat ellátod optocsatolókkal, árban ugyan ott vagy, csak van egy feleslegesen bonyolult áramköröd. A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2015
Kipróbáltam a dolgot és nem hajlandó működni...
Tehát: Az OSC1 OSC0 lábon egy 16MHz-es kvarc van, 22pf-os kondikkal a test felé. Az RC4 és a test között van 2db LED. 5V tápot kap.
Lehet, hogy a konfig bitekkel van gond? A chip tuti, hogy jó, mert ráraktam egy bootloadert és azzal tudok rs232-n programot rányomni.
A kvarcot le tudod csekkolni valami áramkörben, hogy az biztosan jó-e? Akár az is lehet halott.
Szerintem teszt oszcillátor gyanánt próbálj ki kvarc helyett egy rc tagot. Pic adatlapon van rá példa, hogyan kösd be, config biteket meg persze hozzá kell majd igazítani. Akármilyen low freki megfelel rc frekinek, akár 100 hz, tök8, a lényeg csak hogy lásd életre kelni. Config biteket illetően melyikben vagy bizonytalan?
Több kvarccal kipróbáltam, 20, 14MHz-essel is, de a bootloaderrel ment a 16-ossal ugyan ezzel a bekötéssel, semmihez sem nyúltam, szerintem tuti a programommal van a gond.
A config bitekben egyikben sem vagyok biztos, lehet valamit benéztem, lehagytam. Holnap vagy még ma kipróbálom az rc oszcillátort is.
Igen azt az IC-t fejben is tartottam, kösz az infót és holnap veszek is. Úgy értettem, hogy esetleg az L293D ic-t kiegészíteni még optocsatolókkal is, hogy biztos legyen a normál működés. Egyébként ha lekötöm a hidakat a mikrokontrolleről akkor a vezérlő a kivánt kimeneteket helyezi magas állapotba nem pedig össze-vissza. A hidak bekötésével nincs semmi gond, valószínű nem a legmegfelelőbb tranzisztorokat használom és ez zavarhatja a kontroller működését.
Megnéztem, az alábbi konfig bitekkel, a main függvény ugyan az:
A GND és az OSC1 között 22pF és 10K az OSC1 és a Vcc között, ez 400kHz körüli freki. Eredmény semmi.
Megvan a hiba! Csak egy felhúzó ellenállás kellett!
Szia!
Az IC mellé nem kell optocsatoló, de egy 220 ohmos ellenállás nem árt közéjük. Viszont mindegyik kimenetre tegyél testhez képest egy 100n-os kondit, a motorokkal párhuzamosan pedig 220n-osat.
Értem, kösz! Ezekre egyébként miért van szükség?
Az ellenállások csak védelmi célból, higy védjék a PIC kimeneteit. Éppenséggel elhagyhatóak.
A motormeghajtó kimeneteire, ill. a motorra, a motor álltal keltett nagyfrekis zavarok megszűrésére kellenek a kondik. Ezeket a zavarjeleket, ha nem szűröd meg, komolyan zokon veheti a PIC.
Képes voltál elfelejteni az #mclr felhúzást?
Nem elfelejteni! Azt gondolni, hogy van benne gyárilag! De így tanul az ember.
Az AVR-ekben kivétel nélkül van. Idézet: „Azt gondolni, hogy van benne gyárilag! Az AVR-ekben kivétel nélkül van.” Akartam valami frappáns hasonlatot ezzel kapcsolatban, de inkább csak annyit mondok lap tetején sárga mező, és adatlap. A 100nF-os kondi sem elfelejtendő.
Majd én:
Egy évvel ezelőtt készítettem el a AVR tranzisztor teszteremet. Majdnem két hétig eltartott, amíg kiderült, hogy 1nF X7R kondenzátorral a Vref lábon az AtMega328 nem mér rendesen. Mérve a kapacitást 982pF volt. Végső elkeseredésemben egy 22pF NPO kondenzátort forrasztottam rá. Egyből mőködött rendesen. Egy AtMega8 mindvégig jól mért ugyanabban az áramkörben. Bővebben: Link Ekkor vesződségem nem volt soha PIC -kel. A hozzászólás módosítva: Nov 16, 2015
Üdv. Egy 24C08as EEpromba kellene beleégetnem a mellékelt fájlt PICkit2 programmal.
Viszont a kiterjesztése nem HEX. Át tudná valaki konvertálni?
Nem nagyon volt még dolgom ilyennel, de szerintem ezt nem tudod közvetlenül PK-tel beírni. Ez az IC I2C-n keresztül kommunikál, amit PIC-kel tudsz megvalósítani.
Magával a PICkit2vel is lehet írni EEPROMot, ki is lehet választani manuálisan a 24C szériát.
Ilyenrajz is van hozzá. Egy más programot (HEX) beleírtam, visszaolvastam, benne volt. Csak ez BIN...
Így van, próbáltam neked konvertálni, de nem volt rajta a programozó és úgy látom, így nem menti el más formátumban ! Ha jó, akkor este átkonvertálom !
EEPromok esetén a PICkit2 be tudja olvasni a *.bin állományokat is. Egyszerűen válaszd ki a bin állományt a file / import menüponttal.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
Sziasztok!
Szeretném megint a segítségeteket kérni. Van egy PIC16F1709-es projektem, amit szeretnék debuggolni. (MPLAB X v2.26, XC8) Sajnos amikor a kalapács alatt a Build for debugging main project-re kattintok, kiírja alulra, hogy
Ez, ha jól fordítom, azt jelenti, hogy valamit nem tud betölteni. Ha csak simán a debug gomb alatti Launch debugger main projectre kattintok, akkor azt írja ki, hogy a cél eszköz nem kész a debuggolásra. Mit tudok tenni vele? A vezérlő adatlapjában azt olvastam, hogy a config biteknél nem kell beállítani a debugot, mert azt automatán csinálja.
Project properties - XC8 global options alatt nézd meg mi van beállítva output formatnak. Ha coff akkor állítsd át efl-re és próbáld úgy.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |