Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv. Egy olyan kérésem lenne, ha nem gond valakinek, egy monacor sp-200x hez szeretnék egy táguló tölcsért méreteztetni, mert a lapropom összetört, és androdon nem igauán futnak ezek a tervező progik. Ha van jelentkező vele pontositanék majd addig is köszönöm.
A hozzászólás módosítva: Nov 18, 2015
Jót tervezni, csak a programmal senki nem fog, mivel táguló TL-szerűen működik, lesz egy halom kioltás-erősítés 100Hz fölött. Ha ez nem zavar, akkor viszont lehet így is. Középtartományban úgyis kompenzálgatnod kell majd a monacort.
Bővebben: Link
Gondoltam, ha van egy kiindulási ponto, egy terv, akkor ebből lesz egy prototipus, ami eléggé jól módositható lenne. Aztán a többit meglátom. Amugy egy ivben (majdnem egy karikába gongolkozom) szeretném kivitelezni.
Ha elég nagy a rádiusz, opció lehet a forduló megúszására. Viszont érdemesebb egyenes csőben gondolkodni, ott nem annyira durvák a rezonanciák. A keresztmetszetet meg T-S alapján nagyjából ki lehet választani, viszont nem ártana rámérni, a forgalmazó adatai nem pontosak.
Ez csak egy kérés volt, hétha valaki segitene a kiszámolásba. A többi "gond" ugyis jön magátol, és azt már megoldanám magam, egy kis kisérletezéssel. Ha sehogy sem jön össze, nézek bele fostex-et.
Ne. A Fostex-el semmi mélyed nem lesz. Legalábbis nagyon nagy meló.
Segítek. Ne legyen táguló. A keresztmetszetre meg kell nézni MJK ajánlásait, de legalább 2Sd-re saccolom.
EGy kicsit hülyének érzem magam a rövidítéseid miatt. Én mindenképp tágulót szeretnék. Nem lehetne, hogy a gyári adatok alapján kapok egy naggyáboli tölcsér rajzot? 33cm széles párhuzamos oldalu tölcsér lenne, plusz ugye a nyomókamra ha más nem literre megadva. Ja, és kb. 3,2m hosszú. Lehetséges ez? Ennyi lett volna a kérésem. Ha lenne még pcm ami sajna összetört, akkor már csak az épités közbeni gondokkal zaklatnék itt. Vayis van tölcséres topik, de ott mindenki mélyládát épít.
Lehet kellene egy hifi horn topik!? A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2015
Lehetne, de semmi értelme, gyári adatok és nagyjából rajzolt tervek vannak a neten is. Elképzelhető, hogy túl közel van a kilépőnyílás a hangszóróhoz. És ilyen csőnél nehéz csillapítani a fölösleges felharmonikusokat.
Én nem találtam ehez tervet belinkelhetnéd nekem aztán nem is zargatok itt tovább.
Én ezt a hangszórót nem igazán ajánlanám exponenciális tölcséres ládába.
ha maximális hatásfokra illesztesz, akkor a felső küszöbfrekvenciája 150Hz lesz, tehát leginkább méylre lesz csak jó, ahhoz pedig az xmax eléggé kicsi. Bass-reflexben tökéletesen kell, hogy érezze magát, széles átvitele miatt pedig könnyű lezs hozzá magast találni.
Köszönöm a választ. Akkor ezt stornózom, viszont mindenképp sueretnék egy "linkelt" tipusú tölcsért építeni. Ezt a hszórót meg belerakom egy reflex dobozba. Valami ajánlás a töcsérhez?
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2015
Amugy a monacor sp155x-et (a kistesót) beletettem egy Dalek horn, utánépitett ládába, és egy átlagos méretű szobába, teljesen hibátlanul ad mindent.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2015
Minden hangszórót lehet tölcsér/táguló TL dobozba építeni, csak a T-S paraméterekhez kell igazítani. Persze mérés-ellenőrzés nélkül nem lesz jó.
A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2015
Nem kell feltétlenül ehhez keresni, a netes tervek eleve elnagyoltak, kidolgozatlanok, kb. egyformán rosszak. A hangszóró nagyjából ugyanaz, mint a Visaton BG20, annak a típusszámával is lehet nézelődni, az egyszerű google keresés több tölcséres tervet hoz mindkét típusra.
Ez aMonacor megy refi ládába, és nézek valami kissebb de jó érzékenységű szórót egy tölcsérbe. Tervek valóban vannak fent, de semmi képp sem csinálok hajtogatott tölcsért! Az szerimtem PA-ba jó de hifi célra nem annyira. Mint ahogy előzőleg is hozzászoltak, a hajtogatással elrontható minden hanfal, és egy "átlag" utánépítő ezekkel nem számol, és nem is tud mert nincsen minden háznál sok miliós cnc gép, és társai.
Reflexnél viszont nagyobb a kitérés, mint egy jó TL-nél, a méretezésnél erre vigyázz.
segitéget sztnék kérni egy horn tervezéséhez probaltam az adatokat beirni de pl hyp atvaltasa exp-re nem ment mert szamolasnal visszaalitotta hypra gondolom valamit rosszul csináltam.
a hangkelto egy jbl 2226h Fs 40 Qes 0,33 Qms 5 Re 5 Vas 175,6 PE 600 Le 1,75 Sd 880 Xmax 7,62 az egyik elképzelésem az http://www.inlowsound.com/ oldalon a spiral bass horn csak más arányokkal pl szelesebb lenne igy kisebb mouth-al az arányok ittadottak mivel egy fibonacci spiral csak a torok es szajméret illetve a horn hossz kellene meg persze a zart dobozterfogat. a szájnál mint a masik képen tobb tolcsérre osztva csak fuggoleges helyzetben használva mint az inlowsound féle A másik elgondolas amit a képen csatoltam vagy ha van jobb tanácsotok azt is örömmel fogadom Remélem tudtok segíteni hogy melyik lenne a jobb megoldás és mik a doboz paraméterei inlowsound oldalan ami van pl nekem furcsa mert a szimulalt ertekeknel jol viselkedik 400 hz-ig ami a lényeg lenne hogy kb25-30 hz-tol addig mennyen ameddig csak lehet mert felette egy jbl 2447 lenne Köszönöm! A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2016
ez érdekelne a legjobban hogy ezt a fajtat hogy tudnam kiszamolni vagy esetleg valaki tudna-e segiteni
Mert ez mi ez? Hogy nem szól 25-30Hz-en, az biztos. Meg hullámfront sem a rajzot követi.
A felcsavart táguló TL (spirál alapú) nem modellezhető jól a programmal, rengeteg a kioltás-erősítés benne, valószínűleg alacsonyabb alsó határfrekvenciát, de kisebb hangnyomást ér el, és a párszáz Hz-es tartomány nem használható jól az átviteli hibák miatt.
ezert is gondoltam inkabb a bassreflex tolcserre aminek mellekeltem a vazlatat probaltam volna a programban szamolni rear vented hornt de mindig visszavalt zartkamras tolcserre
leirom hogy mit csinalok a hornesp-ben igy hatha tud valaki megoldast
ang 1 re allitom beirom a jbl k140 vagy jbl 2226 adatait rear ventedet kipipalom a tools/ chamber typ nál uttanna rakatt a system designe/with driver ott igent valasztok majd katt a calculate -re es kesz lenne de erre barmit csinalok mindig zart kamras hornt kreal hyp tolcserrel. ( es hol tum megadni a szakaszokhoz tartozo s ertekeket hogy a progi szamoljon L erteket hozza?) remelem tudtok segiteni
na csakrajottem a hasznalatara szimulaltam 2 tolcsert mindketto od horn
csatoltam a szimulaltmereseket sztetek melyik a jobb, alacsonyabbrol indithato? |
Bejelentkezés
Hirdetés |