Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   171 / 200
(#) Mircsof válasza Mircsof hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Csak nem tudtam nyugodni tőle...
Előző táp ment a súlyésztőbe, elővettem a fiókból egy másikat. az 5V figyelését átkötöttem az 12V-ra, egy 330R ellenállás került a GND és az egyes láb közé majd egy poti szintén az egyesre és a kimenetre. Így 2,5-25V kötött tudom szabályozni a tápot. Áram szabályzós rész nincs megépítve. És a lényeg, hogy nem nyekereg, ha 2,5V on van a kimenete!
(#) todyor válasza Mircsof hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Gratula!
Rövidzárra vigyázz!
Most gondolkodom egy egyszerű rövidzár védelmen. Valószínűleg 393-as komparátorral lesz, de még nem biztos. 393 található a PC tápokban, úgyhogy újrahasznosítás lesz. Zöld 393!
(#) siletto hozzászólása Dec 17, 2015 /

Én is átalakítottam egy ilyen KA7500-as AT tápot ahogyan mondtátok, de sajnos 12V fölé nem engedi szabályozni. Hiába tekerem nagyon lassan a potenciométert, kb 12V elérésekor elkezd zúgni(mint a rövidzár-védelem) és lemegy a kimenet 2V-ra
(#) todyor válasza siletto hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

4.láb ellenálláson le testre. Ha van egy kondi a 14.láb felé, az maradhat, de más nem!
(#) Latya válasza todyor hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Hát pont ez a gond! Ha elolvastátok volna legalább ezen az oldalon a cikket abból is kiderül, hogy az 1-es lábat a 12V-ra kötés után csak azért állítja, hogy beállítsa a maximális kimenő feszt. Utána a 2-es lábra menő feszültség osztót bontja meg mert a feszültség szabályzás azzal történik!!!!!!! Ha a kimenetről visszacsatolt 1-es lábat állítgatod, azzal gyakorlatilag túlhajtod, vagy alulvezérled a tápot!
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2015
(#) Latya válasza Latya hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Ill. ha nincs rendesen újraméretezve a kimenet osztója akkor azt IS lehet vele...
(#) Poli válasza siletto hozzászólására (») Dec 17, 2015 /

Fényképezd le a tápot, mindkét oldalát, előbb az alkatrészes oldalát majd balról jobbra átfordítod a forrasztási oldalra, legalább három, de inkább négy irányból világítsd meg 40-70W-os(ennek megfelelő kompakt, led stb. amid van egyébként is otthon) lámpával. A fényképező lencséje ne legyen közelebb mint 40 cm és ne legyen távolabb mint 50 cm, ne használj vakut, ha elég a fény bármivel lefényképezheted ami képrögzítésre alkalmas, akár a webkamera is, ne lepődj meg az eredményen, ott van az középen(ha jól csináltad), annyi dolgod van még, hogy körbevágod a lényeget valamilyen képszerkesztővel(a kellékeknél Paint vagy PAINT.NET praktikusan *.jpg formátumban), majd mellékletként felteszed, az eredmény egy tiszta, éles, jól nagyítható kép amin akik segíteni akarnak látják is nem csak sejtik amire kíváncsiak.
A monológ neked van címezve, de nem személyre szabott(Ne vedd magadra), már valaki írt ehhez hasonlót itt.
Az viszont neked szól, hogy nem ártana tudni mit szeretnél az átalakítással elérni, mi alapján kezdtél bele, ennek hiányában igen nehéz segíteni.
(#) Latya válasza Poli hozzászólására (») Dec 18, 2015 /

Na igen, nem derült ki, hogy állítható kimeneti feszültségű táp kell, vagy fix, stb...
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2015
(#) David 3g hozzászólása Dec 20, 2015 /

sziasztok. kérdésem lenne, ha én a trafó után lekötök mindent ( kondikat stb stb ) és a vezérlön az 1 lábat referenciára rakom illetve lekötöm földre akkor a táp menni fog ?
(#) kadarist válasza David 3g hozzászólására (») Dec 20, 2015 /

Szia!
Milyen vezérlő van benne?
(#) David 3g válasza kadarist hozzászólására (») Dec 20, 2015 /

ka7500b de az ugytuduom megeggyezik a tl494 el

Külső tápegységről adhatsz feszültséget a szabályozásnak, de ez egy orosz rulett-jellegű próbálkozás.
(#) David 3g válasza kadarist hozzászólására (») Dec 20, 2015 /

Hat de a keszenleti feszt eloallitja maganak kulon az atx nem ? Szoval az ic taplalasa benne van mar az aramkorbe

Az 1-es láb a feszültségszabályzáshoz kell. Az indítás a zöld vezeték testre kötésével történik meg.
(#) Ge Lee válasza David 3g hozzászólására (») Dec 20, 2015 /

Ha az 1-es lábat referenciára kötöd a 2-est pedig földre, akkor az égvilágon semmit sem fog csinálni. Ha fordítva teszed, és ugyanúgy a másik hibaerősítővel is (15-16 láb) valamint a 4-es lábat is földre kötöd akkor menni fog, teljes kitöltéssel.
(#) siletto hozzászólása Dec 21, 2015 /

Üdv! Sikerült közben megcsinálni, ahogyan leírtátok, így már teljes tartományban változtatható

Az lenne a kérdésem, ami bár nem konkrétan PC táp, de itt kaphatok rá választ nem máshol.
Van egy HID reflektorom, aminek a ballasztjában egy TL494-es áramkör van, mint ahogyan a PC tápokban is.
Szeretném kicsit feljebb húzni a teljesítményét, mert nem éri el a gyárilag ráírt 55 de még 35Wattot sem.
Ebben az esetben is az 1-es lábon kell keresnem valami visszacsatoló ellenállást keresnem, vagy már nem ilyen egyszerű?
(#) gerleimarci válasza siletto hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

Grat! Most mettől meddig állítható? Mit cseréltél?
(#) scooby_ válasza siletto hozzászólására (») Dec 21, 2015 /

Az már nem ilyen egyszerű!
Ugyan is miből áll a teljesítmény? Folyik valamekkora áram, amit hajt valamekkora erő (feszültség)
Tehát ha feljebb tolod a feszültséget, nő a teljesítmény is, viszont ezt nem feltétlen szereti a fogyasztó. Az áramfelvételt nem tudod növelni, mivel az a fogyasztó belső ellenállásától függ, hogy mennyit vesz fel a tápból. Persze könnyen elképzelhető, hogy a TL494-ből van kialakítva valami áramkorlát is, ami megint visszafogja a ballast max. teljesítményét.
(#) mythbuster hozzászólása Dec 26, 2015 /

Sziasztok!

Van egy ATX tápegységem, RPC névre hallgat, ami annyit jelent hogy hulladék, ebből szeretnék labortápot készíteni. SC6105 IC vezérli, ami mindhárom ágat figyeli. IC, Kapcsolási rajz stb: Bővebben: Link. Ötlet?
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015

IMG_1050.JPG

(#) gerleimarci válasza mythbuster hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Szerintem a 17-es lábnál lévő feszültségosztóval kellene variálni, de nem biztos, hogy ilyen egyszerű.
(#) Poli válasza mythbuster hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Szia!

Csatolok egy rajzot ami használhatónak tűnik, én még nem alakítottam át ilyen tápot.

zaschita1.gif

(#) mythbuster válasza Poli hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Köszi!

A potit meg gondolom a 7 -s lábára kell kötni.
(#) Poli válasza mythbuster hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Jó kérdés, de mivel ilyent nem ettem, nem tudom.
Összehasonlításnak csatolok egy babrálás nélküli rajzot.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2015
(#) Poli válasza Poli hozzászólására (») Dec 26, 2015 /

Itt tudsz egy kicsit mazsolázni néhány PC-táp rajza közül.
(#) stickys hozzászólása Dec 27, 2015 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a bal oldali 4 pines csatlakozó kivezetéseit sorba lehet úgy kötni, hogy 24V-ot kapjak?
(#) RoliNyh válasza stickys hozzászólására (») Dec 27, 2015 /

Nem. A két sárga vezeték párhuzamosítva van, valamint a két fekete vezeték is párhuzamosítva van, a nagyobb teljesítmány átvitel céljából.
(#) kjani18 hozzászólása Dec 28, 2015 /

Sziasztok!

Azt kérdezném van -e valami jó rajz 2 tápegység redundáns táppá való alakításához?
(#) gerleimarci hozzászólása Dec 31, 2015 /

Most azzal szembesültem, hogy az átalakított 200W-os tápomat 7V 10A-el terhelve a képen látható eredményt kapom.
(#) mythbuster válasza Poli hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Most már értem a működését, az 5V SB -ből megoldja a 3.3V -t feszültségosztóval, onnantól csak a 12V -s ágat figyeli. Egy dolog viszont nem világos, bekereteztem. Az IC UVAC lába le van földelve, fent viszont be van kötve és valamiért vissza van csatolva az 5V -s ágról a 12V -s ágra. Jól sejtem, hogy az nem is kell oda? Valahogy azt érzem, hogy ha valamit leföldelsz, akkor oda fölösleges bármit is kötni.

zaschita1.gif

(#) Poli válasza mythbuster hozzászólására (») Jan 4, 2016 / 1

Valószínűleg igazad van, de a két módosítást feltehetően más-más személy végezte saját igénye szerint, vagy a földre kötés azért történt mert a használt feszültségtartományban instabil volt a működése és így volt a legegyszerűbb megoldani. Próbáld ki mindkét módon. Csatoltam egy képet, ha ilyen módon a táp elé kötsz egy 70-100W-os izzót az többségében megvédi az elkötésekből eredő, vagy "mérés közben összeért véletlenül" zárlatoknál.
Az a meghajtóm amire lementettem az eredeti szöveget és a képeket menthetetlenül elhalálozott, a képeket bizt. másolatként mentem máshová, ha belepiszkálok még véletlenül se írjam felül a forrást, ezért csak képem van magyarázat nélkül.
Következő: »»   171 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem