Fórum témák
» Több friss téma |
A BD242-esek következnek, ha az van benne.
Van 1db BD242 és 1db BD244. Mindkettő jónak tűnik.
A BD249-esek nélkül megpróbálhatod éleszteni. A kimeneten 0V közeli egyenfeszültséget várunk, ellenőrizd! Ha kifekszik tápra, a polaritást jegyezd fel és mielőbb kapcsold ki.
Ezt már csak holnap este. Elhasználtam az összes biztosítékot...
Bátor ember vagy, áramkorlátozó nélkül indítasz egy tudhatóan hibás erősítőt
Olvasd el!
Nagyon hasznos olvasmány! Köszi! Volt benne áramkorlátozó. A biztosíték is az. Nem?
Nem! Míg a biztosítékon átfolyhat a rajta feltüntetett névleges áram, illetve az csak a rajta feltüntetett névleges áram fölött fog kiolvadni (3,15A 2A, 1A, stb...), addig az áramkorlátozó ellenálláson leesik a feszültség ha zárlatban van a végfokozat, vagy többet vesz fel a kelleténél, és az ég el inkább, nem pedig a tranzisztor robban rossz esetben az arcodba/szemedbe, ami igen komoly sérülést tud okozni, ezeket a dolgokat tessék komolyan venni és félni tőle! Éleszteni mindig áramkorláttal élesztünk, akkor nagy baj nem lehet. Erre jó szolgálatot tesz a soros elenállás vagy a villanykörte amit Reloop is leírt. Jobb esetben aki felkészültebb, annál labortápegység, soros áramgenerátor.
Üdv.
Nekem egy olyan gondom lenne,hogy a kimeneten +50V-ot mértem. Mellékelem a kapcsolási rajzot. A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2015
Szia! T7 zárlat. Persze sok egyéb is lehet, írd rá a feszültségeket a rajzra ezen minta alapján!
Köszönöm a gyors választ,ezt fogom tenni.
Megcsináltam ezt a tesztet. BD249 nélkül a kimeneten 0,00V-ot mutat a digi multi. Primer körbe egy izzó, erősen felvillan, aztán elhalványul és halványan pislákol. Kikapcsolás után a kimeneten kb. -10V jelenik meg és fokozatosan csökken, kb 1 perc alatt 0V lesz. Bekapcsoláskor stabil 0V.
Hogyan tovább?
Ez nagyon biztató kezdet.
A még be nem forrasztott BD249-esek helyén megméred azt a feszültséget ami a bázisra és az emitterre menne. Egyiknél sem lehet a bázis pozitívabb az emitternél 0,5V-nál nagyobb mértékben, akkor ugyanis nyitna a végtranzisztor és újfent elröppennének éles helyzetben. A pozitív oldali végtranyónál -0,7V, a másiknál +0,3V körüli érték észlelhető. Ha így lenne, mehetnek be a BD249-esek, persze egyelőre csak áramkorlátozóval.
Hivatkozás. Mérd ki R35 (22 ohm) és R37 (47 ohm) ellenállásokat, szükség szerint cseréld!
A megbarnult 560 ohm rendben?
A panelben a helyén mérve a 22 ohm és 47 ohm rendben, a megbarnult 560 ohm -ot mutat.
Rendben, akkor mérj a 22 és a 47 ohm ellenállásokon feszültséget a lábaik között, valamit a D5, D6 diódákon együttesen eső feszültséget.
Elrontottam! a megbarnult 630 ohm-ot mutat!
A 630 ohm még nem katasztrófa, de melegen egészen más értékűre is nyúlhat. A vele soros másik 560 ohm-on eső feszültséget összehasonlítva a 630 ohm-oséval láthatod a hidegen mért érték arányában van-e az eltérésük.
Inkább kicseréltem, épp volt egy belőle. A 22 ohm lábain 0,543 V-ot mértem, a 47 ohm lábain 1,147 V-ot. A D5-D6 egyik oldalán 1,141V-ot, a másik oldalán -0,529V-ot mutat a testhez képest.
A diódákkal gondom van, mérd őket egyenként, nem kéne rajtuk 0,7V-nál többnek esni. Így túl magas a 47 ohm árama, ami egyben a 22 ohm-on is ejti a feszültséget. A T10 ebben az állapotban ugyan nem nyit ki, de egy kis melegedést követően a csőd szélére kerülhet a kapcsolás, úgyhogy vizsgálódjunk még kicsit!
Sorrendben: 1,1V, 0,237V, -0,562V a testhez képest.
Ezek tűrésen belüli értékek. Rakd be a BD249-eseket, úgy számolom bírni fogja.
Bent vannak. Elfeledted, hogy TIP35 van BD249 helyett, nem tudom ez számít-e.
Bekapcsoltam, lámpa villan, kimeneten 0V.
Egykutya a két tranzisztor
Ha kialudt, vagy elhalványodott az izzó a kondik feltöltése után az jó jel, hallgasd meg óvatosan. Ahogy növeled a hangerőt az izzó világítani fog és torzul a hang, de az természetes, mert leesik a szekunderfeszültség.
Hát az már holnapra marad, mert alszik a család és össze és kellene raknom, mert nem bírom így összekábelezni.
A hangerő potit cserélnem kellene. 47k van benne jelenleg, de nekem csak 10k van itthon. Az is jó bele?
A manapság használt jelforrások vígan elbírják a 10k-s potit.
Elfelejtettem, hogy az egyik BD249-nek közvetlenül valamelyik két lábára volt forrasztva egy 1n5 kerámia kondi. A másik oldalin nem látok ilyet. Kell az rá? Ha igen, hova?
Az előbbi rajzon C15 és 2,2nF érték, de jó az 1,5 nanó is. A negatív tápoldali T10 bázis-kollektor közé való.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |