Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rádió építés a kezdetektől a világvevőig
Lapozás: OK   99 / 276
(#) fecameca válasza madzagos hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

A 29 menetes oszcillátortekercset nem hiszem el, hogy jó. Pucuka is azt írta, hogy az a sokmenetes az antenna. Te valamit elkevertél, mert nálad a forgókondi megy arra a tekercsre. Talán valami harmonikus, az, amit befogsz?
(#) madzagos válasza fecameca hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Rákerestem a google-n és egy külföldi fórumon ugyan ezen problémáztak,ott egy 400nH tekercs volt a gond (29 menet) illetve az ebay-on is van kit amiben ugyan ez a tekercs működik.Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 4, 2016
(#) pucuka válasza madzagos hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Az adatlapon az oszcillátor, és a bemeneti tekercsnek 56 nH -t írnak, ez kb. a 4 - 5 menetes tekercs induktivitása. Viszont ott a bemenetre külső antenna csatlakozik. A hordozható kivitelnél a bemeneti tekercs inkább antenna is, mint a bemeneti induktivitás. Értéke biztos nem kritikus, mert hangolva nincsen, szemben az oszcillátor tekerccsel.
A 400 nH tekercs az kb tízszer akkora, biztos nem jó, nem lehet hogy a bemenetre csak egy kb. 4 - 5 menetes leágazás kapcsolódik?
(#) madzagos válasza pucuka hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

teszek fel egy másik linket is.Bővebben: Link
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Itt még egy link ahol a tekercs problémát kitárgyaljákBővebben: Link
(#) ha1drp válasza fecameca hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Az, hogy egyáltalán működik számomra is meglepő volt, és csak nem hagyott nyugodni, hogy miért. A rádiócsip egyébként széles-sávú, akár rövidhullámon is működik. 29 menet 0,6 rézdrótból menet-menet mellet tekercselve kb 400nH. 27MHz-re ideális! (lásd SM0VPO)

De mi van a VHF sávval? A tekercsel párhuzamosan kötött 7+12pf kondenzátor 59 MHz-et ad, 7pf nélkül 73MHz. Viszont ha ez a tekercs kissé meg van nyújtva l=29mm L=246nH ez esetben a frekvencia 75Mhz illetve 92,5MHz (Belső kapacitásviszonyok ismeretlenek)
Tehát működhet. Viszont hangolni nem egyszerű 1pf változtatás (Ami a kéz közelítése is lehet) kb. 7MHz-es frekvenciaváltozást okoz. Még szerencse, hogy van az IC-ben AFC.
Jobb lenne a meneteket széthúzni minél jobban, persze még jobb lenne, ha kevesebb menet lenne (úgy 6-7).

A Google rengeteg kapcsolást felajánl komplett leírással videóval. Az után-építőknek ajánlott azokat áttanulmányozni, illetve az IC adatlapja is tartalmaz kapcsolási rajzot.
(#) fecameca válasza ha1drp hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Én meg arra gondoltam, valami felharmonikuson keveredik. Az orosz szinkrodin oszcillátora, amit valaha megépítettem, az is fél frekvencián rezeg a leírása szerint, itt is vagy harmadik vagy negyedik harmonikus dolgozhat.
(#) madzagos válasza ha1drp hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Holnap kicserélem a tekercset egy 6 menetesre és csinálok róla videót,illetve a most benne levővel is.
(#) elektroncso válasza fecameca hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Igen, az a Polyakov féle kétdiódás keverő.
(#) ha1drp válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

A keverők nagy többségénél előáll a harmonikus keverés. Az I/Q, H-mode mixer (FST3257, 74lc4066) is ilyenek.
(#) ha1drp válasza ha1drp hozzászólására (») Jan 4, 2016 /

Átgondolva facemaca ötlete a jó a felharmonikus gondolatával. Az így készült oszcillátor frekvenciája a megadott értékekkel 40-60MHz. Mint minden oszcillátornak ennek is van felharmonikusa. Ennek nagysága az interneten talált LC oszcillátorok mérései alapján a 2. harmonikusra kb. -30dB. E szerint 80-120 MHz közötti kisebb jel is táplálja a keverőt. Ennek azonban hátránya, hogy a bejövő VHF jel keverés alatt 30dB-es csillapítást szenved.
Itthon rádióm (FT-897) szerint a helyi műsorszóró antenna jelszintje 40mV. Ha a csillapítást figyelembe vesszük a jelszint 0,4mV-ra esik. A hangszórón megjelenő 100mW-hoz kb 60dB erősítés szükséges, amire a TDA7000-re 40dB jut. Bár nem dokumentált, ezen érték valószínű elérhető, a vevő működőképes. Kérdés mi van a távoli állomásokkal ....
Másik kérdés - na jó, de mi van az alapsávi jellel? Ma már szerencsére megszűnt a földfelszíni analóg TV adás ezért az alapsávon nagy jelű adó jelenleg nem működik. A bemeneten kialakított tekercs és az IC belső kapacitása is inkább 100MHz környékére méretezett, így az is ad pár dB csillapítást.
Azonban előnye is van a megoldásnak. Stabilabb oszcillátort lehet építeni alacsonyabb frekvencián, és a hangoló kondenzátort sem kell rövidíteni ahogy a mellékelt kapcsolási rajzon látható.
(#) fritzberg hozzászólása Jan 10, 2016 /

sziasztok. Mi a véleményetek az Internet rádió terratec noxoni Rádióról?
köszönettel Fery
(#) Kera_Will válasza fritzberg hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Légy szíves használd az oldal téma keresőjét!
Ilyen téma is van már itt !
(#) Kera_Will válasza fritzberg hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

itt kérdezzél : netrádiós
(#) vilamvili válasza fritzberg hozzászólására (») Jan 11, 2016 /

Heló, én egy öreg böngésző időtöltő öreg vagyok. nékem van műhold vevőm digitális 2db. Kódolható( vagyis az internetről letöltött adattal újra látható vólt a magyar adások ) 63 műholdra volt programozható. De ha az antenna 1cm elmozdul semmi pedig a rádió adást is vette. Automata pozícíóner , na a lényeg a belsejében belenézve a gatyót fel kell kötni még akkor is ha miden anyagot beszerzel !!!! na meg a műszer, De jó munkát kívánok hozzá, igaz ma már semmi sem lehetetlen...
(#) madzagos hozzászólása Jan 11, 2016 / 1

Üdv elkészült 3 verzióba a TDA7000-es ic-s rádióm.Itt egy videó róla:Bővebben: Link A 7 menetes tekercset még nem volt időm kipróbálni.
A hozzászólás módosítva: Jan 11, 2016
(#) Peter_S hozzászólása Jan 15, 2016 / 5

Sziasztok!

Csak egy gyorsan összedobott deszkamodell, kíváncsi voltam hogy mit tud egy ilyen.
Amolyan KGST rádió, Orion AR602 trafó, Sokol 308 és VEF 206 alkatrészek, EZ80, ECC85 és EBL21 csövek.

Az RF fokozat az alábbi alapján készült, a vége az ECC85 másik fele + az EBL21.
Bővebben: Link

Működés közben
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2016
(#) madzagos hozzászólása Feb 19, 2016 /

Üdv Ma voltam egy kicsit lomolni.A csőfoglalatok és a tranzisztorok újak!
(#) granpa válasza madzagos hozzászólására (») Feb 19, 2016 /

Hol lehet ilyeneket "lomolni"? Bakelit-forgó nem volt?
(#) madzagos válasza granpa hozzászólására (») Feb 19, 2016 /

Sajnos nem volt, ócskavastelepen sikerült szert tennem rá.
(#) _BiG_ válasza madzagos hozzászólására (») Feb 19, 2016 /

Hol vannak ilyen ócskvastelepek? Kincsekre leltél!
Most nem kicsit irigyellek...
(#) morzsa15 hozzászólása Márc 24, 2016 /

Sziasztok!

Van egy ta2003P-vel felszerelt rádió panelem de egyszerűen nem találom a kimenetet. Melyik lehet az?
(#) gerenk válasza morzsa15 hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Szia !
Az ic 11. lába , a hangfrekvenciás kimenet ez csatlakozik a hangerő szabályozó potméterre
onnan a hangfrekvenciás erősítőre.
(#) morzsa15 válasza gerenk hozzászólására (») Márc 24, 2016 /

Tényleg most már rendben működik köszönöm a segítséget!
(#) Max26 hozzászólása Ápr 6, 2016 /

Sziasztok!

Miért nem alkalmaznak sztereó műsorszórást HH, KH, RH-on?
(#) kistee válasza Max26 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 / 1

Szerintem azért, mert nem elég hozzá a kb. 5kHz-es sávszélesség...
(#) Feri007 válasza Max26 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Egyrészt általában visszaszorulóban van a HH, KH, RH műsorszórás.
Nagy adóantenna kell, kevés a frekvencia, és az elérhető hangminőség gyenge.
A hallgatóság is csökken: "menet közben" gyakorlatlag csak autósok hallgatnak rádiót, a zavar miatt inkább az FM játszik ott is.
Fix helyen pedig ott az internetrádió.
És általában egyre nagyobb a zaj HH, KH, RH-n.
Amúgy van sztereo AM - az USA-ban AM mellett kis löketű PM-mel csináltak sztereo-t.
Ha digitális, akkor ott a DRM, sztereo, de erre sincs túl nagy kereslet.
A minűség mindkét esetben elmarad a az FM-szereo-tol. Ki venne ilyet?
(#) kristikoma válasza Feri007 hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Amit írsz, az igaz nálunk. De vannak olyan országok, ahol a földrajzi adottságok miatt még mindig használják a HH és KH sávot műsorszórásra, valószínűleg nem is adják fel. Ezeken a helyeken is megvan az URH sávon a műsorszórás, de inkább csak helyi, kisközösségi szinten. Az USA-ban is ugyanez a helyzet, a középhullám kihasználatlan maradt, így érdekes megoldások születhettek. Youtube-on van hanganyag egy ottani AM sztereo adásról, nem olyan rossz. A DRM valóban nem terjedt el, mint ahogy nálunk a DAB se(ha jól tudom, még csak Budapesten és környékén megy).
(#) Feri007 válasza kristikoma hozzászólására (») Ápr 6, 2016 /

Nem is azt írtam, hogy a KH, HH halott, inkább azt, hogy általában a jelentősége csökken.
Egy jó KH AM sugárzás, és vevő híműsoroknak tökéletesen megfelel(ne). DRM sztereo autós üzemre tökéletes - lenne. A DAB szerintem nem ad annyi plusszt, hogy megérné áttérni. Párhuzamosan vinni az FM-mel viszont pazarlás, pont a kisközösségeknek nem érné meg.
Félre ne érts: nem arról beszélek, mit szeretnék, hanem mi a jelenlegi tény.
(#) morzsa15 hozzászólása Ápr 10, 2016 / 1

Sziasztok!

Van egy ilyen rádió vevő modulom de az elrendezése eltér amiket néztem az interneten ennek hogy lehet a bekötése?

Segítségeteket előre is köszönöm!
Következő: »»   99 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem