Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Sztereó DAC
Témaindító: meszattila, idő: Ápr 10, 2007
Témakörök:
Ez érdekelne, miféle fejjel lehet frekvenciát osztani?
(de komolyan!)
Feszültséget lehet osztani, nem frekvenciát. Ha osztod, akkor az ellenállás miatt nem öli le a jelet a kábel és a szkóp kapacitása.
Ja így már értem. De 20 MHz feletti jellel akkor sem megyek semmire nem?
Próbáld ki és kiderül.
Más téma, az USB jelátvitelt izolálni akarom két okból:
- saját 5V tápot akarok a Streamer-nek, nem a PC-ről ellátni. - ha az erősítő egy bemenetét összekötöm a PC hangkártyával, egy másikat az USB-s DAC-ommal (ami szintén össze van ugye kötve USB-n keresztül a PC-vel), iszonyú zajos lesz minden: gondolom földhurok mi, más... Próbáltam hogy a Streamer-re csak a + / - adatvezetéket teszem rá, de úgy nem működik. Sőt úgy sem, ha az USB testet is rátettem (az 5V-ot kivéve). Furcsa.... Ez pl. járható út szerintetek: Bővebben: Link Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
Igen, járható.
Megrendeltem egyet, de vissza is mondtam.
Nem lesz jó nekem, ez csak full speed eszköz, nekem meg hi-speed kell. Ez utóbbi sajnos méreg drága...
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
Mindenképpen kell rendes kapcsolat a GND és az adatbusz között, ha sokat szórakozol és túl nagy lesz a potenciálkülönbség az adatbuszon, akkor ki is nyírhatod mindkettőt. Az erősítőről válaszd le a földelést és kész.
Igen, mindenképp kell valami potenciálrögzítés szerintem is, bár nem találtam még rendes leírást az USB protokollról....
Az op. 2 ezért ki is esett... De szerintem kell valami müterhelés is PC felé, vagy nem?? Remélem nem nyírom ki...
Az USB specifikációjának kell utánanézni, amúgy maga a busz differenciális és oda-vissza forgalom van rajta ugye, a gyári megoldások optikai alapon oldják meg a leválasztást. Azt látom, hogy a legtöbb IC csak FullSpeed-et tud, szóval nem lesz egyszerű mutatvány. Amúgy megoldás lehet még nem az USB, hanem az XMOS és a DAC közötti galvanikus leválasztás ott legalább csak egyirányú az adatfolyam és ahogy látom így szokták megoldani.
Van high-speed is, de amint írtam nagyon drága... Bővebben: Link
Elsödleges szempont nem is a teljes leválasztás, hanem a független tápellátás lenne (csak a táp leválasztása). (a földhurkot meg tudom szüntetni, ha csak a DAC van az erösítöre dugva - a késöbbiekben amúgy is ez a terv)
A független tápellátáshoz nem kell más, mint más 5V-ról adni tápot az egész cuccnak, de a GND-k legyenek rendesen összekötve.
Ja igen, már próbáltam és nem igen jártam sikerrel, eddig.
Rájöttem viszont, hogy az USB kábel nagyban beleszól a dologba. A képen a két alsó kábellel nem működik. Az egyikkel fel sem ismeri az eszközt (amelyiken egy "mugli" sincs), a másikkal bár felismeri de nem lehet vele lejátszani (egy "muglis"). A felsővel (két "muglis") viszont működik!!! /kopp-kopp/
Még mindig szól...
A cikk szerinti R47-et tettem a földvonalba, így egy nagyon halk magas frekvenciás sípolás hallható (csak kb. max. 10-15cm-röl vehetö észre) ha a PC be van kapcsolva. De ha mellé teszem az ajánlott tekercskét is, megszünik. Lehet próbálkoznom kellene ferrit gyürükkel több helyen is. Mi lehet a fizikai oka a jelenségnek? A hozzászólás módosítva: Jan 5, 2016
Ezt találtam, azt hiszem jó irányban keresgélek.
Bővebben: Link "Please please please dont split your groundplane. The signals crossing the bridge need a return path and thus will create more noise on the board. You have two options, either use a continuous plane and keep analogue and digital signals away as far as you can physically move them, or crate a bridge between the planes (and only one to avoid loops) directly below those signals. If return current cant flow beneath signal wires, it will only go elsewhere on your board and create noise!" "Option 4 : two, joined at the power supply Bad idea, the return path will be a big ground loop that will run round the gap and transmit noise onto the entire board via the power supply. Also, very poor emc and esd protection as the high frequency created on one plane may just jump across the planes using the I2S wires and fry the chips!"
A dilemma továbbra is adott:
Egy 8 csatornás USB receiverrel megvalósítandó sokcsatornás DAC, szereó egyrétegü panelekböl összerakva úgy, hogy ne legyen benne fölhurok. Ja persze a végfok nem monoblokk (közösíti a csatornák földjeit, mint ahogy az elején a receiver is).... Két kézen fekvö megoldás létezik: - 1db többrétegü panelen (mind a 4 IC!), SMD-vel szerelt, minél kompaktabb, földfóliás(!) kivitel. Hátrány: otthon nem igazán legyártható panel, drága (pláne ha nem jön össze elsöre...). - minden sztereo csatornának galvanikusan szigetelt külön tápegységek + a végfok monoblokkosítása. Hátrány: hely és költségigényes. De nem adom fel, hátha találok valami jó kis kompromisszumot... Ami biztosnak látszik (bár még nem orvosoltam): a DAC gerjedését (3,3V ág áramának spontán kb. 10x-ezödése bizonyos hálózati kapcsolási események hatására) az okozta, hogy az IC digitális és analóg földjei nem az IC közelében, hanem a tápnál találkoztak (ld. fentebb). A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2016
Ez sem jó (lehetetlen teljesen hurokmentesíteni), de a kb. 5 széttépett verzióból egy lehetséges...
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2016
Mit találtam: Bővebben: Link
Ennyiért ajándék. Sajnos van 1-2 apróság ami nem tetszik rajta, ez a szerencsém...
Üdv!
Ha van egy I2S forrásom (pl.: RPi), amit csak kimenetként használok, akkor rakhatok rá párhuzamosan két eszközt? Az egyik egy I2S-t fogadó DAC, a másik pedig egy I2S - S/PDIF eszköz. Vagy érdemesebb multiplexelni, ha úgysem kell egy időben a kettő?
Szia!
Túl sokan nem vagyunk ezen a fórumon, ezért csak az én szerény tapasztalatomat tudom leírni. Én egy MiniDSP USBStreamert használok aminek 4 sztereó I2S adat kimenete van, az órajelek közösek (LR, Master, System). Erre rá tudok akasztani több eszközt gond nélkül (az én gondjaim másból fakadnak). Hogy a RPi hogy viselkedik nem tudom, valami Pi-s fórumon kellene inkább érdeködj szerintem. A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2016
Az én problémálmra visszatérve, találtam egy jó kis irodalmat hozzá!
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2016
De te több I2S adatkimenetet használsz ugyanannyi eszközhöz ha jól sejtem.
Az az USB streamer csak sok csatornás kimenetet biztosít, jelfeldolgozást nem? Neked mi a célod az egésszel?
Igen, több I2S adatkimenetet (összesen 8 csatorna), 4db sztereó DAC panelhez.
Nem, jelfeldolgozást nem csinál, az csak egy sokcsatornás aszinkron USB receiver (mellesleg az egyetlen amit ismerek a piacon!). A célom aktív többutas hangfal meghajtása, úgy hogy a DSP funkciókat (hangváltás/EQ) a PC láltja el megfelelö programmal.
Mi látja el PC oldalon a feladatot? Én szórakoztam régebben egy foobar DSP-vel.
Én dolgozom egy Zynq-es hangváltón, na jó a hangváltón azért bőven túlmutatna.
Az attól függ hogy minöséget akarsz-e vagy kompatibilitást...
Ez utóbbi egy DirectSound "system-wide" plugin, az EqualizerAPO. Remek kis program! Az elöbbi lehet valamilyen ASIO lejátszó beépített DSP-vel, pl. JRiver Media Center. Néztem én is a foobar-t anno, de nekem valahogy nem nyerte meg a tetszésem. Mi az a "Zynq"? A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2016
Ez jó, érdekel a projekt!!!
Én eddig a MiniDSP MiniSHARC-ot meg a Hypex DLCP-t ismerem mint elérhetö alternatívát, de egyik sem kifejezetten olcsó ha minden körítést egybeszámolok. Szóval hogy állsz vele?
En sokaig nezegettem a miniDSP termekpalettajat, de nem gyozott meg 100%-osan. Ha meg amugy is draga, akkor epitsuk magunknak.
Ott tartok, hogy szimulacioban mukodik az S/PDIF keretek fogadasa, illetve hardverben megvalositottam PWM-es kimenetet, amit egyenlore csak generalt szinusszal lehet etetni. Ez azert fontos, mert szeretnek kapcsolouzemu vegfokozatokat is csinalni. Azert Zynqet es nem egy szimpla Artix-7-es FPGA-t valasztottam, mert medialajatszast szeretnem benne megoldani (lejatszo, DLNA, BT A2DP). Szoval eleg nagy projekt. Eredetileg szakdolgozat lett volna belole, de lett egy praktikusabb temam, igy azt irom most. Ezt majd esetleg MSc diplomamunkanak. Addig meg kell egy pi, meg egy analog aktiv valtas, hogy tudjak kenyelmesen zenet hallgatni. Egyebkent szivesen veszek minden segitseget, akar be is szallhatsz a projektbe. Jelenleg egy Digilent ZYBO fejlesztopanelen szorakozok.
Mindenképp érdekel, de elég nagy falat ahogy Te is írtad. Nekem meg szerények a képességeim/lehetöségeim, én most tanulgatom csak a DAC-ok lelkivilágát, nem kifejezetten ez a szakmám.
Van valami konkétum ami nem tetszett a MiniDSP-ben? Analóg aktív váltást én is sokáig használtam a Linkwitz Pluto-imhoz anno. Nem nagy ügy, akár lyukraszteres próbapanelen is össze lehet dobni... (hátrány mindenképp, ha bonyolultabb az esetleges járulékos hangszínszabályozás, sokat kell tökölni az ellenálások, kondik cserélgetésével) Ha van egy elfogadható hangkártyád (pl. Asus Xonar D2x vagy felette), akkor az EqAPO-val ha más nem de ideiglenesen tökéletes rendszert kapsz a maga módján! Én meggondolnám... A digit. végfokok engem is érdekelnek, a Hypex panelekkel szemezgetek a mostani LM3886-ok utódjául. A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |