Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Vízszivattyú logika

Témaindító: soda, idő: Jan 20, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Lacek0327 hozzászólása Jún 1, 2011 /

üdv mindenkinek!
nekem van egy Taifu Tum 60 tipusu búvárszivattyum amit kútba használok!
olyan problémája van hogy megy aszivattyu de nme szívja a vizet!
a tetején ahol szivja a vizet van egy köralaku gumi ami most összevissza mozog! lehet h ez a baja???
(#) Busz hozzászólása Márc 23, 2012 /

Ha egy szivattyú motor nagyon melegszik (5 perc üzem után süt az oldala) az milyen hibára utalhat? Hűtőventi forog rajta és a motor sem szorul.
A kondenzátort lehet fordítva bekötni vagy a kondi hibás bekötése okozhat ilyet? A motorba 3 vezeték megy be.
(#) kadarist válasza Busz hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Szia!
Lehet, hogy kicsi a feszültség a motornál és a nagy szlip (fordulatszám csökkenés a szinkronfordulatszámhoz képest) miatt melegszik.
(#) Busz válasza kadarist hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

A kis feszültség előfordulhat, 20 méteres hosszabbítóra van kötve. De majd rámérek mennyi az annyi.
De ettől leéghet a motor?

Illetve a nem megfelelő kondenzátor okozhat ilyet? Mi történne ha kikötném a kondenzátort?

Ha kikötnéd a kondenzátort, akkor nem indulna el a motor. Ha menet közben vennéd le, akkor meg lelassulna, sőt meg is állna, mert ez egy eleve egy fázisra készített motor, állandó üzemű kondenzátorral. A feszültséget természetesen járó, terhelt motor mellett mérd. És persze rossz, nem rávaló kondi szintén okozhat melegedést.
(#) lalibatyo válasza Busz hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Üdv
Ha a kondenzátor 14 mikro ahogy az adattáblán olvasható és a szivattyú eredeti alkatrészekből áll akkor nem volna szabad melegedjen. Ha mégis melegszik akkor szerintem menetzárlatos lesz a tekercselése.
(#) zolika60 válasza Busz hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Esetleg a kondenzátor hibás.
(#) Busz válasza lalibatyo hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Kondenzátorból kettőt is próbáltunk benne, azt nem tudom hogy hány mikro ami most bennevan. Majd megnézem mert sok kilométerre van tőlem.
Amúgy ha menetzárlatos azt hogyan lehet kimérni vagy honnan lehet egyértelműen megtudni?

A menetzárlat esetén füstölést kell tapasztalnod néhány másodperc üzem után.
(#) Busz válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 23, 2012 /

Kondit hogyan tudom kimérni hogy hibás-e?
Mert a motor "fogyasztja" a kondikat, kb évente, kétévente cserélték rajta.
Legalábbis ezt mondja az ismerősöm akinek ingyen segítek ebbe. Csak most már nincs pénze szerelőre aki berakja.
Nomeg mikor megnéztem nekik akkor kiderült hogy a nyomáskapcsoló szállt el de mikor beállítottam a nyomáskapcsolót akkor tűnt fel nekem hogy de a motorral sincs rendben valami.
De előttem akik nem értettek hozzá a kondival szórakoztak, persze valamit elszúrtak mert mondta hogy jött a füst a kötődobozból. De én nem láttam sem a kondin, sem sehol égésnyomot tehát jöhetett a tekercselésből is. Bár azt sem tudom hogy hogyan lehet úgy elszúrni a kondi bekötését hogy füstöt ereget a cucc.

Ha tudnád az eredeti ellenállásait a tekercseknek akkor egyszerű lenne. Valahol 10-15 ohm körüli értékeket kellene mérned egy ekkora teljesítményű motornál. Azért lenne fontos a megfelelő értékű kondenzátor mert ha túl nagy akkor az szintén okozhat melegedést. Ha tudsz felvett áramot mérni vagy felvett teljesítményt ( megfelelő értékű kondenzátort alkalmazva) az elárulná egyből hogy a tekercselés rendben van e. Sajnos az ilyen gyors melegedés erősen teketcselési hibára utal.

Ha van műszered akkor egyszerű megmérni vele. (előtte kisütni ! ) Ha nincs akkor a zárlat és szakadás ellenőrizhető úgy hogy egy pillanatra ráérinted a kondi sarkaira a hálózati feszültséget majd ha ezt követően egy csavarhúzóval rövidzárod a kondi kivezetéseit akkor egy erőteljes csattanást szikrázást tapasztalsz. Minél nagyobb értékű a kondi annál nagyobb lesz a szikra, és a csavarhúzóból is kiéghet anyag ilyenkor. Barbár módszer de ha nincs semmi a szükség ráviheti az embert.
(#) dash9 hozzászólása Júl 5, 2012 /

Sziasztok! Olyan problémám volna, hogy egy hidrofor szivattyúm melegíti a kábelét de nagyon. Egy külső kapcsoló van felszerelve a falra amivel bent is tudom kapcsolni az áramellátását. Az a kapcsoló szó szerint elolvadt. A kábel nem fekete! Egy csokival összekötöttem a 2 szálat és így is melegszik. Mi lehet a baj? Paraméterek:
230v, 800w. azt tudom, hogy a kismegszakíto nagyon nagy neki de kisseb híján ez van. 32A-os saját köre van neki. a vezeték egy 20m-es narancs sárga hosszabítóbol van neki megcsinálva. a vezeték össz átmérője: 6.5mm szálanként 2.mm. a huzal átmérője: 1mm.

Kérlek segítsetek mert nem merem használni más víz vételi lehetőségem pedig nincs! Előre is köszönöm! V.N. DASH-9
(#) zolika60 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 6, 2012 / 1

Narancssárga kínai hosszabbító? Szerintem csak egyszerűen vékony a drót és lehet, hogy fel is van tekercselve. Azt hiszem igazad van kell oda egy hozzáértő. :yes:
(#) kokozo válasza dash9 hozzászólására (») Júl 6, 2012 / 1

Szia! A csokinál mérj áramot a fázison és mindenre fény fog derülni. Azt a 32 amperes kismegszakítót meg cseréld ki sokkal kisebbre, mert ha ez a tacskós kínai hosszabbító elhiccen még baleset is lehet belőle.
(#) dash9 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Köszönöm a választ!
(#) dash9 válasza kokozo hozzászólására (») Júl 6, 2012 /

Szia! Kiiktattam a kapcsolót a falon és kicseréltem a kismegszakítót egy 16A-s ra. Most is melegszik a kábel bár nem annyira de viszont hangosan durván búg a kismegszakító. Ez utalhat valami gondra? A Szivattyú nagyon szépen dolgozik. bár a nyomás kapcsoló érdekesen alkot. van, hogy fél másodpercre be illetve ki majd ismét be és ki kapcsolja a motort. De ez ritka. Naponta max 1X fordul elő! A kapcsolónál fázis ceruzával megnéztem és csak a bejövő szálon van fázis. az elmenőn nincs. Viszont van földelés problémám. Időnként csíp a víz de csak az udvari csapnál. A házba soha pedig ugyan az a rendszer a2.

Mit tegyek? Szakit nem ismerek fogadni meg nincs pénzem! Dolgoztam villanyász mellet és a házat is én húztam újra. a démász átnézte és elsőre elfogadta. Bár akkor a szivattyú még nem volt meg.

Köszönöm a választ! Majd holnap meg próbálom a kábel cserét. Remélem megoldja. de most veszek legalább2.5mm huzal átmérőjű 3 eres kábelt! meg egy 6 vagy 10A-s kismegszakítót! A föld alatt megy csőben. gondolom nem kell spec kültéri kábelt vennem. 80cm-re a föld alatt van. ív kanyar nincs csak nyíl egyenes!

kb 10 méter a megszakítódoboztól a szivattyú. Állatocska viszont lehet mert nem rendes villanyászati csőben megy hanem locsolló slagban de a célnak megfelel. Csak fura mert a cső be van nyomva rovarölővel és rágcsáló riasztóval. Köszönöm a segítséget! most nyugovóra térek! Szép estét!
(#) dash9 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Júl 7, 2012 /

Köszönöm az ötletet! Megoldódott a probléma! Kicseréltem a kismegszakítót egy 10A-sra. ahogy elindult a szivattyú rögtön le is vágta. Utána jött a kábel csere. Az után már nincs gond de a víz továbbra is rázott. Olvasgattam egy kicsit és a szivattyú mellett kb 1 méterrel le mostam a földbe egy 6 méteres horganyzott csövet. A szivattyúban lekötöttem a föld szálat és be húztam egy újat amit rá kötöttem a horganyzott csőre. most már nem melegszik a kábel és nem csíp a víz! Köszönöm a tanácsokat! Annyi még, hogy bekötöttem egy 32a-s fi relét is. most minden tökéletes.
(#) lakatos1 hozzászólása Máj 20, 2013 1 /

ADOTT EGY PEDROLLO JSW 2 ÖNFELSZIVO SZIVATTYU. Kilett cserélve benne a csuszógyurő es az Ó gyurő összerakás után csővégére lábszelep feltöltés,inditás után sajnos nem alakul ki szivóhatás és nem veszi fel a vizet.kulsérelmi nyom nem látszik a bronz járókerék sértetlen ,folyás nem tapasztlhatóEddig csak ugy üzemelt hogy nem is volt rajta lábszelep csak a nyomó oldalon egy golyós csap, szivó felöntve,inditás, leállitás után a csap elzár és ámen .eddig igy müködött, de most se igy es sehogy se Mi .......a gáz!Várom a megoldást
(#) kaqkk válasza lakatos1 hozzászólására (») Máj 20, 2013 /

Szerinted ennek mi köze az elektronikához?? Vidd el egy rendes kisgépszerelőhöz majd ő megmondja a megoldást!
A hozzászólás módosítva: Máj 20, 2013
(#) bapeti válasza lakatos1 hozzászólására (») Máj 21, 2013 /

Jó irányba zár a lábszelep?
Esetleg ha egy fénykép volna a szívórész kiépítéséről az nem volna rossz!
A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2013
(#) vityka hozzászólása Okt 16, 2013 /

Üdvözlet minden segítőkész fórumozónak!

Nem tudom hogy mi alapján keressem a számomra megfelelő áramkör kapcsolási rajzát, ezért inkább megkérdezlek titeket.
Adott egy nyomáskapcsoló ami kétállású (be/ki) és adott egy vízszivattyú amin csak egy nyomógomb található amivel lehet be/ki kapcsolni. Ezt kellene úgy összehozni, hogy amikor a víznyomás a beállított érték alá esik akkor a nyomáskapcsoló kapcsol majd egy elekrtonika (erre lenne szükségem) kb. 0.5-1 másodperces időtartamra meghúz egy relét, ezzel szimulálva a gombnyomást. Amikor pedig a szivattyú elérte a megfelelő nyomást (közben valamikor a nyomáskapcsoló újra átvált másik pozicióba) akkor nem történik semmi. Azért nem történik semmi, mert a szivattyú tartalmaz egy olyan áramkört ami figyeli a szivattyú működését, tartja a szivattyúban beállított nyomást, majd ha 30 másodpercig nincs vízhasználat akkor automatikusan leállítja a szivattyút.
Nagyon hálás lennék, ha valaki utat mutatna a megoldás felé.

Köszönettel,
vityka
(#) proli007 válasza vityka hozzászólására (») Okt 16, 2013 / 1

Hello! Remélem ilyesmire gondolsz. Ha a nyomás leesik, akkor "NYK" nyomáskapcsoló zár, akkor a relé kb. egy másodpercre meghúz. Ha az "NYK" bont, nem történik semmi. A működtetéshez 12V egyenfeszültség szükséges (relé miatt). Ha az szükséges, egy kistarfót is hozzárajzolok.. üdv!
(#) vityka válasza proli007 hozzászólására (») Okt 17, 2013 /

Köszönöm szépen, pontosan ilyenre gondoltam, megépítem és meglátom mire jutok, szerintem tökéletes!
(#) Polly hozzászólása Dec 27, 2015 /

Sziasztok !
Az lenne a kérdésem,hogy magasnyomású autómosót szeretnék venni de nincs hálózati víz ! Ha a 200 literes hordót leteszem az autószerelő aknába akkor abból a magasnyomású mosó felszívja e a vizet vagy kell neki hálózati víznyomás ?Ez az akna kb 170-180 cm mély , vagy közbe kell valami szivattyú is ?
(#) sunside válasza Polly hozzászólására (») Dec 27, 2015 /

Nem feltétlen fog menni alaphelyzetben. Ha magasabban lenne a tartály mint a mosó akkor viszont már jó lenne.
(#) Polly válasza sunside hozzászólására (») Dec 29, 2015 /

Akkor ezek szerint egy szivattyút kell eléje betenni ,mert magasabban a tartályt elhelyezni nem lehet csak a szerelő aknában van lehetőség ,viszont villany az van a garázsoknál .
(#) Bakman válasza Polly hozzászólására (») Dec 29, 2015 /

Mielőtt megveszed a szivattyút, próbáld ki, hátha felszívja a vizet.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem