Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Ezt a nagy fesz tekercset ha áttekerem, mennyire ajánlatos kicsit komolyabb erősítőhöz alkalmazni? (2*250W) Nem fog rajta nagy feszültségesés történni?
Semennyire... Ezek a trafók úgy vannak méretezve, hogy mindig teljes terheléssel a primer oldalon kapcsolgatják. Ha simán a hálózatra teszed, az üresjárási árama 2A körül van. Az egészet át kell méretezni/tekerni, a vasmag pedig hegesztve van.
Miért vesz fel olyan sok áramot? Ha áttekerem ez a jelenség megszűnik? A vasmagot még könnyűszerrel szétvágom meg vissza heggesztem.
Háát, ha nem sajnálod a munkádat a szétszedésre... Természetesen utána megtekerheted a primert, szekundert újra - az igényeid szerint. Azt nem javaslom, hogy hegesztéssel rakd össze, mert ez az egyik oka a veszteségeknek. Hálózati trafót váltott lemezeléssel célszerű összerakni, nem egy oldalról - ha jót akarsz. A veszteségek (nagy áramfelvétel üresben) másik oka a túlgerjesztés: kevés a primer menetszám. Ilyenkor a szórása is jelentős, ami az eredeti alkalmazásban nem számít, de egy erősítőben nehezen tudnád úgy elhelyezni, hogy ne okozzon gondot.
Hát ha felváltva raknám ösdze az E és I részeit akkor elég betyárosan nézne ki. Ha leárnyékolnám a trafót rézlemezzel, nem segítene rajta?
Ne "betyárosan" rakd össze, hanem szépen, az élek passzoljanak..
Rézlemez semmit se ér a mágneses erővonalak ellen. VASlemez jó arra a célra.
Rendben, megpróbálom szépen szétszedni. Holnap tudok pontos infóval szolgálni a trafó méreteiről. Ha vaslemezzel leárnyékolom akkor nem fog bezavarni az erősítőnek?
Az attól függ, milyen vastag a lemez és mennyi a "hézag" az alkatrészektől.
Mindenesetre legyen egy kis perforáció is alul-felül. hogy hűlni is tudjon a trafó. A zavart csak csökkenti, de a hatásfokát így nem lehet megmondani.
A mikró trafóval van egy pár baj. A primere annyira túl van gerjesztve, hogy melegszik, búg mint állat, tehát azt is újra kellene tekercselni. Eleve nincs csévetest, azt is kellene csinálni. Ha mind ez megvan rájössz, hogy nem fér rá a kellő menetszám , mert olyan keskeny a tekercs helye stb...
Azé' nem olyan mély a hó. Számolgatni kell kicsit többet, és beletehető a vashoz megfelelő menetszám. Nem állandó üzemre megengedhető J=3-3.5, így lehet vele boldogulni (azzal együtt macerás, mert a lemezeken van utómunka szétszedés után).
2*250w-os erősítőhöz szeretne egy eredetileg 700w-os mikrótrafót. Egy erősítő állandó üzeműnek tekinthető, ahol leginkább kerülendő a trafózaj, Biztos, hogy nem fér bele...
2*250w-os erősítő ~évente kétszer 5/100 másodpercre fogja egyszerre mindkét csatornán a 250 W-ot leadni. Állandó üzeműnek legfeljebb egy fűtőeszközt folyamatosan üzemeltető invertert lehetne tekinteni. A 700 W-os mikrotrafót is át lehet alakítani erre a feladatra, csak nem a legutóbbi tanácsokat kell megfogadni, hanem vissza kell lapozni néhány hónapot, évet.
Udv !
Van egy régi Japán láncfurészem és nagy fordulaton kihagy a gyújtás. Sajnos nem kapni már hozzá trafót sehol... Tudnátok -e tanácsot adni ,hogy ki tekercsel , újít fel ilyen trafót, és ez kb. milyen koltséggel jár ?
Sziasztok! Lenne egy kérdésem a tapasztaltabbakhoz. Kb 25 éve nem használtam Puskás trafót, de megörököltem pár db-ot. Hogy van ezen trafók tekercseinek szabályosan a sorba illetve párhuzamos köthetősége? Van erről valami séma? Mert gyanús, hogy nem a trafókkal volt a baj sok esetben,amikor próbáltam felhasználni őket, hanem én voltam buta és például a 2x110V-os tekercset nem megfelelően fűztem sorba és a szekundereket sem.
A két középsőt kell összekötni, az a soros
1-3 és 2-4 a párhuzamos. a szekundernél. A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
Köszönöm. Ezek szerint jól jártam el. Akkor lehet, hogy a trafók voltak hibásak, vagy ... nem bírják a 240V-os EU-s hálózatot, mivel még 220V-ra készültek... Mehet ezek szerint a kukába mind... Csak azért, mert amit próbáltam, pár napon belül mind megégett, zárlatos lett a primer. Pedig nem volt terhelve sem.
A 240V-ot bírni kellene nekik, nálam is van egy jó pár és semmi gond velük.
Szia! Amiket én használtam ott a primer két szélsője ment a konnektorba, a két közeli kivezetését pedig össze kellett egyszerűen kötni. A szekunderre is igaz, hogy ha a két legközelebbi lábat összekötöd, akkor a két szélsőn a két tekercs feszültségeinek összegét kapod. Ellenállás mérővel mérve minden tekercs rendben van? Valamilyen kisebb váltakozó feszültséget egy-egy tekercsre rárakva meg lehet mérni a többit. Közben látom mit válaszoltál Gyuszónak. Előbb mérd meg, még ha egy-egy tekercs szakadt is, attól még lehet valahogy használni. Esetleg két trafót sorba kötni a jó tekercseikkel.
Folyt. köv: Bírja, nekem is van ilyen trafóm mini tápegységnek. A szekundereket akár párhuzamosan is köthetem, annyira egyforma a feszültségük. Persze óvatosan tesztelve, először ellenálláson keresztül összekötve vizsgáltam meg, hogy bírja, vagy sem. Az is árulkodó, hogy a primer áram ugyan annyi marad párhuzamosan kötve (terhelés nélkül) mint üresben, mert akkor biztos rendben van. A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
Erre használtam volna (mellékelt kép). Gyakorlatilag annyi a trükk, amiért jó lenne ez a konstrukció, mert egy sima kábelcsatornába belefér és így könnyen dobozolható univerzális tápegységet nyertem volna.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
Dobozolt változat (prototipus):
Ötletes, szép munka. Ez gyári hozzá készült, pontos méret.
7VA , 11,5VA, 14VA, 17VA ,20VA trafókhoz jó. A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
Igazán, csak egy gyors ötlet volt. A végdarabokat le tudom marni a cnc-vel, de ha elkészül a 3D fej, akkor műanyagból is - szebbet. Ami még jó benne, hogy tetszőleges méretre darabolható egészen 2m-ig. Így USB táp stb is gyorsan kialakítható belőle.
A trafókon a felírat 2x115V a primer tekercsnél.
Az enyémeken még nem.. Kicsit régebbi darabok... Ezeken 2x110V van Azóta bekötöttem egyet megint közülük - ugyanúgy. Ezzel semmi gond. Lehet, hogy selejtek voltak, vagy ki lettek bontva valamiből, aztán félre lettek téve. Köszönöm a segítséget - megnyugodtam, hogy nem én nyírtam ki a többit sem.
Sziasztok !
Az lenne a problémám, hogy szeretnék egy készülékből bontott trafót audió célra használni. Viszont az nem lenne jó ha agyon lenne gerjesztve. Ezért gondoltam hogy a primer tekercs induktivitásának a megméréséből információhoz lehetne jutni ezzel kapcsolatban. Viszont nincsen semmilyen referencia értékem, amihez tudnám hasonlítani a mért értéket. Nincsen valakinek ez ügyben valami tapasztalata ? Még arra is gondoltam hogy a vasmag keresztmetszetét megmérem, és pl. lenne egy "audió érték", mondjuk cm2*5W, és ha a trafóra ennél több van írva (VA), akkor az nem megfelelő. EI magos trafóról van szó. Kösz !
Ha ez egy kész trafó, tehát rajta vannak a tekercsek akkor roppant egyszerű a dolog. Rákötöd a hálózatra (a szekundert üresen hagyod), és magára hagyod a trafót mondjuk fél-háromnegyed órára. Utána visszamész és megméred a mag hőmérsékletét. Ha csak langyos, vagy éppen kézmeleg akkor biztos hogy nincs túlgerjesztve. Túlgerjesztve akkor van ha ilyenkor eléggé meleg, de ez nem jellemző, csak olyan helyen ahol eleve arra van szükség (ezért úgy van tervezve), és a rövid idejű használat miatt nem okoz problémát (mikró, hegesztő).
Ránézésre nem nagyon fér rá arra 2,2-esből a primer. Ha mégis úgy van akkor azzal olyan 8A körül minimum tud, ami 1,8kW.
Kérdezz rá a szekunder drótok átmérőjére is, úgy ki lehet számolni, kb. hány VA jön le róla és hasonló-e a szekunderek összes teljesítménye a primeréhez.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |