Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Nem segít, melegedni a túlgerjesztés miatt melegszik. A mikrónál ez nem baj, mert sokkal előbb lesz meleg a tányér leves, mint a vasmag.
Igen, ha túl nagy a kondi, akkor megint elkezd nőni a felvett áram.
A trafó melegedése ellen nem segít a fázisjavítás, de a ventillátor igen. De azért nem kell agyonhűteni, mert az lehet, hogy a trafó felülete hűvösebb lesz, a belseje attól még lehet 200 fok is.
Mikróban a trafó üzemszerűen mindig terhelés alatt van. Ponthegesztőként szintén, így értelmetlen dolog az üresjárati áramon rágódni, fázist javítani. Az a kondi, ami üresjáratban minimumra kompenzálja az áramot, terhelés alatt feleslegesen növeli az áramfelvételt, túlkompenzál. Ha feltétlen akarsz mellé tenni, terhelt állapotban kell minimumra állítani.
Idézet: „üresjáratban 4.5A áramot kajál?” Ennyire nagy áramút eddig még nem találtam. 0,7-1.3 A közöttiekkel találkoztam. Igaz, régebbiek voltak, nem az új "pillekönnyű" mikrókból.
Valójában úgy fogom megcsinálni, hogy a primer oldalt kapcsolom szilárdtest relével, és egy monostabil multivibrátor fogja bekapcsolva tartani amíg szükséges. Kb max egy másodperc, vagy még annyi sem, litium cellák egymáshoz heggesztése miatt kell.
Itt ez a videó. Ha megnézed, ilyen transzformátorom van nekem is. 40 másodpercnél a pofa kivesz belőle valami vasmagot ami elválasztja a primer és szekunder tekercset. Ki is írja, hogy azt tegyük vissza... Mondjuk én nem tettem vissza, lehet emiatt nőtt meg az áramfelvétel?
Miért kompenzálna túl? Az induktív összetevő nagysága ugyanakkora lesz terhelve is, meg terheletlenül is. Hiszen ez nem más, mint a trafó mágnesezőárama. Ami azért nagy, mert a trafó a telítés környékén dolgozik. Attól, hogy a trafót megterheljük, nem lesz kisebb a fluxus benne, vagy csak minimálisan. Terhelve a valós rész lesz nagyobb. A kondi csak ezt az induktív összetevőt fogja kompenzálni, semmi köze nincs a terhelt állapothoz. Vagyis nem fog túlkompenzálni.
Az amúgy nem játszik, hogy esetleg zárlatos lehet a primer tekercs? Az magyarázat lenne a túl nagy áramfelvételre nem?
Mennyi egy ilyen trafó primer ellenállása? Mért már valaki?
Ha jól látom, a szigetelést veszi ki a primer- és a szekunder közül. Ajánlatos visszatenni életbiztonsági okokból.
Lehet zárlat is, de ezt ohmmérővel esetleg ki sem lehet deríteni, ha csak mondjuk 10 menetre terjed ki a rövidzár.
De abban van vaslemez is, mármint trafólemez... Be van csomagolva papírba... Azért látszik papírnak...
Akkor ez mágneses sönt benne, az a szerepe, hogy a szekunder oldali szórási induktivitást megnövelje, vagyis olyan, mintha a szekunderrel még sorba kötnél egy fojtót. Ezzel lehet csökkenteni a rövidzárási áramát a trafónak, vagy másképp megfogalmazva, nagyobb lesz a droppja, vagy jobban ejti terhelésre a feszültséget. A lényege annyi, hogy nem az összes fluxus fog kapcsolódni a szekunder tekerccsel, mert egy részét ez a mágneses sönt elvezeti. De ettől még ugyanannyi az áramfelvétel. Bizosan jól mérted ezt a 4,5 A-t? Nem tudom mennyinek kell lennie, de ez tényleg soknak tűnik. Persze, a mai világban...
Háromszor is megmértem, én sem akartam előbb elhinni... Először lakatfogóval, 4-5A között ingadozott, ahogy mozgattam a műszert. Gondolom bezavart a mágneses tér, mert a csatlakozási pontnál mértem, (mert csak ott válik szét a kábel két vezetékre).
Na erre rátettem sorba a multimétert, a lakatfogót meg levettem. De sajnos csak ilyen hoki vékony kábel van a multihoz, az meg el is kezdett szépen felmelegedni, úgyhogy nem kínoztam tovább. A multival kb 3.5A lett, de ez gondolom betudható a vékony vezetéknek...
Hm... hát akkor lehet, hogy ennyi, az annyi.
Igazi elrettentő videó, hogy hogy nem szabad! Valahol 1 perc környékén elkezdi visszafeszegetni a primert a magba. A huzal közvetlenül érintkezik a vassal, és ahogy tolja bele gondolom a lakk (zománc) is sérülhet.
Egy ilyen trafónál ha menetzárlatos lenne a primer azt hamar észrevennéd, mert azonnal lekoppantaná az automatát. Ennél már van olyan vastag a huzal, hogy a másik variáció miszerint a zárlat helyén egyszerűen elég (megszakad) a huzal már nem játszik.
Sziasztok.
Van nekem egy transzformátorom, de sajnos nem tudom, hogy mekkora lehet a teljesítménye. Mellékeltem pár képet is róla. Méretei: 12,5cm hosszú, 8,5cm széles, 7cm magas. Primer: 0,7mm, Szekunder: 1,6mm-es dróttal van tekerve. Kb mekkora lehet ez a trafó? Jó nehéz is.
Szia!
A primer drót szerint 220-240 VA.. a szekundert is visszaszámolhatod, ha megméred a feszt, hogy szinkronban van-e vele. Az 5 amperre jó kb. A hozzászólás módosítva: Dec 31, 2015
2x35v a szekunder. Kb hány watt lehet ez a trafó? Egy 270 wattos fetes erősítőhöz szeretném majd használni ami 4 ohm-on fog üzemelni egy aktív mélyládában.
Ha nem hajtod ki teljesen, menni fog.. a szekundere túl van méretezve, mert arról lejöhetne 350 VA is, de a primer közel se tud ennyit folymatosban.
Rendben. Köszönöm szépen az infót. És BUÉK minden fórumozónak.
Én igazából nem vágtam szét a vasmagot, hülyeségnek tartom, épp az említett hibalehetőséégek miatt.
Csak levágtam a szekunder tekercselés kilógó részét, majd szépen kiütögettem a lemezek közül, így a primer tekercselést egyáltalán nem veszélyezteti semmilyen mechanikai sérülés... BOLDOG ÚJ ÉVET mindenkinek!
Sziasztok!
Lenne egy (hülye) kérdésem... Egy ilyen (mikrosütő) 50Hz -es hálózati transzformátor, képes egyenirányított 100Hz félhullámú "impulzusüzemben" működni? Tehát a primer tekercs előtt egyenirányítóhíd, és arról megy a primerre a nafta... Vagy mindenképp szükséges az áramirány fordulása a működéshez?
Szia!
Ezt inkább ne próbáld ki, mert cserélheted a biztiket és a graetzeket.
Sziasztok!
Van egy toroid transzformátorom. párban két-két primer kivezetéssel. Mindkettő 2.5Ohm. Hogyan állapithatnám meg a primer 230-as kivezetéseket? Semmi információ nincs róla se rajta.
Világosabban kellene fogalmaznod...
Idézet: „Van egy toroid transzformátorom. párban két-két primer kivezetéssel.” Ezt értem. Lehet 2db 110V, amit sorba kell kötni - ha egyáltalán hálózati trafód van. Idézet: „Hogyan állapithatnám meg a primer 230-as kivezetéseket?” Mintha meg lennének az előbb említettek alapján...
Tudom hogy kettőharmincas, mert hálózati feszültségről működő eszközből lett kiépitve, de vagy 3 éve és már nem emlékszem a kivezetésekre.
Tehetnél fel egy képet is róla, berajzolva a kivezetések közé, hol méred azt a pár ohmot.
Akkor a szekunder(eket) próbáld felderíteni a huzalvastagság alapján. Azok nyilván vastagabb drótból vannak - feltéve, hogy nem leválasztó trafó volt.
lila-barna 2,5
Szürke-kék 2,5 sárga-sárga 0,3 fekete-piros-fekete 0,6-0,3-0,6 bármi más kombináció 300+ kOhm ha rövidrezárok két ellentétes tekercset akkor 5kOhm A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |