Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   727 / 1210
(#) mark.budai válasza usane hozzászólására (») Nov 18, 2015 /

Megnéztem, sajnos nem coff-ba van állítva, a másik lehetőség ELF/DWARF, és ebben van.
(#) icserny válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Először az nézd meg, hogy a jelzett helyen létrejött-e az .ELF állomány:
C:/Elektronika/PIC/MPLABXProjects/Project5.X/dist/default/debug/Project5.X.debug.elf

Ha nincs ott, akkor a build valamiért elakadt, de ekkor valami másik (korábbi) hibajelzésnek is kell lennie.
(#) mark.budai válasza icserny hozzászólására (») Nov 19, 2015 /

Ez a fájl megvan, jópár másikkal mellette (cmf, elf, hxl, map, obj, rlf, sdb, lst, sym).
Előtte nem keletkezett hiba.
A hozzászólás módosítva: Nov 19, 2015
(#) mark.budai válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 21, 2015 /

Semmi esély rá, hogy én ezt az áramkört debuggolni tudjam?
Kipróbáltam egy másik projekttel is, ugyan ezt csinálja.
A hozzászólás módosítva: Nov 21, 2015
(#) patexati hozzászólása Nov 22, 2015 /

Sziasztok! Hogyan lehet txt file-t hex file-re konvertálni vagy a picbe beírni?
(#) Pali79 válasza patexati hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Szia!
Elméletileg lehetne, simán átnevezet a txt-t asm-re és Mplab-bal lefordítod. Én megpróbáltam, de egy rakás hibát adott fordításnál.
Nincs ennek mégy valami része valahol?
(#) patexati válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Ezen a fórumon van egy Nokia 3310 kijelzős termosztát. Ezt szeretném kipróbálni de még nincs bent a program addig nem is állítom össze..

Megpróbáltam átnevezni hex-re de hibás hex azt írja a programozó.. Viszont vannak az oldalon másik txt flek melyeket ha átnevezek simán beírom a pic-be. Megpróbálom egy másikkal..

Ez egy forrás fájl, biztos, hogy először fordítani kell, csak az után PIC-be programozni.

Valószínűleg az van (nem vagyok benne biztos, nem vagyok nagy programozó), hogy ez nem assembly nyelven van írva csak hasonlít rá, ezért ad hibát a fordító.
Viszont nemrég pont hasonlóval foglalkozott itt valaki, ott is Nokia lcd volt, de 12F PIC-kel.

Szerk: Bővebben: Link itt van benne hex is.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2015

Köszi! Igen láttam de az csak hőmérő Nekem termosztát is kell...

Értem. Ha jól láttam basic-be van írva. Biztos jön valaki később aki ért hozzá.
(#) eSDi válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Jól látjátok, PIC BASIC Pro kell a lefordításához. A forrásfájl fejlécében szépen látszik is.
(#) Pali79 válasza eSDi hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Ja! Épp csak nem verte ki a szemem.. Hát nekem nincs olyanom sajnos, pedig szívesen segítenék...
(#) eSDi válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Előfordul. Sajnos én sem ezt a BASIC-et használom.
(#) Hp41C válasza patexati hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

A forrás PIC Basic Pro nyelven íródott. Jó sokat kellett gyötörni mire lefordult. Nem egyszerű ennél a fordítónál elépni, hogy a konfigurációs biteket a forrásból be lehessen állítani.
(#) patexati válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 22, 2015 /

Köszönöm! Ha lesz időm megépítem az áramkört hozzá!
(#) usane válasza mark.budai hozzászólására (») Nov 23, 2015 / 1

Már miért ne lenne rá esély? Elfelejtettem mondani, ha elf-en van kipróbálhatod coff-ra állítva is. Azt írtad, megvan az elf file, de jó dátummal?
Aztán jöhet az, hogy létrehozol egy új projectet és belehúzod a már meglevő fájlokat. Következő, hogy eltávolítod az MplabX-et meg az XC8-at és felteszed a legújabbat, bár azt olvastam, hogy még a 3.05-ben is előfordult ez a hiba, de lehet, hogy más funkciókat érint.
Ha végigmentél ezeken akkor tovább elemezzük a problémát.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2015
(#) Lamprologus hozzászólása Nov 23, 2015 /

Érdekelne nincs-e valahol olyan kapcsolás gyűjtemény amiket fel lehetne használni PIC-"perifériákhoz"?
Gondolok itt pl:
- 230V meglétének figyelése (kondi-ellenállás-greatz-optocsatoló)
- 230V-os kimenet megvalósítása (nullátmenetkapcsolós triac)
- Relés kimenet ( tranzisztorral, védődiódával)
- 0-10V Analóg kimenet PWM kimenetről
- 4-20mA kimenet
- 4-20mA bemenet
- 0-200mV-os bemenet
- szint illesztő RS232 kommunikációhoz
stb...
(#) jdani hozzászólása Nov 23, 2015 /

Hali. PIC kimenetén egy multiplex kijelzőt akarok hajtani. Közös anódos kijelző, ehez kellene valami tranzisztoros kapcsolás. Milyen tranzisztort használjak? Próbálkoztam BC327el, de nemnagyon értek hozzá..
(#) usane válasza jdani hozzászólására (») Nov 23, 2015 /

A BC327 is megfelel vagy szinte bármelyik PNP típus, ha aktív 0 logikát használsz vagyis ha akkor kapcsolod be ha a PIC lábát földre húzod. Aktív 1 logika esetén vagyis ha a PIC lábát tápra húzáskor akarod bekapcsolni akkor NPN tranzisztor kell. Konkrét típus függhet a kapcsolandó feszültségtől és a terheléstől, de mivel egy kijelző legtöbbször 5-12V körül működik és egy szegmens áramfelvétele 20mA körül lehet általában ezért mondtam, hogy szinte bármelyik típus megteszi. Na persze azt sem mondtad mit akarsz kapcsolni a tranzisztorral, de gondolom a közös anódot. Gugli sok találatot ad kapcsolásra, pl:"common anode multiplexing" címszó alatt, de ha megmondod konkrétan mit és hogy szeretnél működtetni esetleg kapcsolást is adunk.
(#) kameleon2 válasza Lamprologus hozzászólására (») Nov 23, 2015 / 1

Dehogynem. Komplett perifériákat és kapcsolási rajzokat találsz neves cégek logóival. (vicc volt). Viccet félretéve - erre van a net: mikroelektronika , analóg input , 230V meglétének figyelése egy sima relével is megoldható. Folyamatosan húzva tartod - ha elenged megszűnt a táp. Relé meghajtásához eleve vannak relékártyák de ULN2803-al is egyszerűen meghajthatsz 8db-ot.
A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2015
(#) matheattila válasza Lamprologus hozzászólására (») Nov 23, 2015 / 1

Magyarul egy PLC-t akarsz készíteni PIC-el, legalábbis a felsorolt paraméterekből mi másra lehetne következtetni...
Erre is van megoldás, mert nem te lennél az első, csak kicsit vissza kellene olvasni...
(#) jdani válasza usane hozzászólására (») Nov 24, 2015 /

Nekem úgy is jó, ha a tranzisztor akkor kapcsol, ha a pic kimenete log. 1.
Egy nagy led kijelzőröl van szó, multiplexbe, ami közös anódos. Egy szegmens 3 piros led. Egy led 2V 20mA. 12Vrol hajtanám, tehát olyan előtét ellenállás is kell. Ehez kellene kapcsolás.
(#) Pali79 válasza jdani hozzászólására (») Nov 24, 2015 /

Ha magas szintre akarsz kapcsolni akkor NPN tranyó kell. Olvad el ezt, világos lesz egyből: Bővebben: Link
(#) jdani válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 24, 2015 /

Nem volt pontos a leírásom. Nekem a közös anódokat kell kapcsolni. A katódokkal nincs gondom, csak a segmenseket nem tudom kapcsolni.
(#) Hp41C válasza jdani hozzászólására (») Nov 24, 2015 /

Szegmensenként egy NPN és egy PNP tarnzisztorral. Ld. a rajzon a CD4028 tól jobbra.
(#) diablo válasza Lamprologus hozzászólására (») Nov 24, 2015 / 1

Tessék.
Komplett perifériák, kapcsolási rajzzal, neves cégtől. Minden manual-ban, ott a kapcsolási rajz is. Vannak komplett fejlesztőpaneljeik is szintén kapcsolási rajzokkal. Érdemes az AVR-es paneljeiket, tartozékaikat is meglesni.
Bár lehet pont az nincs náluk amiket itt felsoroltál.
De keress rá angolul a google-ben, hamarabb megoldást találsz mindenre.
kameleon2:
(#) ktamas66 válasza jdani hozzászólására (») Nov 24, 2015 /

Itt már tárgyalgattuk.
(#) usane válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 24, 2015 /

Minek túl bonyolítani? Fölösleges az a sok tranyó.
Ha jól értem valami ilyesmire gondoltál. Ajánlom az NPN tranzisztrosat, de ha PNP-set akarsz azzal sincs baj, csak ki kell próbálni, mert ott a vezérlő fesznek minimum annyinak kell lenni mint a táp, ha ez teljesül akkor az is működik, ha nem akkor van az amit Hp41C mester javasolt.

Szerk: Ellenállások értéke tápfüggő, csak odaírtam egy durva értéket.
Naja, meg ha sorban van mint ktamas kolléga csatolt rajzán akkor nyilván magasabb a tápfesz és a csatolt linkje alapján megtalálsz mindent.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2015

Capture.JPG

Következő: »»   727 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem