Fórum témák
» Több friss téma |
Szevasz!jo volna ha tenel fel kepeket az erositorol,a nyomtatot aramkorerol meg a beultetet alkatreszekrol,hatha tobet tudunk mondani.Lehet hogy aramkor szakadasod van valahol csak nem latszik,en a hejedben lemernem az aramkoroket is hogy nincs e valahol szakadas esetleg zarlat.Ja es meg mindeg nem irtad meg hogy meg van e a kozepfeszed,meg hogy milyen tranyokat hasznalsz a Quadodba??.Es meg valami menyi feszt mersz ha a kimenet es a GND koze teszed a meromuszert?
Ja es meg valami,nekem gyanus az a cenerdioda,igaz meg ilyenel nem talalkoztam,neztem az interneten is de adatot nem talaltam rola,de valaki aki talalkozot ilyen tipusal az majd megmondja hogy jo a Quadba vagy sem.En kicserelnem a cenereket BZX 15-osre,vagy mas tipusura,persze 1Amperes terhelhetosegure,de ez az en velemenyem halgas meg masokat is :yes:
Hali
Mindent megtaláltok az általam épített quadról Ittttt Az urbán féle cuccokat kell nézni. Végtranyóknak BD249C-BD242C használok. Mértem PN-átmenetet de azthiszem ott lessz valami galiba mert a 2db 249C-nél nagyon nagy különbségek voltak a béták között. Ugy tudom hogy ez is okozhat torzulást ha a két tranyó nincsen párban egyeztetve.Most szereztem BD245A-t eredeti Videoton tévéből na azokon már igencsak stimmelt a B. ki fogom próbálni azokkal is.Tegnap este méregettem és igencsak melegedett kicsi hangerőre. Képeket nem nagyon tudok csinálni de nemsokára megpróbálom(kollégista vagyok). Az tuti szálfolytonossággal már nem lehet probléma forrásztás kizárva. A panelt pedig fotózással készítettem igen jó minőségű lett. Bár ha valahol szakadás van akkor nem is szólna nem?? ![]() Mennyit kellene mérni a gnd és kimenet között?
Szeva!a GND es a kimenet kozot ha persze lekotod a bemenetet a GND-re akor olyan 1,4-8 milivoltot,DC szintet,legalabis en enyit mertem az en erositoimnel,ez mar nagyon jo elfogadhato ertek szerintem.
![]()
Szevasztok!Volna egy kerdesem,megpedig az hogy a tekercshez tul kozel van az ellenalast tarto rez athidalok,es az nem befolyasolja a tekercs frekvenciajat?.Es meg egy,a kepen jol lathato az ellenallas 4 menete 1mm-es drotbol,5 mm-es csevetestre volt tekerve,most nem ugrik be a pontos neve a drotnak,de olyan mint amilyen a rezsokba is szokot leni,asszem nikelin vagy nem?,namost szerintetek eleg a menetszama hogy kiadja nekem a 0,091 ohmot?,meg regen csinalta az oregem oket.Ez a regi Quad panel csak atalakitotam a 200W-os valtozatra.Valaszotokat elore is koszonom!
Szia!
Szerintem az hogy közel van az ellenállás tartó a tekercshez nem befolyásolja a tekercs funkcióját, és amire gondolsz szerintem cekaz vagy kanthal huzal. Az értékre meg valami öregebb, többet tapasztaltabb tudna választ adni, de ha kiméred valami deprez műszerrel akkor azzal biztosra mehetsz. üdv.: Zoli
Hali!koszi a valaszodat.Akor meg varok velemenyeket az ellenalas ertekevel kapcsolatban.
RE=1/((1/R1)+(1/R2))
AZAZ 1/(1/1)+1/0.1)=0.090909090 TEHÁT 1 OHM PÁRHUZAMOSAN 0.1 OHM AL AZ 0.091 OHM ![]()
Szevasz Mrex.Nem tudnad egy kicsit pontosaban korul irni a dolgot mert nehez a felfogo kepesegem es nem valami jol tudok matekul.Elore is koszi.
![]()
szia!
gyakorlatban ez annyit jelent, amit a hozzászólás végén is olvashatsz egyébként, hoyg két darab 1ohm ellenállást párhuzamosan kötve mekkora eredő ellenállást kapsz. Ennél magyarabbul nem lehet leírni. Ha 83-ban születtél, akkor fizikából neked is kellett ezt tanúlnod. Ellenállás eredőjének számolása soros illetve párhuzamos kapcsolásnál. De ha nem emlékszel rá, akkor sorba összeadódik, párhuzamosan meg a reciprokok adódnak össze, aminek szintén a végereményképp a reciprokát kell venned. nos ebben nincs matek, ebben csak logika van. És ha már itt tartunk, akkor a kondenzátoroknál meg pont fordítva történik az eredőjük kiszámolása. Zoli
"hoyg két darab 1ohm ellenállást párhuzamosan kötve mekkora eredő ellenállást kapsz"
Kicsitt férre sikerült a hsz -ed! Két db 1Ohm -os ellenállás eredője párhuzamosan 0.5Ohm! "mekkora eredő ellenállást kapsz" Hát nem 0.5Ohm -ot! Hanem 1Ohm || 0.1Ohm -> 0.091Ohm.
Szóval a többiek azt próbálták elmagyarázni, hogy a 0,91 ohm-os ellenállásodat cseréld ki úgy, hogy egy 0,1 ohm 5watt, és egy 1 ohm 0,6watt párhuzamosan kötöl, és így meglesz egy viszonylag pontos 0,91 ohm-os ellenállásod (csak az ellenállások szórásán fog múlni.)
Üdv, Arpy
Koszi a valaszokat.Azt en is tudom ha ket 1ohmos ellenelest parhuzamosn kotsz akor 0,5ohmot kapsz meg a tobit amit leirtatok,de engemet az erdekelne hogy a cekaz huzalbol hany mm_nyi huzal szukseges ahoz hogy megkapjam a 0,091 ohmomat.Mar feltetem egy kepet az erositomrol es ot ladszik az ellenalas,csak az erdekelne hogy megfelelo e a menetszama ahoz hogy jojjon nekem ki a 0,091ohmom,ennyi.Ja es bocsi de figyelmetlen voltam amit mrex irt mert tenyleg vilagosan leirta a dolgokat ot,csak nem neztem meg figyelmesen a veget.Megegyszer bocs.
![]()
Figyeljünk oda mit írunk! 1Ohm || 0.1Ohm = 0.091Ohm! NEM Pedig 0.91Ohm!
![]() ![]()
Ugylatszik nem csak en nezem el a dolgokat
![]() ![]()
Hopsz, tényleg, ezt jól elnéztem... Köszi a javítást... fránya nulla
![]()
igen félre írtam, cde gyakorlatilag csak az ellenállás számítást szerettem volna leírni.
http://www.hobbielektronika.hu/kapcsolasok/korszerusitett_quad_405-...%3E%3E
ki tudna segiteni nekem ??? megcsinaltam ezt az erositot es nem megy?!?!?!?! es nem tudom miert nem megy!!!! valaszt kerek minel hamarabb!!!!! ![]() ![]()
Ez aztan a szinvonal!
Egyreszt van vagy 10 quad-os topic. Masreszt ugy varod el hogy segitsunk, hogy nem tudjuk mi a gond. Lehet 100 fele problema! Egy letezo quad-os topicban tedd fel a kerdesedet, ugy, hogy leirod pontosan mi a baj, mit mersz, stb stb... A hangnembol meg vegyel vissza!
Sziasztok!
Régebben is írtam a quadom miatt. Volt egy rövidzár a kimeneten, és azóta nem szól a lelkem.... ![]()
Szia!
BC212 csere, és minimum a diódákat is cseréld ki, (filléres tétel...). Ha ezután sem javul, akkor nézd meg a BC301 tranyót, vagy ami van bent a helyében, és a legkisebb gyanu révén is azt cseréld. Én a helyedben azt is lecserélném, bár szerintem attól igazából nem muszály elfüstölnie annak az ellenállásnak. Így első körben ennyit cserélnék ki rajta, de a BC212 tranyók viccesek tudnak ám lenni a quadban, ez saját tapasztalat. Szóval én ha valami bib van arra felé, akkor mindjárt az egészet cserélem egyben. Amit írtam feltételezi, hogy a meghajtó és végtranyóid tökéletesek, és én ezeket tartom a legvalószínűbb hibaforrásnak ami ezt a tünetet okozhatja. Indítást mindenképpen előtét ellenálláson keresztül csináld, mert nicns rá biztosíték, ha mondjuk nem azzal próbáltad javításod után, hogy az újonnan betett tranyók nem szálltak el.
Sziasztok!
Megmnéztem mindent. A 22 ohm - os ellenállás értéke nem volt megfelelő. A T10- es tranyónál a jó panelen B - E között rövidzárat mértem, a rossz panelen meg nem. Megnéztem az ellenállás színkódját 22 KOhm. Nem tudom hogy nem vettem észre ![]()
Ok. Köszi szépen! Hétfőn az első dolgom lesz bevásárolni. Remélem meg fog még szólalni. Ja, a végtranyókat ki tudom mérni vajon? Egy astabil multivibrátorba építve mindegyik működik, de it.....
Üdv.: Jocó
Szevasztok!Akadt egy kis problemam a Quadomal,ugyanis valamiert torzitsa a kozephangokat,csenbe nem csinalja,csak olyan fel hangero fele.Olyan recsegeseket csinal a kozephangokba,gondoltam a bemeneteli kondi a hibas de nem mert kicsereltemk es ugy is torzitsa,aztan lecsereltem a 0.091-ohmos ellenalasokat is,mivelhogy tekercselve vanak,es gondoltam nem megfelelo a menetszama mivelhogy nem en tekertem meg oket hanem egy regi quad panelbol vedtem ki oket,es azert csinalja az eszet,de az sem az volt a hiba(2 darab 0.33-ohmos ellenalast tedtem parhuzamosan,es igy ledt 0.165-ohmom,mindket oldalba,mivelhogy ithol nincsenek 0.1-ohmosaim).8 ohmon hajtom az erositot,de ha leterhelem 4-ohmra akor megjobban recseg.Az az erdekes hogy a tobbi hangokat nem torzitsa,hanem csak a kozephangokat.Lecsereltem az NE5534-es ic-et TL071-es-re de ugyanaz az eredmeny,az ic megkapja szepen a +-15V-ot ot nincs hiba,az erositot meg +-55Vrol hajtom,mivelhogy ez az Urban fele 200W-os valtozat.En valameik kondira gyanakszok csak nem tudom hogy meik lehet a bunos.Most tesztelem hogy milyen hangerore is kepes,csak ez a recseges nagyon idegesito!
![]()
Sziasztok!
Átnéztem a topicot és megtaláltam a Quad 606-osról a kapcs- és nyákrajzot. Van egy pár érdekes alkatrész benne (pl.: végtranzisztor, meghajtótranzisztor,...) Ezeket mivel lehetne helyettesíteni? És ez illetve az 520,707,909 mekkora teljesítményre képes? Előre is köszi!
Szia!
ott van ez is a leírásokban: 130W/8ohm szinuszban. Az 520-asnak talán valamivel kisebb teljesítméyne van, de 606, 707 és 909-nek leírás szerint ugyanakkora teljesítménye van, sőt a kapcsolási rajza is szinte tök ugyanaz ha emlékeim nem csalnak, akkor csak nagyon nagyon apró eltérések vannak köztük. Végtranzisztorokat 2N3773-mal vagy MJ15003 Meghajtó tranzisztort meg bd242-t helyettesítő MJE15031. És az összes többi meg beszerezhető a RET-nél. a legérdekesebb a J503 dióda azt csak a retnél tudod megvenni, vagy közvetlen a gyártótól rendelni. üdv.: Zoli
Néztem a minap a Q606 kapcsolását a másik topicban. Az a J503 egy áramgenerátor, ha jól sejtem. Nem lehet egy J-FET-es áramgenerátorral helyettesíteni?
Szia!
Tápegységedbe mekkora puffer kondik vannak, és a trafód mekkora? Nézd meg a tápegységedet szkóppal terhelve és terheletlenül milyen a jelalakod, szép egyenes vonalat kell látnod mindkét esetben, és ha tök jó a tápegységed, akkor a terheletlen és aterhelt változat között csak kis eltérést szabad tapasztalanod. Ha itt nagy eltérés van, akkor puffer kondit növelni, vagy trafó teljesítményt. Az MJE340-es tranyót kicserélném a helyedben egy újra. A diódákat helyes polaritással kötötted be? És azok jók? Megnézném illetve cserélném a 330pF-os és a 120pF-os kerámia kondikat is. A T10 bázis kollektor között lévő kondit nézd meg mindenképpen! jó-e és kerámiát tegyél oda, majd annak értékenek kis mértékű változtatásával próbálkozz. stb.....
Az igazság az, hogy én el sem gondolkodtam ilyen helyettesítésen, mert kb 30Ft volt darabja és a ZTX vagy valami hasonló típus jelzésű tranyókat is rendeltem hozzá azokat amik mindjárt a tápegység után vannak a plusz miusz táp között.
És van egy cég, ahol a J503 helyettesítőjét lehet rendelni mintaként. Asszem 1N5090-91-92 ezek a típusok jók helyette. Ezek is pár forintos tételek. üdv.: Zoli
Igazad van, nem az ára, hanem a macerás beszerezhetősége miatt gondolotam a helyettesítésre. De ha megoldható a beszerzés, akkor tényleg nem érdemes vesződni.
A papám nemrég kinézte magának ezt a J500-as sorozatot (egészen máshová, nem erősítőbe), de szinte képtelen volt egy mintát beszerezni belőle. (A gond az szokott lenni, hogy egy 30Ft-os alkatrész az 1000Ft körüli szállítási költséggel már nem olyan barátságos, ha amúgy abból a forrásból másra épp nincs szükség.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |