Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Hello!
Leszedtem a bordákat,hogy jobb képet lássatok. Tehát a bordára 2 darab alaktrész van felcsavarozva. Számszerint: - uf1002ct - p10nk60zfp A 3 smd-t néztem az jónak látszik. Majd kiforrasztom délután.ja és hol van még 8 lábu ic én csak 1-et látok :O A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2015
Mértem a feszültségeket. A panel jobb-kimeneti felén mindenhol 0. Cseréltem a 817-es optocsatolót hátha. De semmi.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2015
Az optocsatoló nem szokott tönkremenni. Az UF a dióda, hogy kettős vagy sima annak majd utánanézel. Mérd ki azt is, bár az szinte biztos hogy jó. A P10 a FET, az lehet hogy halott, ki kell mérni. 8 lábú IC csak 1 van, a másik az 3 lábú és a szekunder oldalon van.
Idézet: „Édesapámnak elromlott a keverőpultjának a trafója” Milyen pult lenne ez ? Típus ?
Hello eyess!
NUMARK Cd mix 1. GeLee: Méregetek ahogy tanácsoltad.
Ez egy 12v ról működő mixer , aminek a tápja egy 12v os adapter , ha jól nézegetem
Üdv! Nem régiben találtam rá a neten a "ZXY6005s" nevű kis szabályozható kapcsolóüzemű modulra. Árát és kinézetét tekintve kicsit komolyabbnak tűnik a megszokott kínai LM2596 moduloktól.
Megtaláltam a neten a kapcsolási rajzát ennek a modulnak, és arra lennék kíváncsi, szerintetek mennyire komoly ez a modul és mennyire várható jó szabályzás és kicsi zaj tőle?
Ez a tipus van nekem is lassan fél éve. Jó kis szerkezet kellemes áron. Egy hibája volt eddig, a FET meghajtó tranzisztorok határon vannak hajtva, el is durrantak. BC639-640 párossal cserélve tökéletes. Zajt nem mértem még rajta, a leírásban megadott dolgokat tudja és jó, hogy elérhető a kapcsolási rajza.
Megjegyzés: érdemes a hűtőbordát nagyobbra cserélni. A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2015
Puffer feszültség meg van nála?
A beállított értékek mennyire pontosak? Vagyis ha használod órákig, elmászik, vagy tartja ugyanott?
Kalibrálni lehet valamilyen szinten egy műszerhez, hogy lehetőleg pontosan annyit adjon ki, amennyit kiír?
Kár, hogy néhány vezeték nincs sehova bekötve.
Pl. az analóg résznél két vezeték együtt megy lefelé, de nem tudjuk, hova csatlakozik. Ez lenne gondolom a vezérlés. A PB1-2 méri az áramot és a feszültséget. A JMP1 és JMP2-nek a jobbfelső sarokban nem tudom mi lehet a célja, de a JMP1-et kell rövidre zárni, hogy az U7B találkozzon a kimenő feszültséggel. A bal felső sarokban is megy egy vezeték 150k soros ellenállással valahova. Kerestem hozzá nyáktervet, vagy legalább egy Eagle .SCH fájlt, de csak a PDF-et találtam.
Elmászni csak a melegedés során tud kicsit, de ez nem egy túlságosan precíz labortáp, átlagos használatra tökéletes. Pl. 60V 10bit ADC -> 0,0586V (58,6mV) lépésköz. Átlagolással javítható kicsit az érték. Áram: 5A 10bit -> 0,0048A (4,88mA) lépésköz.
Az értékeket is csak ez alapján tudja beállítani, és ezek az értékek is bizonytalanok kicsit, egy ADC mérésnél +-1 LSB-t változhat a mért feszültség simán. Ehhez hozzájön a PWM-es feszültség referencia. Hogy hány bites, azt nem tudni, mert pont nincs bekötve a két vezeték. 10bites-nek kellene lennie minimum. Kalibrálni lehet, de ehhez a műveleti erősítőknél levő ellenállásokat kell finomítani. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2015
Akkor lényeg a lényeg, olcsó húsnak híg a leve, ha precízebbet akar az ember, akkor ez nem jó megoldás
Nem. Ez a szerkezet nem olcsó hús. Bőven kielégíti a hobbi kategória igényét, sőt. Ha te 0.001%-os pontosságot szeretnél, akkor máshol kell keresgélned, de nehéz lesz megtalálni. Én ajánlom ezt a szerkezetet, szerintem nagyon szuper, ennél többet már nem is nagyon lehetne kihozni ezekből az alkatrészekből (fejleszteni sem nagyon lehetne tovább, szinte mindent tud).
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2015
Sziasztok.
kérdezem: használt-e valaki hosszabb távon közületek Tny276 IC-vel tápot? A problémám az, hogy hosszabb használat után a gyári kapcsolás szerinti alkatrészek túlmelegszenek és elégnek. Melyik alkatrészen módosítsak? A primer oldal alkatrészeiről beszélek. A diódahid és a pufferkondi természetesen marad. Az ellenállás 1K, dióda, korlátozó dióda, stb... mennek tönkre. A trafó marad...
Azt pont nem de 255-öt meg még valamelyik másikat igen. Persze hogy elfüstöl, a snubber kört az adott trafóhoz kell méretezni, az adatlapi értékek csak ajánlás. Az adatlapi RCD snubber helyére egy dióda-VST (supressor) soros tagot kell tenni és ennyi.
De lehet találni a flyback RCD méretezéséhez is infót a neten.
Köszi. Esetleg egy kicsit konkrétabban? Most USM1-t, 1K-t, P6KE150-t, 10nf-1000V és 100ohm.
A trafó az kissebb az "ajánlottnál" tehát az induktívitása is. Kb 3-5W az induktívitása nem ismert, pontosan nem tudom megmérni. Melyik alkatrészen változtassak. Esetleg valami ajánlás? megköszönném.
Megnézem majd az enyémet, de abban biztos hogy nincs más ott csak a diódával soros VTS. Az IC-vel nincs párhuzamosan RC tag. Amellett hogy így a legegyszerűbb, ezzel nem is volt gond, az RCD snubberral szívtam én is.
Közben, a primer oldalon a dióda és a VTS között most drót van... a táp most néha letilt néha elindul... A max teljesítmény felvétel 2-2,5w körül lehet. Az 1µF az mennyire kritikus? 0,1-10u-ig ajánlják.
A rajzomat nem találom és ehhez is csak épphogy férek hozzá, de valami ilyesmi. Tehát a snubber RC tagja helyett van a VTS P6KE200 sorban a diódával, UV ellenállás nincs, és a szekunderen az ellenállás nem párhuzamosan hanem sorosan van az optó-zéner taggal.
Ûdv!
Nem jelentkeztem eddig na de itt vagyok. Amik eddig történtek. Sikeresen csináltam egy zárlatot ami kirobbantotta a 8 lábu ic közepét. A 3 zéner féle diódából 1 zárlatos lett. Az R5-ős ellenállás 1 ohm lett a 100 helyett. A fet és a másik dupladiódás alkatrészt is cseréltem. Ja meg a kimeneten volt egy egyenirányítóra hasonlító alkatrész,ezt az eladó se tudta behatárolni de adott helyette egy helyettesítőt. Miután mindent cseréltem az eredmény mêg rosszabb most sehol sem mérek semmi êrtelmes feszültséget. eddig még csak volt valami most semmi.... Lehet,hogy a helyettesítő alkatrészek miatt van ez? A zener féle dióda helyett ezt kaptam: LL4148 Az egyneirányító diódáról ezt bíram leolvasni: 214D5 EIC56 Az smd ic nem tudom milyen volt mielőtt kipukkant de a tanácsaitok szerint ez ment bele: TL431aIdR Mit nézzek?
Az a baj,hogy ezt a szakeladó se tudta megmondani hogy mi az. Felirat semmi rajta,vagy hogy lehet ezt kiszűrni hogy mi? Az ic körül volt ebből 3 db.
Közbe néztem,hogy esetleg a greatz hidat is elküldtem a mennyországba,azt ki lehet valahogy mêrni? Vagy mitől lett halott az egész táp?
Ha tudod, hogy egy 4 diódából álló graetz hogyan van felépítve, a multiméter dióda-vizsgáló állásában ki tudod mérni. Nyitóirányban diódánként 6-800 mV-ot láthatsz, típustól függően.
Üdv!
Segítségere lenne szükségem a mute funkcióval kapcsolatban.Éspedig erősítőhöz való kapcsoló üzemű tápegységen van ilyen funkció,hogyan és mire lehet felhasználni?Előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
A mute némítást jelent, és erősítő IC-ken szokott ilyen lenni, ilyenkor lenémítja a kimenetet; tápon nem sok értelme lenne.
Üdv!
Akkor milyen okból kifolyólag tették rá??!!
Tápegységeken nem mute, hanem shutdown szokott lenni, azaz lekapcsolja a tápot ha pl. magas a végtranzisztorok(vagy a táp) hűtőbordájának a hőmérséklete, rövidzár, stb...
Szóval ha tápon mute felirat van, azt elírták valószínűleg. |
Bejelentkezés
Hirdetés |