Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Quad 405-ös erősítő tapasztalatok és hibák
Lapozás: OK   35 / 400
(#) sound.man válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 1, 2008 /

Nekem a gerjedést a kondi szüntette meg a végtranyónál.
(#) sound.man válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 1, 2008 /

Igen oda. Nem tudom nekem nem cseszte el a hangját szerintem... Azután miután betetettem a kondit a gerjedés megszűnt.
(#) válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 1, 2008 /

Idézet:
„A bázis kollektorra kötötted?
Mert az el is cseszi a hangját”

Huhh...tényleg? én anno ki sem próbáltam kondi nélkül, egyből betettem B-C közé, mert akkor még nem volt szkópom hogy megnézzem a gerjedést...Kondi nélkül ki sem próbáltam. Ezek szerint nélküle lehet hogy jobb hangja lesz?
(#) farádiusz hozzászólása Márc 1, 2008 /

Az év kérdése:ha kimegy 50v a kimeneten és a végtranyók tökéletesek,mi lehet még ami kiteszi az 50v-ot???
Ha valaki vágja az írjon. Köszike....
(#) farádiusz válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 1, 2008 /

15ÉVES KB.

Egy barátomé,de többet bütyköltem már mint a sajátomat!
De ez most úgy tünik,hogy ki fog rajtam!

Semmi ötlet???
(#) soos csaba hozzászólása Márc 1, 2008 /

Helosztok!na rajodtem hogy miert gerjed az erositom.Az ic a hibas,ha NE 5534-est teszek bele gerjed az erosito es a nyugalmi arama eleri a 100miliampert,meg olyan zugas haladszik a hangszoroban,de ha TL 071-est teszek bele akor mar megszunik a gerjedes es a nyugalmi arama 0-lessz,es a hangszoroban nem haladszik semmi zaj,egyebkent az helyes hogy 0 a nyugalmi arama ha TL 071-es van bene?,es miert nem akar mukodni rendesen NE 5534-esel?.Maskulonben meg nem irtatok meg hogy mennyi is kell hogy legyen a nyugalmi arama a Quadnak.Ha tudtok segitsetek.
(#) sound.man válasza farádiusz hozzászólására (») Márc 1, 2008 /

Én átnézém a helyedbe amit simpi berajzolt meg kicsrélném a műveleti erősítőt mert nekem amikor az rossz volt akko kitette a tápfeszt a kimenetre. Szenvedtem vele jó sokat utána kicsréltem a műveleti erősítőt mint utólsó reményt és beindult.

A biztik 3voltak patt. és zárlatos lett a jack dugó és süss fel nap!!! Köszönöm az infót! Neki is ülk.
És még 1 kérdés,a bc 182b helyett jó a bsy56 8730 tranyó?

Mégegyszer köszi...
(#) soos csaba válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 1, 2008 /

De akor miert gerjed az NE 5534-esel es a Tl 071-esel pedig nem,a rajz szerint kellene menjen NE 5534-esel is,es azal meg pont baja van,pedig tiszta ujakat vedtem,nem valami hasznaltat tedtem bele,tenyleg nem ertem hogy miert csinalja ezt a gerjedest.
(#) soos csaba válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 1, 2008 /

Hu ezt nem tudnad pntosaban elmagyarazni,pontosan mit is kene vele csinaljak,hogy ne gerjedjen.Egyebkent a tranyoim:MJE 340,BC 640,BC 556b,MJE 15031G,MJ 15003G,ezek jok bele gondolom?.
(#) soos csaba hozzászólása Márc 1, 2008 /

Na megvan a problema!Ha NE 5534-est hasznalok akor bekel teni az 1-es es a 8-as lab koze az 1,5kilohmos,es a 470 pikos kondit,akor megszunik a gerjedes.A regi rajzrol lestem le akor meg LM 301A muveleti erositot hasznaltak a Quadba.Na mindegy az a fo hogy MUXIK KIRALYUL!! .A segitseget pedig Koszonom!!
(#) videokartyab válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 1, 2008 /

Csaba szerinted az én problémám is megoldódna ha beiktatnám ezt a két alkatrészt? Bár nálam nem értem miért nem vesz fel rendesen áramot.Nekem is NE5534-es van benne. Azthiszem van valahol nekem is egy TL 071-esem ahoz hogy ezt rakjam bele kell valamit átalakítani?Valaki segítsen???
(#) soos csaba válasza videokartyab hozzászólására (») Márc 1, 2008 /

Szevasz!ki kell hogy probaljad oszt majd meglatod hogy hogy megy,de csak az NE 5534-esnel kell hogy beiktasad azt a 2 alkatreszt,de ha veletlenul csak gerjed az NE 5534-esel akor is ha bene van az 1,5k,meg a 470pikos kondi akor noveld meg a kondi erteket 680pikosra es a gerjedes megszunik.En is most 3Quad panelt tesztelgetek epen es NE 5534-es muveleti erositot hasznalok mindegyikbe,es gerjedet,meg nem volt ott az a ket alkatresz.Az egyiknel pl bevalt az hogy beteszem az 1,5k,meg a 470pikos kondi de a masik panelemnel meg mindeg gerjedt egy kicsi,es a 470pikos kondit lecsereltem 680 pikos kondira,es azonal megszunt a gerjedes.En ezt tudom neked tanacsilni.
(#) videokartyab válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 1, 2008 /

Jövő héten ki fogom próbálni egy TL-071 essel.Most sajna nem vok itthol.Ja és ahoz ugye ki kell venni az R4-et 33K ellenálást.
249c helyett mi lehet berakni.De ha lehet valaki egy pontos leírást adjon már mj és bd tranyókból-és ha lehet TO-220 as tokozású legyen.
(#) hapro válasza videokartyab hozzászólására (») Márc 1, 2008 /

Hali!
MJ21194 abszolút csereszabatos a BD249c-vel. Jobb hangú QUAD-od lesz tőle az már egyszer biztos és sokkal üzembiztosabb, meg persze drágább is! Igaz kicsit nagyobb méretügyileg, de befér még a TO-220 helyére. lábtávolság és lábkiosztás meg ugyanaz. Darabja boltokban kb 1200Ft. Ha a gyártól rendeled közetlen akkor 21USD szállítási költség mellé a tranyók darabja 3USD. Pár nap alatt itt vannak, én is mindig a gyártól rendelek közvetlen, ugyanis az biztos nem hamis! Ha meg többet rendelsz akkor meg egyensen olcsóbb mint itthon a boltokban. 6db-tól máris olcsóbban jössz ki mint itthon vennéd.

Zoli
(#) soos csaba válasza videokartyab hozzászólására (») Márc 1, 2008 /

Hali!it a rajz es nezd meg hogy mit kell alakitani,ha a te rajod nem egyezik ezzel veletlenul.Az a lenyeg mint mar mondtam hogy ha NE 5534-es muveleti erositovel hajtod akor kell az 1-es es a 8-as labra az 1,5kohmos ellenalas es a 470(680)pikos kondi sorosan,csak TL 071-es ic eseten nem kell az a 2 alkatresz,mert TL-el nem gerjed az erosito,legalabis nekem igy viselkedet.Sok szerencset!
(#) videokartyab válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 1, 2008 /

A képen amit küldtél mi a CMRR
(#) videokartyab válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

Hali és a müveleti erősítő okozhat olyan problémát hogy az erősítő nem vessz fel rendesen áramot.És hogy eddig csak az NE5534 nél olyan 10-11 voltot mértem 15-18 helyett.Vagy esetleg ezt egy kissebb tranyó is okozhatja.
(#) soos csaba válasza videokartyab hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

Szevasz!Nekem NE 5534-esel mint TL 071-esel ugyan olyan voltot mertem,kulombseg nem volt,mindegyiknel BZX 15-os cener diodat hasznaltam,nagyon jo a Quadba,de ha pl mas cenert hasznalok akor mar nem merek kereken 15V-ot,hanem csak 13,8-at egyik odalba,amasik oldalba pedig 14V-ot,szoval van egy kis elteres,en neked a BZX-et ajanlom,de nezd meg aZ R7,R8,R9,R10 ellenalasokat is hogy meg van e az ertekuk rendesen,8,2kilosok kell hogy legyenek,mind a negynek,R7-R8 osze van kotve parhuzamosan,ugyanugy R9,R10 is,es igy 4,1kilot kell hogy merjel,ha nagy elterest mersz akor az is okozhatja azt hogy csak 10-11Voltod van.Egyepkent hany voltrol jaratod a Quadodat?,milyen tranyokat hasznalsz benne?.De hogy nem vesz fel neked rendesen aramot,hogy erted?,ha tokig nyomod a hangerot akor torzit mint allat?
(#) hapro válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

Hali!

Zener diódáknak van szórása, szóval egy jobb minőségű végfokhoz illik azért összeválogatni őket is. Ha pedig nem éri a tápfesz a megfelelő értéket, akkor az előtét ellenállások értéke magas, így túl sokat esik rajtuk a feszültség, és a zenerek nem tudják betölteni szerepüket, mert alapban kevesebb fesz jut rájuk mint amennyit elő kéne állítaniuk. minimum 1-2Volttal nagyobb fesz kéne neki, hogy rendesen tudjon működni. Egyébként a 13,8V és a 14Volt símán belefér a szórásba szerintem.

Zoli
(#) soos csaba hozzászólása Márc 2, 2008 /

Ja es megvalami,a kozepfeszultseged beall rendesen?.Mondjuk pl ha +- 50V-rol hajtod,akor ha a kimenetre teszed a muszernek az egyik papucsat a masikat pedig ha a +ra ha a -ra teszed ott is 50v-ot kell merjel mind ket oldalban,ha nics meg ez az ertek akor valamelyik tranyonal bibi van,vagy a 120pikos kondinal,volt olyan is nakem hogy nem volt megfelelo a 120pikos kondi es a kozepfeszem nem alt be,de ez mastol is lehet,pl ha a muveleti erositonel nem stimel valami,vagy a final tranyok betaja nem egyezik,nagy elteres van egymastol.
(#) promise válasza hapro hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

Az MJ 21194 az TO3-s tokozású, Te szerintem az MJL 21194-re gondoltál BD249 helyett.
(#) soos csaba válasza hapro hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

Teljesen igazad van Hapro!egyet ertek veled!.En mikor 13,8V,es 14V-ot mertem akor ZY 15-os cenert hasznaltam,es az ellenallasaim fix ertekuek voltak.
(#) hapro válasza promise hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

Igazad van, arra gondoltam..
Tehát BD249c helyett MJL21194
És mondjuk 2N3055 helyett MJ21194
(#) promise válasza hapro hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

Pontosan.
Itt van az asztalomon MJ és MJL is...
(#) hapro válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

(Csak úgy mindenkinek..meg neked is ha esetleg nem tudnád és szeretnél zenert mérni) Zenert a legegyszerűbben úgy lehet kimérni, hogy a plusz tápot polaritás helyesen egy ellenállással sorba rákötöd a zener másik végét meg egyszerűen a testre kötöd. A zener két lábán meg méred a feszültséget mekkorára szabályoz le. És kész.
Az ellenállás értékét meg a ráadott feszültség határolja be. De ha mondjuk 1kohmra választod meg és ésszerűen magasabb a feszültséged mint a zener feszültsége akkor nagy valószínűséggel sikerrel le tudod majd mérni.

Zoli

(#) soos csaba válasza hapro hozzászólására (») Márc 2, 2008 /

Kossz az infot majd kiprobalom igy is!
(#) videokartyab válasza soos csaba hozzászólására (») Márc 3, 2008 /

Hali mindenkinek
Köszönöm a válaszokat tehát tápfeszültséget eddig csak +-30V adtam azt labortápról és akkor láttam az analóg jelzőn hogy nincsen áramfelvétel, ja full hangerőn 0,6-07A áramfelvétel és torzít.
Próbáltam +-42 - 43 V-al semmi nem változott.
Most nem sokára lessz +-50V - om és meglátjuk mi a helyzet. Cseréltem NE5534-et TL-071-re semmi változás.Z.Dióda asszem BZX56c15 van.Nemsokára írok mi a helyzet +-50V-on.
Következő: »»   35 / 400
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem