Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kombikazán működési hiba
 
Témaindító: gpepe79, idő: Nov 29, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   304 / 577
(#) Koncsar válasza zoszka hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Szia! Sziasztok!
Zoszka mennyire ismered a Termomax premixx 24V cirkót? Segítségre, ötletre lenne szüksége.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2015
(#) zoszka válasza Koncsar hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Szia Gyuri!
Nem nagyon ismerem.. De hátha tudok segíteni..
(#) Jeges1 válasza zsmoni1124 hozzászólására (») Dec 22, 2015 /
 
Szia! Hasonló jelenséget produkált a mi kazánunk is mint a tied, annak ellenére, hogy évente legalább kétszer takarítva lett a hőcserélő a hézagok közötti lerakódások miatt. Nálam elöször is tisztázni kellett hogy a füstgáz kiáramlását érzékelő szenzor vagy a visszaáramlást érzéklelő szenzor miatt tilt le a kazán. Nálam az utóbbi miatt tiltott le folyamatosan.
Én az alábbi folyamatot játszottam le amelynek a végeredménye egy jól működő kazán lett.
A KÖVETKEZŐBEN LEÍRTAK NEM JAVÍTÁS CSAK EGY FOLYAMAT LEÍRÁSA!
1. Újra kiszámoltattam, hogy a kémény magassága elegendő-e a kazán számára
2. Kazánszerelővel működés közben - mikor villogott a visszaáramlást jelző LED - műszerrel megnézettem, hogy tényleg jön-e vissza füstgáz. Nem jött. (Egyébként ezt a vizsgálatot házilag egy piperetükörrel is el lehet végezni, mert ha az érzékelőhöz rakva bepárásodik van visszaáramlás ha nem akkor nincs.)
3. A füstgáz visszaáramlás érzékelőt kiraktam a kazán oldalára, a hibajelzés - LED villogás - megszünt, a kazán vígan működött.
4. Vettem egy szénmonoxid érzékelőt!
Egyébként időközben a belső szenzor vezetékének elégése miatt új szenzort kellett venni (hála isten a kettőt csak egyben lehet cserélni) és ekkor próbaképpen visszaraktam a visszaáramlás érzékelőt is de a tiltás azonnal működni kezdett - LED villogás stb. - amely akkor is jelentkezett mikor a gázszerelővel elvitettem a hőcserélőt, hogy a belsejét is tisztítsa ki ne csak a lemezek között. Üdv
(#) iszlavik hozzászólása Dec 23, 2015 / 1
 
Sziasztok,

a tapasztalataimat szeretném megosztani Vaillant váltószelep problémával kapcsolatban.
Vaillant VUW 240 kombi kazánom van.
Majd egy éve rendetlenkedett a váltószelep és kb. két hónapja döntöttem úgy, hogy vagy csinálok valamit saját magam vagy kihívom a Vaillant szervizt.

A jelenség megegyezik authorvision által leírtakkal:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_825163.html
Fűtés rendben, amikor melegvízre kellene átkapcsolnia a kazánnak, akkor az egyre gyakrabban nem sikerült. A kazán újraindítása egy ideig megoldotta a dolgot, de a végén már egyáltalán nem volt használati melegvíz.

Sokat olvastam ezt a fórumot és először megpróbálkoztam azzal, hogy kiszereltem a váltószelepet, megtisztítottam a fekete iszaptól. A tengelyt is bekentem szilikonzsírral.
Visszaszereltem az egészet. Az elején jól működött, de aztán pár nap alatt ismét előjött a probléma.

Ismét kiszereltem a szelepet.
A váltószelep ennél a típusnál a házból áll (3 cső csatlakozása), a gumi szelepgolyóból, melyet egy elektromotor mozgat egy tengelyen.
mugab azt javasolta, hogy ki kell szedni a golyót és mindent megtisztítani, hogy az könnyen mozogjon a házban:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_837613.html
Sajnos nekem ezt nem sikerült megtenni. Próbáltam kiszedni a tengelytartó tömbszelencét, de az azt rögzítő acél rugó is már csak deformálódva jött ki, a tömbszelence meg sehogy, úgyhogy ezzel felhagytam.
Ami viszont érdekes volt, hogy a hozzászóló azt írta, hogy a golyónak könnyen kell járnia a házban. Hát az enyém nem járt könnyen. Hiába tisztítottam ki a házat és kentem a tengelyt, kézzel alig bírtam átnyomni a golyót a másik állásba.

Ekkor gondoltam arra, hogy maga a golyó jár túl szorosan a házban és nem a tengellyel van probléma.
Az egyetlen lehetséges megoldás az maradt, hogy le kell szednem a golyó kerületéből valamennyit, hogy szabadabban járjon.
Ha nem sikerül és elbarmolom az egészet, akkor marad a Vaillant szerviz 50e Ft-ért, ahogy említettétek.
Ekkor már édesapám is beszállt a munkába.
Ami miatt ezt meg mertük lépni az a szelep metszeti ábrája, amire ráakadtam az Interneten (ld. mellékelt kép) Az ábrán balról jobbra haladva látható a váltószelep háza a 3 csatlakozással, a szelepgolyó a tengelyen, a tengelytartó tömbszelence, a tömbszelencét rögzítő acél rugó, a motor tengelye, a motort leszorító réz gyűrű és az elektromotor.
Jól látható, hogy a gumigolyó nem az átmérőjével zár, hanem attól jobbra és balra eső kisebb részével. A golyó valószínűleg az átmérője miatt szorulhat a henger alakú házban.
Az átmérőből elvileg le lehet szedni valamennyit, az nem befolyásolhatja a szelepgolyó záró funkcióját.
Mivel a golyót nem tudtuk kiszedni, fogtunk egy mini fúrót, arra egy kis csiszolókövet erősítve, a kép alja felé néző nyíláson benyúlva lecsiszoltunk egy kicsit a golyóból. Csavarhúzóval odébb forgattuk pár millimétert a golyót és újra csiszoltunk. Így végigmentünk a golyó teljes kerületén.
A végén már könnyebben kezdett mozogni a golyó, de el tudtunk képzelni könnyebb járást is, ezért végigmentünk rajta még egyszer (vagy ez vagy a Vaillant 50 ezerért...).
Ezután már jóval könnyebben lehetett kézzel ki-be tologatni a szelepet.

Kb. két hónapja működik így a cirkó. Azóta nem tapasztaltam a melegvíz hiányát sem más működési hibát.
Csak akkor javaslom a megoldást, ha végleg lemondott valaki a váltószelepről.

Köszönöm a hozzászólásokat, nagy segítséget jelentettek nekem,
István

UI.: A motor tengelye, amit be kell akasztani a váltószelep tengelyébe (amin a gumigolyó van) ki tud esni a motorból, ha erősen megrántja az ember. Először ezt hittem, hogy kiszakítottam a tengelyt. Ez nem így van szerencsére. Ilyen a konstrukció, nagyobb erőhatásra kijön a tengely. Vissza kell csavarozni és nem lesz semmi baja.
(#) merciabc válasza zoszka hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Megvan a hiba!
Egy nyamvadt forr láb engedett el a vezélő relé előtt! egy pötty, és indult!
De ezt a hiba jelelet még én sem kaptam meg a Bosch-tól!
(#) merciabc válasza szasza6 hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
A másik gyanu a leragadt visszacsapó szelep, ami megakassza a szabad áramlást, ezáltal megmelegszik, és kitilt hibára.
(#) zoszka válasza iszlavik hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Ha az orsós tengelyt ki tudtad kézzel húzni, az nemsokára motor csere, ugyanis azt csak akkor tudod így kihúzni, ha a motorban a hüvely meg van kopva.
(#) granpa válasza Wind-Storm hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Nem a tartályt kell megzsírozni, hanem a mozgató mechanikát (csavarorsó). Elég lehet, ha néhányszor megtekergeted, hogy fellazuljon az antik zsír.
(#) zsmoni1124 válasza Jeges1 hozzászólására (») Dec 23, 2015 /
 
Szia köszönöm a tanácsokat de kitakarítottuk a hőcserélőt és a lemezeket és azóta szerencsére minden rendben működik. Megy a fűtés rendesen és meleg víz is. Nem tiltott le azóta. Remélem így is marad.
Kellemes ünnepeket kívánok
Üdv
(#) Wind-Storm válasza granpa hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Nyugi, most már teljes a zavar a zsírozással kapcsolatban.
(#) iszlavik válasza zoszka hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Ez akkor volt, amikor az elején teljesen be volt ragadva a váltószelep és próbáltam a motort kézzel mozgatva (jó nagy erő kellett hozzá) megjáratni a váltószelepet. Elég kevés sikerrel...
Amikor visszacsavartam kiesés után a motorba tengelyt, akkor elég stabilan állt viszont benne. Nem kotyogott
Akkor is kuka lesz szerinted?
Mert akkor lassan nézhetek motor után...
Ez a hiba is gyakori?
(#) zoszka válasza iszlavik hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
A lényeg, hogy nem tud kicsúszni a tengely, hacsak nincs megkopva, vagy eltörve az orsó, ami viszont műanyag.
Ha szorul a szelep gyakran töri a motort. Úgy is le lehet írni, hogy egy műanyag anyát teker egy fém csavarra. Az erőviszonyok nem azonosak.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2015
(#) zsmoni1124 válasza mugab hozzászólására (») Dec 24, 2015 /
 
Köszönöm szépen a tanácsodat, meg is fogadtuk a tanácsodat és azóta jó is a cirkó. Kitakarítottunk a hőcserélőt és azóta minden rendben van.
Kellemes Ünnepeket kívánok és mégegyszer köszönöm.
Üdv.
(#) nebancsa hozzászólása Dec 26, 2015 /
 
Sziasztok!
Adott egy Baxi nuvola 3 240i sima kéményes kombi kazán. Kb. 4 éves. Problémája az hogy mikor begyújtja a gázt úgy robbantja be, az ablakok is beleremegnek. Mikor pedig meleg az égéstér, nem is tudja begyújtani a gázt, gázellátási hibával leáll, két probálkozás után. Szikra folyamatosan van, gáz is jön lehet hallani a sziszegést. Mikor ég, idönként lehet hallani lobogást az égésnél. Szakszervízt kihívtam, ki lett a por kompresszorral fújva, hőérzékelő, szikrázó megsmirgizve, állított a gáz mennyiségen, de nem tudta megoldani a hibát. Pénzt nem kért csak időt hogy utánajár mi lehet a probléma. Ti tudnátok tanácsot adni, merre lehet a probláma? Előre is köszönöm!
(#) suzukis hozzászólása Dec 26, 2015 /
 
Sziasztok!Kilenc éves a Quadriga T2 C falikazánom.Eddig egyszer állt le alacsony nyomás miatt.Tegnap piros hibakóddal leállt.Újra indítottam azt hittem minden oké.De azóta,ha bekapcsol akkor nem áll le a szikráztató addig amíg melegít.Segítséget előre is köszönöm!
(#) mekcsinalom hozzászólása Dec 27, 2015 /
 
Sziasztok, help!
Van egy Baxi PRIME HT 240 kazánom és a következőt produkálja:
Fűtéssel semmi gond, viszont a használati melegvíz nem jön ki belőle. Kinyitom a csapot, a kazán elkezd fűteni, de hideg víz folyik és a kazán túlmelegszik, a nyomás nő.
Mi lehet a baja? Valami vezérlés vagy érzékelőre saccolok, de ez csak agyalás.

Köszi
(#) lala1122 hozzászólása Dec 27, 2015 /
 
Sziasztok,
A Beretta Smart típusú őrláng nélküli gázkazán melegvíz hőmérséklete ingadozó: egy darabig normális meleg vizet ad, utána egy rövid ideig hideg a víz, majd visszajön a meleg. Van valakinek elgondolása, hogy mi okozhatja ezt? Ha szerelő kell, kb. mennyibe kerülhet a javítása? Előre is köszönöm a segítséget.
(#) merciabc válasza lala1122 hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Szia!
Vízkö lerakódás miatt ledugult a hőcserélőd. Tulmelegszik, letilt, majd ujból indul.
Ki kell takarítani a hőcserélődet.
Ha kell segítek.
Zoltán
(#) merciabc válasza suzukis hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Szia!
Panel hiba lesz.
Ném érzékeli a lángot.
Zoltán
(#) merciabc válasza nebancsa hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Szia!
Az ilyen jellegü hiba a koszos gyujtó elektróda miatt van, vagy rossz helyen van az elektróda.
A gázt nyitja, de későn gyujt, és ezért berobban az addig az égőtérben felgyült gáz miatt.
Állítsd az érzékelőt közelebb az égőszőnyeghez!
Zoltán
A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2015
(#) merciabc válasza mekcsinalom hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Baxi? Hmmm.
Ha jól emlékszem, ennél a modellnél a váltószelep akad ki, nem vált át, és feltolul a melegvíz.
Zoltán
(#) lala1122 válasza merciabc hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Szia,

Nagyon köszönöm a gyors választ. Lehet, hogy majd még a segítségedet is kérem, de az igazság az, hogy már jön egy szerelő szerdán.Megvárom h mit mond, és ha mást mond vagy nagyon drága, akkor írok.

Köszönöm még egyszer.
(#) suzukis válasza merciabc hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Köszönöm gyors válaszodat...biztos úgy is van.Ha széthúzom a lángérzékelő csatiját akkor viszont rögtön leáll a szerkezet piros kóddal.
(#) merciabc válasza suzukis hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Természetes hogy leáll!
Az érzékeli a lángot! Ha széthúzod a csatlakozót, azt érzi hogy nincs égés!
(#) suzukis válasza merciabc hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Ismét köszönöm!Mit javasolsz?Vigyem a panelt műszerészhez?Megvan az eredeti Elektromos kapcsolási rajza is.
(#) merciabc válasza suzukis hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Az nagy segítség h megvan a rajz! Egy műszerész kiszúrja hamar a hibát!
Mondanám h meglesem, de ma családozom.
(#) suzukis válasza merciabc hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Nem is várom el tőled.Így is mindent köszönök!Már ez is nagy segitség volt!Kellemes családozást!
(#) nebancsa válasza merciabc hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Én is köszönöm a választ, most átnéztem van még egy bekötési helye az elektródának, majd átrakom arrább hátha az segít.
(#) bb46 hozzászólása Dec 27, 2015 /
 
Sziasztok!

Adott egy melegvíztárolós kéményes kazán ami a következő hibajelenséget produkálja. A használati melegvíz előállítása közben van, hogy a láng elalszik majd pár másodperc és újra begyullad, majd pár másodperc és ismét elalszik és ez ismétlődik. Ilyenkor eleinte elég volt a hmv ntc érzékelő csatlakozási pontját megmozgatni és utána megjavult majd 1-2 hétig újra rendesen üzemelt. Mostanában már ez sem segít. Leszereltem az előlapot és azt látom a használati melegvíz előállítása közben az elektronikán az egyik hibajelző led világít. A gépkönyve szerint ez azt jelenti a fűtés vagy melegvíztároló érzékelő rossz. Fűtési üzemmód alatt a hiba nem jelentkezik, ilyenkor a hibajelző led is elalszik. A hmv és a fűtési ntc érzékelő a gépkönyv szerint azonos típusú. Mindkettőre rámértem multiméterrel és azonos hőmérsékleten (kb. 50 Celsius) a fűtési ntc az 1200 ohm-ot mutatott míg a hmv ntc-je (amit rossznak gondolok) csak 300 ohm-ot. Jól gondolom, hogy ezek alapján szinte biztos, hogy a hmv ntc érzékelő a hibás? A segítséget előre is köszönöm.
(#) merciabc válasza nebancsa hozzászólására (») Dec 27, 2015 /
 
Inkább hagyd az eredeti helyén, és Óvatosan(nehogy eltörd a kerámia elektródát), csőrös fogóval hajlítsd az égőszőnyeg fém házához közelebb! Néha elég 1mm. is az üdvösséghez! :
Következő: »»   304 / 577
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem