Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   538 / 608
(#) Csupasz válasza attirush hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Ebbe benne van a 4 dióda (greatz?), de az a kapcsitáp, amit feltettél, ilyen feszültséget ad ki, amit leírtam.
(#) attirush válasza Csupasz hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

De ezt 12V-14V-ról kb. 25V-ra van tekerve egyenirányítva 40V.

Nem értem, hogy a kapcsitáp megy a cuccba, vagy ez, amit fotóztál?

Az ebay-éjes megy bele,de mind a 2 táp kapcsitáp szinte ugyan az a kimenő feszültséggel.

Bocs, nem néztem meg rendesen. Az e-bay-es azt a feszültséget adja le, amit írtam, a szűrésre kell majd figyelned.

25V-ból,hogy lesz 40V,szűrést hogyan kéne megoldanom?

Szerintem ezt a kapcsitápos topicban érdeklődd meg, mert itt nagyon off.
(#) reloop válasza attirush hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

A 25V egyenfeszültség marad 25V egyenfeszültség, ez nem keverendő össze a hálózati transzformátoros, graetz-es, pufferkondis táppal, ahol a kondi az AC feszültség csúcsára tölthető.
Még ez a feszültség is könnyen kihasználatlan marad, mert a 25+25V 200W paraméterek azt is jelenthetik, hogy a tápegység maximum 4A leadására képes, ez pedig mindössze 8V-os amplitúdóra tud felhúzni két 4 ohm-os hangszórót.
Dobozolás előtt mindent tesztelj le gondosan, hogy ne fáradj hiába!
(#) attirush válasza reloop hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Üdv!

Jól értetem az írásodba 25V az csak 4 Ω-os hangszórót jelent? Mert ha erről van szó az gond mert 8 Ω-os hangszóróim vannak. Beüzemelésnél mire kéne odafigyelnem?
(#) Pali79 válasza attirush hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Baja nem lesz, de teljesítménye sem nagyon.
(#) attirush válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Ezt tudom,ez a bajom!!!
(#) reloop válasza attirush hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Ezért írtam, hogy ki kell próbálni. Koránt sem biztos, hogy a tapasztalt hangnyomást kevés lesz. A TDA7294-gyel épített erősítőimhez már jóideje kizárólag ±25V-os tápegységeket használok, így 50W/4 ohm, illetve 30W/8 ohm kimeneti teljesítményt produkál a klippelés határán. Egy érzékenyebb hangsugárzóval nagyon ütősen szól

Nem mondhatom örömömben. mikor kinéztem a tápot azt hittem 25V vagy ami rá van írva 28v + egyénirányírás az 40v és ennyivel akartam hajtani. Viszont a recsegőim nem hiszem,hogy tű érzékeny lenne!
A hozzászólás módosítva: Nov 15, 2015
(#) attirush válasza attirush hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Még anno mikor nézegetem ezt a tápot rá is kérdeztem itt és a kapcsi táposba,csak dobáltak innen oda onnan ide. Mondván itt ezért off ott meg azért off !!!!

Fel lehet a 25V-ot húzni valahogy közel 40V-ra?
(#) reloop válasza attirush hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Mint írtam, először állítsd össze és hallgasd meg!
A tápegység kimeneti feszültségének növelésénél sokkal fontosabb kérdés egyelőre, hogy képes-e elegendő áramot szolgáltatni. Papírforma szerint a ±25V-ot is lerántja teljes kivezérlésnél.

Sajna még nem tudom összerakni még nincs meg a hűtés.
(#) Pali79 válasza attirush hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Nem valószínű. Szokott egy poti lenni némelyikbe, de az csak néhány voltot szabályoz. A kapcsitáp már az egyenirányított feszültséget adja. De ez benne is van az általad linkelt oldalon a leírásba:
Idézet:
„Output voltage: DC (+25 V) -0 - (-25V) 200W (+15 V) -0 - (-15V) (5W)”
(#) Dióda válasza reloop hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Javíts ki ha rosszul értelmezem az adatlapját az ic-nek kolléga de ez az ic eme feszültségű tápon kellene üzemelnie ott 25-32W -ot disszipál el csatornánként . Adott tápról 40-60Watt körül ad le hangszóró terheléstől függően plussz a disszipáció . Nyél koppra kihajtva a végfokot max terheléssel 60W hang plussz 32W hőtermelés és járulékos apró veszteségek , mindez kétszer mert sztereo már a tápegység maximumját nyaldossa.
Ráadásul olvasatomban amit a tápról írnak valamiért üresen 2x28V de a terhelési adatokat 2x25-re adták meg.
Ami viszont bíztatónak tűnő mondat a leírásában hogy ezt passzív hűtés mellett írja.
Kérdés hogy a tápot meghűtve mennyit lehet még kiszedni belőle ergo mennyi tartalék van benne?
(#) reloop válasza Dióda hozzászólására (») Nov 15, 2015 /

Egyszerű aránypár, vagy mértani feladat a 70°C-on megengedett 50W disszipáció ismeretében alacsonyabb hőmérsékletre elvégezni az átszámítást. Azt ugye tudjuk, hogy 150°C-on 0W a megengedett érték.
Hozzá kell tegyem, kockázatos a határérték közelében üzemeltetni az IC-t, mert a lapkán kialakuló hőnek idő kell, míg eljut a hűtőbordáig.
(#) palp hozzászólása Nov 16, 2015 /

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy ebben a kapcsolásban a tl072-s helyettesíthető-e NE5532-vel mert ez van készleten.
Köszönöm
(#) reloop válasza palp hozzászólására (») Nov 16, 2015 /

Szia! Sőt ajánlott is a kevesebb zaj miatt.
(#) palp válasza reloop hozzászólására (») Nov 17, 2015 /

Köszönöm
(#) Csupasz hozzászólása Nov 19, 2015 /

Sziasztok
Tervezem a TDA7294 erősítőt, ami PIC vezérlésű lesz. Stand-by főkapcsoló, táviról kapcsolható indulás, relés csatornaválasztó, digit. potis LM1036.A Mute üzemmódnál viszont elakadtam.
Nem tudom, hogy az LM-et, vagy a TDA-t célszerűbb némítani, és hogyan. Ha az üzemmódok ( be- és kikapcsolás, bemenetválasztó átkapcsolása ) előtt a PIC csinál 2mp Mute-t, elhagyható a koppanásgátló?
(#) reloop válasza Csupasz hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Szia! A némítást kösd a TDA7294-re! A hagyományos koppanásgátló ugyan elhagyható, de a DC védelmet ne spórold ki.
(#) V1rusH válasza Csupasz hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Minthogy a TDA-bn alapból benne van a StBy és MUT funkció, kár lenne külön perifériát készíteni erre a célra, mikor programból egyszerűen tudsz kapcsoltatni egy fetet, ami feszültséget ad a két kapcsoló bemenetre. Valamint a koppanásgátló is benne van az említett két funkcióhoz.
Fentebb írtam is erről, teszteltem, hogy csak direkt tápfeszt kapcsolok rá, vagy ellenállással. Az eredmény a kapcsolás hirtelenségében nyilvánul meg, de egyáltalán nem koppan ha direkt tápfesszel kapcsolok is. Sőt, én lebegve is hagytam a némítást. Bár reloop véleménye szerint ez annyiban nem ildomos, hogy a kondi kisülése után elhallgat. Nálam egyszer fordult elő egy némítás, de mint írtam is, nem tudom, hogy hőmegfutás, vagy épp a lebegő némítás miatt. Tény elég (viszonylag) kis bordán volt, és nem járattam üzemszerűen, csak tesztelésre, ami pár perc, többszöri megszakítással.
Tehát a lebegő némítás akár jó is lehet kellő nagyságú StBy kondival, de különösebb jelentősége nincs egyébként. De mint írtam, a koppanás miatt nem kell aggódnod. Ha a ki/be kapcsolást úgy programozod, hogy bekapcsoláskor aktív némítással induljon, ill. kikapcsoláskor egy-fél másodperccel előbb a némítást kapcsolja be és úgy ki az erősítőt, akkor egész biztos, hogy nem fog koppanni!
(#) Csupasz válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Sajnos az IC-t még nem ismerem, egyenlőre az elméletével foglalkozom. A ST azért lesz, hogy a toroid addig ne induljon, akkor kap csak tápot, ha bekapcsolom. Ezt a FET-es kapcsolást skicceld már le légyszíves.

reloop: A DC védelem mindenképpen marad.

Bővebben: Link
Bár nem ugyan az az IC, és tranzisztor, nem fet, de a terminológia ugyan az. Egy egyszerű N csatornás jFettel megoldható. Kvázi mint egy relét úgy tudod használni.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) Csupasz válasza V1rusH hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Tulajdonképpen egy BD135 is megfelel ( az van ) ?

Áh, fölösleges akkora, nem teljesítményt kapcsolsz! Egy BC182-vel is tökéletesen célt érsz, de bármely NPN TO92 tokozású kis jelű tranzisztor megteszi! Itt csak mint kapcsoló funkcionál, és nem számít a karakterisztikája. Egy lényeg, a kapcsolási áramot és feszültséget kibírja, de azt meg bőven teljesíti!
(#) reloop válasza Csupasz hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Közvetlenül a PIC kimenetéről vezérelheted, itt foglalkoztam vele.
Következő: »»   538 / 608
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem