Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1780 / 2523
(#) reloop válasza rozsdas111 hozzászólására (») Nov 13, 2015 / 1

A BALANCE segédpanel egy jól behatárolható mérési pont a jelút közepén.
Végy 100Hz mérőjelet például így.
A hangkártyádról vezesd az AUX bemenetre, és mérd a BALANCE panel 1-2 illetve 2-3 pontjai között. Ez már gyakorlatilag a végfok bemenetnek tekinthető. Azt várjuk, hogy balansz középállásban mindkét helyen azonos, a hangerő poti állásától függő mV nagyságrendű feszültség jelenjen meg. Az eredmény megmutatja merre keresendő a hiba.
Ha nem rendelkezel 2VAC méréshatárú multiméterrel, vagy szkóppal, akkor egy külső erősítő bemenetével is kontrollálhatod a jelet.
(#) rozsdas111 válasza reloop hozzászólására (») Nov 14, 2015 /

Ezért jó ez a csapat. Mindig korrekt pontos leírásokat adtok. Köszönöm.
Amúgy meg lett a hiba oka. Amire elsőnek nem gondoltam, de éjszaka " meg álmodtam", az RCA madzagom egyik szála volt a ludas. Banális!
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2015
(#) steelbird válasza rozsdas111 hozzászólására (») Nov 14, 2015 / 2

Na igen, okulásnak jó volt... Alapból azzal kell mindig kezdeni a hibakeresést, hogy kábelt megfordítjuk, megcseréljük a két oldalt, stb.. szóval kizárjuk a kábelhibát. Még ha saját, akkor is, még ha előtte egy működő rendszerből lett kihúzva akkor is, ugyanis lehet, hogy pont a kihúzáskor szakadt meg az utolsó vékony szál a sodratban...
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2015
(#) H2opok hozzászólása Nov 17, 2015 /

Üdv
Egy kis segítség kellene.
Van egy ILYEN erősítőm. A kérdésem,hogy szerintetek milyen tápot javasoltok (használhatok) hozzá? Lehetőleg kész cucc érdekelne. Pl. ilyenre gondoltam, de nem tudom ez megfelelne-e...
24V 3A
Vagy
24V 6A board

köszi
(#) reloop válasza H2opok hozzászólására (») Nov 17, 2015 /

Szia! A tápfeszültség kétszeresét osztod a hangszóróimpedanciával, megkapod hány amperes táp kell. A 6A 24V például 8 ohm-hoz elegendő.
(#) H2opok válasza reloop hozzászólására (») Nov 17, 2015 /

Akkor ezek kicsik. ide kell 12A es.
(#) dada75 hozzászólása Nov 17, 2015 /

Sziasztok!
Nem biztos, hogy ideillő a kérdés, de hátha egyszerű a válasz. Adott egy passzív sub, ami kettős tekerccsel rendelkezik. Adott egy sztereo fetes végfok. Azaz szeretném a passzívot aktívvá tenni. A meghajtó egy Onkyo TX-SV 373 sub kimenete. A passzív láda eredetileg a két csatorna jelét kapja, és adja tovább némi szűrőn keresztül a két frontnak. Ezt szeretném megszüntetni egy aktív subbal. A kérdés: a két végfok azonos jelet adhat-e a két tekercsnek, és az nem módosítja-e a hangláda átvitelét, vagy rá kell adnom a két csatornát, és csak a különbségi jel marad meg? Én nekem igazából csak az azonos jel jó, illetve esetleg egy mono végfokkal hajtsam mindkét tekecset, vagy esetleg a két tekercset sorbakötve? Szóval csináltam már egyet s mást, de ezt még nem. Köszi előre is a válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Nov 17, 2015
(#) krisz69 hozzászólása Nov 18, 2015 /

Sziasztok. Tudom nem teljesen ide illő. De esetleg noncs valakinek valami hasonló potija elfekvőbe lényeg 22kohm legyen. És ősszefüzhető. Mivel 3db potit kell egybe fűzzek.(egyszere való szabályzás végett)
(#) VoltsAnimations válasza djcaveman hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Ez az effektív teljesítménye?
(#) 13_Balu50 hozzászólása Nov 19, 2015 /

Hello!
Segítségeteket kérném ! Adott egy Denon dra355R rádios végfok. Nem müködik ,sok hibája van. A legmeglepőbb , hogy nem találom az IC605 7806 stab IC-t, sőt még a közvetlen közelében lévő alkatrészeket sem pl az R681 4R7 1 W os ellenállást se, viszont vannak olyanok amelyek nem találok, ilyen pl a R653 120R/1 W.os ellenállás amely szinte forró, kicseréltem 3W-osra de ugy is szinte forró. A legnagyobb problémám , hogy nincs meg a a fentebb emlitett stab ic-és a helye se így nincs 5V ott ahol lennie kellene.Mivel nincs meg az 5V nem is müködhet a készülék, továbbá a -15V is vacakol és néha rángat a relé.
(#) 13_Balu50 válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Látom rossz minőségű lett valamiért a linkelt kapcsolási rajz, pedig jó. Email cimre elküldhetem jobb minőségben.
(#) gebasz hozzászólása Nov 21, 2015 /

Szép napot ! Qualiton Univox AET-104 -hez keresek kapcsolási rajzot leírást, ha valaki tud segítsen. És még egy kérdés a 100 voltos 100 ohmos kimenetéhez az illesztőtrafónak 100 ohm vagy annál nagyobbnak kell lenni vagy lehet kisebb ellenállású mert normál erősítőnél az tönkre vágja a végfokot de van itt egy talán már inaktív hirdetés :Bővebben: Link ahol 4 ohm mellet 200 w teljesítményt ír bár lehet hogy ez átalakított.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
(#) MauriceSamuelovic hozzászólása Nov 21, 2015 /

Sziasztok! Egy végfok tápegységéről szeretnék kérdezni, aminek a rajzát lent mellékelem. Ebből a cikkből származik. Bővebben: Link

Hozzávetőleges fordítás a magyarázatból: "A 10 Ohmos ellenállás megszünteti a földhurkokkal kapcsolatos problémákat, a 100nF-os kondi pedig a rádiófrekvenciás zavart. A legalább 5A-es diódahíd a zárlati áramot vezeti át, mivel nagyobb rövidzárlatkor a diódák túlterhelődnek és átütnek."

Ez a diódahidas megoldás - legalábbis nekem - új, és.... érdekes. Ti láttatok, csináltatok már ilyet?
Köszönöm!

p27-f3.gif

(#) Bakman válasza MauriceSamuelovic hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Ez egy nagy butaság. Legfőképpen érintésvédelmi okból aggályos, a leválasztás utáni részt földeli. A tápegység kapcsolatban lesz a földeléssel, tehát elősegíti a földhurok kialakulását...
(#) MauriceSamuelovic válasza Bakman hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Igen. Elég furcsa volt első ránézésre is. Köszönöm a választ!
(#) pucuka válasza MauriceSamuelovic hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Diódát tenni az áramok útjába, veszélyes dolog. Nem hogy nem szünteti meg a földhurkot, hanem keresztmodulációt is okoz. Azt meg aztán ember legyen a talpán, aki kiszűri.
Bár, a kapcsolási rajzon ettől nem nagyon kell tartani, mert rövidre van zárva minden. Úgyhogy felesleges is a greatz.
Az ellenállás nem, de a kondi megszünteti a földhurkot. Oda viszont 10 nF -osnál nagyobbat tenni nem érdemes, mert a nagyobb kondi többrétegű, és az induktivitása is nagyobb, ezért az RF áramokat kevésbé szűri.
A jó megoldás, ha a szekunder oldal földjét több helyen 10 nF -os kondival hozzákötöd az erősítő érintésvédelmi földjével összekötött fém házával. A be-, és kimenetek földjei természetesen a doboztól galvanikusan függetleneknek kell lenniük. Itt is alkalmazandó a zavarszűrő kondi, de legalább 250 V -osnak kell lenni.
(#) Csongi_ hozzászólása Nov 21, 2015 /

Sziasztok!
Van egy Delia erositom, aminek elromlott a hangeroszabalyzo potmetere, es ma sort keritettem a cserere. Ugyanolyannal helyettesitettem, egy masik erositobol bontottat. Szetszedesnek tonkrement a balansz allito, azt is kicsereltem.
Most estefele valami oknal fogva nem mukodott az erosito, recsegett a hang, zavaros volt, a mely hangoknal el is nemult, nem adott hangot.
Szetszedtem, es hiba utan nezelodve hozzaertem ujjal a T412-es tranzisztorhiz, erre nagy reccsenest kovetoen (megijedtem, es hamar kihuztam a hangszorokat)a ket vegellenallas pirossan izzva elegett, mire eszbekaptam es aramtalanitottam. A ket vegtranzisztor zarlatos lett, es ha bekapcsolom, elkezd fustolni az R426.
Mi okozhatta a hibat? Ha cserelem a hibas alkatreszeket megoldodik a problema, vagy egyeb alkatresz hibajabol hibasodtak meg?
(#) MauriceSamuelovic válasza pucuka hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Köszi!
Eredetileg úgy terveztem azok alapján, amiket olvastam, hogy - mivel a készülő gitárerősítő több előfokot , számos potit fog tartalmazni, hogy a "bus grounding" -nak nevezett földelést csinálnám hozzá. (Sajnos a magyar nevét nem tudom). A fő földvezetéket egy ponton, a végfok puffer és a trafó szekunder középszál között kötném a fémházhoz, másutt sehol. A be-és kimenetet szigetelő lemez aljzatra szerelném, akkor az olvasottak alapján az itteni földeket is kössem 10nF250VAC-on keresztül a fémházhoz?
(#) reloop válasza Csongi_ hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Szia! A leírásod alapján érintkezési hibát keresnék, forrasztásokat, vezetősávokat nézném át.
T408, 410 is kimérendő.
A javítás nem nagy feladat, de áramkorlátozó nélkül nem érdemes belevágni. Bővebben: Link
(#) Trivium93 válasza MauriceSamuelovic hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Ez földhúrok miatt készült, kevésbé földhurkos a rendszer.
Nekem is ez van a D-osztályba, csak nekem ott két föld van és az egyiket a másikkal nem szabad összekötni közvetlenül (Power GND és Analog GND, a Power GND-re van a hangszóró kötve, és az Analog GND-re a bemenet), így 100ohm 100nF párhuzamosan és azzal van összekötve a kettő, csak azért, hogy ne lebegjen. Nagyon sokat segít (nekem legalább is), bár a dióda nem kell bele.
(#) Fövi válasza Longa György hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

heló(!) ez castone cma 303 panel(,) nekem is van egy ilyen(!) +-55V 100V os rendszerekhez van(.) kb 200-300W köröl van(.)
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015
(#) Massawa hozzászólása Nov 22, 2015 /

Majdnem 16 év után bedobta a DENON erölködöm a törülközöt. A 7 db 100W-s csatornábol egy lánggal kiégett, és még csak nem is müködés közben, hanem a bekapcsolás pillanatában. Mintegy félnapi munka után a legegzotikusabb szerszámokkal sikerült szétszednem és kiderült, hogy néhány tranyo meg ellenállás megunta az életet.
2SD1763A/2SB1186A meghajto ill. a végfok 2SA1491A/2SC3855A vált ellenállássá meg diodává.
Még nem néztem körbe, de gondolom nem lesz egyszerü azonos tipust beszerezni. Van valakinek némi ötlete milyen menö tranyokkal lenne a legegyszerübb a helyettesités.

Kösz!
(#) hal111 hozzászólása Nov 22, 2015 /

Üdvözlet mindenkinek!

Újra segítséget szeretnék kérni, egy betegeskedő erősítővel kapcsolatban. Még nem végeztem a Pioneer ( A-223 ) erősítőm gatyába rázásával, idő hiánya miatt, de némi problémám akadt vele. Igazából megvétele után nem próbáltam ki sem a balansz, sem a füles csatlakozót, és ma döbbentem rá, hogy egyik sem probléma mentes. A balansz még nem is érdekelne, mert "középső" állásban marad a hangkép, ha tekergetem, ha viszont fülest csatlakoztatok, akkor szól, de a hangfalak is vele együtt. Nem tudom hol keressem a probléma okát, illetve van-e összefüggés a két probléma között, ebben kérnék kis információt.

Komplett service manual-t tudok mellékelni, ha az segíthet az ügy megoldásában.
(#) tothbela válasza MauriceSamuelovic hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Üdv. Ezt a diódás védőföldelést akkor érdemes használni, ha két, vagy több földelt készüléket akarsz összeköltni. Egy PN átmenetnyi földhurok feszültséget képes elnyelni. Én 35 A-es diódahíddal megbékélnék. Ezek már sokszáz ampert tudnak levezetni a föld felé úgy, hogy a készülék testjén mindössze 1-2 V marad. Ha nem kötsz másik földelt készüléket a végfokra, vagy szimmetrikus (XLR) jelátvitelt alkalmazol, akkor nincs rá szükség. Egy tipikus használat: gitárerősítő vonalkimenet illesztése asztali PC-hez. A PC ugyebár földelt, mert ha nem, akkor a kapcsitáp miatt nem biztonságos vezetéket dugni a hangkártya bemenetére. A gitárerősítőt szintén érdemes földelni, mert egyébként búg. Viszont két föld közöt lesz valamekkora feszültség, még akkor is, ha egy elosztóba dugod be őket. Ezzel a kapcsolással viszont a gitárerősítő kap párszáz milivolt szabadságot, amin belül a 10 ohm-on keresztül kap földet az erősítő, amihez képest jóval kisebb ellenállású az összekötő jelvezeték árnyékoló harisnyája. A földhurok feszültsége mindig az ellenállások arányában fog eloszlani.
(#) reloop válasza hal111 hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Szia! Mint azt Arthur Bloch írja a Murphy törvénykönyvében "Ha végképp nem működik, olvasd el a használati útmutatót!"
Fejhallgató használatához a Speakers gombokat kapcsold OFF állásba. A balanszot és hangszín pedig CD Direct gomb reteszeli. Kapcsold át!
(#) hal111 válasza reloop hozzászólására (») Nov 23, 2015 /

Köszönöm szépen válaszod!

Ezeket már próbálgattam, illetve méregettem a panelon, a fülestől visszafelé, de nem találtam hibás alkatrészt. A balansz egyik bemeneten sem reagál, CD Direct ide, vagy oda. A potméter mellett van egy tranzisztor, ezt gondolom még ludasnak, kiforrasztás után megnézem a nap folyamán, hátha. A magas és mély működik gond nélkül.
(#) reloop válasza hal111 hozzászólására (») Nov 23, 2015 /

A fejhallgató-csatlakozó ennél a készüléknél nem rendelkezik olyan kapcsolóval mely érzékeli a dugót, ezért neked kell a hangszórót manuálisan kikapcsolnod, gondolom ez így érthető.
A balansz poti lehet akár mechanikai hibás is. Mielőtt bontani kezdenél, kösd össze Q219 kollektor-emitter lábait a mellékelt ábra szerint és próbáld ki a hatását.

Átköt.png

(#) petermusica válasza Massawa hozzászólására (») Nov 23, 2015 /

Az erositok rakfeneje az ultrahang gerjedesk,ezek masodferceknek a toredeke alatt tonkreteszik az erositot,kulombozo fokozatokban keletkeszhetnek ,altalaban a kis arramu resziben a vegerositonek,de letrejohetnek a visszacsatolo hurokban is.Eleg nehez megtalalni,ha egyszer sikerult akkor kondenzatorokkal lehet oket hidegiteni
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2015
(#) Massawa válasza petermusica hozzászólására (») Nov 23, 2015 /

Az tény és valo, hogy van ilyesmi, de szerintem itt csak az öregedés ténye áll fenn, hiszen a 7 erölködö ugyanabbol a forrásbol kapja a jelet ( amik elötte átmennek egy procin is - optikai a bemenet), igy a másik 6 is nyögött volna. Ráadásul igen jo az erösitö felépitése hogy a jelutak csak azután kapcsolodnak össze, ha az egyes fokozatok már stabil állapotban müködnek. Azelött sem az erösitö bemenetén nincs jel , sem a hangszorok nincsenek hozzákötve ( minden relével van leválasztva.)
Már korábban is észrevettem, hogy a figyelö áramkör néha durcáskodott, de mindig elindult. Szimbaton is némi lánggal mer amperszaggal.
(#) MikulaSan hozzászólása Nov 23, 2015 /

Sziasztok! Akad egy Sherwood AI-1110 erősítő de sajnos alapzajos enyhén. A konnektor földelt illetve árnyékolt RCA kábelt használok hozzá viszont továbbra is hallani az alapzajt illetve azon belül néha enyhe kattanást. Hogy tudnám kiküszöbölni?
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2015
Következő: »»   1780 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem