Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2681 / 3996
(#) Viktor0109 hozzászólása Dec 5, 2015 /

Sziasztok!
Egy képcsöves monitoron lehet fényt levenni a gyári IC-s softveren kivül?
Valamiért nagyon sok a fény rajta. Szétkaptam de nem látok potit sehol.
(#) zsoltee0001 válasza Remci hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Hello
Hidegbe nem működött a rendszer, de közbe rájöttem, egy kis kondi volt a ludas, az 5 voltos rendszertől függetlenül, csak kapott az is egy kicsit a levegősprayból, ez tévesztett meg.
Üdv
(#) Viktor0109 válasza Viktor0109 hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Elvileg megtaláltam itt a megoldást itt az oldalon csak keresnem kellet.
Azt olvastam hogy duplafokuszos.. ezèrt teketem hiába én is.
Az a megoldás hogy a G2 és a test közé ellenállást raknom.
Kérdés hogy azonosithatom a "G2" a sorkimeno egyik kábele?
(#) teszti hozzászólása Dec 5, 2015 /

Üdv!

Ha egy kapcs.rajzon az szerepel, hogy a bemenet és a test közé 0.1µF kondit kell tenni, és én 100µF-t teszek be azzal okozok valami bajt?
(#) pont válasza teszti hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Az attól függ milyen kapcsolás, mi az a bemenet, de az 10000 szeres eltérést kevés kapcsolás tolerálja, ráadásul a 0.1 az általában fólia, a 100 az inkább elko. De miért is csinálnál ilyet...
(#) szucsistvan123 válasza Viktor0109 hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

A sorkimenő oldalán van 2 potméter. Az egyik a fókuszt a másik a fényerőt állítja (ha jól tudom). Ott próbáld állítani. De nagyon vigyázz!
(#) teszti válasza pont hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Egy 7805-nek a ki és bemenetére kellene. Bővebben: Link

Ilyen kis értékű tantál kondijaim nincsenek, csak 100µF-ek.

Milyen működési hibák léphetnek fel ha nagyobb az érték mint az ajánlott?
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
(#) Csupasz válasza teszti hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Nem feltétlenül kell tantál.
(#) teszti válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Mivel okozhatok nagyobb bajt? Ha egyáltalán nem teszek semmit vagy ha 100µF tantált teszek?
(#) Mircsof válasza teszti hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

A csatolt képből kiindulva szerinted? Bővebben: Link
(#) pont válasza teszti hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Nem lesz nagyfrekvenciás szűrésed csak a százassal, kell/szoktak még 0.1-est is, valami fóliát.
Sok függ attól milyen a tápfesz, és mit kíván a táplált kapcsolás. Lényeg a 100 nano-s az nagyfrekvenciás szűrésre van, a sok mikrós meg az áramlökések kiegyenlítésére.
(#) Viktor0109 válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

Az volt az elsö de ez sajna valami duplafocuszos nagyfesz es mind a ketö poti a fokuszt viszi
(#) kadarist válasza Viktor0109 hozzászólására (») Dec 5, 2015 /

A G2 potmétert keresd a képcső végére szúrt panelen.
(#) Viktor0109 válasza kadarist hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Sajna nincs rajta 1 db poti sem.
De G2 sem csa G1 és sima G ezt a kettöt hidalta testre különbözö ellenállásokkal de G nél
csa a fokusz változott a G1-nél meg csak nött a fény.
(#) ferci válasza MikulaSan hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Szia!
Attól nem lesz mélyebb a hang, mert egy elkót közbeiktatsz és a hangerő is kisebb lesz a frekvenciától függően. A kérdés akkor lenne jogos, ha különbséget akarnál tenni 47 µF és 1000 µF között.
Számítsd ki ez elkó váltóáramú ellenállását, impedanciáját a freki függvényében és ez egy feszültségosztó a soros hangszóróval.. Abból pedig kiszámíthatod, mekkora watt jut a hangszóróra a rájuk kapcsolt feszülségből számolva..
(#) MikulaSan válasza qvasz2 hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Köszönöm akkor eléggé bot fülem van igaz ebbe szerepet játszhat a megfzás is
(#) Peet19 válasza levaitamas hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Igen, ezt tudom de a 22k ellenállással szűrőként funkcionál. Szerintem ezzel lehet beállítani a bemenő jel alsó határfrekvenciáját, csak nem vagyok benne biztos. Mert ha igen, akkor 1µF-os kondival (amim éppen van) 7,2Hz fölött már átengedi a jelet ami nekem bőven jó lenne.
Aki szokott erősítőket csinálni biztos tudja, csak én még kezdő vagyok ezen a téren.
(#) qvasz2 válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Átengedi alatta is, csak a számításhoz kineveztek egy küszöb értéket, ez a -3dB-es pont, ez adódik 7,2 Hz-re ezekkel az értékekkel.
Alatta (kisebb frekin) már jól hallhatóan vág a kapcsolás.
(#) reloop válasza Peet19 hozzászólására (») Dec 6, 2015 / 1

Szia! Teljesen felesleges a mély hangok azon tartományában erősíteni, melyet a hangsugárzónk már nem tesz érzékelhetővé. Energiapazarlás és a hangszóró élettartamának céltalan rövidítése az eredmény.
A 20Hz-hez és a 22k bemenő impedanciához tartozó 390nF már elégséges egy átlagos erősítő számára. Az ettől nagyobb kapacitású csatoló-kondenzátorok mellett is szólnak érvek, de csekély jelentőségük miatt itt, a kezdők témájában nem részletezném.
(#) jocka0012 hozzászólása Dec 6, 2015 /

Üdv!A kepen talàlható egy ultrahangos egér riasztó.Az lenne a kérdésem , hogy , hogy csinàl az àramkör a hàlózati feszültsegből az 556osnak megfelelő tàpfeszültséget?Én nem talaltam sem kapcsolo elemet sem tekercset.
(#) mikrokapcsolo válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Helló! Mivel olyan kis áramfelvétele van az IC-nek, egy elemi stabilizátorral oldják meg. Ez a képen középen a beültetetlen kondi fölött található. Üdv.
(#) jocka0012 hozzászólása Dec 6, 2015 /

Ja értem.Zener dióda meg az ellenállás?
(#) Bakman válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 6, 2015 / 1

Ránézésre ehhez hasonló: Bővebben: Link. A hozzászólásban lévő kép. Valószínűleg más értékű kondenzátor, ellenállás és zener van a készülékedben, de a lényeg ez. Soros kondenzátor, ellenállás, zener és pufferkondenzátor.
(#) mikrokapcsolo válasza jocka0012 hozzászólására (») Dec 6, 2015 / 1

Pontosan.
Használd a Válasz gombot a követhetőség maitt.
(#) kissattila88 hozzászólása Dec 6, 2015 /

Van egy 12V 3A transzformátorom hogy tudom megoldani hogy az áramerőssége állítható legyen?
(#) pucuka válasza kissattila88 hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

A terhelő ellenállás értékével változik az áram is. Csak arra ügyelj, hogy ez ne legyen nagyobb 3 A -nél, ami azt jelenti, hogy 4 ohmnál kisebb ellenállást nem köthetsz rá. (Ohm törvény!)
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2015
(#) Bakman válasza kissattila88 hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Fordítva. Az áramerősség az, ami kialakul a feszültség hatására a fogyasztón. Ha egy 12 V-os valamire, pl. egy autóizzóra rákötöd, akkor annyi áramot fog felvenni az izzó, amennyi neki jól esik. 5W-os izzó kb. 0,42 A-t, 21 W-os izzó kb. 1,75 A-t. Tehát ha a trafó 3 A-rel terhelhető maximum, akkor az nem jelenti azt, hogy ennyit fog "belepumpálni" a fogyasztóba, amit rákapcsolsz. Már ha ez a kérdés.
(#) kissattila88 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Töltőt szeretnék belőle csinálni! De nem olyat ami fix áram tölt hanem olyat amit tudok állítani 0-3A.
(#) pucuka válasza kissattila88 hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

A töltéshez olyan áramgenerátort kell használni, aminek tudod állítani az áramát. Akkor a beállított fix árammal fog tölteni, egész addíg, míg a töltőfeszültséged "el nem fogy". Pl. az LM317 adatlapján találsz áramgenerátor kapcsolást.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2015
(#) Bakman válasza kissattila88 hozzászólására (») Dec 6, 2015 /

Parancsolj, két téma ami érdekes lehet: Bővebben: Link, Bővebben: Link.
Következő: »»   2681 / 3996
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem