Fórum témák
» Több friss téma |
Napok ota nezegetem a rajzokat. Van olyan amiben van aramvalto es olyan is amiben nincs. Utobbi honnan tudja, hogy rovidzarba kerult mondjuk a DC 5V? Jo osszefoglalo, erdekes hogy csinalnak tapot 1T forwarddal is, de aranyaiban keveset.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2016
Ha néhány oldalt visszalapozol leírtuk hogy mit kell csinálni vele hogy szinte bármit meghajtson (a Laci még képet is csatolt). Ha korlátozod a rezonáns körben folyó áramot akkor ki fogja bírni a rövidzárat, erre is vannak egyszerű megoldások (dióda a rezonáns kondikon).
A hosszú távú rövidzárra (pl. buliban széttaposott vagy a húzgálás miatt sérült és összeérő hangszórókábel) meg lehet csinálni kiegészítő megoldásokat (a 494-el készült tápomban ilyen is van, néhány s rövidzár után letilt, és csak egy újbóli ki-be kapcsolás után reszetelődik azaz indul újra).
Milyen anyagból van az ETD34? N27, N67, N87, N97? utóbbi a legjobb minőségű az EPCOS kínálatából.
Mennyire melegszik? A ferritek veszteségi minimuma 50-100°C között van, így ha a magod 50-80°C között van, akkor nem kell izgulni, teljesen jó neki! (ezt is már sokszor mondtuk - Szendi, belerakod a cikkbe? minden hónapban elhangzik ez a kérdés, hogy nem baj, hogy meleg -e a mag)
Amikor nézelődtem a neten, láttam olyat, ahol közvetlenül hajtja, de láttam olyat is, hogy tranyókkal. Ha nem lehet közvetlenül hajtani ezeket, inkább veszek másféle FET-et, de még nem tudom milyet.
Rövidzárvédelem csak arra kéne, hogy az erősítő építés során valami zárlat miatt ne füstöljön el a táp. Áramváltót nincs kedvem tekercselni, ezért kérdeztem.
Vettem, beleteszem. Egyelore probalom felfogni az aramkorlatokat. Ami meg kellene de elfelejtettem, hogy a sarga szalagot hol lehet kapni.
Sziasztok! Szeretném megépíteni Skori önrezgő rezonáns tápját 400, illetve 700W-os változatban. Eddig a 2-300W-osból többet is építettem, azok azóta is szépen működnek, IRF740, illetve 840-nel is.
Gondolom a 400W-hoz ezek a FET-ek már nem elegendőek. Vagy a 740 jó még a 400W-hoz? Tudnátok nekem ajánlani olyan típusokat, amikkel ezt a két fent leírt teljesítményt meg tudnám lépni? A 400W-ra egy nagyobb ATX táp trafóját szeretném használni. A 700W-os táphoz milyen magot ajánlotok? 70-75V-ra van szükségem, közel 10A-el. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2016
Szia!
FET: STP23NM50N Trafó: ETD49 (3C90 elég) A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2016
Szia!
Köszönöm a segítséget! Ezt a fetet használjam a kisebb táphoz is?
Pénz kérdése.
Jobb lesz vele, kisebb a csatorna ellenállás, kevésbé melegszik, kisebb borda is elég.
Teljesen igazad van, megnézem, hol és milyen áron kapok ilyen feteket, ha ez kell hogy jó legyen, akkor ez lesz.
Köszi!
Sajnos az ilyen 7-800W-oknál zsebbe kell nyúlni.
Esetleg az IRF740 alkalmas ilyen teljesítményre 4 darabbal teljes hídban(Full-Bridge), de az egy másik világ már, meg nem is biztos, hogy megéri szenvedni vele csak ha sok van a fiókban.
Annyira nincs sok belőle, hogy megérje kínlódni a teljes híddal.
Nem lenne gond ezzel a fettel, de sehol sem találom, hol vehetnék belőle.
Pl. itt: Bővebben: Link
Valóban gyenge lesz az IRF740, de a legegyszerűbb megoldás, ha párhuzamba kötsz belőlük kettőt.
400W-ra egy ETD34 és az EI33 (PC táp trafó gyakran ez a méret) is elég. 700W-ra meg egy ETD39. itthon EPCOS-t könnyebben lehet venni, N87 minőségben (TME, Farnell, FDH, RET). N97-ből többet is ki lehet hozni, N67-ből pedig kicsit kevesbebet (vagy eggyel nagyobb méretet kell használni).
Azért az ETD49 elég nagy erre a méretre (>1kW, de inkább 2-3kW-ra célszerű a használata). A 3C90 meg elég drága és veszteséges anyag (EPCOS anyagai itthon jóval olcsóbbak).
Az IR21xxx sorozatú félhidmeghajtók mennyire bírják a melegedést, kinek mi a tapasztalata?
IR21531-el hajtok meg 2db SPP20N60C3 FET-et. Qg = 87typ / 114max nC 60kHz-en langyos, de 140kHz-en már elég meleg lesz az IC. Hajlamos ez elszállni a melegedéstől, illetve mennyire bírja a melegedést? Esetleg célszerű lett volna a kimeneteit tranyókkal megtuningolni, hogy inkább azok disszipáljanak? Elvileg 140kHz * 2 * 114nC = 32mA + az IC saját fogyasztása, ez nem tűnik soknak, hacsak nem számolok rosszul, vagy ha a gyakorlatban mégis több valamiért (de majd megmérem ha lesz rá energiám). Az IC 13,2V-ról üzemel.
140Khz-nél szerintem a holtidő a legnagyobb probléma. Kimenete MOSFETes, így a hőmérséklet növelésével Rdson nő, azaz a meghatjási veszteségek nőnek. Így elvileg lehetőség van hőmegfutásra nál.
Az IC disszipációja az úgy jön ki, hogy az előbbi árammal megnézed hogy a vezstségek hogyna oszlanak meg a gate ellenállás, az IC belős ellnállása (nagy), és a FET belső gate ellenállás (1-2 Ohm szkott lenni) között. Szerintem érdemes 100nC-nál bebikázni, legalább a kikapcsolást mondjuk egy MMBT3906-tal.
140 kHz-en ugyan nem mértem, de jóval alacsonyabb két frekin kb. dupla áramot vett fel az IC, tehát ez is még melegít rendesen.
Az npn-pnp-s meghajtás meg ezt leveszi az IC-ről, a meghajtott fetnek is jobb lesz a meredekebb fel-és lefutó élű jel.
Urak, jol ertem hogy ennel a tipusnal ay R2-n valosul meg az aramkorlat? Bővebben: LinkItt meg az R516-on?Bővebben: Link Utobbinal mi tortenik, ha a 12 volt kerul zarlatba?
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2016
Igen. R2-n egyrészt fűrészáramfolyik, tehát ahhoz komparál az IC. Másrészt ha a rajta eső feszültésg elér egy értéket, akkor ugye az az áramkorlát.
A másiknál valóban a szekunderen mér áramokat. A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2016
Hello! Igen, ez a mi tervünk. Én tettem fel. Valóban nincs benne védelem. Nem kell rövidrezárogatni. Utólag elég rossz bármit is csinálni vele. Egyébként két izmos fettel a rövidzárlatot is bírta nálunk valami csoda folytán, mert véletlenül sikerült létrehozni egyet.
Ha vársz, vagy megnézed pár oldallal előrébb a posztokat, akkor már két nyákterv készült a rövidzár védelemmel. Videót is raktam fel. De rajta vagyunk, hogy egy újat tervezünk, ami megfelel szinte minden követelménynek amit ki lehet hozni ebből az egyszerű IC-s tápból.
Veled nem foglalkozott senki?
Én készítek 24-25V tápot PC tápból bontott trafókkal. 350W-ot simán ki lehet hozni. Nem kell spáci FET-sem, mert IRF740 megteszi. A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
Mindenképp lesz róla. Dokumentáció kell mit csinálunk.
Hello Mindenki! Javaslom alkalmazni az elfogadhato merteku panel hiba fogalmat olvasaskor. Pepe tapjai mukodnek, balhet meg nem szivesen olvasnek megint... Majd a cikkben ki lehet terni arra, hol lenne javithato a tap, peldaul nyak oldalon stb. En szeretettel varom a leirast. Tegnap az X1 Y1 kondis reszt behuztam Skorito es irtam a szigetelesekrol is. Par nap es kiteszem ami van.
A hozzászólás módosítva: Jan 2, 2016
Idézet: Csakhogy ez nem így működik. A rövidzár sosem szándékosság miatt alakul ki hanem előre nem látható (vagy éppen látható) okok miatt, és simán okozhat tüzet. Mert ugye a táplálandó eszköz is bármikor lehet zárlatos. Egyszer végignéztem egy olyat, hogy a zárlatba ment FET tokja finoman megnyílt, elkezdte kifújni magából az őt működtető füstöt, majd jött vele 15mm-nyi lángcsóva is.„Nem kell rövidrezárogatni.” Vagy az 50Hz-es trafó elé sem teszel biztit ilyen alapon hogy azt sem kell rövidrezárogatni? Annál a huzalt megvédi a bizti, ami mondjuk 300ms alatt kiolvad, de a FET simán tönkremegy ennyi idő alatt. És a pillanatnyi rövidzár csak egy dolog, mi van ha eltelik 2-3 perc vagy több is mire az meg van szüntetve? Erre is fel kell készíteni a tápot, már csak azért is, mert nagyon nem mindegy hogy beteszel pluszban mondjuk 200Ft-nyi alkatrészt és meg van oldva a dolog, vagy egy esetleges hiba után ki kell az egészet bányászni a dobozból, leforrasztani a kábeleket, megkeresni a hibás alkatrészeket, kicserélni őket, letakarítani a régi pasztát felkenni az újat, stb. stb. Spórolni nem ezzel kell, és nem is érdemes, hidd el.
Üdv!
Készül a tápom 1kW-os verziója. A FET-ek és a kimeneti diódák hűtésével vagyok meglőve kicsit - kifogytam. Hol lehet kapni értelmes áron bele valókat? (képek)
Rajz es nyakterv kellene az itelethez. HE Storeban nincs alkalmas joszag? HQt javaslom meg.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |