Fórum témák
» Több friss téma |
Annak mar van Ic-je a hangfokozatban,de mar van olyan is amelyik AM/FM,eleg dragak,kb 30 dollar,amivel lehet mar kesz radiot venni,sot kaptam az oszeren meg Cd-s radiot is ezert a penzert
Ezt is a ruszkik csinaltak es nem a japanok,a 60-as evek lekkissebb AM hangszoros szuper radioja,az egesz vilag csodajat jarta akkor
Ezt bizony a ruszkik csinálták, nem a japánok, meg is látszik rajta. Meg kell védjem a japánokat (nem fizetnek érte ). Gimis koromban, a 60-as évek közepén kaptam az Ausztriában élő unokabátyámtól egy hasonló méretű, ezerszer jobb kinézetű japán rádiót. Szélességében pont elfért egy AA elem, és a magassága is akkora volt. A gombok a fentihez hasonlóan vannak rajta. Szuper rendszerű, 6 tranyós, esténként Luxemburgot hallgattam rajta. Egy darab AA elemről működött, elvileg ma is működhet, egy dobozban vannak a "maradványai". Sajnos később külsőleg nagyon tönkrement. Lett táskarádióm, a pici rádió meg apám viharkabátjának zsebében landolt kulcscsomók, bicska, és egyéb durva (telekre járós) tárgyak közé. Nem tett jót a dobozának, azóta is sajnálom.
És van szintén abból a korból ugyan ilyen kicsi, szintén japán rádióm (ez már gyűjtés eredménye), működik, csak sajnos nagyon spéci elem kell bele. Külsőleg szintén nagyságrendekkel szebb, pl. mutatós skála van a tetején. Az orosz rádiók vételkészségét nem ismerem, ezek a japánok a szokásos 6-7 tranzisztorosok formáját hozták, csak ilyen kicsi méretben.
A ruszki nem ceruzaval megy hanem ket gombakumulatorral,van nekem is e gy hasonlo japan melyik ceruzaval megy es valamival nagyobb,csak a ruszki a legkissebb
Ezt is az oroszok csinálták:
Astrad Orion orosz mikro rádió
Idézet: Na kérem szépen, tegnap reflextelenítettem az egészet! Összeraktam a T1-T2 mutatványt még egyszer, az RF részből kivettem az elkókat, és 22nF kerámiakondikra cseréltem.Eredmény: Megszűnt minden gerjedés. Ezt a reflex őrületet már gyerekkoromban sem értettem, mert már akkor lehetett kapni tranzisztorokat az Ezermester és úttörő boltban 1 Ft-ért! Ez az egész Fábry Show- ba való mutatvány valahonnan onnan ered, hogy az angolszász országokban 2 tranzisztorban határozták meg a gyerekjátékot, a fölött már valószínűleg minden rádió után adót kellett fizetni. Magyarországon soha nem a rádió, hanem az előfizető számított, de nyilván még az oroszok is majmolták a nyugatot, így születtek meg a 2 nél több tranzusztoros reflex rádiók. Érdekes: A tranzisztoroknál sokkal drágább elektroncsövek korában még nemigen éltek a reflex kapcsolással. „Ertem,a tekercs meg lett de "megegyszer nem tenned",de tulajdonkeppen mire is jo ma egy reflex,az ami a tranzisztort ketszer felhasznalja,ma tranzisztorokat meg a kukaban is lehet kapni,olyan olcsok,hogy lehet nyugodtan ket,harom fokos RF,vagy HF erositot epiteni azoknak akik ma nosztalgiabol egyenes vevoket akarnak fabrikalni”
Nekem volt ilyenem is. Egyszer elaludtam vele. Mikor fölkeltem ráléptem. Nem lehetett rájönni, mije repedt el, valószínűleg a panel, amin az ellenállásai vannak. A picike germánium tranzisztorokat kiszedegettem, de kárnak, mert soha semmire nem használtam fel őket. A panel még mindig megvan, de már nem lehet visszaépíteni, mert nem tudni melyik tranzisztor hol volt? Elég sok tranzisztor volt benne, az 1 cellás akku miatt. Ezt is az Ezermester és úttörő boltokban árulták, olyan 2-300 Ft körüli áron.
Cosmos M, nekem is volt gyerekkoromban egy vajszínű + akkutöltő, sajnos már megsemmisült, pedig szerettem...
Ezt írják:
Idézet: Itt: Ha jól nyomoztam, Texasi, aki írta. „Tax laws categorizing radios with two or fewer transistors as "toys"”
En megtartottam a gyerekkori dolgaimat,sajnos csak egy nem maradt meg,egy Tesla B4-es magno,amit odadtam ajandekba,egyebkent egy jo par radio megmaradt meg,peldaul ez a szep roman radio japan belsovel
Meg ezt is a ruszkik csinaltak,egy kombinalt auto es taskaradio,volt e valakinek ilyennel dolga ?
Tudom, hogy az orosz gombakukkal megy, viszont nem kisebb (van Cosmosom is). A következő hozzászólásban lévő valóban kisebb, olyanom is van, az viszont csak fülhallgatóra dolgozik.
Félreértés ne legyen, nem utálom az orosz rádiókat, csak a Cosmos-szal kapcsolatban nem értek egyet. Táskarádióban nagyon szépeket alkottak.
Én is építettem tizenéves koromban (60-as évek) 4 tranyós reflex vevőt. Szentendrén laktam, a Kossuthot és a Petőfit bármely napszakban tudtan vele venni, este néhány külföldi adót is. Épp a fent emlegetett japán mini váltotta le. A doboza saját gyártmány, még megvan. Pár éve egy költözésnél beraktam a kidobandók közé, majd visszaszedtem, mégiscsak emlék. Ha lesz egy kis időm, majd újra építek bele valami belsőt, bár lehet, ma már komolyabbat.
Még szintén tizenéves koromban építettem egy szupert is, asztali rádió formában, apámnak, a vikendházba. A KF-eket is magam tekertem fazékmagokra. Deszkamodellként remekül ment, a véglegesben egy picit rosszabb lett. Újra tekertem szebben az oszcillátor tekercset, és úgy már nem futott olyan jól együtt a feritantennával. Le kellett rontani a jóságát egy párhuzamos ellenállással. Biztos lett volna jobb megoldás is, csak - bevallom - nem nagyon voltam otthon az elméletben. Ez is megvan, bár nem szól, meg kéne keresni ennek is a hibáját. A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2015
En is rengeteg sajat keszitmenyu dolgot dobtam el,egyedul egy csoves szuper maradt meg,amit egy szetszedet antik radio dobozaban epitettem,tulajdonkeppen a dobozaert nem dobtam ki mert egy 1936-os Ingelen Mentor volt.Meg a negyedik osztalyos koromba epitett harom tranzisztoros radio es vegul a kukaba kerult,pedig az volt a legelso amit sajat kezzel raktam ossze,lehet,hogy azert kar volt.
Ismeri e valaki ezt az Ic-t ? A kristalydetektoros radional is egyszerubb AM egyenesvevo radio
Hello mindenkinek. Szeretnék épiteni egy műholdas rádió vevőt, amely ha lehet egy 3 voltos táplálásrol táplálva legyen. Még szeretnék épiteni bele egy mufát ahonnan egy átalakitoval a 220- rol is táplálva lehetsen, beépitet 1wat-os hangszóróval, és egy fűlhalgatós mufa beszeralésével. Ha lehetséges a műhold vevő egy hordozhato (zseb műholdas rádió vevő ) legyen. Ha tud valaki kapcsolási rajzot, nyák tervet és beűltetési rajzot kűldeni akkor nagyon megköszöném.
Köszönettel Frity.
Attól tartok, hogy ez az elgondolás több sebből vérzik... Pl. Egy 60cm-es parabola antennát ami a vételhez elengedhetetlen hogyan teszel zsebre? Továbbá ez nem az a kategória amit otthon BC182-bő összeépítek...
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2015
Nem nehéz, csak elég nagy zseb kell hozzá.
Kell venni egy olcsó digitális beltérit. Bővebben: Link és rengeteg szabadon fogható rádiót lehet hallgatni. Hogy az általad említett mufa van-e benne nem tudom. Mert fogalmam sincs, hogy az mit jelent. De 230V-ról működik. És kis pár Wattos erősítő, Pc hangszoró igény szerint köthető rá.
Mért lenne egyszerűbb ?!
Külső energia forrás is kell hozzá , enélkül meg nem működik a rádiód. Tekercs, kondenzátor , hosszú drót antenna vagy nagyobb keret (fél-1 méteres oldal hosszal) és már szól is rádiód a kristály vagy piezzo hangszóróban. Keretantennas
Én már használtam. Nem tudom miért lenne egyszerűbb egy detektorosnál, de nem lényeg. Az várható el tőle, ami a rajzon is szerepel. Rém egyszerű egyenesvevő, és pont. Apróra megépíthető, talán ez az előnye.
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2015
Egyszerubb :
1.Nem kell hozza magasantenna,vagy valamilyen bonyolult haziantenna 2.Nem kell hozza csak egy egyszeru tekercs,esetleg ferritrudon 3.Elfer a zsebedben es setalhatsz vele a fulessel Es aztan mi a gond,ha kell hozza egy ceruzaellem (persze csak akkor gond ,ha a benzinkutnal veszed,ott meregdraga)En lattam olyant is,hogy valaki epitett egy rossz kerti szolar lampabol napellemes radiot
En azt hiszem jack
Es honnat vetted az ic-t,en az az egesz marha nagy interneten sehol sem lattam hol lehet kapni
Bocsanat mar megkaptam a Toshiba valtozatat a ZN414-esnek,TA7642,orult mereg draga,majdnem 1000 ft,ilyesmivel nem erdemes foglalkozni,inkabb 3 tranzisztoros RF fokozatt,tranzisztor aminek 10 ft darabja,es egy jo parszor meg a kukaban is terem
Na igy meg megy,de meg igy is eleg draga,minden esetre kosz szepen.
Szia!
Itt kemény magyar 38.00 forintért kapható TA7642 . |
Bejelentkezés
Hirdetés |