Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   264 / 383
(#) Ge Lee válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 30, 2015 /

Nem segít, melegedni a túlgerjesztés miatt melegszik. A mikrónál ez nem baj, mert sokkal előbb lesz meleg a tányér leves, mint a vasmag.
(#) (Felhasználó 46585) válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 30, 2015 /

Igen, ha túl nagy a kondi, akkor megint elkezd nőni a felvett áram.

A trafó melegedése ellen nem segít a fázisjavítás, de a ventillátor igen. De azért nem kell agyonhűteni, mert az lehet, hogy a trafó felülete hűvösebb lesz, a belseje attól még lehet 200 fok is.
(#) RoliNyh hozzászólása Dec 30, 2015 /

Oké, kösz mindenkinek. Túrok valami kondit akkor...
(#) erbe válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 30, 2015 /

Mikróban a trafó üzemszerűen mindig terhelés alatt van. Ponthegesztőként szintén, így értelmetlen dolog az üresjárati áramon rágódni, fázist javítani. Az a kondi, ami üresjáratban minimumra kompenzálja az áramot, terhelés alatt feleslegesen növeli az áramfelvételt, túlkompenzál. Ha feltétlen akarsz mellé tenni, terhelt állapotban kell minimumra állítani.
Idézet:
„üresjáratban 4.5A áramot kajál?”

Ennyire nagy áramút eddig még nem találtam. 0,7-1.3 A közöttiekkel találkoztam. Igaz, régebbiek voltak, nem az új "pillekönnyű" mikrókból.
(#) RoliNyh válasza erbe hozzászólására (») Dec 30, 2015 /

Valójában úgy fogom megcsinálni, hogy a primer oldalt kapcsolom szilárdtest relével, és egy monostabil multivibrátor fogja bekapcsolva tartani amíg szükséges. Kb max egy másodperc, vagy még annyi sem, litium cellák egymáshoz heggesztése miatt kell.

Itt ez a videó.

Ha megnézed, ilyen transzformátorom van nekem is. 40 másodpercnél a pofa kivesz belőle valami vasmagot ami elválasztja a primer és szekunder tekercset. Ki is írja, hogy azt tegyük vissza... Mondjuk én nem tettem vissza, lehet emiatt nőtt meg az áramfelvétel?
(#) (Felhasználó 46585) válasza erbe hozzászólására (») Dec 30, 2015 /

Miért kompenzálna túl? Az induktív összetevő nagysága ugyanakkora lesz terhelve is, meg terheletlenül is. Hiszen ez nem más, mint a trafó mágnesezőárama. Ami azért nagy, mert a trafó a telítés környékén dolgozik. Attól, hogy a trafót megterheljük, nem lesz kisebb a fluxus benne, vagy csak minimálisan. Terhelve a valós rész lesz nagyobb. A kondi csak ezt az induktív összetevőt fogja kompenzálni, semmi köze nincs a terhelt állapothoz. Vagyis nem fog túlkompenzálni.
(#) RoliNyh hozzászólása Dec 30, 2015 /

Az amúgy nem játszik, hogy esetleg zárlatos lehet a primer tekercs? Az magyarázat lenne a túl nagy áramfelvételre nem?

Mennyi egy ilyen trafó primer ellenállása? Mért már valaki?

Ha jól látom, a szigetelést veszi ki a primer- és a szekunder közül. Ajánlatos visszatenni életbiztonsági okokból.

Lehet zárlat is, de ezt ohmmérővel esetleg ki sem lehet deríteni, ha csak mondjuk 10 menetre terjed ki a rövidzár.
(#) RoliNyh válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 30, 2015 /

De abban van vaslemez is, mármint trafólemez... Be van csomagolva papírba... Azért látszik papírnak...

Akkor ez mágneses sönt benne, az a szerepe, hogy a szekunder oldali szórási induktivitást megnövelje, vagyis olyan, mintha a szekunderrel még sorba kötnél egy fojtót. Ezzel lehet csökkenteni a rövidzárási áramát a trafónak, vagy másképp megfogalmazva, nagyobb lesz a droppja, vagy jobban ejti terhelésre a feszültséget. A lényege annyi, hogy nem az összes fluxus fog kapcsolódni a szekunder tekerccsel, mert egy részét ez a mágneses sönt elvezeti. De ettől még ugyanannyi az áramfelvétel. Bizosan jól mérted ezt a 4,5 A-t? Nem tudom mennyinek kell lennie, de ez tényleg soknak tűnik. Persze, a mai világban...
(#) RoliNyh válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 30, 2015 /

Háromszor is megmértem, én sem akartam előbb elhinni... Először lakatfogóval, 4-5A között ingadozott, ahogy mozgattam a műszert. Gondolom bezavart a mágneses tér, mert a csatlakozási pontnál mértem, (mert csak ott válik szét a kábel két vezetékre).

Na erre rátettem sorba a multimétert, a lakatfogót meg levettem. De sajnos csak ilyen hoki vékony kábel van a multihoz, az meg el is kezdett szépen felmelegedni, úgyhogy nem kínoztam tovább. A multival kb 3.5A lett, de ez gondolom betudható a vékony vezetéknek...

Hm... hát akkor lehet, hogy ennyi, az annyi.
(#) Ge Lee válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 31, 2015 / 2

Igazi elrettentő videó, hogy hogy nem szabad! Valahol 1 perc környékén elkezdi visszafeszegetni a primert a magba. A huzal közvetlenül érintkezik a vassal, és ahogy tolja bele gondolom a lakk (zománc) is sérülhet.
(#) Ge Lee válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

Egy ilyen trafónál ha menetzárlatos lenne a primer azt hamar észrevennéd, mert azonnal lekoppantaná az automatát. Ennél már van olyan vastag a huzal, hogy a másik variáció miszerint a zárlat helyén egyszerűen elég (megszakad) a huzal már nem játszik.
(#) Robi85 hozzászólása Dec 31, 2015 /

Sziasztok.

Van nekem egy transzformátorom, de sajnos nem tudom, hogy mekkora lehet a teljesítménye.
Mellékeltem pár képet is róla.

Méretei: 12,5cm hosszú, 8,5cm széles, 7cm magas.
Primer: 0,7mm, Szekunder: 1,6mm-es dróttal van tekerve.

Kb mekkora lehet ez a trafó? Jó nehéz is.
(#) ferci válasza Robi85 hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

Szia!
A primer drót szerint 220-240 VA.. a szekundert is visszaszámolhatod, ha megméred a feszt, hogy szinkronban van-e vele. Az 5 amperre jó kb.
A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2015
(#) Robi85 válasza ferci hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

2x35v a szekunder. Kb hány watt lehet ez a trafó? Egy 270 wattos fetes erősítőhöz szeretném majd használni ami 4 ohm-on fog üzemelni egy aktív mélyládában.

Ha nem hajtod ki teljesen, menni fog.. a szekundere túl van méretezve, mert arról lejöhetne 350 VA is, de a primer közel se tud ennyit folymatosban.
(#) Robi85 válasza ferci hozzászólására (») Dec 31, 2015 /

Rendben. Köszönöm szépen az infót. És BUÉK minden fórumozónak.

Oké, köszi és viszont is.
(#) RoliNyh válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 1, 2016 /

Én igazából nem vágtam szét a vasmagot, hülyeségnek tartom, épp az említett hibalehetőséégek miatt.
Csak levágtam a szekunder tekercselés kilógó részét, majd szépen kiütögettem a lemezek közül, így a primer tekercselést egyáltalán nem veszélyezteti semmilyen mechanikai sérülés...

BOLDOG ÚJ ÉVET mindenkinek!
(#) RoliNyh hozzászólása Jan 3, 2016 /

Sziasztok!

Lenne egy (hülye) kérdésem...
Egy ilyen (mikrosütő) 50Hz -es hálózati transzformátor, képes egyenirányított 100Hz félhullámú "impulzusüzemben" működni?
Tehát a primer tekercs előtt egyenirányítóhíd, és arról megy a primerre a nafta...
Vagy mindenképp szükséges az áramirány fordulása a működéshez?
(#) ferci válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 3, 2016 /

Szia!
Ezt inkább ne próbáld ki, mert cserélheted a biztiket és a graetzeket.
(#) gordonfreemN hozzászólása Jan 7, 2016 /

Sziasztok!

Van egy toroid transzformátorom. párban két-két primer kivezetéssel. Mindkettő 2.5Ohm. Hogyan állapithatnám meg a primer 230-as kivezetéseket? Semmi információ nincs róla se rajta.
(#) Sebi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Világosabban kellene fogalmaznod...
Idézet:
„Van egy toroid transzformátorom. párban két-két primer kivezetéssel.”

Ezt értem. Lehet 2db 110V, amit sorba kell kötni - ha egyáltalán hálózati trafód van.

Idézet:
„Hogyan állapithatnám meg a primer 230-as kivezetéseket?”

Mintha meg lennének az előbb említettek alapján...
(#) gordonfreemN válasza Sebi hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Tudom hogy kettőharmincas, mert hálózati feszültségről működő eszközből lett kiépitve, de vagy 3 éve és már nem emlékszem a kivezetésekre.
(#) ferci válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Tehetnél fel egy képet is róla, berajzolva a kivezetések közé, hol méred azt a pár ohmot.
(#) Sebi válasza gordonfreemN hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

Akkor a szekunder(eket) próbáld felderíteni a huzalvastagság alapján. Azok nyilván vastagabb drótból vannak - feltéve, hogy nem leválasztó trafó volt.
(#) gordonfreemN válasza ferci hozzászólására (») Jan 7, 2016 /

lila-barna 2,5
Szürke-kék 2,5
sárga-sárga 0,3
fekete-piros-fekete 0,6-0,3-0,6

bármi más kombináció 300+ kOhm
ha rövidrezárok két ellentétes tekercset akkor 5kOhm
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
Következő: »»   264 / 383
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem